Programare Java – 10 cărți pe care le recomandăm

Pentru a înțelege mai bine un domeniu complex precum programarea Java, este bine să consultați literatura de specialitate. Deoarece este un limbaj de programare popular, multe cărți au fost scrise pe această temă și vă recomandăm câteva dintre cele mai bune.

cărți de programare java

Dacă doriți să aveți succes în programarea Java, trebuie să vă perfecționați constant. Pentru a face acest lucru, unul dintre pași este studierea literaturii de specialitate. Deoarece Java este un limbaj extrem de popular, oferta de carte este foarte bogată. Aceasta este oarecum o problemă, deoarece o ofertă mare poate îngreuna căutarea.

Rețeta pentru succes: programarea Java, carte și perfecționare 

Pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți dezvoltarea profesională, vă vom prezenta 10 cărți care vă vor ajuta să învățați Java. Rețineți că nicio carte nu este perfectă, de aceea este indicat să studiați mai multe titluri pentru a găsi răspunsurile corecte. Adesea se va întâmpla ca o zonă să nu fie cel mai bine explicată într-o carte, în timp ce în alta poate fi foarte bine tratată.

În general, când vine vorba de căutarea literaturii suplimentare, este important să știți ce căutați. Aveți nevoie de informații pentru a rezolva o anumită problemă? Vă interesează evoluția limbajului Java? De asemenea, ar trebui să țineți cont și de modul în care sunt scrise cărțile. În timp ce unii autori se străduiesc să vorbească un limbaj „simplu”, alții vor folosi termeni de specialitate. De aceea este important să știți ce căutați pentru a găsi răspunsurile necesare. Totul depinde de nivelul de cunoștințe și de timpul pe care trebuie să-l petreceți studiind cărți despre limbajul de programare Java.

Cărți Java pentru începători 

Dacă nu sunteți sigur unde să începeți, cel mai bine este să luați în considerare cărțile care sunt recomandate pentru începători. Oferta este mare, motiv pentru care am selectat titluri care reprezintă o bună intrare în lumea programării Java.

Beginning Programming with Java For Dummies – Barry Burd

Să începem cu populara serie de cărți „for dummies”, care începe cu presupunerea că nu știți aproape nimic. Dacă nu ați studiat cu adevărat programarea Java mai detaliat, o carte ca aceasta vă va ajuta să „pășiți în materie”. Marcă înregistrată a seriei de cărți „for dummies” este un limbaj simplu care explică termenii de specialitate. Propozițiile sunt scrise astfel încât să fie clar și pentru un începător absolut despre ce este vorba.

Veți învăța conceptele de bază ale programării Java, cum să instalați Java, cum să codificați și să efectuați sarcini mai simple. Și în timp ce accesul ușor la materie este extrem de benefic pentru începătorii absoluți, dacă aveți ceva cunoștințe din acest domeniu, veți avea senzația că citiți despre lucruri pe care le știți deja. Cu toate acestea, uneori acest tip de memento este un lucru bun.

Core Java Volume I — Fundamentals, Cay S. Horstmann

După cum îi spune și numele, această carte acoperă elementele de bază ale limbajului Java, subiectele fiind împărțite cu precizie în capitole. Astfel veți găsi cu ușurință ceea ce vă interesează, chiar dacă cartea este destul de vastă. Lucrul bun este că aceste capitole sunt aranjate logic. Astfel veți afla de la început ce este programarea Java, în timp ce fiecare capitol următor va avea un subiect mai complex.

Veți afla despre structurile de date, programarea orientată pe obiecte, clase și alte segmente ale limbajului Java. Interesant este că cartea conține și câteva informații mai avansate care vor fi utile celor care au experiență cu acest limbaj de programare. Având în vedere cantitatea de informații prezentată bine, Core Java Volume I - Fundamentals este o carte pe care trebuie să o aveți pe raft pentru consultații ocazionale.

Java: A Beginner’s Guide, Herbert Schildt

Deși Java este un limbaj foarte popular, este totuși vorba despre programare, care este o abilitate pe care nu toată lumea o poate stăpâni cu succes. Dacă ați început să studiați Java și doriți mai multe informații, Java: A Beginner’s Guide (Java: Ghid pentru începători) este o sursă excelentă de informații. Această carte necesită anumite date de programare.

Pe măsură ce studiați acest ghid, veți fi mai conștient de modul în care funcționează Java și cum se raportează la alte limbaje de programare. Citind cartea, veți afla mai multe despre codificare, tipuri de date, clase și obiecte. Sunt studiate și concepte mai avansate, cum ar fi expresiile lambda în Java și clase anonime. Lucrul bun este că la sfârșitul fiecărui capitol puteți verifica ceea ce ați învățat printr-un mic test.

Think Java, Allen B. Downey & Chris Mayfield

Dacă doriți să faceți cunoștință cu mentalitatea unui dezvoltator chiar de la început, Think Java este o soluție bună. Deoarece este o carte pentru începători, nu sunt folosite propoziții complexe cu termeni complicați. Scopul este de a face informațiile clare, astfel încât toată lumea să înțeleagă esența limbajului de programare Java.

Cartea folosește termeni pe care îi veți folosi de-a lungul carierei, făcând mai ușor adoptarea. De fapt, la sfârșitul fiecărui capitol există un mic vocabular al termenilor folosiți. Există, de asemenea, teste care să ajute la recapitularea celor învățate în capitolul precedent. Acest lucru vă va ajuta să obțineți informații noi pentru a învăța să gândiți ca un dezvoltator.

cărți java

Head First Java, Kathy Sierra & Bert Bates

Deși cartea a fost lansată în 2003, nu s-au schimbat prea multe despre elementele de bază ale programării Java. Ceea ce este mai important este că Head First Java este un ghid excelent pentru începători. Unul dintre motivele principale este ușurința de a explica, precum și comparațiile fantastice cu exemple din viață. Acest lucru va face mult mai ușor să înțelegeți logica din spatele unor operațiuni de programare.

Deși unii neglijează lipsa de informații noi, cartea oferă informații excelente despre provocările programării orientate pe obiecte (folosind exemple excelente). În calitate de începător absolut, nu veți avea nicio problemă cu lipsa informațiilor actualizate, deoarece nu aveți nevoie de ele imediat. Este clar că nu veți deveni programator Java după această carte, dar veți înțelege conceptul și modul de gândire.

Desigur, această carte are, de asemenea, taskuri la sfârșitul capitolului pentru a vă ajuta să vă aplicați noile cunoștințe. Din această cauză, Head First Java este una dintre cele mai populare cărți pentru începători.

Cărți Java pentru utilizatori mai experimentați 

Dacă nu sunteți un începător absolut, aveți deja o bază de cunoștințe, cărțile sunt acolo pentru a vă ajuta să vă perfecționați în continuare. Este o idee bună să aveți cărți pe raft pentru instruire suplimentară și consultare periodică. Iată câteva dintre titlurile pe care poate doriți să le aveți în biblioteca de acasă.

Java 8 in Action, Mario Fusco & Alan Mycroft

Pentru experții Java mai avansați, este bine să aveți toate caracteristicile acestui limbaj de programare într-un singur loc. Tocmai Java 8 in Action este un astfel de titlu. Având în vedere complexitatea informațiilor, sunt necesare anumite cunoștințe prealabile pentru a înțelege această carte. Scopul cărții este nu numai educația pură, ci și perfecționarea cunoștințelor prin multe teste.

Un lucru foarte bun este că această carte oferă exemple bune și rele atunci când se codează. Acest lucru vă va ajuta să învățați cum să rezolvați anumite probleme, care este esența acestui titlu. Datorită acestor lucruri, Java 8 in Action este adesea recomandată ca „lectură suplimentară” atunci când învățați.

Learning Java by Building Android Games, John Horton

Java și-a găsit aplicația în multe domenii și joacă un rol important în funcționarea sistemului de operare Android. La fel cum Android este cel mai răspândit sistem de operare mobil, Java este limbajul principal pentru aplicațiile sale. Dacă vă interesează programarea Android, în special jocurile video, atunci această carte este alegerea potrivită.

Această carte vă va învăța mai multe despre programarea Java prin lucrul la șase jocuri pe care le veți dezvolta pe măsură ce citiți. De fapt, după fiecare zonă, veți avea sarcina de a vă dezvolta propriul joc Android. Chiar dacă nu sunteți fan al industriei de gaming și al jocurilor pe dispozitive mobile, este o școală minunată pentru oricine dorește să obțină o pregătire ulterioară.

programator Java

Thinking in Java, Bruce Eckel

Pentru a vedea și alte unghiuri când vine vorba de Java, trebuie să abordați elementele de bază în alt mod. Autorul acestei cărți extrem de utile se concentrează pe piese și comportamente de design. Utilizarea mai multor exemple va facilita relaționarea informațiilor. O atenție deosebită este acordată programării orientate pe obiecte.

Deși unele exemple sunt depășite, ceea ce se întâmplă des în cazul cărților pe teme IT, este totuși foarte utilă. După cum îi spune și numele, scopul este să învățați să gândiți ca un programator Java.

Java Performance: The Definite Guide, Scott Oaks

Acest ghid pentru limbajul de programare Java și performanțele sale se concentrează pe mai multe domenii. În primul rând, descrie Java garbage collection, Java virtual machine, precum și cea mai bună experiență Java. Cartea subliniază importanța îmbunătățirii anumitor segmente ale sistemului, adresându-se utilizatorilor mai experimentați. Deși nu acoperă toate domeniile acestui limbaj de programare, subiectele cărții sunt extrem de importante pentru programatorii Java.

Java Concurrency in Practice, Brian Goetz

Când căutați cărți Java pentru utilizatori avansați, găsiți cărți care se concentrează pe un anumit domeniu. Prin urmare, Java Concurrency in Practice este focusată pe calculul paralel Java și multithreading.

Cartea nu pare să facă compromisuri majore când vine vorba de înțelegerea limbii. În multe locuri veți întâlni termeni de specialitate și propoziții complicate. Studierea acestei cărți va fi deosebit de dificilă pentru cineva care este începător. Cu toate acestea, pe măsură ce veți acumula mai multă experiență și cunoștințe, această carte va fi mai interesantă și mai ușor de învățat.

Unde puteți achiziționa cărți despre programarea Java

Puteți găsi cele mai multe dintre aceste titluri utile online, cel mai adesea pe Amazon. Deoarece multă literatură nu a fost tradusă în limba noastră, pregătiți-vă să studiați în engleză. Pe lângă internet, un loc bun pentru studierea literaturii de specialitate este biblioteca LINK Academy. Acesta este un loc unde puteți afla mai multe despre programare dacă nu doriți să cumpărați cărți. Aflați de ce Java este o alegere excelentă pentru oricine dorește să aibă o carieră IT de succes.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2024/25. se face aici.

imagine de înscrierePentru a afla totul despre înscriere, click aici.