Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

20 de ani de Facebook – care este viitorul acestei rețele sociale

Cu exact două decenii în urmă, modul în care comunicăm s-a schimbat pentru totdeauna: în februarie 2004, un tocilar a lansat Facebook – astăzi cea mai mare rețea socială, accesată de peste 3 miliarde de oameni în fiecare lună

Măreția acestui brand vorbește nu numai despre faptul că o treime din populația adultă a lumii este pe Facebook, ci și despre faptul că pentru mulți oameni numele său a fost mult timp sinonim cu rețelele sociale în general. 

Existența acestei platforme a fost marcată de ascensiuni amețitoare, numeroase controverse și apariția unei competiții din ce în ce mai puternice. În această perioadă, compania Facebook și-a schimbat numele în Meta, exprimându-și astfel angajamentul de a construi metaversul, în timp ce numele Facebook a rămas pentru o rețea socială concretă, a cărei istorie este extrem de interesantă și al cărei viitor ar putea fi și mai interesant. 

Ziua de naștere aproximativă a celei mai faimoase invenții a lui Zuckerberg este momentul potrivit pentru a încerca să prezicem în ce direcție se va dezvolta în continuare, ce știri ne va aduce și dacă va mai exista. 

Iată la ce se pot aștepta utilizatorii acestei rețele sociale.

Concentrare sporită pe securitate și confidențialitate  

Până de curând, Facebook s-a confruntat cu controverse în ceea ce privește confidențialitatea utilizatorilor și colectarea datelor. Pe măsură ce utilizatorii rețelelor sociale sunt din ce în ce mai conștienți de problema partajării datelor lor, Facebook este, de asemenea, forțat să acorde mai multă atenție acestui lucru. 

În ultimul an, această rețea socială a adăugat câteva funcționalități noi, cum ar fi criptarea end-to-end și autentificarea cu doi factori pentru conturi. Este de așteptat ca în viitor să depună eforturi suplimentare pentru a îmbunătăți securitatea și confidențialitatea utilizatorilor. 

Mai multă atenție la grupuri și comunități 

Grupurile și comunitățile au avut întotdeauna un loc special pe această platformă. Cu toate acestea, acum Facebook plănuiește să-și îmbunătățească poziția și statutul. Administratorii au la dispoziție noi funcții, membrii grupului au noi canale de comunicare reciprocă și este posibilă publicarea poveștilor în grupuri. 

Cu alte cuvinte, Facebook face tot ce poate pentru a permite comunităților și grupurilor să se dezvolte liber. Având în vedere acest lucru, și alte companii ar trebui să găsească o modalitate de a participa la discuție, de a organiza evenimente și de a deveni parte din aceste comunități online naturale. 

Creștere suplimentară a comerțului electronic și a cumpărăturilor online 

De anul trecut, se poate înființa un magazin online pe Facebook. Însă, această rețea socială lucrează la testarea unei versiuni îmbunătățite a magazinelor online, care va avea diferite funcții utile, precum achiziția directă de pe pagina de afaceri. 

Nu există nicio îndoială că cumpărăturile online au cunoscut un boom în timpul pandemiei și că tot mai mulți oameni apelează la acest tip de cumpărături. Facebook a întârziat puțin în toată povestea, motiv pentru care ar putea apăsa pe accelerație în viitor ca să-și ajungă din urmă concurența. 

Dezvoltarea realității virtuale și augmentate 

Schimbarea numelui în Meta a fost un semn al concentrării companiei pe metavers, care reprezintă următorul pas în rețelele sociale. Ca un amestec de digital și fizic, metaversul reunește tehnologii precum realitatea virtuală și augmentată, jocurile etc.  

Facebook a investit, de asemenea, în headset VR și AR Oculus Quest 2VR, dar se așteaptă să dezvolte funcționalități care vor permite un nou mod de utilizare a acestei rețele. Și anume, compania crede că realitatea artificială va schimba modul de utilizare a ecranelor și interfețelor tradiționale, motiv pentru care își doresc să se afirme ca lideri în acest domeniu încă de la început.

Dezvoltarea VR și AR va afecta experiența utilizatorului și aspectul platformei, dar va aduce și noi oportunități companiilor și creatorilor de conținut. În același timp, ar putea cauza noi probleme când vine vorba de confidențialitatea utilizatorilor.

Creșterea conținutului video

Diferitele formate de clipuri video câștigă din ce în ce mai multă popularitate în sfera online, iar acesta este și cazul Facebookului, motiv pentru care această rețea socială lucrează pentru a face crearea și partajarea videoclipurilor mai ușoară și mai rapidă. 

Există, de asemenea, posibilitatea de streaming live în rezoluție 4K și noi funcționalități pentru editare. Facebook are întotdeauna grijă de companii, așa că dezvoltă posibilități îmbunătățite pentru utilizarea comercială a videoclipurilor, cum ar fi, de exemplu, cumpărături video și setarea suplimentară a anunțurilor video.

Dezvoltarea inteligenței artificiale

Facebook folosește deja AI pentru a personaliza conținutul și pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Rețeaua se bazează pe inteligența artificială pentru a analiza datele, pentru a afișa postări și reclame relevante și pentru a le elimina pe cele nedorite.

În 2024, inteligența artificială este de așteptat să joace un rol special în metavers. Utilizatorii vor putea interacționa cu o versiune avansată a chatbot-ului Meta AI, care poate face glume, poate face recomandări și poate pronunța judecăți în dezbaterile pe chatul de grup.

Facebook a făcut, de asemenea, un efort pentru a oferi inteligenței artificiale o față reală în metavers, adică mai multe, și chiar și destul de celebre. 

Astfel, utilizatorii vor avea ocazia de a discuta lejer cu personaje AI a căror înfățișare este împrumutată de la unele personalități celebre ale lumii, precum Snoop Dogg, James Steven Donaldson (MrBeast) și alții. Fiecare dintre aceste personaje AI are propria poveste, domeniu de expertiză, dar și trăsături „umane” unice. 

Mutarea atenției către creatorii de conținut 

Modificările pe care Facebook le-a introdus în algoritm ar trebui să-și schimbe treptat atenția de la știri și media către creatorii individuali de conținut. În acest fel, influenserii de conținut vor avea mai multe oportunități de a aduna un public și de a monetiza conținutul, iar rețeaua va câștiga noi utilizatori tineri și activi. De asemenea, ar putea fi o modalitate de a proteja compania de controversele tot mai mari legate de media tradițională. 

Previziuni ceva mai controversate 

Compania Meta este adesea subiectul diverselor controverse, motiv pentru care viitorul ei nu se limitează doar la dezvoltarea caracteristicilor tehnice, ci și la alte lucruri, precum imaginea pe care Mark Zuckerberg o are în public.
Vă aducem câteva predicții mai controversate care s-ar putea să devină realitate, dar nu este sigur când.

Zuckerberg s-ar putea rebrandui

Fondatorul și proprietarul platformei Facebook, Mark Zuckerberg, este sinonim cu această rețea socială în mintea multora. Cu toate acestea, nu a fost întotdeauna cea mai populară persoană: de fapt, s-au făcut deseori glume despre faptul dacă este o ființă umană sau un extraterestru. În ultimii ani, Zuckerberg a lucrat pentru a-și umaniza imaginea: se antrenează în arte marțiale, este un vizitator frecvent la evenimentele UFC și pur și simplu pare mai accesibil. Dacă va reuși să câștige simpatia audienței, fondatorul Facebookului ar putea asigura și un viitor mai luminos acestei rețele. 

Zuckerberg ar putea demisiona din funcția de CEO

Aceasta este o predicție destul de îndrăzneață, dar faptul că a fost în această poziție de mult timp l-ar putea determina pe Zuckerberg să caute noi proiecte. Pe lângă faptul că a fost expus la numeroase critici în anii precedenți, se crede că fondatorul Facebookului și-ar putea dedica cea mai mare parte a timpului altor interese, precum dezvoltarea inteligenței artificiale.

Motivul pentru care această evoluție este mai puțin probabilă este impactul asupra investitorilor pe care l-ar putea avea părăsirea acestei poziții de către Zuckerberg. 

Facebook va continua să se confrunte cu controverse 

Deși încearcă să-și schimbe imaginea publică, este de așteptat ca Facebook să continue să fie expus diverselor controverse în viitor. Cu miliarde de utilizatori, această platformă pur și simplu nu poate reglementa tot conținutul care este publicat pe ea. 

Unele dintre controversele cu care se poate confrunta rețeaua în viitor sunt: ​​scurgerea de date, favoritismul și cenzura politică, dezinformarea și propaganda, sănătatea mintală, cyberbullying, monopolul etc.
Acestea sunt lucrurile care i-ar putea face pe unii investitori să ezite să investească în această rețea. Pe de altă parte, Facebook continuă să susțină utilizarea responsabilă a platformei pentru a preveni eventualele probleme.
Una peste alta, se pare că viitorul Facebookului poate fi chiar mai interesant decât trecutul său. 

Deveniți un expert în rețelele sociale 

Rețelele sociale oferă oportunități excelente pentru marketing și afaceri. Așadar, pe lângă faptul că sunt o sursă de divertisment, pot fi și un instrument excelent generator de venituri. Analizând tendințele care ne așteaptă când vine vorba de rețele precum Facebook, puteți, de asemenea, obține cunoștințe despre cum să vă comercializați cel mai bine produsele și serviciile.

Dacă vreți să deveniți un expert în marketing online sau să vă creați propria afacere online folosind una dintre rețelele sociale, precum și multe alte resurse pe care le oferă internetul, puteți dobândi cunoștințele și abilitățile pentru asta în doar 12 luni de școlarizare la instituția noastră.

Viitorul afacerilor este în spațiul digital, ocupați-vă locul din timp! 

  • 26.03.2024 11:22

Comentariu