Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Vă place să scrieți? Iată cum puteți câștiga scriind pe o platformă populară pe internet

Scrieți și acesta vă este hobby-ul, nu-i așa? V-ați gândit vreodată că acest hobby poate deveni spontan un job rentabil? De ce să nu câștiga scriind și să vă bucurați de un câștig excelent?

câștiga scriind pe o platformă populară pe internet

Dacă nu ați auzit niciodată, este momentul să vă familiarizați cu platforma online Kindle Direct Publishing (KDP), care permite autorilor să publice și apoi să promoveze propriile cărți electronice pentru cititorii Amazon. Kindle Direct Publishing este o platformă fondată de compania Amazon în noiembrie 2007, care a fost destinată publicării cărților electronice ale autorilor necunoscuți. Aceste cărți electronice se pot citi pe diferite dispozitive, precum Amazon Kindle sau telefoane inteligente, tablete sau calculatoare.

Așadar, aceasta este o ocazie ideală de a-și încerca norocul toți scriitorii talentați, deoarece vor putea singuri – fără să aștepte să fie descoperiți de producători sau de agenți – să-și publice cărțile electronice pe Amazon.

Amazon Kindle a revoluționat modul în care oamenii tratează cărțile online. Însă, aceasta nu este singura transformare pe care a suferit-o această platformă, având în vedere că ea a contribuit în mare la plasarea autorilor, respectiv faptul că scriitori talentați, fără agenți și editură, ajung la cititori noi, și asta într-un mod în care nu a fost posibil până acum. Cu alte cuvinte, atât timp cât o să fie texte de calitate, vor fi și cititori interesați. Nu mai este nevoie să se aștepte momentul în care un agent bine intenționat sau un editor să dedice în sfârșit atenție manuscrisului care stă într-un sertar de ceva timp. Dacă v-am stârnit interesul, verificați cum funcționează una dintre cele mai mari platforme online pentru publicarea cărților.

Publicarea cărților online ca model de afaceri pe internet

Kindle Direct Publishing (KDP) presupune un model de afaceri care-i permite unui „editor” să posteze cărțile personale pe platforma Amazon Kindle. Cărțile online pot fi scrise de autori, dar pot fi și opera altor autori. Alți autori presupun așa-numiții „autori spirituali”, care își vând drepturile de autor unui „alt autor” sau, mai precis, editorului. Unul dintre modurile de a scrie cărți poate fi și folosirea internetului pentru colectarea și integrarea conținutului relevant de la mai multe adrese în cartea electronică. În acest fel, poate fi abordat orice subiect al oricărei nișe. Într-o carte electronică sau într-o serie de volume, tema poate presupune un ghid turistic, o instrucție populară „cum să…”, mister, beletristică, științifico-fantastică, tutoriale dedicate pregătirii tehnologice etc.

Dacă doriți să vă dezvoltați modelul de afaceri, una dintre caracteristicile sale este că nu aveți nevoie de un site pentru a începe propria afacere de creare și de plasare a cărților. De fapt, Amazon permite ca prin „Author Page” să vă creați, foarte simplu, propria pagină biografică. După finalizarea textului cărții, aceasta se poate posta pe platforma KDP. Când creați o carte online, trebuie acordată atenție rezumatului ei, dar și imaginii care se va afla pe copertă. Cu alte cuvinte, manuscrisul cărții voastre online se poate vinde, fără un angajament prealabil al editorilor, publicarea și plasarea în expozițiile de vânzare ale librăriilor.

Scrierea și publicarea cărții online care se va vinde în Kindle Store poate fi un model de afaceri foarte serios, care cu timpul poate deveni foarte rentabil. Dacă în cele scrise până acum ați recunoscut ocazia pentru afacerea voastră, în continuare vă mai oferim unele informații care pot fi utile viitoarei voastre afaceri.

Platforma Kindle pentru câștiga scriind

Costurile de publicare a cărților electronice

Dacă sunteți scriitor sau aveți deja primul titlu, în afară de o conexiune la internet, nu există alte costuri mai mari. Pe de altă parte, dacă alegeți să nu fiți scriitor, ci „un reprezentant” sau editor pentru alții, în acest caz veți avea nevoie de un buget de câteva sute de dolari pentru fiecare carte electronică și pentru aranjarea profesională a cărții pentru publicare online. Aici trebuie să menționăm o notă importantă. De fapt, este important să atragem atenția că fiecare editor de succes și-a început cariera prin scrierea și publicarea propriilor cărți, abia apoi a angajat alte persoane să scrie în locul lui.

Generația nouă de scriitori, foarte populară, a încercat și a devenit vestitorul unui nou mod de a scrie și de a-și face populare propriilor titluri. Unul dintre ei este Hugh C. Howey. Acest scriitor american este cunoscut, în special, după romanele sale științifico-fantastice. Howey a scris în 2011 o serie de povești scurte, cu titlul „Wool”, care la început au fost publicate într-un tiraj mai mic, ca apoi să decidă să le publice în cadrul platformei online KDP. S-a bucurat foarte rapid de popularitatea poveștilor sale științifico-fantastice scurte, apoi au urmat și primele contracte cu companii din industria filmului, precum 20th Century Fox.

Și compania Lionsgate și-a arătat interesul, dar și cei din industria editorială, precum Random House Century UK, care a publicat pentru piața britanică ambele serii de povești științifico-fantastice „Wool” și „Sand”. Howey a devenit cunoscut ca unul dintre vestitorii noii paradigme de publicare. La un moment dat, a vândut peste 20.000 de exemplare într-o lună. Un alt autor, Amanda Hocking, a vândut peste un milion de cărți pe platforma Amazon.

Deschiderea unui cont de autor pe platforma Kindle Direct Publishing este gratuită. Este de preferat ca autorul unei cărți să-și posteze pagina biografică pe Amazon, deoarece îi poate ajuta pe cumpărătorii de cărți să cunoască mai îndeaproape informații relevante privind cariera sa de autor. Pagina biografică a autorului poate fi un instrument de marketing, dar și coperțile cărților online pot avea valoare promoțională și de vânzare.

Coperți care atrag atenția

Scriitorii cu experiență știu cât este de mare puterea de vânzare a coperții și de aceea i se acordă o mare atenție. Astfel, cei cu experiență în acest job lasă crearea coperților pe mâna profesioniștilor. După ce v-ați asigurat că coperțile sunt un magnet absolut pentru potențialii cititori, pasul următor este descrierea detaliată a cărții, care va face cititorul să plătească pentru titlul cărții. De asemenea, platforma nu plătește titlurile vândute în fiecare lună. Trebuie să treacă 90 de zile pentru ca banii să intre în contul scriitorului.

Pe baza celor menționate, putem spune că nu există costuri inițiale, dar cu siguranță este nevoie de cunoștințe care vor duce la o afacere de succes. De aceea, următoarele paragrafe sunt dedicate unor caracteristici de bază ale scrierii online, dar și unui segment foarte important – promovare online sau marketingul activității de publicare individuală, apoi și realizările de succes ale scriitorilor online. Astfel, în continuare, scopul nostru nu este de a vă explica cum se scrie bine, având în vedere că suntem siguri că voi știți asta, ci prin acest blog post vrem să oferim suport și să ne străduim să ușurăm crearea noului vostru model de câștig.

scrierea unui blog

Scrierea cărților pentru platforme digitale

La început, putem spune că publicarea prin intermediul platformei Amazon Kindle se bazează pe două procedee principale. Este vorba despre scrierea cărților în care, pe de-o parte, sunt abordate temele din lumea ficțiunii sau, pe de altă parte, tematici utile într-o nișă foarte clar definită. Cu alte cuvinte, această abordare poate să depindă de faptul dacă scriitorul este orientat pe povești fictive sau preferă să lucreze pe un domeniu nonfictiv.

Din punct de vedere al genului, se poate spune că pe platformă se pot găsi titluri pentru toate gusturile, de la ficțiune militară, științifico-fantastice, romane de dragoste, până la trailere serioase ale teoriei conspirației. Este oarecum de așteptat că cea mai căutată cotă pe Amazon va fi legată de romanele de dragoste, unde un scriitor de succes poate avea un câștig lunar și de până la 100.000 de dolari. Pe lângă asta, trebuie ținut cont că există și acei autori care încearcă să câștige și câteva milioane de dolari în fiecare an, cu contracte semnate cu edituri sau cu industria cinematografică care dorește să ecranizeze o anumită carte carte. Desigur, romanele de dragoste nu reprezintă singura alegere a cititorilor și obiectul vânzărilor pe platformă.

Scriitorii de ficțiune sau scriitori de romane au o provocare grea. Aceasta presupune două opțiuni, dintre care prima este scrierea creației care ar trebui să fie bestseller. A doua opțiune este publicarea constantă a noilor cărți online pentru a le menține nivelul de câștig. Există piață pentru ambele alegeri. Însă, trebuie ținut cont că piața se satură rapid, așadar trebuie publicate constant titluri noi pentru asigurarea unui venit permanent.

Scriitorii de beletristică pot avea un câștig bun, dar pentru asta trebuie să aibă cel puțin trei romane scrise, care să targeteze bine piața țintă. Una dintre mișcările inteligente poate fi o serie, adică spin-off a romanului sau romane în care, în mai multe cărți, se prezintă aceleași personaje, dar în situații diferite. Cunoașterea și recunoașterea pieței pentru cărți online sunt esențiale pentru succesul autorilor de cărți electronice. Cercetarea pieței este foarte importantă și chiar necesară dacă se dorește obținerea de profit de la auto-publicare.

Cărțile online nu trebuie să fie lungi. La începutul carierei de scriitor online, e-books pot fi mult mai scurte și dedicate unei tematici specifice. Desigur, și prețul acestor cărți va fi mult mai mic. Această opțiune este foarte utilă pentru toți scriitorii care uneori suferă de „blocaje” creative, așadar nu pot să creeze de fiecare dată un text mai lung pentru o carte tradițională.

Unul dintre momentele strategice importante, înainte de scrierea cărții electronice, este cercetarea. Trebuie să analizați cu atenție și în detaliu care sunt temele sau genurile care atrag atenția online în rândul cumpărătorilor pe platforma Kindle Direct Publishing. Este foarte posibil să observați un gen sau un subiect care este oarecum similar cu cele mai vândute cărți online, dar, totuși, trebuie să creați o marcă personală care va fi plăcută în rândul cititorilor și din cauza căruia vor dori să citească și cărțile voastre electronice publicate.

Dacă credeți că primul vostru titlu va fi un bestseller incredibil, vă recomandăm să renunțați la aceste iluzii. Desigur, aceasta se poate întâmpla, dar șansele sunt foarte mici. Se spune că scriitorii online încep să câștige abia după a treia carte publicată. Astfel, unul dintre sfaturile noastre este să vă gândiți pe termen lung. Plasați-vă primul titlu, dar stabiliți obiective reale. Apoi, publicați un titlu nou și străduiți-vă să răspundeți la „solicitările” sau nevoile cititorilor pe baza rezultatelor comparate. Atunci va fi mai clar în ce direcție trebuie să mergeți, nu-i așa? Nu trebuie să uitați că scrieți pentru cititorii online, iar scopul fiecărui scriitor este foarte clar – să devină unul dintre cei mai vânduți autori de pe internet.

Puteți câștiga foarte bine scriind, dar trebuie să știți cum. De fapt, câștigul provenit din scrierea cărților depinde de prețul format pentru cartea electronică publicată. Pe lângă asta, aici trebuie atrasă atenția și asupra drepturilor de autor. Mai precis, KDP oferă posibilitatea de a se alege între 35% și 70% din drepturile de autor pe carte. Însă, aici există o regulă. Dacă cartea electronică are un preț mai mare de 9,99 USD, atunci nu există opțiunea de a alege 70% din drepturile de autor. În cazul în care alegeți ca prețul cărții voastre online să fie între 99 de cenți și 200 USD, întotdeauna puteți alege opțiunea de a avea 35% din drepturile de autor sau un procent din câștigurile din vânzarea cărții pe Amazon.

Sunteți pregătiți să câștiga scriind?

Oricât de bine și promițător ar arăta toate astea, trebuie luat în considerare și unele dezavantaje care există în acest model de afaceri online. În primul rând, aici trebuie să recunoaștem că platforma nu este proprietatea voastră, așadar sunteți într-o situație de invidiat în cazul imprejurimilor neprevăzute pe care nu le puteți influența. Pe lângă asta, scopul acestui blog post este să vă inspire, dar nu trebuie să fie interpretat ca „o garanție a succesului”. Țineți cont că o carte scrisă foarte bine nu trebuie să însemne neapărat și succes. Acest job foarte creativ, oricât de mult ar inspira, presupune o muncă serioasă, ordine și disciplină dacă se dorește obținerea unui câștig serios.

Și, la final, o întrebare pentru toți – este mai bine să comercializați manuscrisul în schimbul unor drepturi de autor sau să îl lăsați în memoria computerului sau în sertarele editorului?

  • 03.06.2020 13:45

Comentariu