Cursul PC System Building and Maintenance
După cum ne sugerează şi numele, acest curs se va ocupa cu componentele hardware ale unui calculator şi cu mentenanţa acestuia. Noţiunea de hardware reprezintă de fapt un set de elemente fizice care alcătuiesc un sistem PC. Prin urmare, termenul de hardware se foloseşte pentru denumirea tuturor componentelor de calculator care pot fi atinse fizic, cum ar fi placa de bază, procesorul, placa video, placa de sunet, memoria, cipurile...
Cursurile sunt concepute în aşa fel încât să familiarizeze cursanţii în mod accesibil cu componentele de calculator şi cu componentele periferice, cu caracteristicile şi importanţa lor. Cursul este împărţit în module logice care oferă cursanţilor informaţii detaliate cu privire la toate componentele hardware ale unui calculator, precum şi cu privire la metoda de construire şi mentenanţă a tuturor acestor componente.
Cursul vă familiarizează cu funcţionarea calculatoarelor, cu componentele acestora, cu dispozitivele periferice, cu caracteristicile, proprietăţile, dependenţa reciprocă sau cu independenţa. Cursanţii dobândesc cunoştinţe necesare pentru identificarea şi instalarea independentă a componentelor unui sistem PC, identificarea şi rezolvarea problemelor, precum şi testarea şi îmbunătăţirea continuă a sistemului.
Având în vedere faptul că acest curs este parte a tuturor programelor din cadrul departamentului Administrare, cunoştinţele dobândite la aceste cursuri vor reprezenta un mare avantaj în ce privește îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, legate de proiectarea, configurarea, implementarea şi mentenanţa întregii infrastructuri de reţea în cadrul sistemelor de operare Microsoft Windows Server sau Linux. Noile cunoştinţe vă vor permite să diagnosticaţi orice problemă de hard, dar, de asemenea, şi să găsiţi modul ideal pentru recuperarea și înlocuirea lui, precum şi să găsiţi alte soluţii pentru mentenanţa hardware-ului.
Sunteţi interesat de acest curs? | Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Microsoft Administration şi Network Administration. |
Descrierea şi scopul cursului PC System Building and Maintenance
Acest curs se va ocupa de componentele care alcătuiesc întregul hardware al unui PC. Pur şi simplu, cursanţilor le vor fi explicate în detaliu conceptele de bază, legate de hardware şi de componentele de calculator. Cursanţii vor dobândi cunoştinţe despre manipularea corectă a componentelor şi despre conectarea tuturor componentelor necesare într-o singură unitate. De asemenea, toţi cei care frecventează acest curs vor avea posibilitatea să înveţe cum să testeze şi să îmbunătăţească sistemul, dar, de asemenea, să recunoască componenta care nu funcţionează corect, precum şi modul cel mai eficient de reparare a defectului.
Pe parcursul celor 30 de lecţii, cursul vă va familiariza cu componentele de calculator, precum placa de bază, procesorul, hard diskul, placa grafică, controlerul de memorie, sursa de alimentare, placa de sunet, dispozitivul de răcire a componentelor, adaptoarele, terminalele şi conectorii. În plus, vă veţi familiariza cu tehnologiile video şi cu dispozitivele de afişare a acestora, cu diferite tipuri de imprimante şi scanere, precum şi cu configurarea controlerelor RAID, cu instrumentele şi echipamentul pentru operarea cu hardware-ul.
Pentru a putea participa cât mai eficient la aceste cursuri şi pentru a dezvolta într-un mod cât mai simplu competenţe noi, întregul curs este împărţit în opt module tematice. La început, cursul se va baza pe familiarizarea cu placa de bază şi cu toate componentele sale auxiliare. Apoi veţi afla ce este memoria, ce este procesul şi sistemul de răcire, precum şi în ce mod funcţionează toate componentele menţionate.
Al treilea modul va aborda dispozitivele de stocare a datelor şi se va ocupa cu tipurile şi scopurile lor, dar, în plus veţi obţine o imagine de ansamblu a dispozitivelor de stocare portabile. După aceea urmează modulul care va pune accent pe sursa de alimentare şi pe dispozitivele de intrare, iar imediat după aceea urmează lecţiile în care se vor aborda adaptoarele, precum şi conectorii de intrare şi de ieşire şi cablurile. Pe măsură ce cursul se apropie de final şi cunoştinţele voastre devin tot mai complexe, urmează şi cursurile care se referă la instalarea componentelor, instrumentelor şi a măsurilor de securitate.
În cele din urmă, ultimul modul tematic vă va oferi toate informaţiile necesare cu privire la tipurile şi configurarea imprimantei. După finalizarea cu succes a cursului toţi cursanţii vor dobândi cunoştinţele necesare pentru identificarea şi instalarea independentă a componentelor unui sistem PC, identificarea şi rezolvarea problemelor, precum şi testarea şi îmbunătăţirea continuă a sistemului.
Cursul PC System Building and Maintenance vă oferă răspunsuri la următoarele întrebări:
1.Ce este hardware-ul?
Hardware-ul unui calculator reprezintă echipamentul său, mai exact toate părţile care pot fi atinse, încorporate, eliminate, înlocuite etc. Deci, pentru a funcţiona corect, computerul trebuie să conţină mai multe componente electronice de bază, cum ar fi, de exemplu, placa de bază, formată din cabluri de cupru, rezistor, sloturi, conectori.
Pe placa de bază este posibilă instalarea tuturor componentelor hardware necesare, cum ar fi procesorul, memoria RAM, placa grafică, hard diskul şi, desigur, alimentarea. Există şi un monitor care oferă o imagine de ansamblu a ceea ce execută calculatorul, precum şi alte dispozitive pentru diferite scopuri, cum ar fi imprimanta, scanerul, dispozitivele multifuncţionale. De asemenea, hardware-ul include şi echipamente de reţea, cum ar fi modemul, routerul, switch-ul, diverse cabluri de reţea, dar şi unelte de montare, cum ar fi şurubelniţele, cleştii, mănuşile antistatice etc.
2. Cât de importantă este calitatea hardware-ului la sistemele informaţionale?
Importanţa este mare, deoarece o bună funcţionare a sistemelor informaţionale nu depinde doar de o conexiune bună şi de o combinaţie de componente încorporate, ci depinde, de asemenea, şi de calitatea acestora. Componentele de bază ale oricărui calculator constă dintr-o placă de bază, procesor, memorie RAM, placă grafică, hard disk şi un monitor. Calitatea este crucială din cauza duratei tuturor pieselor şi a costuri lor mai mici pentru reparaţii, dar şi un timp mai lung, necesar pentru schimbare.
Totuşi, acest lucru nu este singurul lucru care este important de menţionat. De-a lungul timpului în domeniul tehnologiei informaţiei apar schimbări constante, astfel încât componentele trebuie schimbate după câţiva ani, indiferent dacă acestea sunt defecte sau nu. Modificările sunt în formă de performanţe accelerate, de exemplu, a procesorului, a cantităţii de memorie RAM sau necesitatea de stocare a unei cantităţi mari de date. În continuare, viteza de transmisie printr-o reţea locală sau prin internet este în creştere, iar acest lucru necesită achiziţionarea de cabluri de reţea bune şi o înlocuire regulată a acestora.
3. Ce este placa de bază?
Placa de bază reprezintă o placă compusă din foi din fibră de sticlă, la care se adaugă părţi de cupru. Apoi, pe placa de bază se integrează cabluri, conectori, sloturi de expansiune, componente video, cipuri care permit trecerea tuturor impulsurilor electrice necesare, mai exact, a informaţiilor, datelor.
Pe placa de bază poate fi adăugat un procesor, memoria RAM şi alte părţi care completează un computer sau un alt dispozitiv. Include portul de alimentare, sloturile pentru procesor, memoria, placă grafică, placa de sunet, placa video/TV, un modem intern, hard diskul, dispozitivele optice etc. Placa de bază este una dintre cele mai importante componente hardware, mai ales la PC-uri iar de posibilităţile ei depinde deseori şi alegerea procesorului şi a memoriei RAM.

4. Ce este procesorul?
Procesorul sau altfel denumit CPU (Central Processing Unit) este un cip, care este format din mai multe miliarde de tranzistori, care administrează procesele logice şi operaţiile. Fiecare sistem de operare, de asemenea, conţine procese, respectiv programe care pot fi rulate în acelaşi timp, sau pot funcţiona separat. Funcţia procesorului este să distribuie corect şi să asigure utilizatorilor o operare fără probleme pe sistemul de operare, program şi calculator.
Frecvenţa de ceas a procesorului se măsoară în Hertz – Hz iar astăzi, din cauza unei viteze mari aceasta este măsurată în gigahertzi. De asemenea, viteza fiecărui procesor la tehnologiile noi, nu depinde numai de ceas ci şi de numărul de nuclee. Nucleele asigură procesorului un număr mult mai mare de programe executate în acelaşi timp, dar şi programele (care sunt scrise pentru a avea suport pentru funcţionarea cu mai multe nuclee) vor rula mai repede şi se va opera pe ele mai repede, mai ales în cazul în care aceste programe necesită o mulţime de resurse hardware.
5. Care este rolul memoriei RAM?
Memoria RAM este o componentă hardware importantă, care conţine anumite informaţii şi care este încorporată în placa de bază prin sloturile de memorie. Memoria comunică cu procesorul pentru transmiterea corectă a datelor relevante în timpul funcţionării calculatorului. Memoria RAM nu reprezintă o memorie nevolatilă, cum ar fi, de exemplu, hard-diskul, pe care se găseşte sistemul de operare, documentele, datele multimedia, etc. Memoria RAM este o memorie volatilă, ceea ce înseamnă că atunci când închidem computerul, toate informaţiile din el vor fi pierdute.
Fiecare pornire a calculatorului, oferă o memorie de calculator goală, pregătită pentru o nouă linie de date. Cantitatea de memorie este măsurată în octeţi, mai exact, în ziua de astăzi în GB - gigabytes. Cu cât capacitatea de stocare este mai mare, cu atât calculatorul porneşte mai rapid sistemul de operare, rulează mai repede aplicatiile, poate rula mai multe aplicaţii în acelaşi timp etc. Cu toate acestea, nu putem creşte constant memoria, asta din cauza limitărilor pe care le au placile de bază, procesoarele, sistemele de operare şi, desigur, programul.
6. Ce tipuri de unelte sunt necesare?
Pentru o operare bună cu hardware-ul, este necesară cunoaşterea şi unor unelte adecvate. În uneltele de bază intră diferite tipuri de şurubelniţe, cum ar fi şurubelniţa Torx, dreaptă sau în formă de cruce, cleştele, cleştele de tip şpiţ pentru sloturi, cleştele de presare (pentru cabluri de reţea), multimetrul, adică măsurătorul de tensiune şi rezistenţă.
În ceea ce priveşte şurubelniţele, acestea se folosesc pentru slăbirea şuruburilor şi pentru înşurubarea lor atât în carcasa calculatorului cât şi pentru montarea hard diskurilor şi a dispozitivelor optice. Cleştele de presare sunt utilizate pentru a conecta terminalul cu cablurile de alimentare, în timp ce multimetrul este utilizat pentru sursa de alimentare pe care o are fiecare calculator.
7. Care sunt măsurile de siguranţă în timpul operării pe calculatoare?
Atunci când se operează pe calculatoare, în timpul configurării, introducerii componentelor, este important să abordeze foarte serios toate pericolele care există. Acestea sunt electricitatea statică, energia electrică, interferenţele electromagnetice şi elementele naturale. Prin urmare, electricitatea statică reprezintă descărcarea electrică şi este inofensivă pentru om, însă poate deteriora serios componentele de calculator. Una dintre soluţii implică utilizarea mănuşii antistatice sau a unui suport antistatic.
Sursa de alimentare cu energie electrică este periculoasă pentru oameni şi cel mai bine ar fi să angajaţi un tehnician calificat pentru repararea sursei de alimentare deteriorată. Interferenţa electromagnetică poate încetini transmisia datelor prin intermediul reţelei, poate chiar să conducă la defectarea unui dispozitiv de reţea. Elementele naturale includ lumina solară sau prezenţa apei în apropierea calculatorului. Administratorul trebuie să ţină cont de faptul că computerul va funcţiona cel mai bine într-o încăpere în care acesta nu este expus la lumina directă a soarelui, la praf, dar nu ar trebui să fie într-o încăpere prea rece dar nici pea caldă.
Planul şi programa cursului:
1.Placa de bază
- Tipuri şi formate de placi de bază
- Componentele plăcii de bază
- Sloturi de expansiune
- Porturile periferice şi conectorii
2. Memoria, procesorul şi sistemele de răcire
- Scopul şi caracteristicile procesorului
- Scopul şi proprietăţile memoriei
- Tipuri de împachetare a memoriei
- Sistemele de răcire
3. Dispozitivele pentru stocarea datelor
- Tipurile şi scopurile dispozitivelor de stocare
- Memoriile portabile
4. Alimentarea cu energie şi dispozitivele de intrare
- Sursele de alimentare
- Dispozitivele de intrare
5. Dispozitivele de afişare pe ecran
- Tehnologiile video
- Cabluri şi conectori pentru afişarea video
- Dispozitive de afişare pe ecran
- Reglarea monitorului
6. Adaptoare, conectori de intrare-ieşire şi cablurile
- Adaptoarele şi plăcile adaptoare
- Tipuri de porturi şi caracteristicile acestora
- Interfeţele seriale şi cablurile
7. Componentele de instalare, instrumentele de instalare şi măsurile de securitate
- Instalarea, configurarea si optimizarea controlerelor IDE şi RAID
- Instalarea, configurarea si optimizarea controlerelor suplimentare
- Instrumentele de instalare
- Măsurile de securitate în timpul operării pe calculator
- Controlul mediului
8. Tipuri de imprimante şi configurarea acestora
- Imprimantele
- Imprimantele cu jet de cerneală termică
- Imprimantele laser
- Alte tipuri de imprimante şi opţiuni de îmbunătăţire
- Interfaţa şi software-ul intefeţei
- Instalarea şi configurarea imprimantei
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Înscrierea pentru generaţia 2023/24. se face aici.
Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.