Cursul 3ds Max Modeling

Cursul 3ds Max Modelling se va ocupa cu editarea instrumentelor de bază pentru crearea modelelor de spațiu în Autodesk software 3ds Max 2016.

3ds Max este un software grafic de calculator pentru crearea animațiilor 3D, a modelelor și imaginilor. Acest program foarte popular are aplicarea într-un spectru larg de domenii, începând cu jocurile video, filme și reclame, până la arhitectură și alte domenii. Programul menționat a devenit unul dintre cele mai bune din categoria sa datorită, în primul rând, a caracteristicilor sale principale precum o interfață simplă, studiu rapid și principiul totul într-una (software-ul conține toate elementele deja necesare și nu trebuie să se cumpere și să se instaleze altele). 

Prin intermediul acestui curs, cursantul va avea posibilitatea de a se familiariza cu aspectul interfeței utilizator, precum și cu palete diferite în care sunt aranjate instrumentele pentru modelarea obiectelor și a scenelor. Pe lângă asta, în timpul prelegerilor veți dobândi o imagine detaliată privind subnivelurile geometrice ale obiectelor, precum și despre instrumente diferite specifice pentru aceste niveluri. 

Profesorii de top cu experiență în domeniile lor, printre altele, vă vor prezenta lucrul cu obiectele 2D și 3D cu ajutorul cărora se creează obiectele și spațiile dorite. Pe de altă parte, exercițiile de elaborare a modelului vă vor permite ca prin combinarea instrumentelor învățate să creați modele de spațiu și scene diferite.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Product DesignComputer Aided DesignInterior Design  şi Architectural Design.

Descrierea și scopul cursului Modelare în 3ds Max

Cursul Modelare în 3ds Max abordează  noțiunile de bază pentru crearea modelelor spațiale în Autodesk software 3ds Max. Cursantul se familiarizează cu aspectul interfeței cu utilizatorul, precum și cu diferite palete în care sunt aranjate instrumentele pentru modelarea obiectelor și a scenelor. Apoi, cursantul se familiarizează cu analizarea diferitor tipuri de modele geometrice (Standard primitives, Compound Objects etc.) disponibile în software și cu modalităților lor de organizare în ierarhie.

De asemenea, se familiarizează cu diferite forme 2D (Shapes) și modalitățile lor de aplicare în timpul modelării. Mai mult, cursantul se familiarizează cu subnivelurile geometrice ale obiectelor, dar și cu diferite instrumente specifice pentru aceste niveluri. Participantul va învăța cum se menține o scenă curată și eficientă. La acest curs se studiază lucrul cu obiectele 2D și 3D, care ne ajută să creăm obiectele și spațiile dorite. Exersând realizarea modelului, vom vedea cum se creează diferite modele și scene combinând instrumentele învățate.  

Scopul acestui curs este pregătirea cursanților pentru utilizarea funcțională a software-ului Autodesk 3ds Max. De asemenea, cursul își propune familiarizarea participanților cu interfața programului cu utilizatorul, navigarea prin program, precum și cu diferite palete de instrumente pentru modelarea obiectelor și a scenelor. Mai mult, la acest curs, participanții vor învăța cum să folosească instrumente de bază cu ajutorul cărora se creează atât modele simple, cât și modele complicate 2D, cum se lucrează cu camerele, vor obține cunoștințe de bază despre animație și cum să transforme soluția de design într-un model 3D. 

Cu alte cuvinte, scopul cursului este familiarizarea cursanților cu principiile de bază privind modelarea poligonală, lucrul cu obiectele spline cu care creăm desene liniare, din care putem obține ulterior forme geometrice. Cu siguranță unul dintre obiective este și învățarea și asimilarea tuturor proceselor care trebuie parcurse pentru crearea formelor dorite. Participantul va înțelege cum funcționează împreună toate instrumentele și va putea să creeze propria soluție care se va aplica în timpul modelării. 

Cursul Modelare 3ds Max vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Ce este 3ds Max?

3ds Max este un program de grafică 3D pentru  calculator, utilizat pentru crearea animațiilor tridimensionale, a modelelor și imaginilor. Acest software se aplică în multe domenii, de la jocuri, filme și reclame, până la arhitectură etc. O interfață simplă, învățare rapidă, cu existența tuturor suplimentelor într-un program (software-ul conține toate elementele și nu trebuie să se cumpere suplimente speciale) au făcut ca acest program să devină numărul unu în lumea animației 3D. Deși programul are o soluție completă pentru toate aspectele pieței, apar multe pachete software suplimentare de la alte firme care se încorporează în Max, deoarece 3ds Max este inviolabil de numărul de utilizatori din lume.

2. De ce 3ds Max este un program bun pentru modelare 3D?

Datorită faptului că are o comunicare bună cu celelalte pachete de programe: AutoCAD, AutoCAD 3D, Autodesk Revit și Autodesk Inventor, 3ds Max poate să importe în permanență fișiere DWG și FBX și să realizeze o comunicare bidirecțională cu alte programe, astfel încât modificările pe fișierul original să fie vizibile și în programul 3ds Max. Programul urmărește trendurile, așadar majoritatea instrumentelor care apar în alte pachete își găsesc locul și în acest program. 

Render este una din părțile recunoscute ale programului 3ds Max. Diferența de calitate dintre renderul acestui program și renderele create în alte programe a fost întotdeauna vizibilă. 3ds Max conține în mod implicit Mental Ray render. Acest program se poate îmbunătăți ulterior și prin introducerea renderului care vine de la alți producători: V-Ray, Brazil, Maxwell, Final Render etc. 

3ds Max susține prezentarea interactivă a renderului și a luminilor în spațiul de lucru pentru a vedea cât mai repede rezultatul final. Apoi, acest program folosește baze mari de modele, materiale și obiecte de diferite structuri. Există firme întregi care se ocupă cu crearea bazelor de modele pentru el – de exemplu, creează mobilierul, lumina, pomii, iarba etc. MAX este în legătură cu alte programe pe care le folosește pentru a analiza iluminatul, ceea ce permite arhitecților și designerilor să proceseze mai bine iluminarea și orientarea clădirilor și a interioarelor, iar rezultatul final să fie identic cu randarea afișată.

3. Ce este Arnold?

La începutul dezvoltării programelor tridimensionale, cel care a realizat programul, a dezvoltat și un render personal. În prezent, programele se bazează în totalitate pe soluțiile externe ale altor producători de software. Pentru toate programele Autodesk este caracteristic faptul că vin cu renderul Arnold, care este o parte standard din pachet, dar care nu a fost dezvoltat de Autodesk. 

Arnold este o interfață pentru programarea aplicațiilor (API). Aceasta este o bibliotecă avansată pentru desenare pe mai multe platforme. Este folosită de numeroase organizații importante în film, televiziune și animație. Dezvoltat ca opțiune foto-realistă, fizică de urmărire a umbrelor, Arnold este o alternativă la software-ul tradițional pentru randarea bazată pe Scanline pentru animația CG. A fost proiectat pentru prezentarea eficientă a imaginilor solicitate de animații și efecte vizuale, dar care simplifică fluxul, cerința de infrastructură și experiența de utilizator. 

Cursul 3ds Max Modeling

4. Putem crea animații de calculator cu programul 3ds Max?

Cu ajutorul programului 3ds Max putem să creăm animații 3D pe calculator pentru diferite aplicații care există pe piață. Putem anima personaje sau vehicule pentru jocuri pe calculator și putem crea efecte speciale pentru film. În animația personajelor de astăzi, MAX nu rămâne în urma programului Mayao.

Animația se bazează pe principiile simțului uman al văzului sau al percepției. Dacă ne uităm la o serie de imagini statice care se schimbă rapid, o să arate ca și cum figurile din imagini sunt în mișcare. Fiecare imagine individuală se numește frame, iar iluzia mișcării rezultă din faptul că sistemul nostru vizual păstrează fiecare frame în memorie, la scurt după ce l-a văzut.

5. De fapt, ce este modelarea 3D?

Modelarea 3D este o prezentare matematică a suprafeței tridimensionale a obiectului cu ajutorul unui software specializat. De fapt, modelul 3D reprezintă un set de puncte în spațiu legate cu diferite unități, precum linii, poligoane, suprafețe curbe etc. Toate modelele se pot clasifica în două grupe de bază: solide  – modele pline (Solid), și umane  – modele de suprafață (Shell/boundary).

Corpurile solide sunt definite prin volumul obiectului pe care îl reprezintă, iar modelele de suprafață umane – reprezintă granița obiectului, precum, de exemplu, coaja de ou. Modelele create în programul 3ds Max se pot clasifica în grupul de obiecte parametrice și neparametrice (editabile). Când vine vorba de tehnici de modelare, avem trei tehnici de bază: modelare poligonală, modelare NURBS și modelare cu instrumentul pentru suprafețe Surface. 

6. Ce este modelarea poligonală?

Modelarea poligonală este una din tehnicile de modelare de bază în programul Max, dar și în alte programe pentru modelare tridimensională. Aceasta este principala tehnica de modelare cu ajutorul liniilor drepte. Permite crearea unor obiecte foarte complexe prin modificarea obiectelor de bază (așa-numită modelare Box). 

Rețeaua poligonală este alcătuită dintr-un set de puncte, laturi și poligoane, ale căror laturi se unesc în timpul randării și dau impresia de suprafață curbată. Însă, aceasta este doar o curbare aproximativă, așadar în aceste scopuri (modelarea obiectelor curbe) se folosesc tehnici avansate. Acesta este unul din dezavantajele modelării poligonale, deoarece ca să se prezinte o suprafață curbată, trebuie făcută o rețea destul de îngustă, ceea ce prelungește semnificativ timpul de prelucrare a modelului. 

7. Ce este modelarea NURBS și modelarea cu instrumentul Surface?

Modelarea NURBS, spre deosebire de modelarea poligonală, folosește în mod activ linii curbe. De fapt, este bazat pe liniile curbe complexe ale lui Bezier (B-splines). Se folosește în general pentru modelarea formelor organice în design și în industria auto, și alte ramuri industriale, datorită posibilității de prezentare foarte bună a curbării aerodinamice a modelelor. 

Surface tool a fost, în primul rând, un supliment la programul Max, ca abia cu versiunea 3.0 să devină un modificator standard. Cu acest modificator se poate face o suprafață de 3 sau 4 puncte în raster. De aceea se și numește tehnica Spline to Patches. Putem menționa că la început s-a folosit pentru introducerea (interpolarea) segmentelor curbe prin obiecte poligonale (de exemplu, o deschidere sferică prin prismă etc.). 

Planul și programa cursului:

1. Introducere în 3ds Max 2016

 • Aplicarea și importanța 3ds Max
 • Interfața utilizator 3ds Max
 • Paleta de instrumente și viewports
 • Lucrul cu obiectele 

2. Desenul precis 

 • Instrumente pentru desenul precis: Grid și sisteme de coordonate
 • Instrumentele snap
 • Alatke Align, Mirror și Array
 • Setarea referinței 

3. Tehnicile de modelare 

 • Crearea obiectelor 2D
 • Tipurile obiectelor 3D și crearea primitivelor
 • Tehnicile de modelare și de definire a unităților
 • Bazele modelării poligonale și lucrul cu subobiectele
 • Lucrul cu modificatorii 

4. Compound objects 

 • Loft și lucrul cu profilurile și căile
 • Trecerile elipsoide și circulare
 • Planurile înclinate și repetarea circulară a trecerii 

5. Modelarea Spline

 • Bazele lucrului cu Spline
 • Editarea lui Spline
 • Modelarea sticlei 

6. Modelare poligonală 

 • Bazele modelării poligonale
 • Nivelurile subobiectelor Vertex și Edges
 • Edit Geometry rollout și controlul curburii
 • Modelare poligonală – exemplu

7. Introducere în render și animație 

 • Camere
 • Render
 • Bazele animațiilor camerei 

Cursanţi

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te