Cursul Video Media Environment

Cursul Video Media Environment îi oferă cursantului posibilitatea de a se familiariza cu mediul filmului și al clipurilor video, cu posibilitățile sale informaționale, dar în primul rând cu posibilitățile creative și artistice și diferite accesuri în utilizarea sa. Comparativ cu crearea primelor filme jucate, regizorii creează acum un limbaj de film ale cărui elemente principale se folosesc și astăzi atât în film, cât și în televiziune.

Tocmai acest limbaj de film îl vom analiza și din punctul de vedere al camerei și al montajului pentru a înțelege modul în care creatorii de film și clipuri video creează o anumită stare telespectatorilor. Se va discuta și despre tipurile comerciale de film și clipuri video, precum filmul clasic, de cinema, avangardist, dar și curente experimentale care sfidează șabloanele cinematografiei și care revigorează și redefinesc constant limbajul imaginilor în mișcare.  

Cinematografia, ca majoritatea descoperirilor, nu a apărut de nicăieri, datorită muncii unui singur om de știință sau inventator, ci cuprinde un șir întreg de invenții și activitatea asiduă a mai multor persoane, care în secolul 19 s-au ocupat în detaliu de iluzia mișcării, dar și de posibilitățile de înregistrare a unui moment din viață prin fotografiere.

Elementul principal al cinematografiei este montajul. Pionerii filmului nu au simțit nevoia să-și monteze propriile filme, deoarece pentru ei acestea erau fragmente din realitate. Nici chiar Melius, care a atins un nivel destul de ridicat în tehnica filmului, nu a folosit montajul în adevăratul sens al cuvântului. Scenele sale, comparate în ordine cronologică, s-au desfășurat de la început până la sfârșit fără tăieturi.

Totuși, odată cu dezvoltarea conștiinței despre film și modul de exprimare, care reprezintă mult mai mult decât un simplu transfer documentar al realității, a apărut și nevoia de montaj. Odată cu apariția sunetului în film în anul 1927, s-a încheiat istoria montajului vizual, deoarece montajul trebuia să țină cont de o dimensiune nouă – sunetul. 

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: New Media Design.

Cursul Video Media Environment – descriere și scop

În timpul cursului Video Media Environment, pe care îl puteți parcurge online sau tradițional – în clasă, care face parte din cursurile corelate, vă veți familiariza cu toate detaliile necesare procesului de lucru la proiecte video. Cursantul va obține cunoștințele necesare cu care va putea aborda orice proiect video.  

Cursantul va învăța tehnicile de bază și elementele artistice ale clipului video și filmului, precum sunt, printre altele, planurile de film, racursiurile, axa acțiunii, diferitele forme de montaj, definiția cadrului, a scenei, secvenței. Se va explica diferența dintre filmul clasic și cel jucat, dar se va discuta și despre forme mai simple, avangardiste. Este vorba despre formele cu care s-a întâlnit filmul la începutul secolului 20 sub formă de film abstract și suprarealist, care se întâlnesc astăzi atât în videoclipuri, cât și în filmul experimental și arta video. 

Cursul Video Media Environment vorbește despre film și clipuri video și despre poziția sa între arta avangardistă și videoclipuri. După Primul Război Mondial, anumiți artiști au luat o atitudine de avangardă sub forma respingerii valorii acordate de societatea civilă noțiunilor de frumos și urât, negarea moralității burgheze și a perspectivelor artistice tradiționale. Unii dintre acești artiști încep să creeze și în cadrul filmelor numite de avangardă. Există mai multe tipuri de filme de avangardă, dintre care cele mai cunoscute sunt filmul abstract și suprarealist. 

Arta video este un fenomen internațional și cuprinde un șir întreg de mișcări artistice, cercetări teoretice, realizări tehnologice, dar și activism politic și social. Aceasta a apărut într-o atmosferă în care a predominat dorința de eliberare a pieței artistice de aspectul comercial și materialist, precum și căutarea de moduri alternative de exprimare. Arta video a fost asociată în multe privințe cu alte mișcări din vremea aceea, precum fluxus, performance, body art, arte povera, pop art, artă minimalistă și conceptuală, film de avangardă, muzică experimentală etc. 

În anii ’60, Beatles au recunoscut posibilitățile filmului de a se exprima ca artiști și de a-și face cu ajutorul lui publicitate la propriile albume. Multe trupe de rock’n’roll de la sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70 au mers pe urmele Beatles și au înregistrat filme promoționale interesante. Odată cu dezvoltarea televiziunii se ajunge la o nouă revoluție unde expresia muzicală primește o dimensiune nouă, vizuală.

Planul și programa

1. Începutul imaginilor în mișcare 

  • Istoria imaginilor în mișcare 
  • Crearea industriei filmului și începutul creării limbajului de film 
  • Bazele limbajului de film (cadrul, scena, secvența, filmul / planuri de film / poziția camerei - racursiuri / direcție generală)

2. Montajul 

  • Evoluția montajului vizual de-a lungul timpului
  • Tipuri de montaj 

3. Film și video – între artă de avangardă și videoclip 

  • Filmul de avangardă 
  • Arta video 
  • Dezvoltarea televiziunii și a videoclipurilor

Cursul Video Media Environment

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te