Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

VIITORUL ESTE AICI: INTERNET OF THINGS VA SCHIMBA VIEŢILE NOASTRE

Pregătiţi-vă:

Vă vom spune un secret care vă va surprinde şi îngrijora în acelaşi timp, dar vă va şi entuziasma. Cu alte cuvinte: se va schimba modul în care veţi observa anumite lucruri.

Internet-of-Things-blog2

Sunteţi pregătiţi?

Uitaţi-vă în jurul vostru, oriunde v-aţi afla în momentul în care citiţi acest articol.

În curând veţi fi înconjuraţi de obiecte inteligente! Şi de la o zi la alta vor fi tot mai multe. De fapt, vor exista mai multe obiecte inteligente decât persoane.

Nu vorbim de smartphone-uri şi ceasuri, ci de prăjitoare de pâine inteligente, de frigidere, de case inteligente, chiar şi de oraşe inteligente.

Internet of Things, adică internetul obiectelor a sosit. Aici va şi rămâne.

Internetul obiectelor nu mai este o utopie futuristă, ci prezentul pe care îl avem în faţa ochilor.

Ce reprezintă de fapt internetul obiectelor, trebuie oare să ne bucurăm sau să ne îngrijorăm? Cum ne va influenţa acesta viaţa şi ce oportunităţi noi vom avea? Toate acestea sunt întrebări la care vom da răspuns în acest post.

INTERCONECTAREA OBIECTELOR

Ce este de fapt Internet of Things?

Internet-of-Things-blog3

Este vorba de o conectare inteligentă a dispozitivelor, în urma căreia acestea sunt conectate prin intermediul internetului şi pot efectua schimb de date. Nu este vorba doar de conectarea smartphone-ului, calculatorului, ci şi de conectarea aparatelor de cafea, a frigiderelor, lămpilor…

Aproape fiecare obiect care vă vine în gând poate fi interconectat.

Se prognozează că până în anul 2020:

  • vor fi conectate în jur de 24 de miliarde de dispozitive, ceea ce reprezintă aproximativ patru aparate per persoană;
  • se vor dezvolta un sfert de milion de aplicaţii;
  • şase miliarde de dolari se vor investi în soluţii pentru IoT, ceea ce include: dezvoltarea aplicaţiilor, hardware-urilor, integrarea sistemelor, stocarea datelor, securitatea.

Se estimează că aceasta va fi o investiţie inteligentă care va aduce un profit de 13 bilioane de dolari până în anul 2025.

ÎN CE MOD NE SCHIMBĂ VIAŢA OBIECTELE INTELIGENTE?

Imaginaţi-vă o alarmă care vă trezeşte în fiecare dimineaţă şi care este conectată cu aparatul de cafea, aşadar, când aceasta se activează, aparatul de cafea începe să pregătească băutura fără care mulţi dintre noi nu îşi pot începe ziua.

Sau, imaginaţi-vă că aveţi un frigider care vă informează cu regularitate căror alimente le expiră data şi ce alimente trebuie să cumpăraţi.

Sau, ca să nu uitaţi niciodată să stingeţi lumina în baie, casa dvs. va stinge în mod automat lumina în caz că nimeni nu se află într-o încăpere.

Acestea sunt doar unele dintre modurile în care IoT ne va schimba viaţa de zi cu zi.

Totuşi, este adevărat şi că IoT se va aplica în multe industrii.

ORAŞELE INTELIGENTE

Alte spaţii în care se vor folosi noile soluţii sunt şi oraşele:

Pe poduri, drumuri şi clădiri vor fi instalaţi senzori care vor trimite date cu privire la starea construcţiilor: când este timpul pentru anumite lucrări sau reparaţii.

De asemenea, nu veţi mai avea nevoie să căutaţi un loc de parcare, pentru că maşina voastră va primi date unde există un loc de parcare liber.

Eliminarea deşeurilor va deveni mai eficientă, deoarece datele vor semnala când coşurile de gunoi vor fi pline.

Eficienţa energetică va fi îmbunătăţită: vom încărca telefoanele pe bănci solare şi vom citi date privind calitatea aerului pe care îl respirăm.

INDUSTRIA SĂNĂTĂŢII

Industria în care se aşteaptă beneficii speciale de la IoT este medicina.

Acum deja se testează pompele de insulină care reglează în mod automat dozele de insulină în sânge, aparatele de inhalare conectabile şi lentilele de contact, tot conectabile.

De fapt, este vorba de dezvoltarea unui set de aparate care să trimită date reale despre starea unui pacient şi care să asigure o diagnosticare şi un tratament adecvat în timp util.

Totuşi, pe lângă toate beneficiile, există şi o provocare majoră pe care o impune apariţia IoT-ului, aceasta fiind:

SECURITATEA

Internet-of-Things-blog4

Securitatea este singurul lucru care îngrijorează experţii responsabili pentru dezvoltarea IoT-ului.

Aici avem un paradox: pe de o parte, avem o mulţime de obiecte care ne facilitează viaţa, însă, pe de altă parte, din cauza lor devenim vulnerabili.

Imaginaţi-vă doar ce ar putea să facă dintr-un dispozitiv un atac maliţios în reţea. Acesta:

  • ar pune în pericol datele personale ale unui număr mare de oameni,
  • ar pune în pericol securitatea publică.

Un lucru este sigur:

În timp ce datele colectate în acest fel reprezintă un bun public, cum ar fi gradul de calitate a aerului, datele personale ale oamenilor prezintă un risc de abuz prin încălcarea confidenţialităţii.

Aceasta nu înseamnă că IoT nu este o soluţie bună, ci că este necesară investirea eforturilor şi a unei sume enorme de bani pentru construirea sistemelor de securitate.

Fără indoială, dezvoltarea IoT-ului va influenţa şi operaţiunile pe care le realizăm zilnic. Multe dintre acestea vor fi automatizate, aşadar, angajaţii vor avea mai mult timp pentru partea creativă a fiecărui job. Vom avea la dispoziţie o cantitate mare de date, ceea ce contribuie la un proces de muncă mult mai eficient.

Toate cele sus-enumerate sunt o oportunitate interesantă pentru specialiştii în marketing.

UN FOCUS GRUP CONSTANT ACTIV

Datorită senzorilor şi a datelor care se transmit, producătorii vor putea să vadă în timp real cum sunt folosite dispozitivele de către cumpărători. Pe baza modului de utilizare vor lua decizii privind elementele care trebuie îmbunătăţite sau privind personalizarea designului.

Acesta este un beneficiu enorm:

  • specialiştii în marketing vor avea întotdeauna la dispoziţie un focus grup.

O astfel de analiză a consumatorilor şi a comportamentul acestora în viaţa reală va permite o abordare personalizată şi crearea unor campanii care până acum nu erau posibile.

Ca rezultat, se aşteaptă creşterea calităţii produselor şi o experienţă mult mai bună a utilizatorului.

Internet of Things influenţează toate domeniile marketingului, chiar şi un lucru relativ simplu cum sunt reclamele publicitare în lifturi:

Imaginaţi-vă un lift într-o clădire de afaceri în care operează mai multe companii. Acest lift este conectat cu un display la care sunt prezentate diferite reclame publicitare. În funcţie de etajul la care merge persoana aflată în lift (adică la ce firmă) şi în funcţie de starea vremii, liftul va alege reclamele pe care le va prezenta. De exemplu, dacă afară ninge, în lift vom putea vedea reclame publicitare privitoare la reducerea preţurilor pentru paltoanele de iarnă, dacă plouă ne va oferi reclame în care umbrelele sunt principala ofertă.

Deci, publicitatea va fi adaptată în funcţie de:

  • individ,
  • mediul real în care acesta se află, 
  • starea vremii.

Se aşteaptă ca IoT să redefinească multe ocupaţii. Totuşi, un lucru este sigur:

Internet of Things este imposibil fără programatori.

Care sunt cel mai des folosite limbaje de programare pentru scrierea codurilor pentru aplicaţiile ce se vor folosi în viitor pentru Internet of Things?

CE LIMBAJ FOLOSESC OBIECTELE INTELIGENTE?

Sau, cu alte cuvinte:

Cum putem da comenzi obiectelor interconectate?

Programatorii care se ocupă cu dezvoltarea IoT-ului folosesc multe limbaje care se vor utiliza şi pentru calculatoarele desktop.

Desigur, în funcţie de partea sistemului IoT pentru care scrieţi un cod, se va deosebi şi alegerea limbajului.

Cercetările la care au participat programatorii care scriu coduri pentru IoT au descoperit că printre cele mai populare limbaje de programare se numără:

Java

Java este un limbaj cunoscut şi datorită denumirii sale alternative „scrie o singură dată, execută oriunde”. Avantajul limbajului Java este acela că dezvoltatorii pot scrie un cod pe care îl depanează pe desktop, iar apoi îl execută pe orice cip cu maşina virtuală Java (Java Virtual Machine).

C

Pentru programatorii care scriu pentru niveluri inferioare în software, care sunt cele mai apropiate de hardware, acesta este unul dintre cele mai populare limbaje. C permite dezvoltatorilor, prin schimbarea anumitor părţi din cod, să obţină cele mai bune performanţe din dispozitivele care nu funcţionează bine.

Internet-of-Things-blog5

JavaScript

Limbaj asociat de mulţi cu notificările ce ne apar pe ecrane. Totuşi, acest limbaj este destul de popular printre programatorii care se ocupă cu IoT:

  • chiar 41,8% din aceştia folosesc JavaScript.

Utilizarea JavaScript-ului se leagă, în general, de severele care stochează şi colectează informaţii.

PHP

Acest limbaj este o surpriză când vine vorba de utilizarea lui pentru IoT. Totuşi:

  • 11,2% din programatori spun că IoT conţine cod PHP.

Pe lângă servere, programatorii au descoperit utilizarea neaşteptată a codului PHP şi la nivelurile inferioare.

FII PREGĂTIT PENTRU VIITOR!

Ceea ce cândva era de neimaginat, un viitor despre care am fi putut doar să citim în romanele science fiction, astăzi devine o realitate care se dezvoltă rapid. Aceasta va îmbunătăţi calitatea vieţii noastre, însă va schimba şi modul în care vom munci.

Aceasta înseamnă că va trebui să asimilăm cunoştinţe şi competenţe noi, pentru a putea să răspundem cerinţelor unei pieţi schimbătoare. În acest fel ne vom dezvolta şi noi înşine.

Cum să fiţi pregătiţi pentru viitor în doar un an de zile? Mai multe detalii găsiţi pe site-ul LINK Academy.

  • 23.01.2018 16:10

Comentariu