Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Cum să stăpânești arta convingerii. 7 trucuri.

 arta convingerii

 

La interviu, la serviciu, în relație cu partenerii de afaceri sau cu colegii, persuasiunea este o calitate care te poate ajuta în atingerea tuturor obiectivelor. În majoritatea cazurilor oamenii mai convingători au de câștigat în fața celor care se bazează pe o mai bună pregătire profesională.

De ce să fii persuasiv / convigător? Pentru că este cea mai sigură cale spre a obține tot ceea ce dorești în carieră sau în viață. Poți da dovadă de cea mai bună pregătire, dar dacă nu esți în stare să convingi oamenii de calitățile tale și de lucrurile pe care la poți înfăptui, atunci nu vei ajunge foarte departe.

Ideile noi, gândirea originală și mințile strălucite au nevoie de capacitatea de a convinge pentru a putea oferi și celorlați o licărire asupra a ceea ce vor să înfăptuiască. Dacă nu există putere de convingere, atunci nimeni nu va fi de partea ta. Lucru valabil pentru oricine, indiferent de pregătire.

Pentru fiecare situație parte ai nevoie de o anumită strategie pentru a fi convigător. Persoanele care lucrează în domeniul vânzărilor sunt cele care au cea mai mare disponibilitate și cel mai bun context pentru a testa diferite strategii de persuasiune. Pentru restul se vor găsi deasemnea destule ocazii în care se vor putea perfecționa în arta convingerii. Chiar și a te convinge singur de ceva este un exercițiu ce ar trebui practicat mai des.

Arta convingerii, deși diferă de la o situație la alta, are unele principii de bază care pot funcționa în majoritatea cazurilor.

 

1. Insistența dă roade.

Este primul și cel mai important pas spre a fi convingător. Asta înseamnă că tu crezi într-adevăr în ceea ce spui și că ești o persoană foarte decisă. Ceilalți văzând cât de hotărât ești în spusele tale îți vor oferi încredere. Nicio idee mare nu s-a propagat fără a întâmpina rezistența convigerilor anterioare ale oamenilor. Dacă știi că ai dreptate și dacă știi că ceea ce zici sau ceea ce faci este benefic, atunci insistă.

 

2. Vorbește afirmativ.

Atunci când exprimi idei, păreri sau pur și simplu poveștești ceva, este indicat să nu folosești negații. Când vine vorba și de convingere, negația nu are ce căuta. Ea poate avea un efect suprinzător asupra gândirii persoanele și poate crea o barieră mintală care îți va face foarte grea sarcina de a convinge. Mai mult oamenii sunt reticenți și pot deveni neîncerezători atunci când folosești foarte des ”nu”. Spuneți-mi cum sună mai frumos: ”Nu mai face asta!” sau ”Mai bine încerci să faci altceva”.

 

3. Vorbește repede.

Fără să știți, televiziunile și radiourile, pentru a fi convingătoarea, folosesc metoda vorbitului rapid de foarte multă vreme. Nu există emisiuni monotone. Debitul cuvintelor este foarte ridicat. Explicația este foarte simplă. Creierul are nevoie de ceva timp pentru a procesa informația. Atunci când este bombardat cu multă informație nu are timp să o proceseze și în majoritatea cazurilor o consideră a fi de încredere, de fapt convingătoare. De aceea, în procesul de persuasiune vă puteți folosi de această slăbiciune a creierului.

 

4. Fii îndrăzneț /îndrăzneață.

Nimănui nu îi plac oamenii moi, cu caracter plăpând. Ei nu sunt convingători. Îndrăzneala este cea care convinge și care în majoritatea cazurilor este preferetă în fața expertizei. Leaderii sunt îndrăzneți și au curaj să iasă în față, să se facă auziți. Mare parte din îndrăzneala lor se transmite oamenilor cărora le vorbește. Aveți grijă că îndrăzneala nu trebuie să se tranforme în impertinență. Trebuie să avem o limită a discursului și a comportamentului care nu ne va face să trecem pe partea obrăzniciei.

Următoarele trei tactici ce aparțin de persuasiune aparțin categoriei celor care încearcă să ne manipuleze gândirea. Ele fac apel mecanismele gândirii și la unele reflexe care apar atunci când auzim anumite cuvinte.

 

5. Complimentează sincer persoanele.

A face complimente are întotdeauna un efect benefic asupra conversației și are darul de a te pune într-o lumină favorabilă. Aveți grijă cum faceți complimente. Ele pot fi și dăunătoare, așa cum am exemplificat în articolul: ”7 lucruri pe care nu ar trebui să le spui la interviu”. Este de preferat să găsești ceva diferit și original la persoana cu care vorbești și să o complimentezi în concordață. Este cel mai ușor și de impact lucru pe care îl poți face.

 

6. Dă impresia de raritate.

Pe o planetă cu atât de mulți oameni, orice produs își va găsi cumpărători. Cu cât un produs de calitate este mai rar, cu atât valoarea lui este mai mare. Cu atât va fi dorit de mai mulți oameni. Dacă faci o persoană să creadă că ceea ce tu oferi este rar și că nu trebuie să piardă acestă ocazie, atunci șansele tale de convingere cresc mult. Și aici nu e vorba doar de obiecte, ci și de idei sau oameni. Dacă ești la interviu, arată că o persoană ca tine, cu competențele și potențialul tău, se găsește foarte greu.

 

7. Dă impresia de urgență.

Când încerci să convingi, trebuie să o faci cât mai repede. Dacă momentul nu a fost favorabil, atunci e destul de greu să convingi aceeași persoană la un moment ulterior. Încearcă să dai impresia că ceea ce încerci tu să oferi, nu poate suporta amânare, că este momentul potrivit pentru a lua o decizie. Dacă reușești să creezi impresia de urgență în mintea celuilalt, atunci șansele tale de a convinge sunt foarte mari.

 

Internetul vă oferă multe alte metode de a stăpâni arta convingerii. Documentați-vă! Informația abundă.

Ceva foarte important... Exersați! Persuasiunea se dezvolta prin experimentare.

 

Articol de Oprescu Gabriel

  • 25.09.2014 12:06

Comentariu