Cursul JavaScript Application Development

Pentru crearea părții de client a aplicației web este nevoie de cunoașterea diferitor tehnologii și domenii. Îndeplinind această premisă, munca unui dezvoltator frontend web nu trebuie să fie grea. 

De aceea, acest curs solicită o cunoaștere solidă a lui JavaScript și se focusează mai mult pe produsul care se poate realiza doar pe conceptele fundamentale ale limbajului. Totuși, la începutul cursului ne aducem aminte de cele mai importante reguli de limbaj și tehnologice, fără de care monitorizarea este imposibilă.

Acest curs se ocupă, în mare parte, de produsele finite pentru producerea aplicațiilor web. Acestea sunt cele mai cunoscute cadre din prezent: Vue, Angular și React. Și, deși pe piață nu trebuie știute toate cele trei, fără a cunoaște măcar unul dintre ele, munca unui dezvoltator web este de neimaginat în ziua de astăzi. În prima parte a cursului se prezintă diferite componente importante care apar în cadrele JavaScript de top momentan (framework).

În primul rând, sunt abordate tehnologiile încorporate în JavaScript în cadrul fiecărui browser (DOM și AJAX), apoi se analizează pe scurt și tehnicile aflate în compoziția implicită JavaSscript, precum JQuery, biblioteca ReactiveX și limbajul TypeScript. În a doua parte sunt abordate trei cadre cunoscute pentru creare. Frontend Vue este un cadru cu gabarit minim, care a câștigat o mare popularitate în trecut. Angular și React sunt cadre complexe, care acoperă majoritatea cerințelor necesare pentru realizarea frontend-ului aplicației web.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Frontend JavaScript Development .

Descrierea și obiectivul cursului JavaScript Application Development

Scopul cursului este refacerea limbajelor fundamentale și a conceptelor tehnologice JavaScript și pregătirea cursanților pentru producție studiind cele mai populare trei cadre JavaScript de astăzi pentru crearea părții de client a aplicațiilor web (Vue.js, Angular și React). După parcurgerea sa, cursantul va fi pregătit pentru diferite cereri de producție și va putea crea o soluție completă. 

Până la abilitățile menționate, cursanții vor parcurge un plan și o programă bine gândite. Cursul este împărțit pe module, care au scopul de a oferi cursantului șansele unui studiu eficient. Cu alte cuvinte, indiferent dacă sunteți începător sau deja dețineți anumite cunoștințe din acest domeniu, cursul se poate parcurge fără probleme. Fiecare modul vă introduce și vă pregătește pentru lecțiile care urmează, așadar cu ajutorul profesorilor cu experiență veți dobândi cunoștințe utile, pas cu pas, fără probleme.

În acest modul introductiv veți cunoaște TypeScript, mai exact compilarea și pornirea, clase, interfețe, tipuri de date și modificatori de acces. Acest limbaj se consideră o parte importată pentru JavaScript deoarece numeroase produse software sunt orientate tocmai către TypeSript. Primul modul se ocupă, de asemenea, cu JQuery, respectiv cu conceptele de bază, cu selectori, navigarea DOM și AJAX. În prezent, AJAX este una dintre bazele bibliotecilor moderne și a cadrului pentru aplicațiile web JavaScript și de aceea aceste predări sunt printre cele mai importante pentru acest curs. 

Apoi urmează lecții care vor studia Vue.js, respectiv se vor ocupa de proprietăți, evenimente și conexiune. Al treilea modul este rezervat pentru Angular framework. Aici cursanții se vor familiariza cu module Angular, directive, servicii (http), filtre și extensii.

Ultimul modul, cu titlul React, este alcătuit dintr-o lecție introductivă, unde veți afla cum să pregătiți mediul pentru React, precum și din ce lecții veți învăța noțiunile de: rutare, componente și JSX. În cadrul ultimelor lecții vă veți ocupa de proprietățile acestui termen și de conectarea lui.

Cursul JavaScript Application Development vă va răspunde la întrebări:

Ce este framework și la ce îmi este necesar?

În programare deseori ne întâlnim cu termeni precum: cadru (framework), bibliotecă și motor (engine). Acești termeni indică, de obicei, programe individuale a căror scop este de a ajuta în execuția altor programe diferite.

La crearea unui program, se întâlnesc multe probleme. Unele dintre ele sunt specifice exact pentru programul respectiv, dar unele sunt generale și apar în majoritatea altor programe, așadar pentru ele există soluții finite. În al doilea caz, pentru a economisi timp, în loc să soluționăm problema, putem prelua soluția finită. Aceste soluții finite pot avea un format mai mic (de exemplu, se rezolvă doar un domeniu problematic) și atunci, de obicei, se numesc biblioteci. 

Dacă nu folosim biblioteci individuale, ci o platformă completă care conține mai multe biblioteci, deseori și programe auxiliare, atunci o astfel de platformă se numește framework. La framework toate elementele pentru execuția aplicației deja există, dar noi determinăm fluxul și comportamentul ei. 

Engine este un program finit a cărui funcționare o putem corecta cu propriile părți implementate. De obicei, acesta cuprinde un domeniu complet cu care se ocupă, așadar ne putem focusa exclusiv pe părți specifice.

Ce este ReactJs și la ce se folosește?

React este framework/biblioteca pentru crearea aplicațiilor web client pentru browserul web. Scopul său este de a ușura și de a accelera procesul de creare a aplicațiilor web pentru desktop și platforme mobile.

React, ca limbaj de bază, folosește TypeScript, iar prezentarea conținutului folosește limbajele HTML și JavaScript XML (JSX).

De la apariția sa, în 2013, până în prezent React a câștigat o mare popularitate în comunitate, așadar astăzi, pe lângă Angular, se consideră una dintre cele mai folosite biblioteci din tipul ei.

Ce este platforma angular?

Angular este platforma pentru crearea aplicațiilor web de calculator pentru browserul web pe desktop și pe platformele mobile. 

Angular reprezintă o parte din aplicația web client prin componente, module și servicii. Componentele prezintă părți din codul HTML care sunt unități independente capabile să rezolve o sarcină și să prezinte conținutul obținut. Modulele sunt unități logice ale aplicației, care de obicei conțin propriul sistem pentru rutare, și componente tematice similare. 

În fundal, Angular folosește limbajul TypeScript, iar pentru prezentarea conținutului folosește combinația dintre HTML și directivă.

JavaScript Application Development

Care este diferența dintre platformele Angular JS și Angular?

AngularJS și Angular sunt de fapt doar forme diferite ale aceluiași proiect. Angular JS presupune toate versiunile până la versiunea 2, iar Angular reprezintă toate versiunile după versiunea 2. Motivul pentru care diferențele acestor versiuni se prezintă cu așa seriozitate este faptul că cantitatea modificărilor introduse dintre aceste două versiuni împiedică trecerea ușoară de la o versiune la alta, prin modificarea proiectului existent și în majoritatea cazurilor trebuie făcută o reconstrucție a proiectului complet. 

Acest concept a lăsat mulți dezvoltatori și proiecte „blocate” în tehnologia veche, motiv pentru care aceasta se folosește în continuare în mod activ.

Ce este TypeScript, am nevoie de el și de ce?

Deși JavaScript este un limbaj acceptat la nivel larg, popular în multe sfere de programare, acesta are câteva diferențe vizibile în comparație cu alte limbaje. De exemplu, când se compară cu Java, JavaScrript nu are un regim de muncă așa de strict cu tipurile de date și niciun model orientat pe obiecte nu este atât de bogat. 

Aceste caracteristici ale sale există, în primul rând, pentru a se ajunge ușor la rezultat și fără a se atrage atenția asupra diferitor detalii. 

Dar ieșind din rolul de ajutor în prezentarea paginilor web, JavaScript a părăsit și sfera în care este important să se ajungă la un rezultat rapid și simplu, iar majoritatea aplicațiilor create cu ajutorul acestuia trebuiau să găsească și extindere, modularitate, validare etc.

Având în vedere că JavaScript nu are inițial capacitățile de a respecta în forma sa naturală cererile pieței, s-a ajuns la apariția diferitor limbaje „auxiliare” care au posibilitățile căutate, dar care sunt însoțite de instrumentele care le pot compila în JavaScript. Unul, probabil și cel mai popular, este TypeScript.

Atunci când scriem un program în limbajul TypeScript, acesta trebuie compilat în JavaScript ca să fie pornit, ceea ce face programul mai stabil și mai sigur în contextul erorilor, iar TypeScript mai util.

Pe de altă parte, trendurile sunt de așa natură încât există multe produse software orientate către TypeScript, ceea ce acest limbaj, într-un fel, este făcut de un standard industrial și o componentă importantă a ansamblului de producție JavaScript.

Ce este AJAX?

Din prima, aplicațiile web au generat fiecare pagină din nou, pe fiecare acțiune a utilizatorului. Dacă utilizatorul ar da un clic pe o tastă sau un link, pagina completă ar trebui deschisă din nou.

Pentru rezolvarea acestei probleme, în loc de pagina completă, se pot încărca din nou numai părțile care sunt modificate. Tehnologia în cadrul lui JavaScript, cu care se permite aceasta, se numește JavaScript și AXL (AJAX) asincrone. Sunt asincrone deoarece datele se încarcă asincron, iar JavaScript deoarece se încarcă cu JavaScript. În varianta mai avansată privind utilizarea lui AJAX nu se încarcă părțile paginii, ci doar datele curate, care sunt necesare programului pentru completarea ieșirii. Aceste date sunt trimise din prima în format XML, ceea ce explică și ultima noțiune de acronim. Astăzi, AJAX este baza bibliotecilor/cadrelor moderne pentru aplicațiile web JavaScript.

Ce este JQuery?

JQuery este biblioteca JavaScript a cărei scop este de a ușura utilizarea lui JavaScript pe paginile web. Pentru ceea ce ar trebui să scrieți pe zecile de linii de cod în JavaScript în JQuery, este suficientă o linie de cod. JQuery simplifică scrierea multor lucruri comparativ cu JavaScript, ca de exemplu apelurile în AJAX și manipularea DOM. 

Biblioteca JQuery permite și ușurează manipularea HTML/DOM, manipularea CSS, metodele HTML pentru gestionarea evenimentelor, crearea efectelor și a animațiilor, lucrul cu AJAX și multe alte lucruri utile. Pentru JQuery există și multe plugin-uri scrise care vă pot ușura suplimentar și pot accelera programarea aplicațiilor web eficiente.

Planul și programa cursului:

1. Introducere

 • JavaScript – DOM și AJAX
 • JQuery – conceptele de bază, selectori și navigarea DOM, AJAX 
 • TypeScript – compilarea și pornirea, clase, interfețe, tipuri de date și modificatori de acces
 • ReactiveX framework

2. Vue.js

 • Pregătirea mediului pentru Vue.js
 • Rutare, instanțe, șabloane și componente
 • Proprietăți, evenimente și conectare

3. Angular framework

 • Module Angular și extensii 
 • Rutare, intervale, controleri și vederi 
 • Directive Angular
 • Servicii Angular (http)
 • Filtre Angular 
 • Testarea aplicațiilor angular 

4. React

 • Pregătirea mediului pentru react 
 • Rutare, componente și JSX
 • Proprietăți, evenimente și conectare

JavaScript Application Development

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2021/22 se face aici.

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.