Programare Python pentru începători

Programatorii sunt deseori într-o dilemă, și anume ce limbaj de programare să aleagă. Este vorba despre o decizie importantă pentru carieră, mai ales dacă sunteți la început. Aflați de ce programarea Python pentru începători este o alegere foarte bună și cum să o învățați.

Programare Python pentru începători

Python este un limbaj de programare orientat pe obiecte de nivel înalt, cu scop general și are o aplicare tot mai mare în industria IT. Deși este vorba despre un limbaj tânăr, creat în 1991, a devenit foarte influent extrem de rapid. Unul din principalele motive este flexibilitatea în muncă care, cu scrierea dinamică, permite o muncă eficientă. 

Aplicarea lui Python

Unul din motivele popularității Python este aplicarea sa largă. Acest limbaj de programare are o aplicare largă în industria IT, așadar se folosește pentru:

  • web framework și aplicații web;
  • crearea software-ului pentru procesarea imaginilor;
  • lucrul cu jocurile video;
  • analize științifice a datelor;
  • dezvoltarea software pentru servicii de internet;
  • lucru pe sisteme de operare. 

Python este convenabil pentru munca comună a diferitor coduri („limbaj lipici”), ceea ce este numai una din numeroasele funcționalități pentru care acest limbaj este prima alegere a unui număr mare de programatori. 

Avantajele limbajului de programare Python 

Există numeroase motive de ce programarea Python este o alegere foarte bună pentru începători. Industria IT a recunoscut numeroase posibilități oferite de acest limbaj, crescând astfel cererea de experți. De fapt, Python are caracteristici care ajută și accelerează foarte mult procesul de muncă. 

Stabilitate

Limbajul de programare Python este foarte stabil pentru lucru. Aceasta o dovedește faptul că, de când a apărut, pentru el ajung actualizări ș îmbunătățiri regulate. Fiecare bug descoperit a fost corect până acum, așadar a permis să se lucreze cu el fără mari probleme. Ca să fiți siguri că folosiți ultima versiune, accesați pagina Python download. Există două versiuni importante – Python 2 și Python 3, dar se recomandă seria 3. 

Conectarea cu alte limbaje de programare 

Unul din principalele avantaje ale lui Python este posibilitatea sa de a se conecta cu alte limbaje și platforme. Acest lucru se face prin realizarea modulele de extensie Python care „traduc” o parte scrisă în alt limbaj. Astfel se poate rezolva situația unde codul care nu folosește modelul orientat pe obiecte folosește aceste posibilități prin intermediul lui Python. 

Prin combinarea limbajelor se pot obține multe aplicații de calitate, în primul rând deoarece programatorii specializați pentru programe diferite pot lucra la același proiect. Dacă nu se folosește Python, posibilitatea de a lucra în mai multe limbaje este îngreunată sau dezactivată în totalitate. 

Foarte bun pentru începători 

La alegerea primului limbaj, programatorii începători aleg de obicei Java, PHP, C sau Python. Există numeroase motive de ce Python este alegerea potrivită pentru programatorii începători. Una din principalele caracteristici este sintaxa simplă și consistentă care ușurează munca. Acest lucru înseamnă că numărul de funcții într-un limbaj este mic, așadar în scurt timp se pot asimila bazele acestui limbaj. Totuși, deși acest limbaj se poate învăța rapid, este nevoie de perfecționare suplimentară pentru a se ajunge la nivel de expert IT.

Alegerea mare de biblioteci 

Bibliotecile în programare presupun un set de resurse care folosesc limbaje. Acestea pot fi coduri deja scrise, șabloane, documentații și diferite setări. Dacă un limbaj are o alegere bogată de biblioteci, aceasta ușurează foarte mult procesul de muncă. Acest lucru se întâmplă în cazul limbajului de programare Python, care îl face unul dintre cele mai populare din lume. 

Datorită numeroasele instrumente auxiliare în lucru și a bibliotecilor bogate, Python permite o dezvoltare mai rapidă față de limbajele de programare Java și C. Aceasta ușurează studiul deoarece în timpul lucrului se implementează soluții din bibliotecă care sunt deja folosite cu succes. 

Avantajele limbajului de programare Python

5 sfaturi ale programatorilor Python de succes 

Programarea este o profesie dinamică unde se presupune perfecționare constantă. De aceea, mulți programatori de succes evidențiază importanța învățării eficiente. Simplu, limbajul se dezvoltă în permanență, se creează biblioteci noi, iar aplicarea limbajului evoluează. De aceea este important să fii întotdeauna la curent și pregătit pentru noi provocări. Pentru a avea o carieră de succes, trebuie, încă de la început, să asimilați sfaturile colegilor cu experiență. 

Luați notițe 

Poate că sună ciudat, dar a lua notițe este un lucru foarte util. Mulți programatori de succes se bazează pe aceste notițe în timpul lucrului. Acest obicei poate ajuta suplimentar deoarece se dobândește obiceiul de a scrie, ceea ce este util și în scrierea codului pe tablă. 

Utilizarea „cretei și a tablei” este o activitate standard pentru multe companii, având în vedere că deseori se lucrează în echipă pentru a crea soluții. Chiar modul de codare poate fi mult mai scurt dacă ați definit pe hârtie chiar de la început elemente necesare și modul lor de implementare. În acest caz doar codarea este mult mai rapidă deoarece lucrați pe baza parametrilor definiți. 

Codarea regulată 

La fel ca și sportivii profesioniști, ca să fiți în formă, trebuie să vă antrenați cu regularitate. În cazul programatorului înseamnă că trebuie să codeze zilnic. Acest lucru este foarte important pentru a câștiga siguranță și pentru a asimila cunoștințele necesare. 

Este interesant că, precum un sport, memorarea „mișcării”, adică a celor mai frecvente activități, ușurează procesul muncii. Prin codificare regulată veți folosi interfața mai eficient, veți implementa mai rapid informațiile din bibliotecă și veți termina proiecte mai rapid. Prin exersare se câștigă experiență și se accelerează procesul de lucru la un proiect.

Eradicați bug-urile în cod 

Nu există programator care să nu fi găsit o eroare în cod. Este vorba despre bug-uri care reprezintă o formă de erori de caractere pe care le întâmpină toată lumea. Totuși, pentru ca programul să funcționeze fără probleme, trebuie găsită și eliminată fiecare eroare. De capacitatea programatorului de a găsi bag-ul în cod depinde și eficacitatea aplicației propriu-zise. De aceea, programatorii cu experiență au anumite metode pentru analiza eficientă a codului. Pentru acest lucru se folosesc aplicații pentru analiza codului care indică erorile apărută în timpul lucrului. Deși ne-ar plăcea la toți ca respectivul cod să fie perfect scris, adevărul este că întotdeauna se găsește o eroare care trebuie corectată din timp. Deoarece și pentru asta este nevoie de timp,cu ocazia planificării, programatorii calculează obligatoriu și procesul de „debugging”. 

Cereți sfaturi de la programatori experimentați 

Programarea Python pentru începători poate fi un pas foarte mare. De aceea este important să căutați ajutor de la colegi cu experiență. Aici se referă în primul rând la căutare pe internet deoarece există o mare probabilitate ca cineva să se fi întâlnit deja cu problema pe care l-ați întâlnit și voi. Nu se spune fără motiv că o mare parte din programare presupune navigare pe internet în căutarea de cele mai bune soluții. 

Dacă sunteți în practică într-una dintre companiile IT sau vă școlarizați, nu ezitați să căutați sfaturi de la colegi cu experiență. Cu ajutorul sfaturilor potrivite veți asimila mult mai rapid limbajul de programare Python și toate specificitățile sale. 

Lucrați întotdeauna la propria perfecționare  

Există multe limbaje de programare pe care ar fi bine să le învățați, dar indiferent de limbajul ales, cunoștințele dobândite nu sunt niciodată de ajuns. Tehnologia informației se dezvoltă constant, trendurile se schimbă, așadar trebuie să lucrați la cunoștințele personale. Doar prin perfecționarea permanentă a abilităților personale puteți conta pe o carieră de succes și la un job foarte bine plătit. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2023/24. se face aici.

imagine de înscrierePentru a afla totul despre înscriere, click aici.