Cultura generală: De ce este în continuare importantă și cum o obținem

Noțiunea de cultură generală se referă la cunoștințele a căror asimilare reprezintă un scop în sine. Este vorba despre informații diferite colectate în moduri diferite de-a lungul timpului prin experiență.

Cultura generală

Spre deosebire de educația specializată, care este limitată în timp și se desfășoară într-un mediu de învățare extensiv, cunoștințele generale se dobândesc prin asimilarea de informații structurate și nestructurate. Aceasta face parte din inteligența generală și este o componentă a așa-numitului factor g, definit de teoria inteligenței ca măsura competențelor generale ale unui individ. 

Cultura generală se definește ca un cumul de cunoștințe pe orice temă importantă din societate, cultură, civilizație, comunitate sau țară. Acestea pot fi asimilate în cele mai diverse moduri. Simplu spus, cultura generală constă în cunoașterea diverselor aspecte ale vieții umane care pot, dar nu trebuie, să aibă vreo legătură cu studiul academic. Am putea crede că nu ar trebui să fie extrem de importantă pentru o persoană, deși, așa cum vom arăta mai târziu, este.

O întâlnim în diferite domenii ale cunoașterii umane precum arta, descoperirile, politica, cultura, istoria, medicina sau cinematografia. Deși putem spune că educația generală cuprinde toate aspectele vieții umane, de cele mai multe ori este restrânsă la domenii precum evenimentele actuale, modă, familie, sănătate fizică și recreație, artă și știință. Am putea spune totuși că orice alt aspect al vieții și mediului aparține uneia din aceste categorii. Însă, aceasta este doar una din clasificările componentelor educației generale. 

În perioadele în care șomajul este ridicat, când în întreaga lume accentul se pune pe abilități practice, cunoștințe aplicative și rezultate concrete, educația generală este promovată insuficient în discursul public. Însă, cultura generală și informarea sunt un obiectiv important al oricărui proces educațional.

Importanța culturii generale 

Deși cultura generală pare că nu are aplicabilitate, este foarte importantă. În prezent, la multe joburi academice și profesionale testul de cultură generală face parte din procesul de selecție, despre care vom discuta mai multe la finalul acestui text. Sub această secțiune veți găsiți câteva exemple, poate neașteptate, ale valorii culturii generale.

Cultura generală se referă la monitorizarea realizărilor din mai multe domenii.  Acesta poate ajuta elevii să obțină un succes academic mai bun și să conducă discuții științifice. Însă, importanța culturii generale depășește cadrul obținerii notelor bune la școală și al capacității de a purta o discuție interesantă – educația generală ajută la luarea deciziilor importante în viață. 

Dacă o persoană vrea să ia o decizie legată de carieră, cunoașterea diferitelor opțiuni și premise necesare pentru o anumită carieră o vor ajuta să ia decizia corectă. Pe de altă parte, achiziționarea de imobiliare în lipsa informării cu privire la prețuri poate duce la o evaluare greșită și la o decizie proastă. Poate veți fi surprinși, dar ambele exemple au legătură cu cultura generală și ilustrează importanța ei în viața de zi cu zi. 

În cele din urmă, cultura generală este importantă în educația copiilor. Multe teme de la școală necesită ajutorul adulților. Poate că un prim exemplu al beneficiilor oferite de cultura generală este cel observat de copii atunci când părinții îi ajută cu cunoștințele lor să rezolve anumite sarcini.

De asemenea, părinții ar trebui să-și învețe treptat copiii să fie atenți la tot felul de evenimente, dar și să le ofere moduri cât mai diferite de a face acest lucru, deoarece dobândirea obiceiului de a urmări noutățile influențează pozitiv și spiritul competitiv al tinerilor. 

Un alt beneficiu al culturii generale este – adaptabilitatea. Având cunoștințe despre obiceiurile și religia altor popoare, interacțiunea cu oamenii din alte culturi devine mult mai ușoară. Nu trebuie să uităm că în lumea globalizată de astăzi colaborarea cu profesioniști din întreaga lume este un lucru normal.

În cele din urmă, cu cât știm mai multe, cu atât vom fi mai încrezători. Încrederea în sine când vorbim în public depinde în mare măsură de cunoștințele pe care le avem despre diverse subiecte și de capacitatea de a le utiliza comparativ pentru a răspunde la o întrebare incomodă sau pentru a da un argument convingător. 

Deși oamenii care au acest tip de cunoștințe sunt adesea considerați șoareci de bibliotecă, aceste câteva exemple ilustrează cât de aplicabile și de necesare sunt în viața de zi cu zi și pentru a ne gestiona cariera și a lua și alte decizii.

Importanța culturii generale

Cum vă puteți îmbunătăți cultura generală?

Cultura generală și informarea cu privire la evenimentele curente din lume sunt în strânsă legătură. Știrea de astăzi devine mâine un element de cultură generală. 

În continuare, vă prezentăm trei moduri de bază prin care dobândim și reținem diferite tipuri de cunoștințe generale și fapte:

Lectura: Primul și cel mai de bază mod de a dobândi informații generale este lectura. Deși faptele se uită, este dovedit că cunoștințele dobândite citind permanent cărți, reviste sau ziare ne rămân în memorie mai mult timp. 

Dobândirea obiceiului de citire este esențială, în special în dezvoltarea timpurie a copilului. Așadar, încercați să vă stabiliți un program de citit zilnic pentru voi sau pentru copilul vostru. La început, nu trebuie să fie lung, dar este important să fie regulat. 

Socializarea: O altă modalitate importantă pentru dezvoltarea educației generale este socializarea. Cu cât cercul vostru de prieteni, cunoștințe și contacte profesionale este mai mare, cu atât și șansele de a purta discuții informative sunt mai mari. În timp ce cititul va fi orientat de obicei pe știri sau teme cu importanță publică, acest mod informal și spontan de a răspândi cunoștințe este unul dintre cele mai bune pentru îmbogățirea cunoștințelor din cele mai diferite domenii, chiar și din cele care nu vă interesează foarte mult. 

S-a dovedit că discuțiile informale rămân în memoria noastră pentru că ne-au făcut plăcere. Reținem pentru un timp mai îndelungat ceea ce ne place. 

Notițele: Scrisul este cel mai eficient mod de a învăța și a reține. Vom ține minte mai mult timp ceea ce am văzut sau am auzit dacă ne notăm. De aceea, încercați să aveți la voi întotdeauna un creion și o agendă. 

Acestea sunt câteva din modurile cele mai importante în care vă puteți antrena pentru acumularea zilnică de informații și vă puteți îmbogăți cultura generală. 

Relația dintre educația formală și cea informală și educația generală 

Educația formală și cea informală contribuie la cultura generală, deoarece ne învață cum să gândim critic, ceea ce, mai departe, contribuie la absorbția și filtrarea mai de calitate a informațiilor. Același lucru este valabil și pentru alfabetizarea mediatică, care se reflectă în păstrarea informațiilor utile și verificate și în respingerea informațiilor neconfirmate.

De asemenea, cultura generală este apropiată de conceptul de educație informală, respectiv dobândirea inconștientă de informații în urma interacțiunii cu alții. Conștientizarea nevoii de a ne construi o cultură generală conduce la filozofia studiului pe viață. 

Când vă alegeți școala pentru perfecționare profesională, căutați un loc unde este stimulată dezvoltarea continuă, chiar și după finalizarea școlarizării. De exemplu Centrul pentru Dezvoltarea Carierei este un departament avansat al școlii profesionale LINK Academy care are grijă de cursanții săi și de dezvoltarea lor și după finalizarea programelor educaționale. 

În conformitate cu filozofia școlii, și anume educația nu trebuie să se oprească  niciodată, aici cursanții pot să revină ca să-și îmbunătățească abilitățile, CV-ul sau, în urma discuției cu consultații, să-și creeze un plan de carieră și o dinamică de dezvoltare. Fiecare cursant este abordat individual – în funcție de interesele și aspirațiile personale. 

După cum am menționat deja, în prezent angajatorii testează diferitele abilități și cunoștințe ale candidaților, dintre care unii verifică și cultura generală. Nu trebuie să fiți surprinși dacă, ajungând pe lista scurtă, vă vor cere să faceți teste de inteligență, de personalitate, de limbă engleză etc. 

Dacă vreți să știți ce vă poate aștepta la următoarele interviuri pentru un job și să vă creați rutina de a îndeplini sarcini, verificați-vă abilitățile cu testele de angajare selectate. Conștientizarea nevoii de cultură generală ar trebui să însoțească nevoia de dezvoltare profesională. De aceea, este ideal când aceste două ambiții se urmează una pe cealaltă. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2023/24. se face aici.

imagine de înscrierePentru a afla totul despre înscriere, click aici.