Cursul Data Access

Lucrul cu datele stă la baza fiecărei aplicaţii, indiferent de tipul şi de dimensiunea ei. În cursurile axate pe dezvoltarea desktop şi pe aplicaţiile web folosind tehnologiile Microsoft, v-am prezentat cum se manipulează datele folosind diferite tipuri de aplicaţii. Însă, acest curs şi toate lecţiile sale, se concentrează pe abordarea tehnicilor de gestionare a datelor prin aplicaţii care sunt dezvoltate folosind tehnologii Microsoft.

Pe parcursul cursului, veţi învăţa toate noţiunile de care veți avea nevoie în viitor în cariera voastră IT. Veţi afla că noţiunea de persistenţă se referă la posibilitatea de a păstra obiectul şi după încetarea execuției aplicaţiei. Având în vedere că, din varii motive, aproape nicio aplicaţie nu are nevoie să salveze obiectele create pentru utilizarea ulterioară, cunoaşterea rolului principal al persistenţei se va dovedi de mare importanță.

Mai departe, vă familiarizați în detaliu cu noţiunea de ADO.NET care reprezintă un set de bază al componentelor software care pot fi folosite de către programatori ca să acceseze datele în aplicaţiile care funcţionează prin tehnologia Microsoft.

Tehnicile de lucru pe care le veți învăţa pe parcursul cursului vă oferă posibilitatea să manipulați datele din mediile conectate şi neconectate şi să lucraţi cu modelele EF. În plus, veţi învăţa despre problema concurenţei, cum apare şi cum o puteţi depăşi. Toate cunoştinţele obţinute vor reprezenta o referinţă importantă atunci când vă veți afla în căutarea unui job bine plătit în IT.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Microsoft Development ProgramMicrosoft Desktop Apps Development Program şi Microsoft Web Apps Development Program.

Descrierea şi obiectivul cursului Data Access

Pe parcursul cursului, cursanţii vor învăţa tehnicile de bază de lucru cu datele folosind tehnologia Microsoft. Printre altele, cursul se axează și pe modul de procesare a bazelor cadrului ADO.NET, care se foloseşte pentru lucrul cu datele în mediile conectate şi neconenctate.

Această abordare este foarte convenabilă în aplicaţiile web, datorită faptului că datele nu sunt salvate în memorie mai mult decât trebuie.

Pe lângă aceasta, în curs este explicată şi folosirea unui limbaj special care permite căutarea uşoară a datelor într-o formă diferită – LINQ. De altfel, această noţiune asigură o abordare standard, integrată care, virtual, poate susține orice tip de date.

De asemenea, o bună parte din curs este dedicată conceptului de mapare obiectual-relaţională, cu un accent special pe Entity Framework. Principalul scop al acestuia, respectiv EF, este să permită manipularea datelor ca şi cum ar fi obiecte.

Dacă decideţi să parcurgeți acest curs, veţi învăţa cum să manipulați datele aplicând tehnologia EF, ce este abordarea Code First, dar şi care sunt tehnicile avansate de lucru cu datele. Ca să fiţi pregătiţi să vă dezvoltaţi noi abilităţi pe parcursul acestui curs, este necesar să deţineţi cunoştinţe de bază din cadrul cursurilor Introduction to Programming in C# şi Programare şi administrare SQL.

Cursul Data Access este împărţit în 6 module, fiecare fiind conceput astfel încât să ofere cursantului cunoştinţe care îi vor permite să asimileze cu uşurinţă următoarele lecţii şi să se pregătească cât mai bine pentru o carieră de succes în domeniul tehnologiei informaţiei. Experţi cu experienţă în predarea cunoştinţelor vă vor ghida prin materie şi vă vor simplifica fiecare noţiune, ca să asimilaţi cât mai eficient materia necesară.

Cunoştinţele practice şi utile pe care le obţineți pe parcursul cursului vă pregătesc pentru lucrul cu datele în aplicaţiile desktop şi web Windows, dar, cel mai important, creează o bază valoroasă pentru perfecţionarea ulterioară în domeniul cu cele mai mari perspective în secolul XXI.

Cursul Data Access răspunde la întrebările:

1. Ce este persistenţa?

Termenul de persistenţă se referă la posibilitatea de a salva datele după încheierea executării aplicaţiei. Aproape toate aplicaţiile au acest scop – să salveze obiectele create pentru mai târziu. Motivele sunt numeroase. Aplicaţia poate gestiona datele angajaţilor, datele de configurare ale aplicaţiei, datele privind statica de utilizare, aşadar putem spune că nevoile sunt, practic, nelimitate.

Pe parcursul execuției aplicaţiei, datele există în memoria de lucru care se mai numește de tranziție sau volatilă, aşadar putem spune că aceste date sunt salvate temporar. În cazul unei pene de curent, acest tip de memorie nu își poate salva starea, aşadar datele respective se pierd. De aceea, datele trebuie salvate pe un alt tip de memorie care le poate salva chiar şi în cazul unei pene de curent. Aceasta este persistenţa.

2. Ce este o bază de date?

Baza de date este o colecţie de informaţii structurate. Principalul rol al bazei este să gestioneze o mare cantitate de date şi să permită utilizatorului să la manipuleze într-un mod organizat şi structurat.

Sistemul de gestionare a bazei de date (Database Management System sau prescurtat DBMS) este un program care permite utilizatorului crearea şi mentenanţa bazei de date. Acest sistem permite utilizatorului să scrie comenzi pentru scrierea, modificarea, ştergerea şi introducerea datelor, respectiv toate acele operaţii care permit manipularea datelor. Sistemul de manipulare a bazei de date relaţionale se numeşte Relational Database Management System sau prescurtat RDBMS. Există câteva sisteme de top de gestionare a bazelor de date, dintre care cele mai cunoscute sunt Microsoft SQL Server, MySQL, PostgreSQL şi Oracle Database 12c.

3. Ce este ADO.NET?

Înainte de apariţia platformei .NET, programatorii accesau datele folosind tehnologii precum ODBC, OLE DB şi ActiveX Data Object (ADO). Odată cu apariția platformei .NET, Microsoft a creat un nou mod de lucru cu datele, numit ADO.NET.

ADO.NET este un set de clase care oferă programatorilor .NET servicii de accesare a datelor, oferind astfel un set bogat de componente pentru crearea aplicaţiilor distribuite şi aplicate. ADO.NET este parte integrantă a cadrului .NET şi permite accesul la date în formă relaţională, XML sau aplicativă. ADO.NET a fost creat pentru a susţine accesul deconectat la date, o integrare strânsă cu XML şi posibilitatea de combinare a datelor din mai multe surse, toate acestea pe baza platformei .NET.

Cursul Data Access

4. Ce este maparea obiectual-relaţională?

Noţiunea de mapare obiectual-relaţională se referă la tehnici de programare care efectuează convertirea datelor între sisteme incompatibile din punct de vedere al afișării datelor. De exemplu, unele date pot fi afișate în format textual XML, în timp ce altele pot fi afișate sub formă de obiecte ale unui limbaj de programare. În practică, se folosește un format pentru afișarea datelor care vor fi procesate și altul pentru cele care vor fi depozitate sau transferate. În general, aplicaţiile manipulează datele sub formă de obiecte, în timp ce pe cele din baza de date sub altă formă.

Maparea obiectual-relaţională sau prescurtat ORM, este un mecanism care permite crearea mapărilor între date şi entităţile orientate pe obiect ale arhitecturii software. Cu alte cuvinte, maparea obiectual-relaţională permite programatorilor să manipuleze datele folosind obiecte şi clase.

5. Ce este o entitate?

Din punct de vedere al aplicaţiei care foloseşte datele, entitatea este noţiunea care se referă la datele asociate cu un anumit obiect al aplicației. De exemplu, putem numi entitate un exemplu de clasă numită Employee, care se foloseşte pentru a modela noţiunea de angajat. O astfel de clasă ar avea proprietăți apropiate de noţiunea de angajat.

Din punct de vedere al programării obiectual-relaţionale, o noţiune astfel modelată este completă, deoarece încapsulează toate caracteristicile sale, aşadar obiectele acestei clase se pot numi entităţi. Totuşi, în baza de date, datele despre un angajat pot fi împrăștiate în mai multe tabele asociate. Astfel, în baza de date o entitate este un rând dintr-un tabel, dar cu informaţii din rândurile tuturor tabelelor asociate, ajungem la noţiunea de angajat.

6. Ce este Entity Framework?

ADO.NET Entity Framework este ultima tehnologie Microsoft Ultimate pentru dezvoltarea aplicaţiilor care manipulează datele. Entity Framework în combinaţie cu mediul de dezvoltare Visual Studio asigură ecosistemul cuprinzător care permite dezvoltarea unui spectru larg de aplicaţii, inclusiv desktop, web, cloud şi aplicaţii service.

Entity Framework este în primul rând un instrument pentru efectuarea mapării obiectual-relaţionale, care asigură în mod automat o vedere abstractă a datelor. Astfel, EF simplifică accesul la date; programatorul nu mai are nevoie să adreseze direct baza de date. Din contră, datele pot fi accesate scriind o interogare asupra claselor strict standardizate, iar EF va efectua în fundal toată interacţiunea necesară cu baza de date. Cu alte cuvinte, folosind Entity Framework, programul manipulează tot timpul diferite obiecte ale claselor, iar de modul de persistenţă se ocupă Entity Framework.

7. Ce este LINQ?

LINQ este o abordare standard, integrată de căutare şi modificare a datelor, care poate să susţină practic orice tip de date. Astfel, LINQ permite căutarea datelor în diferite forme, inclusiv baze relaţionale, documente XML, chiar şi structuri de date, stocate în memoria de lucru.

LINQ a fost prezentat pentru prima dată în versiunea 3.5 .NET framework, iar în noile sale versiuni, Microsoft a continuat să îmbunătăţească această tehnologie. LINQ asigură o sintaxă comună pentru căutarea oricărei surse de date, aşadar căutarea datelor în documentul XML se face la fel ca căutarea în baza de date SQL, în ADO.NET DataSet, în colecţiile din memoria de lucru sau în datelor din oricare alt depozit.

Planul şi programa cursului

1. Bazele lucrului cu datele

 • Introducere în lucrul cu datele 
 • Manipularea datelor în mediu conectat
 • Manipularea datelor în mediu neconectat

2. LINQ

 • Bazele tehnologiei LINQ
 • LINQ to SQL

3. Lucrul cu modelul EF

 • Introducere în Entity Framework 
 • Manipularea lui EDM

4. Manipularea datelor folosind EF

 • Bazele lucrului cu date folosind EF
 • Verificarea datelor 
 • Manipularea procedurilor depozitate
 • Manipularea vederilor 
 • Operaţii CRUD 
 • Folosirea lui EF în mediul neconectat

5. EF Code First

 • Introducere în Code First 
 • Configurarea claselor modelului 
 • Manipularea modificărilor în model

6. Concurenţa, tranzacţii şi performanţe în EF

 • Concurenţa
 • Tranzacţii
 • Performanţe
 • Cursul Data Access

Cursul Data Access

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2021/22 se face aici.

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.