Marketingul afiliat: Cum se câștigă pe internet

Marketingul afiliat constă practic în promovarea altor produse, unde pentru fiecare vânzare se percepe un comision. Aceasta este una dintre cele mai populare metode de promovare și vânzare a produselor pe internet. Și în timp ce în regiunea noastră această metodă este încă în faşă, pe piața globală, în felul acesta, se câştigă mari sume de bani.

Marketingul afiliat e-commerce

Este vorba de o modalitate foarte populară de creștere a vânzărilor unui produs. În timp ce în magazinele clasice re-vindeți produse, în cazul acestui tip de vânzări, nu vindeți nimic concret, ci doar direcţionaţi clienții către alt magazin. În felul acesta, multe site-uri web câștigă foarte bine, ceea ce a și dus la dezvoltarea mare a pieţei care se ridică la miliarde de dolari.

Ce este Affiliate marketing (Marketingul afiliat)?

Definiția conceptului de affiliate marketing explică în detaliu cum se desfășoară acest tip de promovare. Este vorba de o activitate de marketing prin care, promovând produse sau servicii pe site-ul nostru, îl direcționăm pe viitorul cumpărător către site-ul producătorului sau al celui care oferă serviciile. Dacă, pe baza recomandării noastre, se face o achiziție, vom primi de la producător un procent din vânzări.

Spre deosebire de administrarea unui magazin online, în cazul acesta, nu ne ocupăm de gestionarea vânzărilor directe, de depozitarea produselor, de garanții și altele asemenea. Responsabilitatea noastră este să convingem cititorul, potențialul cumpărător, să clicheze pe linkul produsului. El îl va conduce apoi pe site-ul pe care se efectuează vânzarea efectivă a produsului.

În felul acesta, avem posibilitatea să câștigăm bani din produse interesante pentru publicul nostru, fără să le posedăm fizic. Simplu spus, câştigăm bani de pe urma produselor altora pe care le promovăm pe site-ul nostru. Când promovăm un produs, nu avem decât de așteptat ca vizitatorii să se transforme în clienți. Nu avem nicio răspundere în cazul în care produsul este defect sau service-ul necorespunzător. Suntem, pur și simplu, cineva care face legătura între două părți.

Un alt avantaj este faptul că putem să lucrăm de la domiciliu sau din orice punct de pe planetă. Acest tip specific de marketing nu necesită întâlniri şi nici contactarea clientului final. Singurul lucru care trebuie să ne intereseze este cât de mult putem câștiga și cât de fiabil este vânzătorul.

Desigur, se pune întrebarea cum ştie vânzătorul că am recomandat cuiva să-i viziteze magazinul online și să cumpere un produs? Și cum putem fi siguri că vom fi plătiți pentru asta?

Elementele de bază ale marketingului afiliat

În acest proces de promovare și vânzare, fiecare face ce știe mai bine. Marketerul promovează un produs pentru un procent din vânzări, iar vânzătorul câștigă dintr-o vânzare suplimentară pe care, altfel, probabil că nu ar face-o. În felul acesta, fiecare se concentrează pe munca lui - există multe companii de succes în care toată muncă de promovare se face printr-un program affiliate / afiliat.

Datorită acestui tip de marketing, se obțin şi diferite tipuri de promoții, deoarece pe producători nu-i interesează modul în care scriem despre produs. Şi anume, afiliatul nu este reprezentantul oficial al companiei și, prin urmare, are mai multă libertate în comunicarea cu consumatorii. Acest lucru permite promovarea utilizând un alt fel de limbaj (mai puțin corporativ) în comparație cu cel pe care producătorul îl folosește în mod normal.

Affiliate marketing are practic trei elemente importante, şi anume: vânzătorul sau furnizorul de produse/servicii, partenerul (affiliate/afiliatul) și consumatorul.

Furnizorul de servicii sau producătorul

Pentru a declanșa lanțul evenimentelor, trebuie să începem de la elementul de bază - produsul. Pentru început, cineva trebuie să aibă un lucru pe care să vrea să-l vândă. Poate fi vorba de produse specifice, cum ar fi jocuri video, lămpi, tablouri, aparate foto ... Pe de altă parte, pot fi promovate şi servicii precum pachete de călătorie, online dating, astrologie, sfaturi de afaceri etc.

De multe ori, producătorul sau marca oferă servicii care pot fi interesante pentru un anumit grup țintă și este în interesul lui ca cineva să-i aducă cât mai mulți clienți interesați de produsul său. În acest caz, este necesar să explorăm piața, să ajungem la consumatori și să le explicăm de ce au nevoie tocmai de acel produs.

Acest proces necesită cunoştinţe și o investiție sub formă de bani și timp pentru a crea acțiuni promoționale. De aceea, pentru mulţi este mai rentabil să lase pe altcineva să facă această muncă pentru un procent din vânzări. Desigur, de multe ori marketingul afiliat nu este suficient pentru a atinge obiectivele propuse, dar, chiar și ca activitate suplimentară, este foarte rentabil deoarece nu provoacă riscuri financiare producătorului.

Această formă specifică de promovare nu cere producătorului să participe la crearea activităților promoționale și nici să le plătească. El doar aprobă promovarea produselor pe un anumit site (sau rețea socială) și așteaptă clienții noi. Producătorul își minimizează riscul în felul acesta, pentru că aşa poate obține mai mulți clienți, deci chiar dacă îi dă un procent, merită. Printre companiile cele mai renumite care lucrează în felul acesta sunt Amazon şi Rakuten.

Marketingul afiliat business internet marketing

Affiliate

Forţa motrice a acestui tip de marketing este tocmai partenerul vânzătorului care promovează produsul sau serviciul. Cunoscut şi ca publisher, este o persoană sau o companie care promovează produsele și serviciile producătorului publicului său în schimbul unui procent din vânzări. Deși adesea este vorba de un site interesant pentru o anumită parte a populației, această muncă se poate face și pe rețelele sociale. Principalul factor limitator este dacă există posibilitatea de a pune un link affiliate spre produs.

De exemplu, profilul dvs. pe Instagram travel este extrem de vizitat și vreți să profitați de acest lucru promovând produse cum ar fi aparatul foto pe care-l folosiți, îmbrăcăminte, echipament de călătorie, agenții de turism... În acest caz, vă bazați pe popularitatea pe care v-ați câștigat-o ca să recomandați publicului dvs. aceste produse. Cum Instagram nu permite legarea în cadrul unei fotografii, veți introduce linkul către site-ul dvs. unde se află „catalogul” în cadrul secțiunii „Bio”.

Aici ajungem într-un punct unde adesea apar abuzurile. Şi anume, anumiți publisheri încearcă să inducă în eroare clienții. Anume, când dau clic pe achiziție, clienții nu sunt conștienți că au fost trimiși către site-ul vânzătorului. De acest truc se folosesc companiile sau persoanele afiliate care doresc să se prezinte ca fiind „primii”.

În felul acesta, ei vând produsele ca și cum ar fi brandul lor, în timp ce în realitate este vorba de o marcă no-name care nu are nicio legătură publisherul (cu excepția faptului că acesta îi recomandă produsele).

Astfel de abuzuri sunt posibile deoarece nu există un contract semnat de reprezentare, iar afiliatului i se permite să spune orice dorește, atâta timp cât nu amenință în mod direct brandul în sine. Dacă se întâmplă ceva rău, vânzătorul poate spune întotdeauna că nu aceasta este atitudinea companiei lui și nici nu susține atitudinea persoanei sau companiei care le-a promovat.

Datorită acestui tip de activități și a altor activități similare ale unor editori de conținut, affiliate marketing are adesea o faimă proastă. Deși este vorba de un mod de promovare fiabil care oferă rezultate, uneori este suficient un site maliţios care va promite „100% recuperarea cu pastile” sau „pierderea a 30 de kilograme în doar 10 zile”, şi întreaga industrie dobândește o reputație proastă.

Totuși, dacă faceți afaceri corect, acest tip de marketing poate aduce tuturor participanților câştiguri extraordinare și beneficii clientului final.

Clientul

Scopul marketingului afiliat este să facă legătura între producător și clientul final. De aceea, clientul este veriga cheie de care depinde întregul sistem. Dacă clientul potențial nu cumpără, vânzătorul nu va câștiga nimic și nici partenerul nu va realiza comisionul. Deci, singurul cu bani în acest lanț este clientul care, prin actul său de a cumpăra, face sistemul să funcționeze. De aceea, este esențial să contactați potențialul client într-un mod care să îi stârnească interesul, dar care nu este fraudulos.

Cum arată programul affiliate în practică?

Ca să câștigați bani în acest fel, trebuie să vă înscrieți direct la vânzător pentru a obține codul după care veți fi identificat. Există şi opțiunea de a obține produsele pentru promovare la „mâna a doua”, adică prin rețeaua affiliate.

Reţeaua affiliate

Adesea, începătorii în această afacere aleg să colaboreze cu companii care au o bază de produse pe care o pot promova. Ei iau un procent din fiecare vânzare pe care o fac, iar în schimb, publisherii oferă beneficii suplimentare.

La fel de frecvent este şi cazul în care compania protejează publisherii cu care colaborează plătindu-le un salariu, chiar dacă apar probleme cu producătorul (de exemplu, falimentul). Astfel, ei investesc în rețeaua lor de promotori, mai ales în cei care s-au dovedit extrem de capabili.

Indiferent de modul în care ajungeți la linkurile afiliate, de dvs. depinde să promovați cât mai bine serviciile sau produsele vânzătorului, pentru a transforma cât mai mulți vizitatori în clienți. Cel mai bun lucru este că potențialul client nu trebuie să cumpere produsul imediat pentru a câştiga comisionul.

Vânzătorul vă monitorizează clienții prin intermediul cookie-urilor în următoarele câteva luni, şi de fiecare dată când efectuează o achiziție, dvs. obțineți un comision. Se întâmplă aşa, în primul rând pentru că mulți nu optează imediat pentru cumpărături, ci doar caută cea mai bună opțiune.

Imaginați-vă că aveți un site de IT. În felul acesta, aveți la dispoziție diferite moduri în care, foarte natural, să atrageți atenția vizitatorilor asupra tuturor avantajelor oferite de laptopurile pe care ați ales să le promovați. Puteți încuraja vizitatorii în diferite moduri cât mai atractive să cumpere acest laptop.

Veți realiza acest lucru postând pe site-ul dvs. sau pe rețeaua socială un link care conduce către producător și, în schimb, să primiți un procent din vânzare. Dacă un vizitator al site-ului cumpără ceva de pe site-ul producătorului, veți realiza un procent din câștigul obținut în urma fiecărui produs vândut. Aceasta este esența sistemului numit Pay Per Sale.

Uneori puteți câștiga bani chiar dacă clientul nu cumpără nimic. Acest lucru este posibil prin intermediul sistemului de marketing afiliat care se numește Pay per lead (plata pe contact). Vă primiți comisionul chiar și atunci când un vizitator al site-ului dvs. dă clic pe link și efectuează o anumită acțiune precum: completarea unui chestionar, abonarea la newsletter, descărcarea unui program demo etc.

Cea de-a treia opțiune este Pay per click, unde câștigul se măsoară prin numărul de vizitatori pe care site-ul i-a redirecționat către vânzător. În acest caz, activitatea publisherului este să explice vizitatorilor de ce este o decizie bună să viziteze site-ul despre care vorbește.

Pentru a câştiga bani în felul acesta, este esențial ca site-ul dvs. să fie foarte vizitat, având în vedere că, în felul acesta, câștigul este cu siguranță mai mic pentru utilizatorul care dă clic pe link în raport cu cazul în care se achiziționează ceva.

Cum se pot promova produsele?

Pentru a aplica cu succes cunoștințele trebuie să comunicaţi corect cu vizitatorii site-ului, adică cu fanii de pe rețelele sociale. Şi anume, fără ei și încrederea lor, nici cel mai bun site și nici cea mai dezvoltată afacere nu înseamnă nimic. Există mai multe modalități de a ajunge la potențialii clienți.

Portalurile media vizitate

Deoarece este vorba de site-uri care înregistrează milioane de vizite, atât pe plan local, cât și pe piața externă, este posibil să se câștige foarte mult prin orice fel de conversie. Astfel de site-uri au multe vizite, dar întrebarea este câți oameni vor cumpăra ceva.

Faptul că cineva a venit să citească câteva știri nu înseamnă că are atât de multă încredere în portal şi că își va cheltui banii. Totul depinde, bineînţeles, şi de abordare, reputație și produsul în sine. În acest caz, chiar şi câștigurile Pay per click ar fi grozave.

Lista de contacte

Marketingul prin e-mail este în continuare un mod foarte rentabil de a contacta clienții potențiali. Avantajul este că în acest caz contactaţi direct consumatorul și îl direcționaţi către site-ul dvs. sau al producătorului.

În continuare, multe companii câștigă excelent în felul acesta, sărind în întregime peste propriul site. Dacă aveți un public fidel înscris în lista de contacte, adesea este suficient să trimiteți un e-mail cu o „ofertă unică limitată în timp” bine concepută.

Site-uri axate pe o nișă anume

Dacă site-ul dvs. este specializat într-o anumită activitate, veţi obține mai ușor conversiile vizitatorilor, chiar dacă aveți mai puține vizite. Dacă aveți 100 de vizitatori interesați de calculatoare și promovaţi un laptop, este mult mai bine decât să aveți, de exemplu, 10 000 de vizitatori iubitori de pisici (asta dacă nu vindeți hrana pentru pisici).

Influenceri

Persoanele care au o mare influență asupra fanilor lor, indiferent dacă este vorba de youtuberi, twitterers sau celebrități. Sarcina lor principală este să folosească baza lor de fani pentru a le atrage atenția asupra produselor pe care le promovează. Fiindcă, de obicei, este vorba despre fanii care îşi ascultă idolii, conversia este extrem de ridicată.

Elementele de bază ale marketingului afiliat

Cum se face un site de affiliate marketing?

O greșeală pe care mulţi o fac este să creeze un site fără să se gândească la o nişă specifică care le va permite să obțină un câştig bun. Oferind totul nu va funcționa până când nu veți fi perceput ca un portal de știri care acoperă aproape toate segmentele societății. Dar chiar și așa, se întâmplă des ca site-urile care au vizite mai puține, dar un public fidel să fie mult mai eficiente.

Atunci când creați un site, aveţi în vedere că vizitatorii vor fi atraşi, în primul rând, de conținutul de calitate. Depinde de dvs. dacă veți crea un content vizibil în căutările de pe internet pentru a-i atrage şi pe acei vizitatori care nu au auzit niciodată de dvs., dar care caută un anumit serviciu. Aici iese în evidenţă o optimizare SEO de înaltă calitate care vă permite să ajungeți cât mai ușor la public.

Pentru a desfășura cu succes o afacere, informația cheie este rata conversiei (conversion rate). Această informație arată cât de mulți potențiali cumpărători care au dat clic pe link, au şi cumpărat într-adevăr ceva. Deși, până la un anumit punct, această informație nu depinde de dvs. (pentru că ați reușit să îi convingeți să dea clic pe link), de ea depinde câștigul dvs.

De aceea, cel mai bine este să colaboraţi cu mai mulți vânzători, ca să nu deveniți prea legați de o singură companie. Affiliate marketing este ca un job ideal care, efectuat corespunzător, aduce un câştig sigur. Totuşi, pentru a avea un succes real, trebuie să aplicaţi corect cunoștințele de vânzări online și de e-commerce pentru a atinge cât mai repede stadiul în care acest tip de activitate aduce profituri.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te