Cursul 3ds Max Visualisation

Cursul 3ds Max Visualisation vă va prezenta instrumentele de bază pentru vizualizare în programul 3ds Max și a suplimentelor sale. Cu ajutorul cunoștințelor dobândite veți fi familiarizați cu folosirea materialelor și a luminii în vizualizare prin Autodesk software 3ds Max.

Primele versiuni ale acestui program au apărut încă de la începutul anilor '90 cu titlul 3D studio și mai târziu 3D Studio Max. 3ds Max software reprezintă programul grafic profesional pentru crearea animațiilor 3D, modelelor, jocurilor-video și fotografiilor. Acest program se poate vedea cel mai des pe monitoarele programatorilor de jocuri video, a arhitecților sau a angajaților în marile case de televiziune.

Perioada în care au apărut primele programe 3D și când producătorul și-a dezvoltat propria tehnică de redare a apus demult. Astăzi, programele se bazează în totalitate pe soluțiile externe ale altor producători de programe. Pentru toate programele Autodesk 3D acum este caracteristic să vină împreună cu Mental Ray render, care este parte standard a pachetului, dar care nu a fost dezvoltat de Autodesk.

După finalizarea cursului veți fi pregătiți pentru realizarea unui nivel mai ridicat de redare fotorealistică a modelelor create folosind materiale, lumini, umbre și efecte speciale diferite care cresc fotorealismul redării. Datorită importanței competențelor practice dobândite la aceste lecții, acest curs face parte din toate programele din departamentul Design 3D & CAD. Prin urmare, cunoștințele asimilate la cursul 3ds Max Visualisation vor reprezenta un instrument foarte important, indiferent de profesia aleasă în cadrul departamentului menționat.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Computer Aided DesignArchitectural DesignProduct Design şi Interior Design .

Cursul 3ds Max VIsualization – descriere și scopuri

În timpul cursului 3ds Max VIsualization, pe care îl puteți parcurge online sau tradițional – în clasă, care face parte din programele corelate, vă veți pregăti pentru obținerea unui grad mai ridicat de redare fotorealistă a modelelor create folosind materiale, lumini, umbre și efecte speciale diferite care cresc redarea fotorealistă. 

La acest curs sunt abordate instrumentele de bază pentru lucrul cu materiale și cu hărți în 3ds Max, precum și elemente pentru crearea și setarea luminii, setarea umbrei și a efectelor speciale.  

Lecțiile din acest curs le puteți parcurge și fără cunoștințe în prealabil deoarece programele LINK Academy sunt gândite în așa fel încât cursurile precedente să vă pregătească treptat pentru ceea ce vă așteaptă la aceste lecții. Pe lângă asta, cursul este împărțit pe module, care ușurează cursanților studiul și monitorizarea prelegerii. 

Accentul primului modul la cursul 3ds Max Visualization va fi pe introducerea cursantului la crearea unei redări. Aici veți întâlni lecțiile care se referă la verificarea software pentru crearea redării, dar și pentru a afla cum să faceți activ Mental Ray render și să vă familiarizați cu interfața sa. Apoi, urmează modulul care va pune accent pe materiale și mape în cadrul programului 3ds Max. Acest modul vă va oferi competențe ceva mai complexe pentru lucru și vă va prezenta Slate Material Editor și navigarea lui, precum și celelalte caracteristici de bază. De asemenea, în această parte vă veți pregăti pentru lucrul cu biblioteci de materiale și pentru lucrul cu bitmaps.  

Al treilea modul se va ocupa de lumini în 3ds Max. Aici veți învăța ce este iluminatul indirect, precum și luminile fotometrice și IES. Apoi urmează ultima lecție dedicată umbrelor și efectelor speciale în 3ds Max. 

Scopul acestui curs este ca prin lecții toți cursanții să se pregătească pentru folosirea instrumentelor de bază pentru vizualizare în programul 3ds Max, precum și pentru folosirea tuturor opțiunilor sale suplimentare pentru utilizarea materialelor și a luminii în vizualizare.

Cursul 3ds Max Visualization vă va răspunde la întrebările:

Ce este 3ds Max Visualisation?

Cursul 3ds Max Visualization este continuarea cursului 3ds Max Modelling. În acest curs se abordează instrumentele de randare și adaosurile la programul 3ds Max care se referă la randare, respectiv vizualizare. În acest curs participanții se familiarizează cu câteva tipuri diferite de randare a diferitor producători pentru ca mai târziu, prin lucru practic, să decidă care corespunde cel mai mult modului de lucru și care coincide cel mai mult cu el și cu ce vrem să obținem creând modelul nostru 3D.

A trecut timp de la începutul programului 3D când producătorul programului și-a dezvoltat propriul render. Astăzi programele se bazează în totalitate pe soluțiile externe ale altor producători software. Pentru toate programele Autodesk 3D este caracteristic să vină cu Mental Ray render, care face parte din pachet, dar care nu a fost dezvoltat de Autodesk.

De ce în acest curs accentul este pus cel mai mult pe Mental Ray și de ce trebuie cunoscut acest render?

Mental Ray este renderul care vine la pachet cu 3ds Max, însă, nu este implicit un software activ. Deși nu este produs de Autodesk, Mental Ray vine cu toate programele sale care au render. Mental Ray prezintă renderul folosit foarte des în industria graficii de calculator și poate face un iluminat fizic precis, suportă reflexiile Ray Traced, HDRI; iluminare globală etc.

Este caracterizat de puterea de setare și de modificare la materiale și lumini, precum și la setările renderului. Marea posibilitate de setare a renderului este foarte importantă la proiecte mari, unde soluțiile standard nu sunt foarte importante. Mental Ray preia încet și piața vizualizării arhitecturale, unde au prioritate alte rendere. 

Cât este de importantă materializarea pentru vizualizare și ce este materialul în 3ds Max?

Materializarea este foarte importantă pentru realizarea cu succes a vizualizării. Materialul este data care se alocă unei anumite suprafețe a obiectului astfel încât aceasta să obțină un anumit aspect al renderului. Materialele influențează culoarea obiectului, strălucirea sa, transparența etc. Spațiul în care avem posibilitatea de a crea și edita materiale și hărți se numește Material Editor.

Imaginile sau efectele procedurale pe care le atribuim materialelor se numesc hărți. Hărțile le folosim des pentru crearea mediului și a peisajului și acestea pot fi bitmap standard precum: fișierele .bmp, .jpd sau .tga sau hărți procedurale (generate de calculator), precum Brick sau Noise. Hărțile le putem aloca majorității componentelor care alcătuiesc materialul. Materialele care conțin imagini sau hărți procedurale se numesc materiale mapate (mapped materials).

Cursul 3ds Max Visualisation

În acest curs se discută și despre setarea luminii (iluminatului) renderului?

Da, în acest curs o atenție deosebită este alocată iluminatului. Global illumination este principiul de obținere a iluminatului real. Există mai multe tehnici pentru aceasta. Fiecare render are propriul acces și se numește altfel. În Mental Ray render există două metode: Final Geather și GI, care se numește și Photon Mapping. Iluminatul indirect (Indirect illumination) reprezintă răspândirea luminii în mediu. Simularea influenței sale este foarte importantă pentru crearea renderelor fotorealiste.

În Mental Ray render, crearea iluminatului indirect este foarte simplă deoarece acest render deține instrumente create special pentru a obține acest efect. Până nu demult, renderele au putut să randeze iluminatul direct (Direct Illumination), care este lumina cu traiectorie în linie dreaptă de la sursa de lumină până la obiectul iluminat pe scenă.

Ce este metoda Final Gathering de soluționare a iluminatului în 3ds Max?

Final Gathering este metoda pentru obținerea iluminatului global a scenei care îmbunătățește semnificativ calitatea renderului. Se folosește în combinație cu metoda Photon Mapping, cunoscută ca GI, dar aceasta este doar una din metodele existente. Când aceste tehnici se folosesc în combinație, FG oferă posibilitatea unor setări inferioare pe GI (nu rămân pete din render, colțuri negre etc.).

Astfel se accelerează renderul și se îmbunătățește calitatea. Final Gather este creat ca un instrument prevăzut pentru editarea altor efecte de iluminat indirect și global și de a reduce zgomotul. Însă, cu timpul Final Gather devine un instrument individual rapid și de succes care corespunde la majoritatea scenei. Final Gather este cel mai simplu mod de a seta iluminatul indirect pe scenă.

Ce este, de fapt, randarea în 3ds Max?

Randarea este sinonim cu vizualizarea. Randarea este tehnica ce are scopul de a obține fotorealism cât mai mare la model. Din acest motiv, 3ds Max a dezvoltat instrumente diferite și efecte speciale care imită apariția din lumea reală pentru ca renderul final să fie cât mai credibil. Însă, avantajul lui 3ds Max comparativ cu fotografia reală este că unele situații le putem seta și altfel decât cum se întâmplă în viața reală. În această lecție vom învăța cum să folosim acest avantaj când vine vorba de umbre.

Tehnica render în Max este simularea condițiilor existente pe o fotografie reală. Pe lângă asta, în grafica de calculator avem posibilitățile pe care tehnica reală nu le are (de exemplu, posibilitatea de a schimba fundalul, tipurile de iluminat, caracteristicile materialului). La fel avem posibilitatea de a stabili ce material se va arunca sau va primi umbră, precum și de a stabili dacă lumina va face și umbră.

La ce se folosește efectul DOF (Depth of Field) în 3ds Max?

Efectul DOF este imitația a ceea ce se întâmplă într-adevăr în lumea reală când privim o anumită scenă. În timp ce privim un obiect, poate nu suntem foarte atenți la asta, dar întotdeauna suntem concentrați pe un obiect, în timp ce celelalte obiecte sunt într-un fel estompate.

Singurul obiect la care suntem atenți îl vedem clar. Acest efect se poate obține și la crearea renderului în 3ds Max cu ajutorul efectului Depth of Field, care estompează părți din render care nu sunt în focus. Există mai multe modalități de a se obține acest efect. Cel mai simplu mod pentru obținerea acestui efect este prin setarea camerei. 

Planul și programa cursului:

1. Crearea unei redări 

 • Verificarea software pentru crearea redării 
 • Mental Ray render 

2. Materiale și hărți în 3ds Max

 • Materiale și maparea (în general)
 • Slate Material Editor 
 • Navigarea în Slate Material Editor 
 • Materiale Arch&Design 
 • Lucrul cu bibliotecile de materiale 
 • Lucrul cu bitmaps
 • Hărțile Gradient Ramp, Gradient și Fallow
 • Hărți procedurale 

3. Lumini în 3ds Max

 • Final Gathering și Global illumination (iluminatul indirect)
 • Lumini fotometrice și IES
 • Mr Sun i Skylight și mr Sky portals 
 • Hărțile HDRI și sistemul Skylight
 • Controalele HDRI, Mr Sun și Photometric Exposure
 • Color Bleed 

4. Umbre și efecte speciale în 3ds Max

 • Umbre 
 • Proprietățile umbrei 
 • Ambient occlusion
 • Efectul lens și volume light
 • Efectul Depth to Field

Cursul 3ds Max Visualisation

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2021/22 se face aici.

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.