Cursul Modelare 3D în AutoCAD

Modelarea 3D reprezintă procesul de creare a unor obiecte tridimensionale, respectiv a modelelor care se utilizează în simulări grafice, reclame, jocuri video sau cu ocazia designului de interior. Prin acest curs de AutoCAD veți asimila procesul complet de modelare 3D care vă va permite să lucrați într-unul din multele domenii cum ar fi arhitectura, construcții, industria filmelor sau jocurilor.

După cum probabil știți, AutoCAD (Computer Aided Design) este cel mai cunoscut program pentru proiectarea pe calculator. Compania Autodesk, cea care a lansat acest program, a oferit utilizatorilor peste 75 de instrumente software specializate. Acestea sunt de mare ajutor experților în diferite domenii, de la construcții și arhitectură la geodezie.

Tehnicile pe care AutoCAD le oferă permit utilizatorilor să înlocuiască proiectarea clasică pe hârtie cu instrumente digitale sofisticate, cu ajutorul cărora vor crea mult mai ușor și mai eficient conținutul dorit. Participanții la acest curs AutoCAD vor face cunoștință cu spațiul de lucru al AutoCAD necesar pentru modelarea 3D.

Cunoștințele pe care le veți dobândi pe parcursul cursului AutoCAD de modelare 3D vă vor oferi o referință foarte importantă cu ocazia căutării unui loc de muncă, tocmai datorită aplicării vaste pe care acest program o are în diferite domenii deja menționate. Datorită numeroaselor oportunități pe care vi le oferă cunoștințele dobândite la cursul de modelare 3D, veți avea ocazia, după ce îl veți finaliza, să obțineți repede un loc de muncă unde veți fi mulțumiți și de salariu și de sarcinile de zi cu zi, aceasta fiind prima condiție pentru o carieră de succes.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Computer Aided DesignProduct DesignArchitectural Design şi Interior Design .

Descrierea și scopul cursului Modelare 3D în AutoCAD

Pe parcursul acestui curs, pe care îl puteți urma online sau în mod tradițional – în clasă, și care face parte din programele corelate, veți avea ocazia să procesați instrumentele de bază pentru modelarea tridimensională în programul AutoCAD. Veți cunoaște în detaliu modelarea formelor simple și complexe folosind diferite instrumente și palete.

În plus, veți afla tot ceea ce este important de ştiut despre utilizarea bazelor formelor spaţiale, a suprafeţelor extrudate şi curbe. La curs veți face cunoștință şi cu modul de aplicare a materialelor și a mapelor pe obiecte modelate, dar și cu tipurile și aplicarea luminilor, configurarea camerei și procesul final de vizualizare – redare.

Cusul de AutoCAD vă va pregăti pentru modelarea precisă în programul de bază a grupelor de programe CAD software, manipularea independentă a instrumentelor pentru modelare, editare și materializare a obiectelor create în program.

În lecțiile introductive vă așteaptă o întâlnire cu mediul de lucru AutoCAD adaptat pentru a crea modele în spațiu. Cu această ocazie, veți face cunoștință cu instrumentele de bază ale programului amintit și cu două tipuri de interfețe pentru a lucra în spațiul tridimensional: 3D basic și 3D modeling. După aceea veți afla ce sunt și cum se pot prezenta tipurile de modele 3D în AutoCAD. Pe măsură desfăşurării cursului, veți învăța să creați sisteme de coordonate care vă vor facilita desenul în spațiu, precum și să deschideți mai multe vederi ale modelului și să lucrați în paralel în mai multe proiecții.

În timpul cursului, profesorii vă vor învăța și cum să creați corpuri de bază și corpuri pline complexe, ce sunt modificările de spațiu și modul în care se utilizează instrumente cum ar fi de exemplu rotate, move și scale. În următoarele lecţii veți dobândi abilități legate de modelarea într-un mediu 3D și modificarea obiectelor tridimensionale.

Cunoștințele practice pe care le veți câștiga de-a lungul timpului vă vor permite să treceți la tehnicile mai exigente și mai complicate, pe care datorită lecțiilor anterioare le veți înțelege ușor. Această parte a cursului vă va oferi posibilitatea să stăpâniți comenzile de software, precum  Solid, 3dface și Pface, cu ajutorul cărora veți crea suprafețe 3D.

Cursul de Modelare 3D în AutoCAD vă va permite abilități utile pe care le veți putea aplica astfel încât de la geometria 2D existentă să creați modele tridimensionale și invers. Ultima parte a cursului se va ocupa de atingerea unor obiecte modelate mai realiste în AutoCAD, folosind lumini și umbre setate. În plus, veți învăța și procedura completă privind crearea unei camere, care vă va permite o prezentare în perspectivă 3D a modelului. La finalul cursului veți asimila caracteristicile opțiunii rendering cu care veți finaliza lucrările pe model prin crearea unei imagini 2D a acestuia.

Cursul de modelare 3D AutoCAD vă va raspunde la următoarele întrebări:

1. De ce este AutoCAD bun pentru modelarea 3D?

AutoCAD este un program vectorial 2D, dar și pentru desen și modelare în 3D. În plus, AutoCAD este destinat pentru comunicarea și schimbul de date între utilizatori, pentru a crea desene tehnice, scheme, grafice și tabele.

Cu alte cuvinte, AutoCAD este software-ul ideal pentru orice prezentare tehnică 3D, precum și pentru prezentarea 3D de obiecte în arhitectură, în designul obiectelor și modelelor, realizarea elementelor de mașini, a secțiunilor și profilelor 3D, a renderelor finale ale proiectelor, realizarea de prototipuri și multe altele. Acest program a fost creat ca o necesitate pentru ca desenul manualul să fie mai ușor și mai rapid cu ajutorul computerului.

2. De ce in designul modern și în arhitectura AutoCAD programul este de neînlocuit?

Cele mai bune două răspunsuri la această întrebare sunt: deoarece este folosit de ani de zile și pentru că toată lumea îl folosește. AutoCAD este pur și simplu un software primar în toate profesiile menționate, astfel încât comunicarea în proiectele multidisciplinare pur și simplu nu este o problemă dacă se utilizează formatul de desen AutoCAD.

Aceasta nu înseamnă că alte programe nu pot finaliza o activitate pe care o poate finaliza AutoCAD, dar problema este că majoritatea utilizatorilor nu au cunoștințele și abilitatea de a face față problemelor de comutare, adică de transfer dintr-un alt program în AutoCAD. De aceea se ajunge la problema nerecunoașterii elementelor de desen în AutoCAD.

3. Cunoașterea modelării 3D în AutoCAD permite lucrul mai ușor în alte programe de modelare?

Da. Cunoașterea desenului și a modelării în AutoCAD permite astăzi utilizatorului să se reorienteze cu ușurință dintr-un program Autodesk în altul și să realizeze o paletă mai largă de activități. AutoCAD este elementul de bază al tuturor celorlalte programe Autodesk care sunt specializate pentru anumite discipline, cum ar fi: AutoCAD LT (AutoCAD numai pentru desen 2D), AutoCAD Architecture, AutoCAD MEP (termotehnică, instalații electrice și sanitare), AutoCAD Mechanical (pentru realizarea și precalcule la mașini) AutoCAD Electric (scheme electrice), AutoCAD Map 3D (pentru rețele de drumuri, de apă și electrice), AutoCAD Civil 3D (pentru realizarea drumurilor și pentru geodezie).

Toate aceste programe sunt în esență AutoCAD de bază cu extensii care fac mai ușor lucrul în anumite profesii, astfel încât cunoștințele de AutoCAD sunt esențiale pentru continuarea lucrului în oricare dintre aceste pachete verticale specializate.

Cursul Modelare 3D în AutoCAD

4. Care sunt avantajele modelării 3D în AutoCAD?

Principalele avantaje ale utilizării modelării 3Dîn AutoCAD sunt posibilitatea de a crea rapid un proiect de la conceptul de schiță la produsul final folosind instrumente puternice de modelare. Posibilitatea de a vă dezvolta și ideea de concept într-o prezentare 3D se poate face utilizând: forme libere 3D, instrumente puternice de vizualizare, realizarea animațiilor prin modelul vostru și posibilitatea de a introduce informații de la laserele 3D.

Avantajul este și comunicarea și schimbul cu ceilalți utilizatori în echipă: AutoCAD vă permite să lucrați în paralel cu alții în proiect, să creați fișiere pdf și fișiere dwf pentru urmărirea reviziilor și modificărilor. Setarea specială a programului: AutoCAD poate fi adaptat complet la nevoile utilizatorilor. Acest lucru este realizat datorită numeroaselor opțiuni care se regăsesc în setările instrumentelor și meniurilor în AutoCAD.

5. Este posibil ca în AutoCAD să se realizeze desene de perspectivă și axonometrice?

Este posibilă crearea atât a desenelor de perspectivă cât și a celor axonometrice în AutoCAD 3D Modeling Workspace. Proiecția de perspectivă este calculată pe baza distanței camerei teoretice și a punctului de destinație, adică a țintei. Vizualizările proiectate ortogonal arată toate punctele modelului proiectate paralel cu ecranul și de aceea proiecția ortogonală este de asemenea denumită și proiecție paralelă. Modul ortogonal în modelarea 3D în AutoCAD ușurează lucrul cu modelul deoarece toate marginile au dimensiunea potrivită, indiferent de distanța față de cameră.

Modul ortogonal nu este de fapt modul în care vedem obiectele în lumea reală, deoarece obiectele din lumea reală sunt văzute în perspectivă. Folosim perspectiva atunci când dorim să obținem un aspect mai realist al modelului. Instrumente cum ar fi ClickCube, care pot fi apăsate, reținute, la care prin tragerea mouse-ului se poate schimba unghiul de vizualizare, prin care se poate roti obiectul chiar în jurul axei verticalei, sunt un bun exemplu de dominație a AutoCAD-ului în acest domeniu.

6. Cum se pot crea în AutoCAD 3D Modelling Workspace secțiuni automate ale obiectelor tridimensionale?

AutoCAD 3D Modelling Workspace are una din comenzile utile care permite crearea automată a secțiunii obiectelor tridimensionale pe baza planului specificat, prin care reducem geometria spațială într-un anumit loc.

Există două comenzi care sunt folosite pentru a crea o secțiune: Section și Section Plane. Comanda Section există din versiunile anterioare ale AutoCAD și creează o secțiune transversală a obiectului printr-un plan dat, similar cu o comandă slice, dar nu distruge geometria originală. Această comandă utilizează de fapt o secțiune a unui plan dat și a unui obiect 3D pentru a crea o regiune 2D a obiectului.

7. Ce reprezintă renderingul modelului în crearea vizualizării 3D?

Prin opțiunea de rendering se finalizează activitatea pe model prin crearea unei imagini 2D a acestuia. Prin crearea acestei imagini, aplicăm obiectelor toate materialele și luminile definite, prezentându-le într-un mod realist. Renderingul reprezintă ultimul pas în postproducția modelului 3D. În acest pas, combinăm toate setările de materiale, lumini, umbre și medii pe care le-am definit anterior. Acesta și este scopul de a crea un model 3D – prezentarea într-un mod cât mai realist.

După finalizarea procesului de rendering, este posibil să se vadă renderul (imaginea) în galerie. De asemenea, toate modelele 3D pot fi vizualizate și pe dispozitive portabile, cum ar fi tablete și telefoane mobile, dacă avem instalată o aplicație corespunzătoare (Autodesk 360 sau AutoCAD 360). Toate aceste opțiuni ne permit o comunicare mai ușoară între colaboratorii din proiect, precum și între autorul proiectului și client.

Planul și programul cursului:

1. Introducere în modelarea spațială

 • 3D interface si navigarea
 • Tipuri de modele 3D și modul de prezentare 
 • Coordonate spațiale 
 • Spațiul de lucru 3D și viewporturi

2. Lucrul cu obiecte 3D

 • Crearea corpurilor solide de bază (solids) 
 • Crearea corpurilor solide complexe
 • Modificări spațiale - instrumentele rotate, move și scale 
 • Opțiuni spațiale: mirror și align

3. Modelarea în mediul 3D 

 • Comanda Extrude 
 • Comenzile Polysolid și PressPull
 • Comanda Loft 
 • Comanda Sweep 
 • Comanda Revolve

4. Modificarea obiectelor 3D

 • Manipularea corpurilor solide și comenzi 3D pentru editare 
 • Operațiile Boolean, prezentări și secțiuni  ale corpurilor solide
 • Comenzile Chamfer și Fillet 
 • Comanda SOLIDEDIT 

5. Lucrul cu suprafețele spațiale

 • Crearea suprafețelor spațiale
 • Crearea rețelei de poligoane și obiecte Primitive Mash 
 • Suprafețe complexe și bazele modelării organelor 
 • Editarea suprafețelor 
 • Editarea rețelelor și conversia lor în corpuri solide (solids)

6. Secțiuni și prezentări ale modelelor 3D 

 • Comanda Section 
 • Comanda Slice 
 • Comenzile Flatshot și Extract Edges 

7. Vizualizarea

 • Materiale
 • Lumini
 • Mediu și camere
 • Render

Cursul Modelare 3D în AutoCAD

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te