Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

6 predicții tehnologice pentru 2015

predicții tehnologice

Este bine ca la începutul fiecărui an să anticipăm puțin mersul lucrurilor în domeniul în care fiecare activează. Noi aici suntem cu tehnologia, așa că ne-am decis să facem un mic horoscop tehnologic pentru anul 2015.

Tehnologia se schimbă cu o viteză uimitoare și este indicat să prevezi și să te aliniezi din timp la trendurile care îți pot oferi un avantaj competitiv. Nici nu dăm seama cât de repede adoptăm cele mai noi tehnologii pe care le face componente absolut necesare din viața de zi cu zi.

Marele fizician Niels Bohr spunea: ”Este greu să faci previziuni, mai ales despre viitor.”  

După o scurtă, dar cuprinzătoare cercetare pe internet, am extras cele mai invocate previziuni asupra tehnologiei din 2015. Asta nu înseamnă că ele sunt și adevărate. Dar este interesant să vezi care sunt așteptările și care o să fie rezultatele adevărate. Să vă dau un exemplu foarte relevant: la începutul anului acesta Google Glass făcea mare vâlvă ca fiind o revoluție în domeniul tehnologiei integrate care se poate purta. Reacția publicului a fost cu totul diferită, acești ochelari fiind percepuți ca un obiect de invadare a vieții personale.

Să vedem ce spun site-urile.

1. Windows 10 va fi un succes.
Microsoft a cam dat-o în bară cu varianta Windows 8, care nu era nici pentru computer, nici pentru tabletă. Drept replică s-a hotărât să treacă direct la varianta 10, care arată foarte bine și care va fi mult mai potrivită pentru dipozitivele mobile sau PC. În ianuarie se va lansa un preview și pentru consumatori. Aceasta nu este o previziune, este mai mult o certitudine, dar pe care mulți o așteaptă cu interes.

2. Big Data va rămâne fără specialiști.
De vreo 2 ani se tot anunță că domeniul Big Data va fi o parte foarte importantă din cadrul oricărei afaceri. Chiar așa și e. Internetul (aceste termen nu e utilizat corect, dar ajută la înțelegere) adună în permanență informații despre fiecare dintre noi. La ce sunt bune aceste informații? La crearea profilelor cu ajutorul căror agenții de publicitate (și multe alte instituții) încearcă să ne prevadă comportamentul.

Ce facem cu aceste date dacă nu există oameni care să le analizeze și să extragă esențialul?

Cine are cunoștințe în domeniu va avea un serviciu asigurat. Puneți mâna și învățați!

3. Serviciile cloud tot mai căutate.
Tranziția de la centrele de date locale la serviciile cloud este o mișcare normală. Avantajele cloud computing sunt numeroase, de la economie de energie, de resurse financiare, de spațiu, până la cele de personal (deși această măsură nu este tocmai avantajoasă pentru angajați). Ce e drept, această tranziție se produce de câțiva ani, dar în 2015 se anunță un vârf. Mai trebuie știut că în acest moment există pericolul ca datele stocate la distanță să fie compromise. Luați exemplu Sony.

4. Tabletele o iau în jos.
Vânzările la tablete sunt într-o continuă descreștere. Faptul că părțile componente nu pot upgrade-te sau că bateriile sunt de neînlocuite, le oferă un mare dezvantaj. Nu cred că am ajuns în punctul în care putem renunța imediat la tehnologiile puțin învechite. Durata de actualitate pe care o persoană o așteaptă de la un aparat e mult mai mare decât cea preconizată de companii.

5. Internetul lucrurilor mai are de așteptat.
La cel mai mare târg de tehnologie care a avut loc la începutul acestui an toate aparatele erau cu conexiune la internet. Fie pat, fie frigider, toate trebuiau comandate de la distanță prin intermediul internetului. Asta nu a fost pe placul oamenilor. Marile companii IT tot încearcă să impună acest trend, dar cred că nici în 2015 nu va reuși.
Așa ca divers, există electrocasnice inteligente care sunt surse de viruși informatici: Aparatele casnice trimit viruși și spam-uri .

6. Ceasurile inteligente, ultima modă.
Mai toate companiile care produc telefoane inteligente au un plan și un ceas inteligent. Asta pentru ca cele două dispozitive să fie conectate. Pebble a fost cel care a dat startul, după care a urmat Samsung Galaxy Gear. Se aude că la începutul lui 2015 va apărea și iWatch (ar fi drăguț și ceva nou pe lângă iPad și iPhone). Multe alte firme își anunță intențiile pentru piața smart watch-urilor, printre care Sony și Casio.

Și în final un video care va arăta stare tehnologiei pentru 2015.

A fi la curent cu tehnologia înseamnă a urmări toate trendurile actuale din IT. Frecventând cursurile (cursuri cisco, curs design interior, cursuri ccna, cursuri javascript, cursuri sql) la LINK Academy veţi fi la curent cu toate noutăţile din lumea IT. 


Articol de Oprescu Gabrie

Sursele:
http://breadnbeyond.com/future/
http://sdtimes.com/idcs-top-10-technology-predictions-2015/

  • 23.12.2014 10:42

Comentariu