Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Ai grijă! Windows 10 te spionează.

windows 10

Că suntem spionați în cele mai mici detalii atunci când vine vorba de activitatea online, nu ne mai suprinde. Atunci când instalați o aplicație pe mobil, în majoritatea cazurilor vă dați acordul ca programul respectiv să vă citească lista de contacte, să se uite prin poze, să vadă cui trimiteți mail și multe altele.

Companiile de software, ca Google, Microsoft și Facebook adună în permanență date despre fiecare utilizator în scopul de a-i crea un profil pe baza căruia să îi poate prevedea comportamentul. În majoritatea cazurilor aceste profile sunt necesare în scopuri comerciale. Câteodată se mai desfășoară experimente menite să vadă cum reacționăm la diferiți stimuli care îi vedem pe ecran. Mai mult, cu ajutorul imaginilor, vorbele sau cuvintelem încearcă să ne manipuleze sentimentele. Chiar de curând a existat un scandal în care Facebook a încercat să se joace cu sentimentele a 600.000 de utilizatori.

Mai pe scurt, totul este urmărit și documentat.

Revenind la titlul articolului, dacă ați testat până acum sau aveți de gând să testați Windows 10 Technical Preview, ar trebui să vă rezervați puțin timp pentru a citi ”Privacy Statement” unde scrie negru pe alb că vă va fi înregistrată toată activitatea pe care o desfășurați la calculator.

Declarația de Confidențialitate pentru Windows Technical Preview o găsiți aici, doar în limba engleză: http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-privacy-statement .

Microsoft s-a gândit să de-a cărțile pe față și să spună clar că dacă vrei să încerci noul sistem de operare va trebui să îți dai acordul pentru a fi colectate date despre tot ce faci atunci când utlizezi Windows

În secțiunea ”Data We Collect” se spune: ”Atunci când achiziționezi, instalezi și utilizezi Programul, Microsoft colectează informații despre tine, despre dispozitivele, aplicații și rețelele tale, și despre modul în care utilizezi acele dispozitive, aplicații și rețele.” Se pare că nu a rata nimic  și orice interacțiune pe care o ai cu calculatorul și cu tot ce mișcă prin el, va fi înregistrată. Îți poate prelua parola de la wireless, poate știi locul unde te conectezi la internet și când te conectezi la internet. Va exista un istoric asupra voastră care va spune prin ce locuri ați trecut cu calculatorul și unde v-ați-ai conecta la internet. Dacă aveați impresia că sunteți de negăsit, imediat că vă conectați la internet, locația va fi dezvăluită.

Asta se întâmplă și cu telefoanele inteligente, care dau acceptul programelor de a accesa locația, chiar dacă GPS-ul nu este pornit.

Mai jos în secțiunea ”Data We Collect” se dau exemple de date care se colectează: ”Exemple de date pe care le culegem includ numele, adresa de email, preferințele și interesele tale; navigarea, căutarea și istoricul fișierelor; apeluri telefonice și SMS-uri; configurarea dispozitivelor și datele senzorilor; și utilizarea aplicațiilor.”. Îți poate citi SMS-urile și poate vedea cu cine ai vorbit. Sunt niște acțiuni care ar putea fi interpretate ca grave abateri de la păstrarea confidențialității, dar atât timp cât apeși pe buton că ești de acord, totul este acceptabil.

În continuarea exemplelor se dau 4 puncte, al doilea fiind extrem de interesant: ”De exemplu, atunci când utilizezi programe ca speech-to-text, putem colecta informații despre voce cu scopul de a îmbunătății procesarea vorbirii”. Îți înregistrează vocea pentru a face serviciile mai bune și pentru a utiliza în cine știe ce scop, pe mai departe, caracteristicile vorbirii tale.    

Microsoft încearcă să se apere spunând că toate informațiile colectate sunt utilizate în scopul îmbunătățirii serviciilor. Chiar acesta este scopul lui Windows 10 Technical Preview, de a vedea cum interacționăm cu sistemul și cum poate fi adus la o formă și mai bună pentru utilizator.

A testa Windows-ul este financiar gratuit, dar vine cu un preț ascuns, cel al renunțării aproape în totalitate la anonimitate și la intimitate. Ce faci cu computerul și cu sistemul, vei știi doar tu și Microsoft.
Am intrat într-o perioadă în care spionajul, în cel mai pur sens al cuvântului, este la cote maxime. Ce este diferit față de alte perioade, e că acum ne dăm acceptul pentru a fi spionați, contra posibilității de a utiliza unele programe. Poate nu vă pare așa de important, ca un program să înregistreze ce faceți pe internet, dar o să vedeți în timp că majoritatea acțiunilor pe care doriți să le întreprindeți vor fi anticipate, și mai mult veți putea fi ușor de influențat în a face ceva care probabil nu vă caracterizează. Nu că v-ar obliga cineva, dar sugestia va fi motorul acțiunilor.    
Mă întreb ce se întâmplă dacă aceste date cad pe mâini cui nu trebuie. Au existat de curând scurgeri de date de la companii foarte mari din domeniul IT.

Sunt curios dacă și varianta finală Windows 10, cea destinată publicului pentru achiziționare, va veni cu aceeași Declarație de Confidențialitate.

Articol de Oprescu Gabriel.

 

  • 28.10.2014 09:57

Comentariu

Avatarul utilizatorului: bogdan

bogdan

Eu nu stiu sa fi aparut windows9 de unde aveti atatea informatii despre windows 10 care ma gandesc nu e nici macar proiect?

Avatarul utilizatorului: Gabriel

Gabriel

Windows 10 a apărut în varianta pentru programatori. Nu este nici măcar o variantă Beta. La anul prin ianuarie va apărea un preview pentru consumatori. Pentru mai multe detalii poți consulta acest articol unde este dat și link-ul pentru descărcare. https://www.link-academy.com/blog/6-lucruri-impresionante-la-windows-10#post_title_1152