Nu, nu este târziu pentru o carieră în IT! De fapt, acum este momentul ideal pentru asta

De câțiva ani toți vorbesc despre IT: cât câștigă programatorii, ce condiții de muncă extraordinare au, cum ajung ușor la un job. Poate că și voi, la fel ca mulți alții, cunoașteți pe cineva care a decis să-și schimbe cariera și să înceapă să lucreaze în IT sau ați auzit povești că tot mai multe persoane sunt interesate de acest domeniu profitabil.

Și tocmai datorită acestui hype, mulți cred că în IT nu mai sunt locuri cum erau înainte, că nu se ajunge așa de repede la un job și că poate au omis să se urce în trenul numit un salariu bun și un program de muncă flexibil.

Însă, adevărul este cu totul altul:

- Nu doar că sunt locuri în IT, ci cererea de cadre de expert în acest domeniu în România crește constant. Acest lucru înseamnă că oricine se gândește la o carieră în acest domeniu are șanse extraordinare pentru succes. Mai ales dacă se începe studiul relativ curând.

Și anume, conform experților, pentru dobândirea titlurilor și a abilităților IT care vă pot asigura primul job, în total sunt suficiente 12 luni de școlarizare calitativă.

șadar, tot ce trebuie să știți este că expansiunea în care se află sectorul IT din regiune nu arată semne de încetinire de câțiva ani. Cu alte cuvinte:

- acum este momentul ideal să vă alăturați și voi sectorului IT.

Sectorul care nu știe de criză

Analizele relevante arată că industria noastră de IT crește încontinuu, indiferent de criza globală actuală. Ceea ce trebuie să bucure IT-iștii este că, odată cu creșterea sectorului, cresc și câștigurile lor.

- Astfel, un salariu mediu pentru un expert IT din România a fost de chiar 1.870 euro anul trecut, iar conform datelor oficiale, câștigurile programatorilor ajung și până la 3.000 euro pe lună.

IT este un domeniu dinamic, iar acceași situație este și cu câștigurile. În anii precedenți, angajații în acest sector s-au evidențiat prin salarii care sunt și de câteva ori mai mari decât cele medii, iar experții aduc previziuni că acest trend va continua și în perioada următoare.

Așadar, oricine alege o carieră în acest domeniu nu ar trebui să-și facă griji pentru bani în ciuda scumpirilor în general.

Pe lângă asta, IT-iștii se bucură de un șir de beneficii suplimentare, iar unul dintre cele preferate este programul de muncă flexibil. Acest lucru înseamnă că în majoritatea firmelor de IT puteți alege programul de muncă, precum și dacă veți lucra de acasă sau de la birou. Iar pentru cei care nu vor să se complice, IT-ul oferă posibilitatea de freelancing pentru clienți la nivel global. Astfel, biroul vă poate fi orice destinație de pe planetă în funcție de dorințele și afinitățile avute.

În ce domeniu este cel mai bine de făcut primul pas?

Conform cercetărilor, de câțiva ani, cei mai căutați experți sunt cei cu cunoștințe din tehnologia Javascript. De aceea, acest limbaj este o alegere bună dacă vreți să aveți cele mai multe opțiuni pentru angajare.

De asemenea, experții Python sunt la căutare, având în vedere că cele mai mari companii folosesc acest limbaj de programare, printre care sunt: Google, Instagram, YouTube, Facebook, Netflix, NASA, Amazon, Mozzila, Pinterest etc. Când se ia în considerare și faptul că acest limbaj se învață ușor și că este gratuit, atunci este într-adevăr o alegere bună pentru începători.

În topul celor mai căutate și ușor de învățat programe este și PHP. De fapt, peste 20 de milioane de site-uri lucrează pe servere cu PHP instalat, inclusiv unele dintre cele mai populare, precum Facebook, Wikipedia, AliExpress, WordPress etc. Flexibil, gratuit și cu multe proiecte open source, PHP este o alegere bună pentru începători.

Un alt limbaj folosit de milioane și milioane de profesioniști este C#. Este vorba despre un instrument puternic și flexibil, iar începătorii îl vor adora, deoarece are doar 80 de cuvinte rezervate. Mulți programatori de top au învățat mai întâi C# și așa și-au început carierele în IT, de aceea învățarea acestui program este într-adevăr rentabilă.

Există multe joburi și pentru experții care cunosc limbajul Java. Când se ia în considerare că este vorba de un limbaj puternic și robust care reprezintă simultan o bază foarte bună pentru perfecționare în continuare, atunci este clar de ce mulți începători îl aleg pentru primul lor limbaj.

Conform datelor de pe site-uri relative pentru angajare, în anii precedenți, angajatorii au căutat în număr mare și administratori ITtesteri software și designeri, ceea ce reprezintă o opțiune extraordinară pentru cei care vor un salariu IT, dar nu vor să fie programatori.

După cum vedeți, IT-ul este un domeniu larg, cu o ofertă bogată de joburi, de aceea nu este rău de urmat propriile afinități.

IT-ul vă oferă luxul de a vă alege singuri jobul

Așteptarea după un job, verificarea anunțurilor și trecerea pragului la angajatori, aproape că nici nu există în IT. De fapt, doar în România există foarte mute anunțuri pentru joburi. Motivul este că pur și simplu nu există suficienți experți de calitate, iar cererea există pentru toți: de la cei aflați la început de carieră până la cei foarte experimentați.

Un număr atât de mare de dezvoltatori, programatori de aplicații mobile, administratori de rețea, designeri și manageri pentru IT rareori așteaptă după un job, dar au tot felul de alte probleme:

- Spre deosebire de alte joburi, problema majorității IT-iștilor este alegerea unui job bun, cel mai atractiv din oferta vastă.

De asemenea, una dintre ocupațiile deficitare în regiunea noastră sunt programatorii Web 3.0 care reprezintă viitorul IT-ului, ceea ce înseamnă că datorită dezvoltării rapide a acestui domeniu se deschid noi joburi în permanență.

Acest lucru înseamnă că oricine este deja în IT, precum și cei care abia își fac planul să înceapă o carieră în acest domeniu, au o perspectivă frumoasă.

Cum lumea de astăzi nu se poate imagina fără internet, aplicații mobile, site-uri și alte produse digitale, un lucru este clar:

- Și în anii care vor urma, IT-ul va fi cu siguranță un loc bun pentru construirea unei cariere profesionale.

Cum să intri cel mai bine în sectorul IT?

O educație de calitate care, pe lângă cunoștințe în IT, pe care le puteți aplica imediat în practică, asigură și alte abilități de afaceri, este o rampă de lansare bună pentru o carieră de succes în acest domeniu.

Iar cea mai bună dovadă de a arăta potențialului angajator că dețineți ceea ce se caută, sunt certificatele internaționale recunoscute ale companiilor și organizațiilor IT internaționale de top, precum Microsoft, Zend, Adobe, Oracle, Autodesk, CompTIA, Linux Professional Institute, Certiport, Python Institute, CIW, ICM, ISTQB, Unity etc.

Combinația de cunoștințe și certificate internaționale vă deosebește cel mai bine de alți candidați și vă apropie mai mult de un job în acest domeniu.

Niciodată nu este târziu pentru succes în IT

Multe persoane evită să pășească în IT crezând că sunt prea bătrâni pentru a învăța lucruri noi, începuturi noi și succes în carieră. Însă, când se ia în considerare viteza cu care se asimilează cunoștințele IT, precum și dinamismul acestei industrii, ajungem la concluzia că anii nu trebuie să fie o scuză pentru nimeni:

- Pe scena IT globală sunt prezente cazurile celor care au avut succes în cariera IT de la 11 ani, precum Gennady Korotkevich, un tânăr programator din Belarus, până la legendarul James Gosling, care abia la 40 de ani a creat limbajul de programare Java.

În rest, există multe exemple ale celor care, la 50 de ani sau și mai târziu, au decis să-și încerce norocul în IT și se poziționează foarte repede ca experți de succes și bine plătiți.

În prezent, schimbarea de carieră este un fenomen regulat, iar IT-ul este probabil domeniul cu cei mai mulți experți recalificați. De aceea, tot ce trebuie este decizia și curajul pentru un început nou.

Nu aveți nevoie de ani de studiu

Sectorul IT nu se grăbește. El are nevoie de candidați cu cunoștințe funcționale pe care le pot îmbunătăți direct la locul de muncă. Iar aceste cunoștințe se obțin relativ repede.

Experiența a arătat că, în mai puțin de un an de zile, candidatul se poate pregăti pentru poziția de IT junior.

Există un singur impediment: trebuie să găsiți o școală de calitate.

Cei mai mulți experți care au dobândit cunoștințe solicitate după doar un an de zile vin tocmai de la LINK Academy.

Un program bine structurat, coordonat de către profesori dedicați, cu lucru adevărat la proiecte reale, ajută candidații să asimileze simultan cunoștințe și să-și construiască propriul portfoliu. Iar aceasta este tocmai combinația care duce cel mai repede la un job.

Ca să vă creșteți șansele pentru succes, încercați-vă norocul în domenii precum programare, administrare, design și multimedia, design 3D și CAD, IT business sau dezvoltarea aplicațiilor mobile.

La LINK Academy obțineți și resurse suplimentare și numeroase beneficii care vă pregătesc cel mai bine pentru construirea carierei. În timpul școlarizării de un an de zile, pe care o urmăriți în săli de clasă sau online, există și cursuri gratuite de limbă engleză și germană pentru lucrul în străinătate, dobândirea experienței practice în timpul școlarizării la programe precum DesignStudio și ProgrammingFactory, asimilarea abilităților soft skills prin intermediul programului Personal Development, precum și legătura cu peste 300 de companii regionale, care sunt în căutare de noi experți IT prin intermediul Centrului de dezvoltare a carierei.

Nu știm ce spun astrele, dar cercetările sunt unanime: acesta este anul pentru asimilarea abilităților IT!

Momentul este perfect pentru IT. Tot ce vă trebuie este decizia. În doar un an de zile puteți trece de la cineva care a visat la un salariu IT, la un expert bine plătit.

Perioada de înscrieri la LINK Academy este deschisă, iar unul din locurile libere poate fi al vostru, dați un clic ca să-l rezervați.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te