Cursul Advanced Network Services

Activitatea modernă nu poate fi imaginată fără interconectarea calculatoarelor într-o rețea locală care este conectată la Internet. În acest mod, datele se distribuie mai ușor, iar schimbul de date este ridicat la un nivel superior. Cu un volum de lucru crescut, există o probabilitate mai mare să se ajungă la erori a unei părți din sistem. Atunci intră în scenă inginerii de rețea a căror sarcină nu este doar de a corecta greșelile, ci și de a le preveni.

Un sistem mare, cum este o rețea de calculatoare, trebuie să funcționeze perfect în mod constant, iar pentru a se întâmpla asta, este necesar să fie controlat și să răspundă la timp în cazul apariției unei probleme. Aceasta se realizează, în primul rând, printr-un control constant, prin îmbunătățirea serviciilor de rețea și prin utilizarea unor soluții software adecvate. În acest mod, fiecare segment al rețelei este asigurat împotriva circumstanțelor neprevăzute.

Acest curs aduce cunoștințele și abilitățile necesare pentru planificarea, proiectarea și dezvoltarea unui sistem de monitorizare a mediului de rețea și a sistemelor de notificare. Cursul începe cu introducerea în conceptele teoretice de notificare, monitorizare și alarmare, pentru ca mai târziu, prin intermediul a trei instrumente foarte bune și populare, să se prezinte implementarea conceptelor menționate în practică. La curs se abordează instrumentele Nagios, Wireshark și Snort, care se pot întâlni foarte des în mediile companiilor ca fiind cele mai frecvent utilizate sisteme de monitorizare și notificare.

Cunoștințele avansate pe care le dobândiți prin parcurgerea cursului Advanced Services Services vă vor permite să gestionați rețelele și să configurați segmentele de care depinde întreaga lor funcționare. Abilitățile însușite le veți putea aplica în orice companie a cărei activitate se bazează pe utilizarea calculatorului.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Network Administration.

Descrierea și scopul cursului Advanced Network Services

Pe durata acestui curs, pe care îl puteți frecventa ca și curs online sau în mod tradițional  – în clasă, și care este parte a programelor conexe, veți învăţa toate detaliile necesare pentru a lucra în mediul rețelelor de calculatoare. Cursul are ca obiectiv oferirea utilizatorilor de informații teoretice detaliate, precum și instrumente utilizate pentru monitorizarea funcționării infrastructurii de rețea.

După finalizarea cu succes a acestui curs, participanţii vor înțelege conceptele de bază ale dezvoltării sistemelor de monitorizare și principiile lor de configurare, care nu sunt reprezentate doar ca instrumente care operează în Linux, ci și ca instrumente care operează în mediul Windows.

Cursanţilor li se vor prezenta soluții concrete pentru îmbunătățirea sistemului de monitorizare, pornind de la elementele de bază, introductive, apoi instalarea instrumentelor, până la configurarea inițială și de bază. Scopul cursului este acela ca participantul să dobândească cunoștințele necesare în domeniul monitorizării mediului de rețea și să știe singur să implementeze unele dintre instrumente, precum și să estimeze ce instrument se potrivește cel mai bine mediului concret.

La curs, un accent deosebit se pune pe soluții software care permit o activitate eficientă. Acestea sunt instrumentele: Nagios, Wireshark și Snort. Veți afla mai multe despre Nagios, care este un instrument gratuit open source pentru supravegherea sistemului. Cu ajutorul lui veți putea supraveghea activitatea calculatoarelor și a dispozitivelor din rețea și să verificați dacă acestea funcționează așa cum ar trebui. Acest program este proiectat să opereze în Linux, dar operează și în alte variante Unix. Nagios verifică în mod constant dacă diferite servicii de pe aceste computere și dispozitive funcționează corect. Cea mai importantă caracteristică a lui Nagios este flexibilitatea. Toate acestea se bazează pe un sistem definit obiectiv, a cărui bază reprezintă mai multe tipuri de obiective.

În cadrul cursului veți afla mai multe despre Wireshark, un instrument gratuit de analiză a pachetelor de rețea care aparține grupului de programe open source. Acest program se numea odată Ethereal, dar în 2006 și-a schimbat numele. Acesta „captează” pachetele de date care trec printr-o rețea de calculatoare și le afișează într-o formă inteligibilă. Wireshark operează pe mai multe platforme, cum ar fi Linux, MacOS și Microsoft Windows.

Pe parcursul cursului veți cunoaște funcțiile Snort și modul lui de funcționare. Acesta este de altfel un instrument gratuit open source care se ocupă de prevenirea și detectarea atacurilor de rețea. Acest program implementează analizele protocolului și poate fi configurat pentru a funcționa în trei moduri diferite: modul Sniffer, modul Logger Packet, modul Network Intrusion Detection System (NIDS).

Cursul Advanced Network Services

Planul și programul cursului:

1. Concepte teoretice de monitorizare și informare în rețea 

 • Introducere în monitorizarea rețelei 
 • Elemente constructive ale monitorizării 
 • Analiza metrică
 • Serii de timp
 • Sisteme de atenționare 
 • Setarea alarmei 

2. Instrumentul Nagios pentru supravegherea sistemelor

 • Introducere în Nagios 
 • Instalarea Nagios
 • Configurarea Nagios 
 • Notificări în Nagios 
 • Interfața web Nagios 
 • Plugins în Nagios 
 • Notificări și evenimente 
 • Creşterea evenimetului şi event handler

3. Instrumentul Wireshark pentru analiza pachetelor de rețele

 • Introducere în Wireshark și instalarea lui
 • Wireshark GUI și filtre 
 • Captarea datelor „vii” și operarea cu acestea
 • Operarea cu pachetele de date 
 • Instrumente liniare şi de comandă și analiza practică

4. Programul Snort pentru detectarea și prevenirea atacurilor de rețea

 • Snort și regimurile de funcționare
 • Instalarea Snort și a pachetelor însoțitoare
 • Snort în practică

Cursul Advanced Network Services

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te