Cursul Exchange Server

Cursul este împărțit în nouă module cu lecții aferente, care sunt concepute pentru a finaliza un modul de administrare a serverului Microsoft Exchange și specificitățile acestuia într-un singur modul. Cursul prezintă domenii importante de administrare, de la dezvoltare și instalare, prin managementul serverelor și obiectelor din serverul Microsoft Exchange, până la backup și recuperare în caz de dezastru, cu un accent special pe securitate și siguranță. În cadrul fiecărei lecții, există și o multimedia corespunzătoare, care prezintă exemple și procese importante pentru înțelegerea serverelor Microsoft Exchange.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Microsoft Administration.

Descrierea și scopul cursului Exchange Server 2016

Modulele sunt complexe sistematic – de la instalarea și dezvoltarea serverului de e-mail propriu-zis, prin configurarea cutiilor poștale și conexiunile grupurilor individuale de utilizatori... Este prezentat și Exchange Management Shell, deoarece tot mai multe servere revin la medii fără interfață grafică cu utilizatorul, pentru reducerea suprafeței potențiale de posibile atacuri, crescând astfel securitatea. Într-un mod simplu, sunt prezentate exemple de utilizare a Exchange Management Shell, cu specificitățile acestuia în funcție de faptul dacă este rulat pe un server local sau administrarea este efectuată de la distanță.

Prin lecțiile multimedia au fost testate procedurile descrise în lecții, cu o prezentare a activității atât pe mașinile server, cât și pe cele client. Mediul Exchange Server în curs este format din două rețele, dintre care una de domeniu și una de zonă demilitarizată, iar a treia simulează conectarea clienților de acasă, așadar, mediul virtual a fost dezvoltat în conformitate cu cele mai recente recomandări pentru Serverele Exchange.

Scopul cursului este de a oferi cursantului cunoștințele și abilitățile necesare atât pentru lucrul practic cu serverul Microsoft Exchange, cât și pentru înțelegerea conexiunii acestuia cu alte infrastructuri din sistem; să prezinte cursantului problemele specifice serverului de e-mail, specificitățile acestuia și problema securității și a siguranței.

Serverele de e-mail sunt deosebit de vulnerabile, deoarece sunt conectate în permanență la internet și la majoritatea codurilor rău intenționate, cum ar fi viruși, viermi și spam, precum și – mai recent – ransomware de software rău intenționat, sunt distribuite prin e-mail, așadar, scopul cursului este de a atrage atenția cursanților asupra acestei probleme într-un modul separat și de a-i pregăti pentru posibilele provocări în protejarea acestui tip de server.

Cursul Exchange Server 2016 vă va răspunde la următoarele întrebări:

Ce este Exchange Server și cum se instalează?

Exchange Server este soluția Microsoft pentru serverul de e-mail și mesagerie în general. Exchange Server are trei moduri diferite de implementare în funcție de nevoile organizației: poate fi instalat on-premises, adică pe locația organizației și hardware-ul ei, apoi în cloud, unde este folosit ca serviciu Exchange Online închiriat de la Microsoft, și ca soluție hibridă, unde serverul on-premises se sincronizează cu serviciile Exchange Online. Ce soluție va folosi organizația – depinde de nevoile sale și de politica de securitate. Exchange Server în sine este instalat ca aplicație pe sistemul de operare Windows Server și are propriile condiții hardware și software în funcție de rolul instalat și de poziția în organizație.

Ce sunt destinatarii în Exchange Server și cum se gestionează?

Exchange Server face distincție între mai multe tipuri de destinatari, adică obiecte care primesc și trimit mesaje de e-mail. Inbox-urile utilizatorilor diferă de folderele publice, listele de distribuție și inbox-urile de resurse. Nu toate tipurile de destinatari au propriul inbox în baza de date a inbox-urilor  Exchange Server; unii destinatari sunt externi, iar obiectul lor destinatar este folosit de Exchange Server pentru a redirecționa mesaje în afara organizației.

Inbox-urile de resurse sunt alocate spațiilor și vehiculelor, astfel încât să poată fi rezervate ca atare și să apară în calendar. În acest fel, utilizatorii și resursele sunt observate împreună și se ține evidența timpului liber, adică ocuparea utilizatorilor și a resurselor, ceea ce optimizează utilizarea. Listele de distribuție sunt liste de destinatari, care se pot schimba dinamic în funcție de anumite condiții, iar corespondența este trimisă în listă în așa fel încât fiecare destinatar din listă să primească o copie a mesajului.

Ce sunt Exchange admin center și Exchange Management Shell și cum se folosesc?

Exchange admin center este o consolă de rețea pentru gestionarea lui Exchange Server și este accesat printr-un browser de internet. Majoritatea setărilor de pe Exchange Server pot fi făcute de către administratori folosind Exchange admin center într-un mediu grafic, dar nu toate. Unele setări mai avansate, precum și executarea de scripturi și comenzi pe mai multe obiecte simultan, pot fi făcute prin Exchange Management Shell. Este un mediu de linie de comandă pentru gestionarea Exchange Server, bazat pe Windows Power Shell. Atât Exchange admin center, cât și Exchange Management Shell pot fi utilizate local, de exemplu, pe Exchange Server în sine, dar oferă și posibilitatea de gestionare de la distanță, de pe o altă platformă precum Windows 10.

Exchange Server

Cum se conectează clienții pe Exchange Server și cum se gestionează?

Clienții se conectează la Exchange Server utilizând aplicații precum Outlook și Outlook Online sau aplicații mobile. În funcție de necesități, pe Exchange Server pot fi activate diferite protocoale utilizate de aplicațiile individuale și versiunile acestora. Aplicațiile mai noi, cum ar fi Outlook 2016, folosesc MAPI peste HTTP, în timp ce cele mai vechi folosesc Outlook Anywhere. În funcție de nevoi, protocoalele pentru conectarea aplicațiilor mai vechi pot fi fie activate, fie dezactivate.

De asemenea, Exchange Server poate activa conectarea utilizatorilor din rețeaua internă și externă, iar gestionarea se realizează separat pentru clienții din rețeaua internă și pentru clienții din rețeaua externă, astfel încât același utilizator Active Directory are două seturi de setări – în funcție de faptul dacă este într-o rețea internă sau externă. Exchange Server în sine are un serviciu de căutare automată, astfel încât poate trimite setările corespunzătoare aplicației client. Utilizatorii Exchange Server utilizează caracteristica de conectare a controlerului de domeniu Active Directory pentru a determina dacă se află într-o rețea internă sau externă.

Cum se face backup și recuperare pentru Exchange Server?

Salvarea și recuperarea informațiilor pe Exchange Server este foarte importantă. Există două grupuri de informații: informații stocate într-o bază de date a inbox-ului și informații de configurare. Prin urmare, software-ul de backup trebuie să facă distincția între aceste seturi de informații și să aibă capacitatea de a avea o procedură separată de backup și recuperare pentru aceste informații.

În plus, pentru a recupera diverse informații, pot fi folosite caracteristicile de înaltă disponibilitate de pe Exchange Server 2016, cum ar fi grupul de disponibilitate a bazei de date, unde există mai multe copii ale aceleiași baze de date de inbox, iar recuperarea poate fi efectuată fără pierderi sau cu pierderi minime în caz de recuperare după dezastru. Dacă există cel puțin o copie funcțională a bazei de date, este suficient să recuperați serviciile și să montați baza de date, ceea ce se face într-un timp mult mai scurt decât restaurarea datelor din backup.

Ce sunt regulile de trasfer și Edge Transfer Server?

Regulile de transfer sunt politici pe care Exchange Server le folosește pentru a determina modul în care procesează mesajele. Regulile de transfer pot specifica timpii de păstrare a serverului, dimensiunile mesajelor, atașamentele la mesaje etc. Edge Transfer Server este un rol separat al Exchange Server, care este plasat într-o zonă demilitarizată, pe un server care nu este membru al domeniului, dar are un nume de domeniu și o înregistrare DNS, care oferă protecție suplimentară, deoarece mesajele sunt scanate cu soluții antispam și antimalware înainte de a ajunge la Exchange Server și la domeniul Active Directory. Edge Transfer Server împreună cu regulile de transfer asigură un management avansat al Exchange Server și este dezvoltat în conformitate cu cele mai recente recomandări privind securitatea și protecția.

Cum se face securitatea pentru Exchange Server?

Securitatea și protecția Exchange Server a datelor, a utilizatorilor și a rețelei sunt la fel de importante astăzi ca funcționalitatea serverului în sine. Datorită structurii specifice a informațiilor, Exchange Server necesită protecție pe mai multe niveluri. Nu depinde doar de protecția rețelei, care este alcătuită din bariere de rețea, dar trebuie acordată atenție mesajelor individuale care pot conține cod rău intenționat, dar și informații sensibile. Prin urmare, pe Exchange Server se acordă o atenție deosebită protecției împotriva scurgerilor de date. Există diferite politici care pot recunoaște datele sensibile în funcție de un anumit criteriu dat. În plus, se acordă atenție performanței Serverului Exchange pentru a evita pierderea unei anumite cantități de date ca urmare a indisponibilității serviciului pentru clienți.

Planul și programa cursului:

Modulul 1: Dezvoltarea Exchange Serverului 2016

 • Familiarizarea cu Microsoft Exchange Server 2016
 • Cerințe și opțiuni de instalare pentru Exchange Server 2016

Modulul 2: Administrarea Exchange Serverului 2016

 • Administrarea Exchange Serverului 2016
 • Prezentarea și configurarea rolului Mailbox cu Exchange Server 2016

Modulul 3: Administrarea obiectelor privind destinatarii 

 • Destinatarii în Exchange Server 2016
 • Administrarea destinatarilor Exchange Server 2016
 • Configurarea listelor de adrese și a politicilor

Modulul 4: Administrarea Microsoft Exchange Server 2016 și a obiectelor destinatarului, folosind Exchange Management Shell

 • Prezentarea Shell pentru administrarea Exchange Server
 • Gestionarea Exchange Server 2016 folosind Exchange Management Shell și utilizarea scripturilor 

Modulul 5: Implementarea conectivității clientului

 • Configurațiile serviciilor de acces client în Exchange Server 2016
 • Managementul serviciului clienți
 • Conectarea clientului și publicarea serviciului Exchange Server 2016
 • Configurarea Outlook online

Modulul 6: Implementarea recuperării în caz de dezastru pentru Exchange Server 2016

 • Implementarea backupului pentru Exchange Server 2016
 • Implementarea recuperării pentru Exchange Server 2016

Modulul 7: Configurarea și administrarea transportului de mesaje

 • Vizualizarea transportului de mesaje
 • Configurarea transportului de mesaje
 • Gestionarea regulilor de transport 

Modulul 8: Configurarea antivirusului, antispamului și protecției împotriva spamului malițios

 • Dezvoltarea și managementul serverului Edge Transport pentru administrarea securității
 • Implementarea soluției antivirus pentru Exchange Server 2016
 • Implementarea soluțiilor antispam pentru Exchange Server 2016

Modulul 9: Monitorizarea și depanarea problemelor în Microsoft Exchange Server 2016

 • Monitorizarea Exchange Server 2016
 • Depanarea problemelor în Exchange Server 2016

Cursul Exchange Server 2016

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te