Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

De ce este important un portofoliu bun pentru programatori: Demonstrați-vă abilitățile și impresionați potențialii angajatori

Dacă lucrați sau vreți să începeți o carieră în domeniul IT, cu siguranță este important să aveți un CV bine scris, care să vă prezinte abilitățile și proiectele de lucru. Cu toate acestea, deseori, acest lucru nu este suficient. Și anume, pentru a vă prezenta în mod adecvat angajatorului dorit, aveți nevoie de ceva mai mult, mai reprezentativ și chiar mai personal. Cu alte cuvinte, aveți nevoie de un portofoliu bun.

Cum să faceți un portofoliu

Nimic nu atrage atenția și nu vă recomandă la angajatori precum deținerea unui portofoliu de calitate, care să prezinte exemple practice ale cunoștințelor și aptitudinilor voastre, adică proiectele la care ați contribuit.

Ce este mai exact un portofoliu?

Un portofoliu este mult mai mult decât o listă a abilităților, certificărilor și proiectelor voastre. Este, de fapt, o fereastră către cele mai bune momente ale carierei voastre profesionale. Tocmai de aceea portofoliul este elementul care face diferența. Un portofoliu relevant, actualizat și de calitate vă va asigura că sunteți remarcați și amintiți de angajatori și invitați la următoarea etapă.

Dacă sunteți programatori, un portofoliu poate fi site-ul vostru personal sau un profil pe o platformă precum GitHub. Aici ar trebui să vă prezentați cele mai bune proiecte și să vă demonstrați abilitățile în practică. Cu toate acestea, dacă doriți un portofoliu care să vă evidențieze, atunci nu ar trebui să vă opriți aici.

Utilizați un portofoliu pentru a vă prezenta personalitatea, valorile și ceea ce vă motivează. În acest fel, oferiți potențialului angajator oportunitatea de a evalua modul în care v-ați încadra în cultura companiei.

Indiferent dacă sunteți programatordesigner web sau dezvoltator de aplicații, pentru a obține jobul de vis în industria IT, este de dorit și adesea necesar să aveți un portofoliu. Este și mai important să vă actualizați în mod regulat portofoliul, precum și CV-ul. Pe măsură ce tehnologiile IT evoluează rapid, este puțin probabil ca un portofoliu de muncă de acum câțiva ani să facă o impresie puternică asupra potențialului vostru angajator.

Ce proiecte aparțin portofoliului vostru?

Această întrebare îi deranjează atât pe programatorii începători, cât și pe cei experimentați. Dacă sunteți juniori și nu aveți multe proiecte în spate, ce ar trebui să puneți în portofoliu? Dacă sunteți seniori și aveți o mulțime de proiecte, care este numărul optim?

Pentru început, concentrați-vă pe calitate mai degrabă decât pe cantitate: numărul optim de proiecte este între patru și zece. În acest fel, puteți arăta varietate de experiență și nu veți obosi persoana care vă vede portofoliul. Dacă estimați că doar două proiecte îndeplinesc criteriile de calitate dorite, este foarte bine să puneți două. Cu toate acestea, este important să rețineți: cu cât puneți mai puține proiecte în portofoliu, cu atât trebuie să fie mai strălucitoare.

Dacă sunteți începător cu câteva site-uri sau aplicații în spate, acordați o atenție deosebită modului în care ați contribuit la îmbunătățirea proiectelor la care ați lucrat.

Este important ca începătorii să știe că este posibil să construiască un portofoliu de calitate chiar și fără experiență de lucru pentru clienți. Unele dintre opțiuni sunt:

  • proiecte la care ați lucrat în timpul școlarizării;
  • proiecte personale și de voluntariat;
  • cooperare pe proiecte open-source.

Tot ceea ce ați făcut în timpul școlarizării este o demonstrație valoroasă a abilităților personale. Proiectele personale și de voluntariat sunt dovada că vă place programarea, în timp ce colaborările open-source îi vor arăta viitorului vostru angajator că sunteți un bun jucător de echipă.

portofoliu programatori

Cum să faceți un portofoliu care să iasă în evidență?

Un portofoliu nu este doar un catalog al proiectelor voastre cu descrieri aferente. Desigur, proiectele sunt cele mai importante, dar, pe lângă ele, portofoliul ar trebui să conțină o secțiune despre voi și datele de contact. Acestea sunt părți obligatorii, dar bineînțeles că nu trebuie să vă opriți aici. Este important doar să nu exagerați și ca tot ceea ce prezentați să fie transparent, clar și impresionant.

Alegeți un formular de portofoliu. Platformele precum GitHub sunt o modalitate ușoară și eficientă de a vă construi profilul profesional, dar dacă sunteți mai ambițioși, vă puteți crea propriul site personal pentru a vă prezenta abilitățile și experiența de muncă. Cu ajutorul unui astfel de site, vă veți construi propriul brand și veți arăta angajatorilor că sunteți gata să faceți eforturi suplimentare pentru a duce treaba la bun sfârșit.

Creați o secțiune despre voi. Aceasta ar trebui să conțină informații relevante despre voi, cum ar fi studiile, certificatele pe care le aveți, experiența de muncă anterioară și direcția în care doriți să vă dezvoltați în continuare. Rețineți, acesta nu este un CV și nu ar trebui să arate ca unul. Folosiți secțiunea despre voi pentru ca un potențial angajator să vă cunoască nu doar ca expert IT, ci și ca persoană. Adăugați câteva detalii interesante, cum ar fi un hobby, o poză cu animalul de companie sau cartea pe care o citiți în prezent. Acest lucru va permite recrutorilor să se conecteze mai mult cu voi.

Enumerați proiectele relevante și contextualizați munca la ele. Proiectele pe care le veți prezenta ar trebui să fie cele mai bune lucrări ale voastre. Explicați ce limbaje de programare ați folosit în timpul dezvoltării lor, ce v-a atras să lucrați la acele proiecte, ce ați învățat lucrând la ele, cu ce sunteți mândri etc. Simțiți-vă liberi să includeți proiectele la care lucrați în prezent, doar în acest caz asigurați-vă că actualizați portofoliul în mod regulat. De asemenea, asigurați-vă că clienții voștri sunt de acord să arătați ce ați făcut pentru ei. Fiți creativi și nu ezitați să utilizați capturi de ecran, imagini și videoclipuri pentru a vă prezenta proiectele cât mai atractiv posibil.

Faceți-vă portofoliul interactiv: dacă aveți permisiunea clienților voștri, permiteți vizitatorilor profilului sau site-ul vostru să încerce proiectele sau soluțiile pe care le-ați creat. Acest lucru va face portofoliul vostru mai interesant și va permite potențialilor angajatori să vă înțeleagă mai bine munca.

Actualizați-vă portofoliul cu regularitate: IT este un domeniu dinamic care nu se odihnește pe lauri. Noile tehnologii și sarcini solicită experților în IT să evolueze constant. Prin urmare, reîmprospătați-vă portofoliul cu noi proiecte și soluții. Astfel, veți arăta dezvoltarea personală și îi veți spune angajatorului că sunteți la curent cu cele mai noi tehnologii IT.

Creați un design profesional: aveți o singură șansă de a face o primă impresie. Prin urmare, o prezentare clară, transparentă și profesională este esențială atunci când vine vorba despre atenția angajatorilor ocupați. Faceți designul portofoliului vostru ușor de utilizat și navigat pentru a vă prezenta în cea mai bună lumină.

Creați un formular de contact. Este necesar ca oricine vă vede site-ul portofoliului să vă poată trimite o ofertă de muncă. Cel mai important este să vă introduceți adresa de e-mail. În plus, vă puteți conecta profilul GitHub și LinkedIn. Alte rețele sociale sunt opționale. Dacă ar trebui să le inserați depinde de tipul de conținut pe care îl aveți asupra lor. Dacă aveți o pagină de Instagram unde vă postați lucrările, puneți linkul în portofoliu. Dacă, totuși, utilizați Instagram doar pentru fotografii private, nu este nevoie ca potențialii voștri angajatori și clienți să-l vadă.

Dacă sunteți freelanceri, portofoliul vostru va conține probabil câteva categorii suplimentare de conținut. Una dintre ele sunt serviciile pe care le oferiți și disponibilitatea voastră. Aceasta înseamnă că subliniați dacă sunteți deschiși în prezent să acceptați noi proiecte și în ce măsură.

De asemenea, puteți introduce și mărturiile clienților. În acest fel, noii clienți vor fi și mai motivați să vă angajeze. Dacă aveți îndoieli cu privire la numărul de mărturii de inserat, urmați aceeași logică la fel ca atunci când alegeți proiecte. Cinci până la șase mărturii sunt suficiente pentru a dovedi că clienții voștri au fost mulțumiți de cursul și rezultatele cooperării.

Dacă timpul și angajamentele permit, luați în considerare crearea unei pagini de blog. Scriind texte pe subiecte relevante din industria voastră, vă veți demonstra în continuare expertiza și vă veți construi brandul personal și mai puternic.

portofoliu

5 Avantaje ale deținerii unui portofoliu

Crește vizibilitatea: un portofoliu vă permite să vă prezentați munca unui public mai larg, în primul rând potențialilor angajatori și clienți, ceea ce vă ajută să creați noi oportunități de afaceri.

Demonstrează abilități și competențe: printr-un portofoliu, vă puteți prezenta abilitățile și expertiza într-un mod vizual. Aici, exemple practice vă arată punctele forte, domeniile de expertiză și interesele voastre. Cu alte cuvinte, angajatorii au o imagine clară asupra a ceea ce oferiți.

Demonstrează experiența: prezentarea proiectelor la care ați lucrat sau a angajatorilor cu care ați colaborat este cea mai bună dovadă a experienței voastre într-un anumit domeniu și le arată viitorilor clienți la ce se pot aștepta de la voi.

Vă deosebește de alți candidați: un portofoliu bun este o modalitate excelentă de a vă evidenția de alți candidați și de a arăta pasiunea și dedicarea pe care le aveți pentru job.

Crește șansele de angajare: oferind o perspectivă asupra cunoștințelor și experienței voastre, un portofoliu permite angajatorilor să vă observe și să înțeleagă de ce ați fi un membru bun al echipei lor.

Arătați ce știți să faceți, astfel încât ei să știe cine sunteți

În prezent, nu este suficient doar să știți cum să faceți ceva, ci trebuie și să vă prezentați cunoștințele și abilitățile. Acest lucru este valabil mai ales pentru industria IT, care este în continuă dezvoltare și în care experții sunt obligați să-și îmbunătățească constant cunoștințele.

De aceea, a avea un portofoliu care arată clar ce ați făcut și cum v-ați dezvoltat de-a lungul carierei spune multe despre voi. Un portofoliu bun este pentru un expert IT ca un meci important pentru un fotbalist, unde au venit să-l urmărească: o oportunitate de a arăta ceea ce știți.

Cum să vă creați un un portofoliu ca începător?

Una dintre cele mai comune piedici pentru orice începător în domeniul IT este dobândirea experienței de muncă. Desigur, nu se așteaptă ca juniorii să aibă un portofoliu bogat precum mediorii și seniorii, dar este, totuși, de dorit ca ei să-și prezinte cunoștințele, abilitățile și proiectele într-un fel.

Cel mai simplu mod de a face așa ceva este să alegeți o școală unde veți dobândi cunoștințe și abilități pe proiecte reale. O astfel de instituție este LINK Academy, unde aveți ocazia să lucrați cu experți IT eminenți la proiecte pentru unele dintre cele mai de succes companii ale noastre încă din timpul școlarizării. Astfel, nu doar că vei dobândi cunoștințe și experiență, dar înainte de a obține diploma, veți avea un portofoliu bogat pe care îl veți putea prezenta potențialilor angajatori. Acesta este și motivul pentru care mulți cursanți de la LINK Academy obțin primul job încă din timpul școlarizării.

Vizitați LINK Academy și începeți să vă completați portofoliul.

  • 21.02.2023 14:52

Comentariu