Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

Practica bună a programării codului excelent: 11 pași

Mai mult de 50% din costurile pentru dezvoltarea software reprezintă costuri de întreținere.

Printre altele, codul scris greșit necesită timp pentru corectare. Astfel, practica creării unui cod curat reprezintă capacitatea de programare cea mai practică. Veți deveni mai rapid, veți corecta lucrarea mai ușor, veți livra la timp codul de programare funcțional.

 
Aceste abilități vor fi foarte apreciate de către echipe și întreprinderi bune. Iar Dvs. veți câștiga foarte bine.

Din cauza aceasta, iată câteva tactici care ar fi bine să le urmați.

1. Comentați codul Dvs.


Este foarte greu să citiți codul fără comentării. Chiar și dacă citiți propriul cod, după un timp nu va fi ușor să vă aduceți aminte de tot ce ați lucrat sau de logica aplicată.


Motivul pentru care programatorii trec cu vederea peste comentarii este faptul că sunt  atât de concetraţi în dezvoltarea de logică încât uită de acest pas important. Totuși, este recomandat ca în timpul dezvoltării fluxului logic să  inserați comentarii după fiecare linie a grupurilor de cod.

Comentariile vă vor ajuta mai târziu în controlarea, modernizarea, dezvoltarea codului deja scris.

2. Controlați codul Dvs. imediat după ce l-ați scris

Este cel mai bine să controlați codul și să încercați să găsiți greșeli imediat după ce l-ați scris.

Nu trebuie controlată doar logica ci și interogările SQL. De exemplu, verificați dacă ați executat funcția SELECT/UPDATE/DELETE fără clauzula WHERE.

Acest pas mic vă va ajuta să scrieți codul într-o manieră constant efectivă.


3. Nu presupuneţi la ce folos este programul sau partea programului


Dacă nu ştiţi în detaliu scopul programului pe care îl creaţi, des nu veţi reuşi să dezvoltaţi funcţionalitatea cea mai productivă.

Când creaţi programul la cerinţa clientului sau a companiei pentru care lucraţi, nu presupuneţi. Dacă nu înţelegeţi logica de afaceri şi de utilizare a programului pe care lucraţi, întrebaţi-i pe oamenii care ştiu. Întrebaţi-i pe managerii, experţii de marketing şi vânzări, experţii financiari, experţii operativi. Respectiv, întrebaţi experţii care conduc procesul de creare a ideilor programului.

Ei ştiu cui este dedicat programul, cum trebuie să funcţioneze, ce trebuie şi ce nu trebuie să facă, ce este important şi ce este mai puţin important etc...

4. Scrieţi codul care întotdeauna are o structură bună

Clienţii deseori cer de la programator să le dezvolte rapid o funcţie anume sau o schimbare în software, în programul pe care îl utilizează .

Ce fac programatorii în aceste situaţii? Dezvoltă codul prin viteza gândirii ceea ce duce la confuzie în cod şi creează funcţii duble.

Vă recomandam, ca atunci când aţi terminat proiectul, să acordaţi ceva timp controlului de structură a programului şi optimizării lui. Urmând acest pas programul Dvs. va fi mai stabil şi mai sigur.

5. Testaţi părţile codului

Completarea codului şi pregătirea pentru integrarea lui în program este excelentă, dar înainte trebuie testate părţile codului pentru a evita o serie de erori.

Întotdeauna este bine să testaţi părţile codului înainte de testarea  întregului program. Testaţi funcţiile şi codurile separat pentru a verifica dacă totul funcţionează aşa cum trebuie.

6. Întocmiţi lista de schimbări

Imaginaţi-vă că aţi creat un program, dar nu ştiţi ce schimbări aţi făcut şi când le-aţi făcut.

Nu are fiecare programator posibilitatea de salvare automată a schimbărilor în program. Când lucraţi în mediul în care această posibilitate nu există, este important să menţineţi  „lista de schimbări“ efectuate.

Schimbările în fişiere, configurări, bazele de date, de asemenea, sunt informaţii foarte importante.

Aceste informaţii vă facilitează dezvoltarea viitoare şi modernizarea software-ului la care lucraţi.
 
7. Împărţiţi codul în unităţii şi subunităţi

Este foarte important să împărţiţi funcţiile în subfuncţii şi module.

Împărţiţi codul în forme cât mai mici, care aparţin unei unităţi logice funcţionale. Funcţiile trebuie să fie simple. După regulă, o funcţie nu ar trebui să ocupe mai mult de o parte a ecranului. Respectarea acestei reguli vă va oferi o utilizare mai flexibilă a codului Dvs.

8. Formataţi codul corect

Când scrieţi codul, nu scrieţi doar linie sub linie, ci folosiţi şi indent sau posibilitatea de mutare a paragrafelor de la margină. Vizual separaţi întregimile şi codul va fi mai clar, mai uşor de controlat.

De exemplu:

If (student(nume)==Petru)
{
    pregăteştelista();
}

9. Nu întroduceţi mesaje şi configurări fixe

Este forte rău să întroduceţi mesaje şi configurări fixe în funcţii.  Acest lucru reduce flexibilitatea în schimbarea comportamentului programului.

De exemplu,  dacă doriţi ca, într-o anumită situaţie, programul Dvs. să scrie utilizatorului „Nu aţi introdus informaţia corectă, introduceţi-o din nou“, acest mesaj nu veţi scrie ca ceva fix în funcţie, ci veţi programa ca atunci când programul vine în situaţia de a scrie acest mesaj, mai întâi va citi ce se află sub variabila Informaţiagreşită şi apoi va scrie valoarea acestei variabile.

Informaţiagreşită == “Nu aţi introdus informaţia corectă, introduceţi-o din nou.”

În acest mod separaţi funcţionalitatea de conţinut şi dezvoltaţi mai rapid programul.

10. Optimizaţi lucrul cu baza

Majoritatea programatorilor crede că scrierea  celui mai bun cod şi utilizarea cele mai optime funcţii este unicul lucru pe care trebuie să-l facă.

Nu înţeleg că timpul pentru executarea scriptului cel mai des depinde de viteza cu care baza de date va da rezultate. Din cauza aceasta este recomandat să verificaţi toate interogările Dvs. (interogarea este codul care bazei de date “spune” ce informaţii să predea) cu ajutorul instrumentelor pentru optimizare. Aceste instrumente reprezintă partea integrantă a majorităţii programelor pentru gestionarea bazei de date şi este bine să le utilizaţi regulat.


11. Creaţi Backup-ul fişierelor, înainte de a trimite datele

Obişnuiţi-vă să faceţi Backup-ul fişierelor existente înainte de a confirma modificările.

Câteva secunde de lucru vă va economisi ore sau zile de muncă, dacă veniţi în situaţia ca, dintr-un motiv sau altul, versiunea nouă să nu lucreze sau să-i lipsească o parte importantă a codului, iar codul original e pierdut sau este înregistrat ceva peste el.


Sunteţi pregătit să...

Deveniţi programator profesionist foarte bine plătit? Lucraţi şi învăţaţi cu echipa care în spatele ei are peste 180 de mii de ore lucrătoare în dezvoltarea proiectelor software! Obţineţi diplomă şi certificate care sunt recunoscute în lume?

Aflaţi mai multe

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te