Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Conținut video al brandurilor pe internet în perioada coronei

Global Web Index a afirmat că peste 80% dintre utilizatorii de conținut din SUA și UK consumă mai mult conținuturi online de la apariția pandemiei, respectiv prin intermediul platformelor, ca YouTube și TikTok. De asemenea, diferite date indică o creștere semnificativă a numărului de abonamente la servicii de streaming precum Netflix, Disney+, Hulu, HBO etc.

Conținut video

Ce se caută pe internet în timp de pandemie

Aici aveți un infografic care prezintă în detaliu analiza consumului de conținut de către utilizatori de la începutul pandemiei, respectiv cu câte procente a crescut consumul căror media sau tipuri de conținut de la începutul stării de urgență. Ce putem vedea:

Generația Z (16–23 ani) – creștere semnificativă a consumului de conținut video online:

  • broadcast TV – 24%,
  • tipar – 9%,
  • radio – 17%,
  • noutăți – 21%,
  • muzică – 28%,
  • online TV / streaming – 38%,
  • live stream-uri – 38%,
  • cărți/bibliografie – 18%,
  • podcast – 11%,
  • online video – 51%,
  • jocuri video – 31%,
  • nimic din cele menționate – 10%.

Mileniari (24–37 ani) – creșterea consumului de conținuturi online video, TV și broadcast:

  • broadcast TV – 35%,
  • tipar – 19%,
  • radio – 26%,
  • noutăți – 36%,
  • muzică – 35%,
  • online TV / streaming – 41%,
  • live stream-uri – 30%,
  • cărți/bibliografie – 20%,
  • podcast – 20%,
  • online video – 44%,
  • jocuri video – 31%,
  • nimic din cele menționate – 10%.

Generația X (38–56 de ani) – creșterea consumului de TV, dar și TV online:

  • broadcast TV – 45%,
  • tipar – 7%,
  • radio – 38%,
  • noutăți online – 31%,
  • muzică stream – 27%,
  • online TV / streaming – 38%,
  • live stream-uri – 21%,
  • cărți/bibliografie – 21%,
  • podcast – 10%,
  • online video – 35%,
  • jocuri video – 19%,
  • nimic din cele menționate – 17%.

Din cele de mai sus observăm creșterea urmăririi de conținut video. Trebuie să menționăm și că acesta se poate partaja și că este o opțiune bună pentru a trimite un mesaj, a educa sau informa, fără să fie un mijloc scump de plasare a mesajului publicitar. Tocmai din acest motiv, multe branduri au decis să creeze conținut video interesant pentru utilizatorii lor. În continuarea acestui post vă vom prezenta câteva dintre cele mai interesante.

Conținut video publicitar ca factor responsabil social

Zilele acestea suntem martorii campaniilor responsabile social și a conținuturilor video din cadrul lor. Sprijinul pentru diferite branduri în lupta împotriva coronavirusului nu încetează. Clipurile video publicitare despre care vom discuta în continuare nu sunt la fel de distractive ca „Noaptea devoratorilor de publicitate”, dar cu siguranță, lasă un impact puternic asupra spectatorului și aproape toți având același mesaj: „Stați acasă”.

Vizionând diferite conținuturi video publicitare apărute în martie și aprilie 2020, am recunoscut anumite tipuri de conținut publicitar și le-am grupat ca:

  1. conținuturi video responsabile social care oferă suport,
  2. conținuturi video care promovează marfă și servicii,
  3. conținuturi video ale influencerilor,
  4. video de acasă ca mesaj video publicitar.

Conținuturi video responsabile social care oferă suport

Zilele acestea turismul nu mai există și se pune întrebarea când va reveni și când vom putea accesa din nou destinațiile turistice din lume. Până atunci, turismul virtual rămâne singura opțiune. În consecință, sectorul pentru turism al Consiliului local din Madrid a creat și a plasat campania publicitară pe site-ul oficial al Organizației turistice din Madrid și pe rețelele sociale precum Instagram, Twitter și Facebook.

Ideea acestei campanii publicitare este să stabilească o legătură emoțională cu viitorii vizitatori ai Madridului. Unul dintre obiectivele mesajului video a fost să le transmită să stea acasă dacă vor să se bucure cât mai repede de farmecul Madridului. Au făcut asta prin material video de calitate cu Madridul închis: stadioanele, străzile, parcurile, muzeele și alte obiective goale.

Campania anunțată prin acest mesaj video publicitar continuă pe rețele sociale cu hashtagul #MadridSeQuedaEnCasa (#MadridIsStayingHome). Deși acum indisponibilă, organizația turistică din Madrid a activat și alte acțiuni pe rețelele sociale, prin care este cea cu hashtagul #MadridFromMyWindow (#MadridDesdeMiVentana), care invită toți cetățenii Madridului să trimită poze de la ferestrele caselor lor. Cu siguranță, acest oraș nu va ieși din memoria turiștilor.

Compania de telecomunicații franceză Free a răspuns la pandemia de coronavirus prin patru reclame video din orașe precum Paris, MarsiliaCannes și Bordeaux, în cadrul campaniei „Vecinătate”. A folosit această situație de criză investind în marketing și a făcut o campanie corporativă relevantă și responsabilă care, după cum puteți presupune, transmite: „Ei sunt deștepți, au rămas acasă”.

Ca brand de telecomunicații din Franța care ajută oamenii să se conecteze prin rețea, a folosit situația de urgență „izolarea în case” mai mult decât inteligent. Și anume, fiecare film publicitar conține o serie de dialoguri diferite între vecinii de la ferestre sau balcoane, în care se atrage atenția într-o manieră comică asupra folosirii telecomunicației în perioada de izolare. Astfel, discuția despre jocuri devine un motiv de solidaritate între generații, schimbul de numere de telefon inițiază romantismul, muzica apropie oamenii, iar video call-urile oferă informații despre studiul la distanță.

Deși mesajele publicitare ale acestui brand au fost planificate pentru a fi campanii de marketing, ele s-au transformat foarte rapid într-un mesaj corporativ care recomandă francezilor să stea acasă, concluzionând că izolarea este mai ușoară cu rețeaua gratuită și serviciile pe care le oferă. Pe lângă asta, este important de menționat că mesajele publicitare ale celor patru videouri au fost create în două zile, iar producerea lor a necesitat șapte zile, rezultatul acestei muncii rapide fiind mai mult decât perfect.

Compania Dove a creat un video „statement” serios. În videoul lor publicitar, compania a trimis mesajul „Curajul este minunat” („Courage Is Beautiful”) și a integrat filmări cu fețele personalului medical după purtarea măștii de protecție. Cu acest mesaj emoționant, Dove a dorit să mulțumească personalului medical care lucrează în continuu pentru a ajuta la însănătoșirea pacienților infectați cu COVID-19.

Șocant și simplu, mesajul videoului se reflectă în chipurile filmate ale asistentelor medicale și ale medicilor „marcați” cu mijloacele de protecție a feței pe care le poartă în fiecare zi, ceea ce ar fi un motiv suficient de a creea un efect puternic, indicând astfel pericolul situației și recunoștința față de cei mai curajoși. Acest mesaj publicitar a fost difuzat în primul rând în Canada, apoi în SUA, iar grație Twitter-ului s-a răspândit global, având în vedere că nu încetează să circule printre utilizatori.

Conținuturi video care promovează produsul/serviciul

Lunile acestea multora dintre noi ne lipsesc persoanele dragi – bunicile, mătușile, unchii și alte persoane dragi cu care ne împărțeam adesea masa. Această temă a ”dorului de persoanele cele mai dragi în izolare” a fost folosită de compania Uncle Ben’s pentru a crea, am spune, un video intim „Oaspeți speciali” („Special Guests”) despre un tată și o fiică care își invită prietenii și bunica să ia prânzul cu ei prin apel video. În reclamă au jucat un tată și o fiică adevărați, motiv pentru care la crearea videoului, care a durat 45 de secunde, s-a respectat protocolul de distanțare fizică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Este de ajuns să spunem că, aproape la comandă, industria auto a răspuns la „trendul actual de primăvară 2020” – COVID-19. Recunoaștem că ne-a fost greu să alegem cel mai bun mesaj publicitar sau cea mai bună activitate promo responsabile social . În această categorie s-au luptat branduri ale industriei auto precum: Hyundai, Jeep, Audi, Volkswagen, Iveco, Porsche etc. Totuși, atenția noastră s-a îndreptat spre mesajul publicitar al companiei auto Nissan.

Urmând trendul acțiunilor responsabile social ale multor alte companii, și Nissan a creat un video publicitar cu mesajul „stai acasă”, dar prin prisma sa. Majoritatea cadrelor din acest video publicitar au fost filmate în Dubai și ne arată drumurile pustii, fără nicio urmă de mașini sau pietoni. Producătorul japonez de automobile s-a evidențiat ca o companie preocupată de dezvoltarea unei tehnologii mobile axate pe siguranță, pe care o încorporează în mașinile lor creând astfel conducătorilor auto un sentiment de siguranță pe drumuri.

De aceea, nu ne mirăm privind filmările cu drumurile acoperite de nisip pe care nu conduce nimeni sau străzile fără mijloace de transport… atâta timp cât consumatorii se află în siguranță, în autoizolare, acasă. Și de aceea, după cum recomandă ultimele cadre, toate mașinile să rămână în garaj!

Videouri publicitare ale influencerilor

Compania Apple, așa cum ne-am așteptat cu toții, a inițiat campania „Behind the Mac” în cadrul căreia a creat un mesaj video despre creativitatea care nu este împiedicată de izolare. Dacă vă interesează cum își petrec zilele în izolare personalitățile cunoscute, vă sfătuim să vedeți următorul video. Desigur, este clar că dispozitivele Apple nu lipsesc aproape din niciun cadru al acestui conținut video.

Apple a inițiat acțiunea și a colectat material filmat al influencerilor cunoscuți și de impact, printre care l-a angajat pe regizorul John Krasinski să regizeze episodul YouTube hit #SomeGoodNews pe propriul Mac. În mesajul video publicitar au fost adăugate filmări ale companiilor de dans ale Teatrului de balet din America și ale Baletului din New York, care se antrenează împreună online de acasă. În același scop, actrița Lily James citește cartea „A boy, a mole, a fox and a horse” de Charlie McCasey ca răspuns la inițiativa #SaveWithStories.

Pe lângă ei, apare și Oprah Winfrey care încurajează (#OprahTalks) spectatorii prin canalul Apple TV +, apoi regizorul de film Tee Ken Ng, care creează un caleidoscop sau un dispozitiv de creare a iluziei de mișcare prin derularea rapidă de imagini statice, iar surferul profesionist Aiden Nicole găsește o modalitate să creeze valuri pentru copiii săi la el acasă. Toate aceste scene video sunt acompaniate de compoziție la pian „Dormi la paradă” cu dreptul de autor „The Young Ebenezers”.

Un alt exemplu de bună practică în publicitatea video și de creare a unui video viral vedem în cazul companiei americane de livrări la domiciliu Postmates din Los Angeles. De fapt, Postmates este în primul rând o companie locală, care lucrează cu antreprenori locali și face livrări la domiciliu. Partenerii ei sunt restaurante, cafenele, supermarketuri etc., a căror activitate a fost pusă sub semnul întrebării în ultimele luni.

Prin urmare, compania i-a rugat pe câțiva dintre clienții lor cunoscuți, cărora le livrează des la domiciliu mâncare de la restaurante, să li se alăture printr-o înregistrare video și să-și invite urmăritorii să cumpere de la producătorii locali pentru a-i susține și a-i ajuta să rămână pe piață și după pandemie. Pentru această ocazie a fost creat hasghtagul #OrderLocal ca etichetă pentru toți cei implicați în acțiunea de pe social media și cei care sprijină afacerile locale.

Mesaj video publicitar ca video de acasă

Videoul publicitar al companiei ProBalance, producător de hrană pentru animalele de companie, a avut un mare succes pe Facebook. De fapt, în momentul în care a apărut acest blog post, mesajul publicitar al companiei ProBalance a avut peste 1500 (1.5K) de reacții și în jur de 180 de partajări. Acesta este un exemplu foarte bun despre cum un mesaj publicitar poate deveni viral.

Cu mesajul că cel mai bun prieten al câinelui trebuie să facă ceea ce face cel mai bun prieten omul, creatorul videoului publicitar recomandă cumpărătorilor ca hrana pentru câini și pisici ProBalance să rămână acasă. Acest video se bazează pe o idee de regie simplă și ingenioasă, în care fiica regizorului și câinele ei sunt filmați în curtea casei.

Faptul că pentru un video publicitar bun nu este nevoie de multă investiție, a dovedit-o și o companie care se ocupă cu distribuirea de cafea organică. Aici este vorba despre un conținut interesant creat la distanță, mai exact despre conținutul în cadrul căruia actorii nu sunt în același spațiu, cel puțin nu în cel fizic.

Compania Trade a folosit ideea cafelei ca un conector de oameni și a arătat că această băutură unește chiar și în perioada de izolare socială. Principalii actori din acest mesaj publicitar sunt chiar angajații companiei, care, cu o cană de cafea în mână, din casele lor, vorbesc despre experiența lor în izolare. În doar șase zile a fost creat un video publicitar autentic, de 30 de secunde, care trimite un mesaj clar: „Păi, măcar avem cafea”.

Dacă ați ajuns la finalul acestui blog, presupunem că v-ați ales favoritul. Legătura dintre mesajele publicitare în vremea coronavirusului o fac tehnica DIY a videourilor de acasă filmate cu telefonul sau cu camera laptopului, filmările cu drona și diferite efecte la montaj. Principalii actori ai conținuturilor publicitare sunt familiile, tați și fiice, animalele de companie, angajații din companii, dar și persoanele cunoscute de pe diferite canale media, iar locul de muncă – desigur, casa și curtea, spitalele, străzile și drumurile goale...

Puterea tehnologiei de azi este suficientă, iar creativitatea infinită, astfel încât între cei patru pereți de acasă s-au creat mesaje suficient de puternice. Toate aceste mesaje publicitare au dovedit că acolo unde există creativitate, nu există limite. Toate aceste cunoștințe vă pot deschide ușa reclamelor Google, adică a PPC marketingului și a altor modalități de promovare a brandului.

  • 26.06.2020 15:26

Comentariu