Alătură-te clasei muncitoare IT și dobândește cunoștințe pentru cele mai bine plătite joburi!

Cursul Bazele managementului de proiect

Cursul Bazele managementului de proiect explică unele dintre problemele și conceptele fundamentale ale managementului de proiect, care sunt necesare astăzi pentru funcționarea cu succes a întreprinderilor mici și mijlocii, precum și pentru planificarea și gestionarea diferitelor proiecte în organizațiile de afaceri mai mari. În prezent, este dificil de gestionat o afacere fără a cunoaște termenii și cadrele fundamentale ale managementului de proiect. Prin acest curs, participanții vor învăța cum să gestioneze proiecte, adică cum să le planifice, să le supervizeze, să le controleze și să le implementeze cu succes, ceea ce le va fi de mare folos în lumea afacerilor.

Termenul de proiect a căpătat un sens mai larg în lumea afacerilor moderne. Se referă la execuția diferitelor proiecte și la numeroasele activități ale acestora, unde fiecare proiect poate fi specific și diferit de cele precedente. De fapt, în condițiile moderne de afaceri, exemple de realizare a două proiecte identice nu pot fi găsite. Proiectul include activități care sunt implementate într-un anumit timp, prealabil definit, cu includerea resurselor umane și financiare. Prin urmare, proiectul poate fi interpretat și ca o practică de afaceri temporară care îndeplinește obiectivele proiectate și stabilite anterior. Fiecare proiect are un început și un sfârșit; de asemenea, fiecare proiect se străduiește să atingă un obiectiv unic.

Gestionarea activităților complexe în cadrul proiectelor este importantă pentru atingerea obiectivelor de afaceri. Fiecare obiectiv sau proiect major de afaceri implică un număr mare de activități complexe care trebuie gestionate într-o manieră organizată. Managementul de proiect constă în planificarea, organizarea și controlul activităților care sunt importante pentru implementarea cu succes a proiectului. Datorită managementului de proiect este posibilă o sistematizare mai bună a sarcinilor de lucru, iar apoi o eficiență mai mare în realizarea activităților de afaceri – și, în sfârșit, realizarea mai rapidă a succeselor de afaceri dorite. De aceea, managementul de proiect este interpretat ca un concept special de care organizațiile de afaceri pot beneficia foarte mult.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Digital Marketing Planner & Account ManagerOnline Sales & E-business Development ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurSocial Media, Online PR & Community ManagerWeb Project Manager & Data Analyst.

Descrierea și scopul cursului Bazele managementului de proiect

Cursul Bazele managementului de proiect este dedicat termenilor și conceptelor de bază ale managementului de proiect. Cu această ocazie vor fi trecute în revistă unele dintre componentele de bază ale proiectelor, precum termenele-limită, sfera de aplicare, scopurile și caracteristicile sarcinilor, dar și structura organizatorică, resursele și sistemele de informare și control ale proiectelor. De asemenea, vor fi explicate variabilele de timp, resursele și costurile din cadrul managementului de proiect, datorită cărora se poate recunoaște succesul sau eșecul implementării unui proiect.

Prin materialul de curs vor fi luate în considerare setările diferitelor metode de management de proiect. Prin urmare, metodologia PMI și cele nouă domenii funcționale ale sale vor reprezenta un cadru interpretativ separat. Ciclul de viață al proiectului are fazele sale: inițierea, planificarea, execuția, controlul și închiderea proiectului. Fiecare proiect trebuie să aibă propriul său început și sfârșit, dar și faze în cadrul unui ciclu numit ciclu de viață al proiectului. Fiecărei etape a proiectului îi va fi dedicată un spațiu separat pentru a recunoaște importanța acesteia în proiectarea și implementarea proiectului.

Unul dintre nivelurile de problemă care va fi interpretat prin cursul Bazele managementului de proiect se referă la structura organizatorică a proiectului și diferitele tipuri de organizare a proiectului. Vor fi definite caracteristicile organizării proiectului și beneficiile pe care acest tip de management de proiect le poate aduce unei organizații de afaceri. În plus, va fi discutată clasificarea proiectelor după metodologia IPMA (International Project Management Association); proiectele vor fi clasificate ca proiecte de investiții, de cercetare și de dezvoltare, organizaționale și IT. Pe baza unei împărțiri clare, va fi mult mai ușor să se ajungă la concluzii despre diferențele dintre proiectele de investiții și proiectele de afaceri, în contextul caracteristicilor, dezavantajelor și avantajelor acestora.

Scopul cursului Bazele managementului de proiect este de a se familiariza cu conceptul de proiect și cu procesul de management de proiect. În plus, trebuie menționat că unul dintre scopurile acestui curs este ca participanții să înțeleagă procesele de planificare, implementare și monitorizare a proiectelor, ceea ce îi face capabili să recunoască diferitele faze ale ciclului de viață al proiectului și să proiecteze o structură organizațională în procesul de management al proiectului. După finalizarea cursului, participanții vor putea să aplice în mod independent cunoștințele și abilitățile dobândite în managementul proiectelor, ceea ce va contribui la succesul lor în realizarea diferitelor locuri de muncă și proiecte.

Cursul Bazele managementului de proiect vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Care sunt principalele caracteristici ale activităților de lucru care intră sub incidența termenului de proiect?

Unele dintre caracteristicile cheie ale tuturor sarcinilor de lucru implicate în proiect sunt un plan de execuție clar conceput și o organizare adecvată care implementează cu succes proiectul. Controlul este necesar și în timpul implementării sarcinilor de lucru, în special după activitățile finalizate. Următorul curs al managementului de proiect depinde de verificările de control. În cazul recunoașterii unor probleme existente sau potențiale în procesul de lucru, este posibilă corectarea planului de implementare a proiectului. De aceea, planificarea proiectului în sine poate fi considerată un proiect separat, care va defini planul de implementare a activităților de lucru, va organiza execuția acestora și va efectua un control suplimentar asupra acțiunilor proiectului finalizate. Managementul de proiect este procesul prin care se asigură că procesele de lucru sunt implementate cu succes în conformitate cu planul, bugetul și termenele stabilite.

2. Care sunt caracteristicile de bază ale conceptului de management de proiect?

Conceptul de management de proiect este caracterizat de un sistem organizatoric și informațional și de planificare a rețelei. Fiecare proiect trebuie să aibă o structură organizatorică clar definită, fără de care nu ar fi posibilă implementarea proiectului. Acea structură organizatorică poate fi adaptată în funcție de tipul de proiect, dar și de complexitatea implementării acestuia. Proiectul trebuie să aibă suport informațional, atât software, cât și tehnic, pentru a fi implementat fără probleme, deși trebuie menționat că sistemele informaționale și suportul tehnic nu sunt necesare pentru toate proiectele. Un astfel de proiect este un proiect de afaceri. Există și proiecte în care se recunoaște importanța sistemelor informaționale în implementarea fazelor individuale și monitorizarea progresului în execuția acestora. În acest sens, trebuie menționată și planificarea rețelei, care este una dintre caracteristicile aproape a tuturor proiectelor.

3. Cum pot fi diferențiate proiectele de investiții în cadrul managementului de proiect?

IPMA – International Project Management Association, adică Asociația Internațională pentru Managementul Proiectelor, în manualul său IPMA Competence Baseline pentru certificarea managerilor de proiect, recunoaște patru tipuri de proiecte: de investiții, organizaționale, de cercetare și de dezvoltare și IT.

Proiectele de investiții pot fi împărțite în trei subgrupe, în funcție de ceea ce se investește: în construcții, în adaptare și reconstrucție sau în înlocuirea construcțiilor și instalațiilor. Proiectele de investiții sunt tipice pentru aproape toate tipurile de industrii: construcții, transport, agricultură, precum și pentru alte activități de afaceri. Proiectele de cercetare și dezvoltare sunt cele care urmăresc crearea și îmbunătățirea de noi produse, servicii și procese, în timp ce proiectele organizaționale se referă la schimbări în structura organizațională și procesele de lucru. Proiectele IT sunt cele legate de dezvoltarea sau aplicarea sistemelor informatice în organizație. Înțelegerea diferitelor tipuri de proiecte este cheia pentru managementul de succes al proiectelor, deoarece fiecare tip are propriile sale specificități și necesită o abordare și o metodologie personalizate.

Oamenii de afaceri se ocupă cu managementul de proiect

Planul și programa cursului

1. Conceptul și caracteristicile proiectului

  • Proiect – concept și caracteristici
  • Caracteristicile proiectelor
  • Proiect și operațiuni permanente

2. Conceptul de management de proiect

  • Caracteristicile de bază ale conceptului de management de proiect
  • Managementul de proiect conform metodologiei Project Management Institute

3. Ciclul de viață al managementului  de proiect

  • Conceptul și fazele ciclului de viață al proiectului

4. Structura organizatorică și tipurile de organizare

4.1 Abordarea clasică

  • Organizarea funcțională
  • Organizarea proiectului
  • Organizarea matriceală

4.2 Abordarea contingentă

  • Transportatorul de proiecte
  • Coordonatorul de proiect
  • Forma matriceală
  • Formularul de proiect

5. Clasificarea proiectelor

  • Investiții și proiecte de afaceri

Participanții la cursul Bazele managementului de proiect

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te