Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Cum să proiectaţi o idee de startup care să vă aducă succes?

Vă prezentăm 6 paşi esenţiali pentru succesul de afaceri al unei companii noi de IT.

Cum să proiectaţi o idee de startup care să vă aducă succes?

În permanenţă auzim în mass-media despre proiecte startup care apar de nicăieri şi cuceresc lumea. Ce este de fapt un startup? Este vorba despre o companie proaspăt înfiinţată care încearcă să se poziţioneze pe noua piaţă aflată în curs de dezvoltare, oferind astfel produse, procese şi servicii originale.

De regulă, este vorba de o companie mică, cu câţiva angajaţi (la început) care încearcă să se strecoare cu o idee revoluţionară, aşteptând o pătrundere rapidă pe piaţă. De aceea, spunem că un startup este o companie mică de IT care plasează o idee originală.

Securitatea proprietăţii intelectuale este foarte importantă, deoarece startup-urile se bazează pe o idee originală pe care vor dori toţi să o copieze dacă are succes. Unul dintre exemplele de startup-uri de succes este Uber, care practic este o aplicaţie ce face intermedierea dintre şofer şi client. Această aplicaţie funcţionează în mare parte în Vest, aducând companiei un profit de miliarde de dolari, deşi aceasta nu deţine nicio maşină de taxi.

Cu siguranţă aţi mai auzit de un startup – Google. Fondatorii au început ca o companie mică, iar astăzi este una dintre cele mai mari companii de IT din lume. Desigur, nu toate poveştile au happy-end. Dimpotrivă, sunt mult mai multe companii care au falimentat, în primul rând, din cauza unui plan prost şi a estimării greşite a pieţei. Originalitatea aduce succesul, dar asta nu e garanţia că veţi reuşi.

Vă prezentăm 6 sfaturi care vă vor ajuta să vă formulați ideea şi să procedaţi corect în crearea unui startup de succes.

1. Începeţi de la produs

Ce veţi vinde pe piaţă? Acesta poate fi un produs original sau un serviciu. Dacă ceva este momentan popular, nu înseamnă că şi voi trebuie să vă ocupaţi cu asta. Concentraţi-vă pe produsul pe care îl veţi plasa pe piaţă pentru care consideraţi că aveţi public, dar şi spaţiu de creştere.

2. Alegeţi un nume original

Numele startup-ului vostru este la fel de important ca şi produsul în sine. Este important ca prin nume să vă promovaţi produsul, dar în acelaşi timp să fie uşor de reţinut şi original. Exemple foarte bune sunt Facebook, Snapchat, Upwork, Dropbox, Pinterest. Aceste nume sună logic, de aceea se şi ţin minte uşor. De obicei, jocul de cuvinte este combinaţia câştigătoare.

3. Studiaţi concurenţa

Înainte de orice fel de investiţie, studiaţi companiile care se ocupă cu ceva similar pentru acelaşi grup ţintă. Cea mai plastică explicaţie – sunt puţini cei cărora le vine în minte să facă o nouă reţea socială lângă jucătorii globali puternici. Gândiţi-vă pe plan local, cu potenţial de extindere în afara graniţelor ţării.

O modalitate de cercetare a pieței și de a studia joburile freelance căutate. Una dintre cele mai populare profesii moderne este cea de asistent virtual. Dacă aveți cunoștințele necesare, puteți verifica cu ușurință ceea ce se caută pe piață și să fiți plătit pentru asta. 

Cum să proiectaţi o idee de startup care să vă aducă succes?

4. Stabiliţi preţul real al serviciului

Indiferent cu ce decideţi să vă ocupaţi, obiectivul final este câştigul, nu-i aşa? Ideea voastră poate fi fascinantă, dar dacă nu aveţi dezvoltat sistemul de venituri, veţi ajunge la probleme foarte repede. Când stabiliţi sistemul de facturare a serviciului, concepeți şi preţul real. Un preţ prea mare sau prea mic este cauza falimentării multor asociaţii de afaceri.

5. Gândiţi-vă la o afacere care va fi interesantă pentru investitori

Dacă vă concentraţi pe un proiect startup de IT, obiectivul final este să convingeți investitorii de potenţialul companiei voastre. Succesul iniţial nu va trece neobservat, dar dacă proiectul promite, veţi avea ocazia să-l vindeți pentru mulţi bani sau să intraţi în parteneriat cu o companie mare.

Un exemplu excelent este Tumblr, care a cumpărat Yahoo cu 1,1 miliarde de dolari! Nu vă lăsaţi descurajaţi de aceste cifre şi de numele companiilor – puterea startup-ului stă în idee, nu în locaţia şi cantitatea capitalului iniţial. Un exemplu excelent de startup de calitate este compania Nordeus, dezvoltator de jocuri video free to play.

Afacerea modernă necesită să fiţi familiarizaţi cu toate detaliile pentru dezvoltarea companiei voastre. De aceea, este foarte important să dobândiţi cunoştinţe necesare pentru a vă ocupa cu IT business, pentru a depăşi în mod corect toate obstacolele din calea drumului către succes.

6. Concentraţi-vă pe internet şi pe aplicaţii

Nu este întâmplător că majoritatea companiilor startup sunt orientate către servicii de internet şi aplicaţii mobile. Aceste proiecte necesită investiţii minime, iar piaţa reprezintă întreaga lume. Afacerea în cadrul reţelelor sociale, de asemenea, poate aduce un profit de invidiat, platforma (în primul rând Facebook) în cadrul căreia lucraţi este deja elaborată, iar voi trebuie să arătaţi că aveţi valoare. Tot ce vă trebuie puteţi învăţa la cursurile specializate pentru dezvoltarea aplicaţiilor mobile.

Dacă doriţi să învăţaţi cum să creaţi o idee bună de startup, care să vă aducă succes, avem cursuri de management, cursuri de marketingcursuri de business  etc., care vă pot ajuta.

  • 28.06.2017 17:10

Comentariu