Cursul Python and Programming Fundamentals

Cursul explică conceptele de bază ale programării, modalitățile în care sunt create și utilizate programele, precum și conceptele de scriere, compilare și interpretare a acestora. Pe durata cursului se explică cum funcționează programele pe un calculator, de ce avem nevoie de ele și cum le putem crea. Sunt studiate structuri și elemente de programare standard, precum tipuri de date, operatori diferiți pentru manipularea acestor tipuri, diverse structuri care pot fi simplificate în direcția dorită și structuri de stocare a datelor în memorie. Toate acestea prin intermediul limbajului de programare Python.

Cursul arată cum și unde se poate folosi acest limbaj de programare, cum se creează un proiect Python, cum se încarcă și cum se descarcă bibliotecile Python, cum se face colaborarea și versionarea și cum se distribuie programul utilizatorilor sau cum se postează în mediul de producție, se prezintă noțiunea de mediu integrat pentru programare și utilizarea sa.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: AI & Python Development ProgramNou.

Descrierea și obiectivele cursului Python and Programming Fundamentals

Scopul cursului este de a familiariza cursantul cu tehnicile și logica programării. După asimilarea materiei, acesta va putea crea programe în mod independent, folosind limbajul de programare Python, precum și să le pornească și să le distribuie. Cursantul va putea să înțeleagă terminologia programării, să recunoască și să folosească în mod independent diferite șabloane de sintaxă și logice în propriile aplicații.

După finalizarea cursului, cursantul va putea explica conceptul de variabile, operatori, structuri pentru controlul fluxului de programe, tablouri, bucle și funcții.

Pe lângă abilitățile generale de programare, pe parcursul cursului, participantul se familiarizează cu caracteristicile limbajului de programare Python, cu sintaxa și regulile sale specifice, astfel încât, după ce parcurge cursul și învață materialul prezentat, va putea identifica programe scrise în acest limbaj, recunoscându-i componentele sintaxei.

Pe parcursul cursului, cursantul va învăța ce categorii există și modul în care funcționează diferite programe pe care le folosim zilnic, cum sunt controlate dispozitivele cu ajutorul programului, cum sunt create jocurile pe calculator, ce sunt programele server și client.

Cursul Python and Programming Fundamentals vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Ce este Python?

Python este un limbaj de programare. Limbajul de programare este un limbaj special prin care îi dăm instrucțiuni unui calculator. Calculatorul înțelege un  singur limbaj - limbajul mașinii, motiv pentru care majoritatea limbajelor de programare sunt compilate în limbajul mașinii. Exact un astfel de limbaj este Python. Însă Python nu este un termen care se referă doar la limbajul de programare, ci și la implementarea sau platforma care se ocupă de acesta.

Această platformă compilează programul Python în alt limbaj sau îl execută instantaneu. Astfel, Python poate fi găsit aproape peste tot, într-o varietate de contexte. O manifestare comună a lui Python este executarea într-un mediu de consolă, unde este compilată și executată simultan.

2. Este greu de programat în Python?

Python este unul dintre cele mai ușoare limbaje de învățat și utilizat, motiv pentru care sintaxa sa este stăpânită și adoptată foarte repede. Dar nici alte limbaje de programare nu sunt mult mai grele. Fiecare are părțile sale mai ușoare și mai grele, precum și avantajele și dezavantajele sale. Prin urmare, întrebarea dacă este dificil să programăm într-un limbaj, depinde într-adevăr de ce programare dorim să realizăm. Uneori, programele pot fi banale, cu cerințe minime și criterii de ieșire. Iar producția lor nu este complicată. Uneori, pe de altă parte, cerințele de programare nu sunt atât de simple, iar producția în sine, care în cazul lui Python presupune programarea, o face ceva mai dificilă.

3. De ce este nevoie pentru scrierea aplicației Python?

Pentru a scrie aplicații Python, mai întâi trebuie să cunoașteți Python. Toate celelalte cerințe depind de ce tip de program dorim să producem cu Python. Programele Python sunt stocate în format text, astfel încât, în cele mai multe cazuri, un program este suficient pentru a crea și actualiza text. Există medii mai complexe decât editorii de text, concepute special pentru programarea în Python, astfel încât realizarea programelor Python este mult mai ușoară și mai intuitivă.

Pentru a executa un program Python, avem nevoie de un program care să poată compila codul Python și să-l execute. Programele de acest gen se numesc interpretori. Interpretorii pot fi găsiți ca o aplicație autonomă sau ca parte a unui program sau bibliotecă existentă. Dar, întrucât Python este cel mai frecvent utilizat pentru aplicații de sistem și de servicii, ceea ce implică utilizarea unui interpretor Python autonom, putem spune că pentru scrierea și rularea  aplicațiilor Python avem nevoie de: cunoașterea acestui limbaj, editor de text și interpretor Python.

Python and Programming Fundamentals

4. Unde se pot folosi programele Python?

Programele Python pot fi utilizate pe diferite platforme și în diferite contexte, atât timp cât platforma are capacitatea de a rula programe Python, adică în timp ce deține un interpretor Python. Interpretorul Python există pentru toate versiunile sistemelor de operare cunoscute, deci se poate spune că este aproape independent de platformă. Programele scrise pe o platformă funcționează într-un procent mare pe toate celelalte platforme, atât timp cât bibliotecile specifice platformei nu sunt utilizate în cadrul programului. Având în vedere utilizări mai exotice, cum ar fi compilarea programelor Python în JavaScript, C sau chiar Assembler, se poate spune că Python se poate folosi oriunde.

5. Este nevoie de matematică pentru a te ocupa de Python?

Nu trebuie să știți matematica pentru a stăpâni un limbaj de programare sau pentru a se face programare. Cu toate acestea, multe probleme din programe sunt de natură logică și adesea matematice, astfel încât nu este imposibil „să avem” nevoie de matematică. Cu siguranță, nivelul de utilizare a matematicii într-un program depinde în mare măsură de conceptul programului însuși și de câmpul pe care îl acoperă.

6. Care sunt caracteristicile bune și mai puțin bune ale lui Python?

Fiecare limbaj de programare are caracteristici bune și mai puțin bune, deci Python nu face excepție. Dar dacă considerăm că gusturile sunt diferite și cineva crede că ceva este bun, în timp ce altcineva consideră că este rău, nu putem răspunde ușor la această întrebare. Cu toate acestea, dacă luăm calificativele tradiționale, putem spune că Python este foarte ușor de învățat, ușor de aplicat și implementat, rulează pe aproape toate platformele, plătește bine, are un suport comunitar excepțional, așadar toate sunt caracteristici bune ale acestuia. Python împărtășește caracteristici mai puțin bune cu majoritatea altor limbaje interpretate - performanțe mai scăzute și utilizare mai puțin eficientă a memoriei decât limbajele compilate.

7. Python este gratuit și este supsținut de către comunitate?

Când vorbim de faptul că un limbaj este gratuit, de fapt nu ne gândim la limbajul în sine, ci la programe pentru compilarea sau interpretarea limbajului. În acest sens, toate programele sau aproape toate care ne ajută în implementarea lui Phyton sunt gratuite. De asemenea, pe lângă faptul că nu costă nimic, adesea sunt și Open Space, ceea ce înseamnă că le putem modifica după propriile nevoi. De asemenea, pe lângă faptul că este gratuit, platforma Python este și  Open Source, ceea ce înseamnă că o putem modifica în funcție de nevoile noastre. La toate acestea ne poate ajuta comunitatea, de care Python se bucură foarte mult. Există puține șanse ca, dacă ești un începător sau chiar un dezvoltator Python mai experimentat, să nu găsești un răspuns la o întrebare sau o soluție la actuala ta problemă Python.

Planul și programa:

 Modulul 1 – Introducere în programarea Python

 • Introducere în programare
 • Introducere în limbajul de programare Python
 • Instalarea mediului Python, pregătirea pentru lucru și crearea programului inițial Python
 • Instrumente pentru colaborare

Modulul 2 – Bazele programării Python

 • Reguli de codare și sintaxa limbajului de programare Python
 • Tipuri de date
 • Variabile
 • Operatori

Modulul 3 – Controlul fluxului de program

 • Structuri pentru controlul fluxului
 • Lucrul cu bucle

Modulul 4 – Colecții și structuri de date

 • Secvențe, liste și tuplu
 • Liste de date multidimensionale
 • Mulțimi și rânduri
 • Seturi și dicționare

Modulul 5 – Programare procedurală 

 • Concept, definiție și parametrizarea funcțiilor
 • Expresii lambda
 • Decoratori, iteratori și generatori

Modulul 6 – Spații de nume și intervale

 • Intervale și spații de nume
 • Gestionarea modulelor
 • Lucrul cu sistemul de fișiere

Participanți la cursul Python and Programming Fundamentals

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te