Ce face un full stack developer?

Dacă vreți să reușiți în industria IT, trebuie să aveți cunoștințe din mai multe domenii. Astfel, veți putea oferi clientului un serviciu cât mai complet, ceea ce vă va ușura avansarea în carieră. Full stack developer este o astfel de ocupație. 

Full stack este o decizie bună pentru carieră

Ca să aveți o carieră de succes în IT, trebuie să urmăriți trendurile și să fiți întotdeauna în pas cu concurența. Nevoile angajatorilor sunt tot mai mari, lucru care se răsfrânge asupra numărului de profesioniști angajați. Deși, practic, toate profesiile din IT sunt la mare căutare, una este mai importantă decât toate. Este vorba despre full stack developeri, experți care dețin o gamă largă de cunoștințe. 

Pentru că „se pricep la toate”, pot să muncească mai ușor, mai rapid și mai ieftin la proiecte. Simplu, în loc să angajeze o întreagă echipă de experți cu cunoștințe specifice, compania alege un profesionist full stack. 

Ce face un full stack developer?

Există mai multe tipuri de programatori orientați pe rezolvarea expertă a unui anumit tip de sarcină. Acești profesioniști sunt foarte bine calificați într-un anumit domeniu și nu se ocupă cu lucruri care ies din sfera lor de cunoștințe. Pe de altă parte, un full stack developer poate că nu este expert de top în domeniul său, dar acoperă mai multe domenii. În general, este vorba de experți IT care cunosc foarte bine:

  • HTML/CSS;
  • JavaScript;
  • limbajele de programare backend;
  • bazele de date;
  • HTTP.

„Full stack” se referă la deținerea cunoștințelor necesare pentru finalizarea unui proiect. De aceea, acești profesioniști sunt țesutul conjunctiv al proiectelor, având în vedere că înțeleg și cunosc fiecare etapă a dezvoltării. Astfel, în aceeași echipă pot să existe experți frontend, backend și full stack. Mai mult, în anumite cazuri, un expert full stack poate să înlocuiască o întreagă echipă de dezvoltare. 

Experții full stack înțeleg toate etapele dezvoltării software, ceea ce le ușurează munca. Deși experții într-un domeniu au un nivel mai ridicat de cunoștințe, un full stack developer este cea mai bună soluție pentru majoritatea proiectelor. În unele cazuri este mai bine ca proiectul să fie gestionat de o singură persoană care se ocupă de tot, decât de mai multe persoane care înțeleg o singură etapă a procesului. 

Frontend și backend împreună

Industria IT are nevoie de toate tipurile de experți, iar cine va fi angajat depinde în primul rând de caracteristicile proiectului și de ambițiile sale. În multe cazuri, ce face un full stack developer este mai mult decât suficient pentru un proiect de succes. 

Ce face un full stack developer? Interesant este că multe companii au propria lor definiție pentru acest rol, așa că în anunțurile pentru job veți găsi cerințe diferite. Un lucru este sigur - acești experți trebuie să dețină cunoștințe de frontend și backend.

Să ne reamintim, un frontend developer se ocupă, de regulă, cu partea vizibilă a site-urilor, unde are loc interacțiunea cu utilizatorii. Experții backend se ocupă în special cu serverul și cu comunicarea cu baza de date. Asta înseamnă că un full stack developer trebuie să cunoască unul din limbajele de programare backend (Java, Python, PHP…).

Având în vedere că un full stack developer trebuie să știe să facă ambele activități, pentru mulți angajatori este mai rentabil să angajeze un astfel de expert decât mai mulți experți frontend și backend. Mai mult, sunt foarte căutați și începătorii (juniori) care beneficiază de un start bun în dezvoltarea carierei. 

Ținând cont că nu devii expert peste noapte, pentru mulți, full stack poate să fie un punct de pornire foarte bun care le poate deschide multe uși. Astfel, vă veți găsi rapid un job foarte bun unde veți dobândi experiența necesară pentru proiecte mai mari. 

Ce face un full stack developer

Full stack este o decizie bună pentru carieră 

Experții IT sunt cunoscuți pentru faptul că dețin cunoștințe foarte căutate și foarte bine plătite la nivel global. Pe de o parte, există posibilitatea de a deveni expert într-un anumit domeniu, iar pe de altă parte, cea de a alege rolul de full stack developer care implică decizia de a ști totul despre tot. Există mai multe motive pentru care acest rol este o idee bună. 

Cerere mare de experți 

Deși există păreri diferite legate de rolul de full stack developer, companiile caută constant experți în acest domeniu. Motivele sunt numeroase:

  • cunoașterea procesului complet de muncă;
  • control facilitat;
  • costuri reduse;
  • implementarea eficientă a unor elemente diferite;
  • munca în echipă. 

Acestea sunt câteva din motivele pentru care companiile din întreaga lume caută experți full stack. Deși fiecare companie are cerințe diferite la angajare, este clar că toți vor același lucru – eficiență și economii la buget. Dar economiile nu se răsfrâng asupra salariului developerilor. Ei au un salariu foarte bun deoarece prin abilitățile lor acoperă mai multe activități. 

Adaptarea la locul de muncă 

Pentru multe companii este mai important să vă cunoașteți domeniul muncii și să începeți să lucrați imediat. În majoritatea cazurilor, nu vă vor cere să fiți expert de top în tot, nici nu este posibil. 

Totuși, mulți vor aprecia mai mult faptul că știți să acoperiți mai multe domenii decât că sunteți expert doar în unul. Cunoștințele voastre vă vor oferi posibilitatea de a fi jucător de echipă, dar și un solist eficient. Când nu depindeți de alții, este mult mai ușor să găsiți un job și să implementați proiecte. În acest sens, flexibilitatea este foarte apreciată. 

Bazele se învață rapid 

Un full stack developer ar trebui să acopere o arie largă de cunoștințe, nu este necesar să fiți imediat și expert. De fapt, ca să începeți această profesie, aveți nevoie de cunoștințele de backend și frontend de bază.

Există numeroase cursuri IT care vă pot ajuta, de exemplu: cursul JavaScript, cursul MySQL, cursul HTML și CSS. Desigur, este implicită cunoașterea prealabilă a unui limbaj de programare, precum: Java, C, PHP, Python etc. Astfel, veți dobândi o bază foarte bună pentru obținerea primelor angajamente și perfecționare suplimentară. 

Este jobul viitorului

În calitate de expert IT, trebuie să țineți cont întotdeauna de dezvoltarea tehnologiei. Noile trenduri tehnologice dictează nevoile industriei, așadar trebuie să fiți întotdeauna la curent. Și pe când unii experți se uită cu îngrijorare la noile tendințe din lume, full stack developerii nu au niciun motiv de îngrijorare. 

Este o profesie care se caută din ce în ce mai mult, joburile de acest fel se înmulțesc, iar condițiile sunt foarte bune. Desigur, nu abandonați niciodată munca cu propria persoană, urmăriți trendurile și în funcție asta, îmbunătățiți-vă și cunoștințele. Aici ne referim în primul rând la îmbunătățirea cunoștințelor dobândite, dar și la achiziționarea certificatelor recunoscute pe plan global. Este clar că nu există o dovadă mai bună a cunoștințelor decât dovada companiilor globale de prestigiu. 

Deci, dacă sunteți dedicați muncii și lucrați constant cu propria persoană, veți avea o carieră excepțională. Totul depinde de voi și de dedicarea pe care o arătați față de cunoștințe și studiu. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te