Cursul MikroTik Network Administration

Compania MikroTik din Letonia a fost fondată încă din anul 1995, iar până astăzi a reușit să devină una dintre companiile de top în ce privește producerea echipamentului pentru rețelele wireless. Printre cele mai importante produse ale acestei companii se află software-ul RouterOS, cu ajutorul căruia fiecare calculator se poate transforma în router cu posibilități precum cele de firewall, VPN server, VPN client, controlul fluxului și punctul de acces wireless. 

Parcurgând acest curs, vă veți permite să aflați bazele lucrului cu routerele menționate și cu switch-urile. În afară de administrarea de bază a routerului, de-a lungul cursului veți asimila și abilitățile cu ajutorul cărora veți putea crea și rețele virtuale publice și private, să legați locațiile de la distanță, să asigurați comunicarea etc. 

Noile abilități pe care le dezvoltați la cursul MikroTik Network Administration vor prezenta o bază importantă în construirea carierei voastre de administrator de rețea. 

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Network Administration.

Descrierea și scopul cursului MikroTik Network Administration

Cursul MikroTik Network Administration este creat pentru a oferi cursanților ocazia de a dobândi cunoștințe utile și abilități practice necesare pentru planificarea designului și dezvoltarea sistemelor de rețea bazate pe produsele Mikro Tik (RouterBOARD, RouterOS, WinBox, The Dude etc.). La începutul cursului, coordonatorii vă vor prezenta tehnologia MikroTik, iar mai târziu prin soluții practice vă vor prezenta aplicarea diferitor servicii oferite de RouterOS.

Printre altele, pe parcursul cursului vor fi abordate bazele configurării inițiale a routerului Mikro Tik, servicii de rețea standard, precum și tehnicile avansate de configurare a noilor versiuni Mikto Tik RouterOS. 

Pentru a putea să dezvoltați abilități noi și să asimilați cunoștințele menționate, veți avea nevoie de cunoștințe de bază a sistemelor de operare la nivel de utilizator. În afară de asta, studiul vă va fi ușurat dacă cunoașteți hardware-ul de calculator, deși nu aveți nevoie de aceste cunoștințe pentru a parcurge eficient cursul. Pe de altă parte, cunoașterea rețelelor de calcul la nivel avansat face parte dintre caracteristicile care vor fi foarte importante în continuarea perfecționării la acest curs. Pe lângă aceasta, este de dorit și experiență în muncă în mediu liniar de comandă, precum și înțelegerea lucrului cu scripturile.

Scopul acestui curs este de a vă oferi răspunsuri la întrebările pe care le puteți găsi la configurarea routerelor de rețea Mikro Tik. La curs vă vor fi prezentate în detaliu bazele teoretice ale rețelelor și, în conformitate cu acest lucru, coordonatorii cu experiență vă vor prezenta în mod corespunzător modalitățile de configurare a router-ului Mikro Tik. Întregul curs este conceput astfel încât la fiecare modul vă vor fi prezentate avantajele RouterOS-ului și vi se va explica în detaliu tot ce se poate face prin implementarea acestor soluții.  

După finalizarea cu succes a cursului Mikro Tik Network Administration veți înțelege conceptele de bază privind utilizarea routerului Mikro Tik în mediu de rețea.În plus, veți descoperi soluții concrete pentru îmbunătățirea securității rețelei prin diferite setări, începând cu principalele elemente introductive, apoi configurarea instrumentelor individuale și a dispozitivului RouterBOARD, până la tehnici avansate. 

Cunoștințele dobândite din domeniul configurării anumitor instrumente și a gestionării mediului de rețea vă vor oferi posibilitatea de a implementa singuri toate soluțiile care vă pot fi utile în mediul de producție. În plus, veți asimila și multe alte abilități importante care vă vor putea ajuta să estimați care instrument, care setări și care metode corespund cel mai mult mediului concret.

Cursul MikroTik Network Administration vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Ce este MikroTik?

Mikro Tik este numele companiei din Letonia care produce diverse tipuri de routere și dispozitive ISP wireless. Pe lângă hardware, aici se află și software-ul oficial, care se poate descărca de pe site-ul companiei. Aceste programe permit lucrul cu routerele și accesul la numeroase opțiuni pe care doar routerele le conțin. Compania a fost fondată în anul 1996, în timp ce în  anul 2002 începe să producă routerele care sunt printre cele mai căutate și cele vândute routere din lume. Mikro Tik produce routere sub denumirea de RouterBOARD, iar pe lângă acestea, a creat sistemul de operare care face din hardware un router dedicat și un dispozitiv funcțional. Sistemul de operare se numește RouterOS.

2. Ce reprezintă RouterBOARD?

RouterBOARD reprezintă întreaga platformă hardware a companiei Mikro Tik. Deci, acesta este un set de versiuni diferite ale tuturor routerelor pe care această companie le are în producția proprie. Există două tipuri de routere RouterBOARD. Primul tip este routerul împachetat într-o carcasă mică, care se poate folosi imediat, în timp ce al doilea tip este routerul ce seamănă cu placa de bază și care se pune ulterior în diverse carcase. Fiecare dispozitiv RouterBOARD are un semn după care putem recunoaște care sunt principalele sale caracteristici, din ce serie sunt, câte porturi are etc.

3. Ce este RouterOS și la ce folosește?

RouterOS este un tip special de software, mai exact sistem de operare care se poate instala și se poate porni pe PC. Nu este foarte solicitant; deci, este nevoie de o configurație medie. Acest software permite accesul la un număr mare de opțiuni, adică funcții, ce dețin routere MikroTik. 

RouterOS se bazează pe kernelul (nucleul) Linux și permite transmiterea traficului de rețea, o filtrare diferită, setarea regulilor etc. Toate acestea sunt posibile folosind mediul grafic numit WinBox sau cu ajutorul aplicației de terminal; deci, prin intermediul tastaturii și cu ajutorul comenzilor corespunzătoare. Unul dintre beneficiile acestui tip de software este numărul mare de instrumente adăugate, care pot fi gestionate prin intermediul routerului.

Cursul MikroTik Network Administration

4. Care sunt instrumentele la RouterOS?

Pentru RouterOS, compania MikroTik a creat multe instrumente diferite cu care se poate accesa acest sistem de operare ruting și poate crește numărul operațiilor pe care le putem face cu routerul. WinBox este unul dintre cele mai folosite. Acesta este în esență un mediu grafic și un instrument foarte util și puternic cu care putem configura routerul. 

Pe lângă el, avem și Bandwidth Test, cu care măsurăm intensitatea transmiterii datelor între două dispozitive, diverse instrumente de monitorizare care prezintă informații despre traficul de rețea, instrumentul  e-mail pentru gestionarea backup-ului prin mail, Traceroute, care urmărește căile pachetului IP, Storage, care gestionează capacitățile de stocare suplimentare etc.

5. Ce fel de instrument este WinBox?

WinBox este un mediu grafic care se folosește la sisteme de operare Windows și permite o singură configurare a routerului MikroTik. De asemenea, se poate folosi și la sistemele de operare Linux și OSX cu ajutorul aplicației Wine. Ceea ce se deosebește de multe aplicații este caracteristica programului WinBox de a se porni fără instalare în sistemul de operare. Ultima versiune a acestui mediu grafic pentru configurarea routerului se poate prelua de pe site-ul oficial al companiei MikroTik.

6. Ce este The Dude?

The Dude reprezintă instrumentul creat de către compania MikroTik pentru ca administratorul să aibă o formă cât mai bună în întreaga structură a rețelei pe care a creat-o anterior. Pe lângă prezentarea vizuală, a stării și a traficului, acest instrument poate să prezinte statusul serviciilor instalate și pornite pe host-uri în rețea, la fel și informațiile despre dispozitivele conectate. Este alcătuit din partea de server, care este pornit în fundal, și partea de client, care are încorporată interfața grafică și prin care se accesează serverul și se manipulează, de fapt, întregul instrument. 

7. La ce rețele se pot folosi routerele MikroTik?

MikroTik, adică routerele RouterBOARD se pot folosi la cele mai diverse tipuri de rețea. Folosind RouterOS, putem configura o rețea LAN – Local Area Network. Pentru acest curs sunt importante pentru noi trei straturi ale modelului OSI: fizic, Data link și stratul de rețea. RouterOS conține opțiuni legate de ARP – Address Resolution Protocol, care unește Data link și stratul de rețea, ceea ce ne permite să gestionăm rețeaua LAN. 

Mai departe, RouterOS oferă posibilitatea de lucru și cu celelalte protocoale importante, precum DNS – Domain Name Service, care transferă adresele IP ale hosturilor în denumiri obișnuite și invers, și DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol, care alocă automat hosturilor adrese IP dinamice. Pe lângă LAN, routerele se pot folosi și în rețelele wireless, deci WLAN – Wireless Local Area Network.

Planul și programa cursului

1. Bazele MikroTik RouterBOARD-ului și RouterOS-ului

 • MikroTik, RouterBOARD, RouterOS și principalele lor caracteristici
 • Accesarea RouterOS-ului, utilizarea Winbox-ului și liniile de comandă pentru configurația de bază 
 • Gestionarea conturilor și grupurilor de utilizator 
 • Upgrade, downgrade, lucrul cu pachetele și identitatea routerului
 • Setarea NTP-ului, lucrul cu backup-uri și licențierea

2. Conexiuni și securitatea în RouterOS

 • Bazele firewall-ului
 • Conexiuni, controlul de acces și liste de adrese 

3. Gestionarea funcțiilor de bază RouterOS

 • NAT, porturi de serviciu, monitorizarea conexiunilor și Torch
 • Gestionarea lățimii de bandă și restricțiile

4. Instrumente în RouterOS

 • Instrumente MikroTik
 • Instrumente suplimentare pentru RouterOS și Storage 

5. Configurația serviciilor de rețea

 • Local Area Network (LAN) și servicii în LAN
 • Wireless 
 • The Dude

6. Rutarea și VPN

 • Rutarea
 • Tunele VPN

Cursul MikroTik Network Administration

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te