Ce este influence marketing și cum să deveniți micro influencer?

Cum să alegem ceva ce nu am încercat niciodată? Cine ne va ajuta să facem primul pas? Aceasta este, în majoritatea cazurilor, o persoană de pe rețelele sociale, cel mai des un micro influencer. Oricare ar fi dilema, toți au nevoie de recomandări, explicații și încurajare. 

Cine sunt influencerii

Când vrem să aflăm mai multe despre produsul care ne interesează, căutăm pe internet exemple bune și experiențele altora. Informațiile căutate sunt adesea oferite de către persoane, de exemplu, un micro influencer. Această persoană le prezintă urmăritorilor săi de pe rețelele sociale experiențele legate de domeniu sau de brand. De ce? Deoarece oamenilor le place să vadă oameni de succes și să le audă poveștile. 

Toți vrem să știm cum a ajuns o persoană exact ceea ce noi plănuim și a reușit. De regulă, când vedem că un domeniu este realizabil, atunci ne vom face curaj să-l acceptăm și singuri. Tocmai din aceste motive a apărut influence marketingul. Este vorba de publicitate bazată pe participarea ambasadorilor de brand sau a influencerilor.

Cine sunt influencerii?

Influencerii sunt persoane influente care au mulți urmăritori cu care interacționează. Este vorba despre personalități care în sfera lor de activitate au dezvoltat deja reputație și credibilitate. Oamenii îi știu și au încredere în ei, așadar, au o anumită influență asupra cercurilor mai mari sau mai mici, în special în sfera de activitate. 

Deși este vorba despre persoane angajate de către agențiile de marketing și de branduri ca ajutor în transmiterea mesajelor către grupurile țintă, această formă de marketing trebuie să se deosebească de apariția personalităților celebre în scopuri promoționale. Influence marketingul are sens și semnificație mult mai profunde. 

Influencerii nu sunt numai persoane cunoscute, ci mai ales cei care cunosc bine materia despre care este vorba. De aceea, ei nu vor accepta orice formă de colaborare cu oricare brand. Vor colabora doar cu brandurile care sunt în conformitate cu personalitatea, valorile și expertiza acestora. 

Influencer marketingul este bazat pe expertiză și influențează un grup bine stabilit, mai degrabă decât întreaga piață. 

Micro influencer ca viitor al influence marketingului 

Care este problema cu influence marketing? Are progrese. Având în vedere că sunt tot mai mulți influenceri, impactul lor începe să slăbească. Tocmai de aceea, mulți experți în marketing aleg mai degrabă așa-numiții micro influenceri. 

Cine este micro influencer? Este persoana care are nișa ei și care este în interacțiune cu prietenii și cu urmăritorii săi care au încredere în ea. Logica este aproape aceeași ca și la un influence marketing obișnuit, dar apariția este diferită. Vă puteți gândi la micro influenceri ca la influenceri locali. 

Pentru a înțelege mai bine această diferență, citiți mai jos câteva exemple de marketing îndrăzneț și original prin micro influenceri.

Old Navy

Faimos pentru îmbrăcămintea urbană și de calitate pentru bărbați și femei, acest brand recunoscut în toată America a ajuns la un acord cu vedeta rețelelor sociale Meghan Rienks. 

Cunoscută după umorul, deschiderea și schițele ei comice, pe care le puteți vedea pe pagina ei, Meghan a devenit micro influencer pentru Old Navy. Acum, pentru acest brand filmează de câteva ori pe lună vloguri de modă în care le dă sfaturi fetelor despre cum să-și asorteze îmbrăcămintea pentru diferite ocazii. 

Întreaga interpretare este colorată de expresia ei plăcută și de carisma ei recunoscută oamenilor care o urmăresc de mult timp.

Naked Juice

Strategia acestui brand, care se ocupă cu producerea și îmbutelierea „smoothie-urilor” din fructe, este una neobișnuită. Ei încearcă să își încadreze produsele în mod spontan în rutina de zi cu zi, prin diferite personalități cunoscute pe rețelele sociale.

Astfel, acest produs a fost găsit pe Instagram și Facebook în diferite fotografii ale bloggerițelor ale căror bloguri sunt legate de subiectele vieții și alimentației sănătoase. Îl puteți vedea și pe blogurile de modă, unde domnește cultul alimentelor sănătoase. Această strategie neobișnuită de influence marketing le-a crescut vânzarea, dar și consolidarea conștientizării brandului. 

Glossier

Mesajul acestui brand este: „Fiecare fată este influencer!” Brandul cosmetic Glossier, de asemenea, are o strategie diferită. Ei vor să anime fete tinere moderne care au grija de ele. 

În linia marketingului micro influencer, au respins prejudecățile conform cărora vedetele trebuie să fie în rândurile lor. În schimb, au început să „facă” ei înșiși vedete care fac micro influence în mediul lor. Ele creează în mod regulat roluri plăcute cu prietenele lor.

Ce câștig au ele din asta? Pe lângă câștigul financiar, pe acestea le stimulează cu reduceri speciale pe care le obțin dacă decid să le povestească urmăritorilor experiența proprie despre produsele încercate și să prezinte beneficiile.  

Sperry

La fel ca în exemplul precedent, brandul Sperry a decis să creeze sistemul său de postări de influență. Este vorba despre un brand care în nișa sa este pe una din pozițiile de top după recunoaștere și calitate. Este vorba de îmbrăcăminte de lux pentru yachting - mocasini.

Sperry a creat și aplicat de curând campania cu micro influenceri din rândul celor care deja îi folosesc produsele. 

Ce au făcut ei? În primul rând, au început să urmărească toți utilizatorii pe Instagram care postează conținuturi de calitate în care se găsesc acești pantofi. Apoi, i-au invitat să facă același lucru pentru pagina companiei lor în anumite condiții. Datorită diferitor beneficii și creșterii popularității personale, preum și încrederii în brandul respectiv, mulți au acceptat. Rezultatul – pagina a depășit recordurile de vizite și numărul de like-uri. 

Fiji Water

Brandul a colaborat cu Danielle Bernstein, o fată cunoscută pe rețelele sociale din America. Ea promovează obiceiuri sănătoase, o viață activă și oferă câteva sfaturi despre modă.

Fiji a angajat-o pe ea și pe antrenorul Eric Johnson să creeze scurte clipuri video în care își prezintă programul zilnic de exerciții. Aceste câteva exemple arată cum banii și personalitățile cunoscute nu sunt decisive pentru succesul campaniei. În lumea micro influencerilor, creativitatea poate să strălucească și să aducă rezultate foarte bune. 

cum să deveniți micro influencer

Eu, micro influencer 

Dacă aveți suficienți urmăritori pe rețele sociale, vă considerați expert într-un anumit domeniu și vreți să deveniți micro influencer, există câteva etape pe care le puteți urma pentru a face asta.

În continuare, citiți câteva strategii de community manager pentru a participa pe rețelele sociale care vă pot ajuta în asta. Ele vă vor îmbunătăți vizibilitatea pe drumul către rezultatul dorit  – ca brandurile și agențiile să dorească să le reprezentați. 

1. Lucrați la propriul brand 

Mulți leagă noțiunea de brand de marile companii. Este adevărat că fiecare este un brand, iar fiecare brand se poate construi. În primul rând, trebuie stabilite următoarele elemente:

  • identitatea brandului – cine sunteți și cum vă definiți;
  • grupul țintă – când știți cine sunteți, localizați-i pe cei de care sunteți interesați și pe cei care vă vor fi utili;
  • apariția vizuală – adaptați apariția vizuală în funcție de identitate;
  • modul de comunicare elementul-cheie, atunci când vorbim despre orice formă de marketing, este să vă adresați astfel încât să fiți înțeleși de publicul vostru țintă.

Dacă vreți să deveniți micro influencer, este important să analizați în detaliu toate segmentele menționate și să vă localizați nișa în care veți plasa conținuturile. Acestea le veți direcționa către problemele grupului țintă și le veți adapta după propriile afinități. Abia după ce terminați tot de pe listă, sunteți pregătit pentru al doilea pas. 

2. Automatizați procesul de publicare 

Având în vedere că este foarte important să gândiți fiecare postare și temă pe care planificați să le publicați pe propriul blog sau profil, crearea conținutului necesită de regulă mai multe ore de lucru și deseori nu veți avea la dispoziție timpul necesar. Pe de altă parte, având în vedere că un conținut de calitate este baza fiecărui marketing prin conținut și a publicității de influencer, acesta este segmentul care nu trebuie grăbit. 

Cum să economisiți timp, dar să nu aibă de suferit calitatea? Rezolvarea la această problemă este oferită de la numeroase programe utile care vă ușurează munca (iar multe sunt și gratuite!). Există numeroase operații tehnice în spatele domeniului de influence marketing pe care le executați zilnic fără automatizare. Cu alte cuvinte, le faceți manual. Dacă apelați la automatizarea acestor procese, veți economisi ore și ore de lucru pe lună. 

Ce se poate automatiza? De exemplu, sunt multe instrumente utile care vă vor ajuta să vă programați postările astfel încât pe pagina voastră sau pe profilul rețelei sociale să fie publicate atunci când doriți. Fără a întrerupe sarcinile de care trebuie să vă ocupați și să implementați manual postări în timp real, aceste programe software o vor face pentru voi. În acest fel, puteți avea conținut programat pentru profilurile tuturor rețelelor sociale pe care le utilizați pentru luna următoare sau mai mult.

Unele dintre instrumentele populare pentru managementul postărilor sunt Hootsuite, Buffer și Workflow, iar aplicația Trello vă va ajuta să nu uitați niciodată să publicați postarea și controlează întreaga strategie de postări pe social media. 

2. Fiți consistenți 

Această observație se referă la fiecare aspect al comunicării voastre atât pe internet, cât și în lumea reală. Când setați identitatea brandului vostru, trebuie să vă țineți de asta la fiecare pas următor. 

Consistența nu este doar de a vă abate de la imaginea pe care ați construit-o. Coerența se aplică și frecvenței postărilor voastre. De exemplu, dacă decideți să aveți 10 săptămânal sau trei zilnic, nu ar trebui să vă abateți de la acest număr. De ce? Pentru că v-ați obișnuit publicul cu o anumită dinamică. Urmăritorii voștri vor aștepta noul conținut la ora obișnuită.

De aceea, este important ca, înainte de a începe să publicați conținut, să vă gândiți bine care este dinamica pe care o puteți respecta. 

4. Stabiliți o legătură cu alți influenceri 

Dacă vreți să deveniți micro influencer, una dintre sarcini este și de a analizați concurența. Un mod și mai bun de a face asta este de a vă vedea concurenții ca potențiali colaboratori. Și voi, și ei aveți aceeași misiune - să lăsați un impact.

Puteți învăța foarte multe de la colegii care sunt de mai mult timp în acest domeniu. Pe de altă parte, dacă o să le placă de voi, aceștia vă vor promova, și voi pe ei. De aceea, nu fiți exclusivi, ci stabiliți un contact cu alți influenceri din nișa voastră și încercați să stabiliți un contact cu ei. 

Deveniți micro influencer

Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile prin care puteți profita de beneficiile influencer marketingului. Cheia este să rămâneți cu picioarele pe pământ. Gândiți-vă întotdeauna în direcția relevanței conținutului, nu a faimei personale. Este cel mai bun mod de a deveni faimos.

Ca să puteți aplica propriile strategii de participare pe internet și de a deveni într-adevăr micro influencer, nu este suficient să fiți experți în acest domeniu. Trebuie să știți de unde să începeți. Pe drumul către cariera de micro influencer, cursurile scurte nu vă vor ajuta foarte mult. Dar dacă acordați un an pentru educație și vă dedicați studiului la proiecte reale din domeniul marketingului digital, cu ajutorul mentorilor de calitate veți putea dobândi un nivel înalt de cunoștințe, necesar pentru cariera de micro influencer. 

Industria de influencer marketing este în creștere, iar valoarea sa este estimată la peste 1 miliard de dolari. Dacă vreți o bucată din această prăjitură, înscrieți-vă la o pregătire certificată pentru internet marketing și deveniți un micro influencer de încredere. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2021/22 se face aici.

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.