Curs de programare XML/PHP

XML sau Extended Markup Language reprezintă un set standard de reguli folosite pentru definirea datelor în format electronic, respectiv modul în care vom putea reţine datele simplu şi repede şi să le trimitem cuiva care, de asemenea, le va înţelege deoarece foloseşte aceleaşi convenţii. Deşi are un rol foarte important în lumea programării, totuşi XML-ul se clasifică deseori din greşeală în grupul limbajelor de program. 

Anul 1998 se consideră a fi anul apariţiei XML-ului, însă istoria sa a început încă din anii ‘60 ai secolului trecut, când compania IBM a construit primul limbaj cu mai multe scopuri pentru serializarea datelor. Acest limbaj s-a numit GML, apoi prin îmbunătăţirea sa a apărut mai întâi SGML, apoi şi XML, care este şi tema acestui curs. Prin crearea XML-ului, s-a îndeplinit scopul principal de a se crea un limbaj care să poată fi citit simultan de oameni şi de calculator. Având în vedere că numeroase limbaje definite pentru a indica sunt bazate tocmai pe cunoştinţele XML obţinute în cadrul acestui curs,  acestea vă vor permite să lucraţi şi în RSS, XHTML, Scalable Vector Graphics, MusicXML...

Pe lângă faptul că perfecţionarea şi avansarea în continuare în lumea IT vă vor fi uşurate semnificativ datorită asimilării competențelor practice din cadrul acestui curs, veţi fi pregătiţi să vă începeţi imediat cariera de programator. Cunoscând XML şi unul dintre cele mai populare limbaje de program - PHP, veţi avea toate cele necesare pentru a vă distinge față de concurenţă şi pentru a vă găsi un loc de muncă foarte bine plătit.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Programare PHP.

Scopul şi descrierea cursului XML/PHP Programming

În calitate de beneficiar al acestui curs veţi avea posibilitatea de a cunoaşte bazele XML. Cursul se va ocupa de editarea XML-ului prin diferite tehnologii pentru manipulare, folosind limbajul de programare PHP. Pe parcursul cursului veţi cunoaşte serviciile web şi controlul lor. Pe lângă asta, veţi fi pregătiţi să creați singuri servicii web de securitate. Veţi învăţa ce sunt elementele constructive XML şi cum se manipulează prin limbajul de programare PHP. 

Pentru ca tuturor cursanţilor să li se asigure o parcurgere cât mai eficientă, precum şi participarea la lecţii, cursul este împărţit în două module prin intermediul cărora veţi cunoaşte pas cu pas competențele necesare. În primul modul, accentul cursului va fi pus pe introducerea în XML şi prezentarea celor mai noi noţiuni. Următoarele lecţii vor fi dedicate criptării PHP, respectiv claselor XML, parsării XML-urilor şi accesului la elemente şi atribute. 

După aceasta veţi afla că limbajul folosit pentru manipularea datelor din documentele XML este XPath, iar cu această ocazie veţi învăţa şi cum se activează interogările Xpath. În lecţia care urmează veţi cunoaşte spațiile de nume XML şi veţi afla în ce situaţii se folosesc.

Ultimele două lecţii din primul modul se vor ocupa de noţiunea  de DOM (Document Object Model) şi de modalitatea de abordare a documentelor XML şi XHTML, respectiv rezolvarea unui „puzzle” care vă va permite manipularea cu uşurinţă a recomandărilor XPath prin DOM.

În a doua parte a cursului XML/PHP Programming, accentul va fi pus pe cunoaşterea detaliată a serviciilor web. În cadrul acestor lecţii veţi cunoaşte conceptul de SOAP (Simple Object Access Protocol) şi vă veţi ocupa de crearea lor, precum şi cu crearea serviciului web RPC. În ultima lecţie va fi prezentat conceptul de  REST (Representational State Transfer) şi familiarizarea cu logica completă referitoare la utilizarea acestei noţiuni la crearea unui serviciu web. 

După finalizarea cursului, cunoştinţele obţinute vă vor oferi ocazia de a crea în mod profesional aplicaţii web complexe, sigure şi funcţionale, precum şi servicii bazate pe XML. Abilităţile practice asimilate vă vor permite să vă construiţi o carieră de succes în IT şi să deveniţi un expert calificat în domeniul programării web.

Curs de programare XML/PHP

Planul şi programa cursului

1. Introducere şi bazele XML-ului

 • Ce este XML (Extended Markup Language) şi când se foloseşte?
 • Familiarizarea cu noţiunea de criptografie în programare şi criptarea PHP (md5, sha, base64, rsa)
 • Clasa SimpleXML - Parsarea XML-urilor, accesul la elemente şi atribute 
 • Ce este XPath şi cum se creează interogările XML?
 • Spațiile de nume XML şi scrierea XML-urilor în fişiere
 • Reprezentarea  DOM-ului (Document Object Model) în XML
 • Manipularea  DOMXpath şi SAX XML

2. Servicii web 

 • Introducere în servicii web şi familiarizarea cu modalităţile lor de aplicare 
 • Familiarizarea cu noţiunea de SOAP (Simple Object Access Protocol)
 • Crearea serviciilor web SOAP şi RPC
 • Ce este REST şi cum se foloseşte la crearea unui serviciu web?

XML/PHP Programming

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2021/22 se face aici.

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.