Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Ghidul culorilor în design

Ghidul culorilor în design

Am luat hotărârea de a publica un ghid al celor 12 culori cheie care va fi o sursă de referință pentru designeri, programatori web și toți cei care în munca lor comunică cu alți oameni prin intermediul mediilor tipărite și digitale. 

Peste 80% din informațiile vizuale sunt legate de culoare. Prea multă culoare poate irita, prea puțină culoare poate duce la plictiseală.

O cercetare extinsă întreprinsă în Columbia Britanică a relevat că culorile influențează comporamentul nostru datorită faptului că suntem permanent înconjurați de culori și că sutem învățați să asociem fiecare culoare cu anumite valori, caracteristici şi sentimente. 


Compania de modă Benetton este cunoscută pentru faptul că întrebuințează un spectru de culori tari în campaniile sale de marketing. Mesajul „United Colors of Benetton“ spune cumpărătorilor că în gama de produse Benetton, de altfel foarte bogată în culori, fiecare poate găsi ceva pentru sine. 


În acest spirit, în acest articol sunt descrise 12 dintre cele mai des utilizate culori în design și situațiile în care trebuie să le folosiți:

1. Alb

albAlbul este considerat culoarea perfecţiunii. Denotă siguranţă, claritate, simplitate, generozitate, moralitate şi curăţenie. În simbolistica aplicată, această culoare transmite profesionalism.

Din punct de vedere tehnic, culoarea albă scoate în evidenţă alte culori.

De exemplu, puteţi face un web site foarte bun dacă lăsaţi o cantitate semnificativă de culoare albă sau un spaţiu gol între elementele paginii.

Pe site-urile web se mai foloseşte şi pentru a sugera simplitatea produselor tehnologice.
Este potrivită, de exemplu, pentru organizaţiile de caritate, deoarece este asociată cu îngerii, pe care de obicei ni-i imaginăm purtând veşminte albe.

Culoarea albă este, se asemenea, asociată cu spitalele, doctorii şi mediile sterile, astfel încât se poate folosi pentru a sugera siguranţa atunci când se face reclamă la produse farmaceutice. Deseori este asociată cu mâncarea ce conţine puţine calorii, fără grăsimi, şi cu produsele lactate.

2. Negru

negruNegrul este culoarea autorităţii şi puterii.

Semnficaţiile culorii negre sunt: eleganţă, formalitate, profunzime, dramatism, seriozitate, mister, bogăţie, durere, demnitate, putere, prestigiu ş.a.m.d.

În designul grafic, culoarea neagră lasă impresia de rafinament, mister şi eleganţă.

În designul web, oferă sentimentul de perspectivă şi adâncime.

Totuşi, ca fundal, reduce lizibilitatea pe site-urile web. Utilizat pe mari suprafeţe, negrul poate induce o stare depresivă.

Pe de altă parte, este util pentru site-urile web cu conţinut de artă şi fotografie, unde ajută alte culori să vibreze. Atunci când se proiectează o galerie de artă, se poate folosi fundalul negru sau gri pentru a evidenţia alte culori.

Negrul este în contrast bun cu culori deschise. Combinat cu roşu sau portocaliu, negrul oferă o schemă foarte interesantă de culori.

3. Albastru


albastruAlbastrul este culoarea preferată a mai mult de jumătate din populaţia planetei.

Este asociată cu cerul şi marea. Reflectă pace, armonie, încredere şi siguranţă. Semnificaţiile culorii albastre sunt: creativitate, inteligenţă, inspiraţie, artă, avansare, siguranţă, tehnologie, libertate, infinit, consolare, stabilitate.

Culoarea albastră se înţelege foarte bine cu celelalte culori pastel şi este un complement perfect al culorilor naturale (gri, verde etc.). O impresie puternică poate fi creată prin combinaţia de albastru, roşu şi galben. Nu merge bine cu portocaliul.

Este culoarea cel mai frecvent folosită în designul de afaceri.

Albastrul, în calitate de culoare corporativă, este folosit de foarte multe companii mari, ca de exemplu Microsoft. Arată foarte bine pe site-urile web ale firmelor ce fac reclamă la produse din aria afacerilor, tehnologiei sau la produse farmaceutice, de curăţenie, aer, apă, mare şi maşini.

Trebuie ţinut cont de faptul că utilizarea exagerată a culorii albastre dă senzaţia de frig.

4. Maro

maroMaro este culoarea care transmite confort, stabilitate şi simplitate.

Semnificaţiile culorii maro sunt: lemnul, pământul, stabilitatea, prietenia, casa, confortul, rezistenţa, intimitatea, seninătatea, grija, satisfacţia, puterea, senzualitatea, productivitatea, comoditatea ş.a.m.d.

Din punct de vedere tehnic, maro este galben închis, roşu închis sau portocaliu închis.

Este compatibil cu verde şi albastru. De asemenea, cu roşu şi portocaliu.

Are o intensitate prea redusă pentru a se folosi în web design fără combinaţia cu alte culori care să o evidenţieze.

Maroul se foloseşte în restaurante sau pentru reclama la alimente, precum cafeaua sau prăjiturile. Produsele care se fac din lemn, precum mobila, se prezintă în mod natural cu nuanţe de maro. De asemenea, maroul denotă siguranţă şi încredere – una dintre cele mai cunoscute companii internaţionale de curierat rapid, UPS, este cunsocută după culoarea sa dominantă de maro a propriei identităţi corporative.

5. Verde

verdeVerdele este cea mai populară culoare pentru decoraţiuni.

Este sinonim cu sănătatea şi natura. Creează senzaţia de relaxare. Mulţi vorbitori, înainte de a ţine un discurs important, stau în camere verzi pentru a se relaxa. Verdele simbolizează prospeţime, frig, dezvoltare, bogăţie, siguranţă, stabilitate.

În artă şi design este foarte plăcut, dar nu trebuie exagerat şi utilizar pe suprafeţe foarte mari. Este foarte tare şi lasă o impresie puternică. Desori se foloseşte în combinaţie cu tonuri de albastru închis.

De altfel, dacă imaginile unui site sunt puse pe fundal verde, arată îndepărtate.

Verdele se foloseşte în design pentru a induce siguranţă atunci când se face reclamă la medicamente şi alte produse medicale. Spitalele folosesc deseori culoarea verde. Deoarece este corelat cu natura, verdele se foloseşte în reclamele pentru produse verzi, organice şi sănătoase.
Verdele închis, de obicei, este asociat cu banii, cu lumea financiară, cu băncile şi cu succesul financiar. În combinaţie cu portocaliu şi galben, creează o impresie potrivită pentru produsele sportive.

6. Gri

griGriul este o culoare neutră.

Exprimă confort, siguranţă, fiabilitate, înţelepciune, maturitate, compromis.

Dacă se foloseşte cu tonuri reci de albastru şi violet, lasă o impresie foarte plăcută.

În design, griul denotă exlusivitate. Este asociat cu creativitatea şi inspiraţia.

Din punct de vedere tehnic, se poate folosi ca bază pentru elementele pe care vrem să le evidenţiem.
Griul nu este doar neutru.

Se poate amesteca şi cu alte culori pentru a obţine o nuanţă caldă, respectiv rece. Acest lucru se datorează faptului că ochiul uman detectează chiar şi cel mai mic grad de amestec al culorilor.

De aceea, atunci când se amestecă gri cu roşu, portocaliu sau galben, devine un "gri cald". Când se amestecă cu verde, albastru sau violet, atunci devine un "gri rece".

7. Argintiu

argintiuÎn practică, argintiul este asociat cu înalta tehnologie.

Semnificaţiile culorii argintii sunt: glamour, industrie, intuiţie, visuri, comunicare, modernitate.

Pentru a crea un look high-tech pe site-ul unei companii, culoarea argintie trebuie folosită împreună cu alte culori.

Argintiul arată bine pe web atunci când este combinat cu auriu şi alb.

Din punct de vedere tehnic, argintiul nu este o culoare "pură", deoarece nu se poate crea din paleta de culori. Argintiul are luciu metalic care se obţine prin prelucrarea suplimentară a culorii gri, căreia i se adaugă strălucire.

Din paleta de culori, baza pentru argintiu este culoarea  #C0C0C0 (HEX), respectiv 192, 192, 192 (RGB).

Argintiul reprezintă bogăţia, la fel ca şi auriul. Cel mai scump obiect de artă, creat până în prezent, are culoarea argintie. Opera lui Damien Hirst ce reprezintă un craniu uman încrustat cu diamante, a fost vândută cu 99 de milioane de dolari.

8. Auriu

auriuAuriul transmite ideea de prestigiu. În istorie, aurul îl simboliza pe Dumnezeu.

De aceea, astăzi, folosind auriul în design, comunicăm iluminare, înţelepciune, bogăţie, victorie, bani, putere, fericire, sens, împlinire, concentrare şi calitate superioară.  

La fel ca şi argintiul, nici culoarea aurie nu se poate obţine direct din paleta de culori, deoarece conţine reflexii.

Din paleta de culori, baza pentru auriu este culoarea #FFD700 (HEX), respectiv 255, 215, 0 (RGB).

În combinaţie cu alte culori, auriul merge foarte bine cu portocaliu, verde sau maro. De asemenea, la fel ca şi galbenul, lasă o impresie foarte bună în combinaţie cu roşu sau violet.

În designul de afaceri, se foloseşte pentru a reprezenta banii şi puterea, o investiţie foarte bună sau pentru a indica un nivel superior în ceea ce priveşte calitatea serviciilor oferite clienţilor.
 
9. Roşu

RoşuRoşul este cea mai temperamentală culoare.

Se corelează cu pasiunea, focul, viteza, concurenţa. Are o vizibilitate foarte ridicată şi, de aceea, semnele de circulaţie, stopurile automobilelor, semnul pentru fumat interzis sau echipamentul pentru stingerea incendiilor se vopsesc în roşu.

Se combină foarte bine cu portocaliu, maro şi galben.

În design şi artă, roşul se foloseşte ca şi culoare de accent, atunci când dorim să scoatem ceva în evidenţă şi să lăsăm o impresie puternică.

Din punct de vedere tehnic, roşul scoate textul şi imaginile în prim-plan şi tinde să le mute, făcând obiectele să arate mai mari şi mai apropiate. Combinaţia de albastru şi roşu puternic în web design nu este recomandată, deoarece o astfel de asociere este foarte obositoare pentru ochi.

De obicei, roşul se foloseşte pentru stimularea utilizatorului de a lua o decizie. Deseori, este principala culoare pentru butoanele "Comandă", "Pune în coş" etc.

10. Galben

galbenGalbenul este culoarea verii şi a luminii solare. Aduce optimism, fericire, idealism şi imaginaţie.

Este optimistă, modernă şi energizantă.

Semnificaţiile culorii galbene sunt: satisfacţie, intelect, învăţare rapidă, memorie, colaborare, organizare, curăţenie, entuziasm, curiozitate, dorinţe de îmbunătăţire, speranţă, iluminare, energie.

Galbenul este foarte eficient în atragerea atenţiei, motiv pentru care se foloseşte pentru a evidenţia cele mai importante elemente de design ale unui site web.

Dacă folosiţi galben deschis în design, aveţi grijă să nu se transforme în alb. De obicei, e nevoie de o culoare închisă pentru a o evidenţia.

Se combină foarte bine cu albastru sau gri. Pentru a evoca focul, încercaţi-o în combinaţie cu roşu. Deseori se foloseşte pentru a face reclamă la produsele pentru copii. Pentru o impresie sănătoasă, de vară, încercaţi combinaţia cu portocaliu.

11. Violet

violetVioletul este culoarea fantasticului, a jocului, a impulsivităţii şi a viselor.

Este feminină şi romantică.

Implică luxul şi opulenţa. Simbolizează nobilimea, demnitatea, poziţia înaltă, respect, rafinament, sofisticare, putere, eleganţă, efect, mândrie, ambiţie, generozitate etc.

În artă şi design, violetul este o culoare foarte populară.

Se foloseşte împreună cu alte culori pastel, şi anume cu tonuri reci de albastru, verde, chiar şi gri. Violetul combină stabilitatea culorii albastre şi energia celei roşii.

Se ştie că violet deschis este una din culorile preferate ale doamnelor şi domnişoarelor.

În urma unor studii, s-a descoperit că peste 75% dintre copiii aflaţi înainte de vârsta pubertăţii preferă violetul mai mult decât orice altă culoare, astfel încât poate fi foarte eficient pentru a face reclamă la produsele pentru copii.

12. Portocaliu

Portocaliu

Portocaliul este o culoare caldă, care emană entuziasm şi vibraţii. Combină energia de la culoarea roşie şi fericirea de la culoarea galbenă.

Semnificaţia portocaliului este şi cea de mare noroc, securitate, putere, bogăţia spiritului, determinare, independenţă, lumina Soarelui, echilibru, euforie, obiective, ambiţie, carieră, succes, vânzări, acţiune.

Dacă doriţi atenţie, aceasta este alegerea perfectă.

Menţine vigilenţa şi puterea de concentrare, iar ca iluzie optică, creează impresia de reducere a spaţiului. Se combină foarte bine cu gri şi verde şi aceste combinaţii se folosesc des drept culori de bază ale identităţii corporative. Nu trebuie să se folosească în combinaţie cu albastru.

În design, portocaliul este o culoare ce emană senzaţia de căldură. În restaurante, portocaliul stimulează apetitul, iar decorul portocaliu încurajează şi promovează vânzările.

Portocaliul are o vizibilitate ridicată, şi de aceea se poate folosi pentru a evidenţia cele mai importante elemente de design ale unui site. Fundalul portocaliu pe site-urile web ajută imaginile să arate mai apropiate şi mai mari.

Cum influenţează culorile identitatea corporativă şi brandingul

Poate vă interesează să aflaţi: utilizarea avansată a culorilor se studiază la LINK Academy prin intermediul cursurilor Indentitate corporativă şi Branding din cadrul departamentului Design & Multimedia. Temele abordate sunt: poziţionare, legile brandingului, arhitectura brandului, elementele identităţii corporative etc.

  • 22.11.2012 11:13

Comentariu

Avatarul utilizatorului: mircea

mircea

Un articol foarte bun, scrsi special pentru a starni interesul despre psihologia culorilor.Sper sa ma ajutati sa gasesc mai multe informatii in acest sens (culoarea in web design, culoarea in reclame, in vestimentatie... )

Avatarul utilizatorului: pensiuni cluj

pensiuni cluj

Multumim mult pentru blog ne ajuta mult.Vom apela la serviciile dvs.

Avatarul utilizatorului: Claudia

Claudia

Excelent articol. Intr-adevar, culorile au un rol hotarator in viata noastra, determinand alegerile si stilul. Multumesc.

Avatarul utilizatorului: viorel

viorel

Am facut un gard de fire auriu si nu stiu cu ce sa asortez ca sa fie frumos stalpi de la gard si culoarea casei ce culoare sa dau va multumesc cu stima viorel.