Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Anul acesta este sub semnul aplicației TikTok – este momentul să vă faceți primul clip video pe TikTok

Este foarte posibil să fi auzit deja de noua platformă socială populară TikTok. Cu siguranță, cineva v-a zis deja sau ați citit comentarii care spun că este vorba despre o altă platformă pentru copii.

TikTok aplicația

Acest lucru nu este complet fals sau greșit, deoarece tocmai copiii au fost primii utilizatori pe aproape toate rețelele sociale populare.

Putem spune că la început Facebook a fost „doar pentru copii”. Niciun brand nu se gândea atunci că în momentul apariției pe Facebook, își va face publicitate și își va prezenta produsele/serviciile. Dar acum? Acum aproape fiecare brand are o pagină oficială de Facebook.

Atunci cum de este un hype atât de mare pentru TikTok și de ce a atras atât de mulți utilizatori?

Ce este aplicația TikTok?

Dacă vă ocupați de digital marketing, creare de conținut, sau în general lucrați sau vreți să lucrați în industria digitală pe una dintre cele mai căutate poziții de astăzi, dacă nu ați făcut-o deja, ar trebui să vedeți repede această platformă.

Aplicația TikTok (sau platforma chinezească, cum se mai numește), reprezintă platforma socială video care a apărut în China, în 2008. Dacă începem să căutăm rădăcinile acestei platforme sociale, vom vedea că înainte de TikTok a fost actualizată o platformă chinezească populară, pe care au utilizat-o peste un milion de oameni, unde se exprimau prin cântec, joc și alte conținuturi distractive.

În august, cu scopul realizării unei comunități mai mari și a unei platforme și mai bune, Music.ly a fost combinat cu media socială nou-apărută TikTok. Astfel, utilizatorii Music.ly au fost mutați automat pe noua media, unde se exprimă prin scurte clipuri video – pe platforma socială TikTok. Trebuie menționat că cel care a creat această rețea socială a fost guru tehnologic chinez Zhang Yiming, care este și fondatorul companiei ByteDance.

Momentan, aplicația TikTok are peste un miliard de utilizatori activi. În câteva luni a ajuns la un număr foarte mare de utilizatori care o folosesc zilnic și ocupă locul 5 ca aplicație cu cel mai mare număr de descărcări în Apple App Store.

TikTok permite utilizatorilor să facă scurte clipuri video cu diferite efecte, iar acesta reprezintă unul dintre motivele pentru care este atât de populară în cadrul generației mai tinere. Totuși, trebuie ținut cont că asta nu este ceva întâmplător. Principalul succes al aplicației TikTok stă în utilizarea inteligenței artificiale, datorită căreia se personalizează informațiile după interesele utilizatorilor. Desigur, aici nu trebuie uitat că și modul lor de plasare este unul dintre factorii care participă la marea popularitate a acestei platforme sociale.

Popularitatea aplicației TikTok nu este întâmplătoare

Este momentul să cunoaștem mai îndeaproape noua platformă socială și să încercăm să descoperim câteva motive ale popularității ei.

Aplicația TikTok are reputația de aplicație „distractivă și în trend”, în special pentru populația mai tânără. Media de vârstă a utilizatorilor la această aplicație este cuprinsă între 16-24 ani, care este grupul țintă la care se adresează TikTok, adică generația „Z”. Generația Z” s-a născut și a crescut în era digitală, folosind tehnologii noi și platforme social media. Buna înțelegere, apoi și cunoașterea nevoilor, obiceiurilor și dedicării acestui grup țintă este consecința „unei probe de testare” mari sau a tuturor utilizatorilor precedenți de Music.ly din China, ceea ce a folosit și formularea algoritmului aplicației.

Dacă v-ați familiarizat cu aplicația, probabil ați concluzionat că – în ciuda faptului că nu ați lăsat datele dvs. personale, clipurile video TikTok sunt în general relevante pentru interesele voastre. Aceasta este o noutate în lumea platformelor sociale. Spre deosebire de alte medii sociale, la aplicația TikTok nu este necesar să se urmărească profile, pagini etc. pentru ca feed-ul vostru să se îmbogățească.

Cum este posibil acest lucru fără ca algoritmul să aibă mult timp la dispoziție să vă cunoască profilul?

Vinovatul este algoritmul acestei aplicații. Este vorba despre învățarea mecanică cu care se evaluează calitatea fiecărui upload, respectiv a fiecărui conținut video postat pe platformă. La încărcarea conținutului video TikTok pe platformă, videoul se va afișa unui număr mic de persoane. Însă, cu cât crește interesul și interacțiunea utilizatorilor (sub formă de like, comentariu, partajare sau preluare), cu atât crește și frecvența de afișare a conținutului video TikTok tocmai utilizatorilor care nici nu urmăresc respectivul profil. Cu alte cuvinte, dacă conținutul video a primit cu 20% mai multe reacții într-o zi față de alte clipuri video, prezentarea sa va fi mai frecventă și se va afișa mai multor persoane.

Unul dintre farmecele principale ale acestei aplicații sociale este că nu trebuie căutate persoanele care creează conținuturi pentru a vă bucura de ele. Pur și simplu, conținuturile „vă atacă” imediat după instalarea aplicației. Nici nu trebuie să faceți un profil ca să vă bucurați de ele, este suficient să instalați aplicația și puteți urmări clipurile video în calitate de musafir. Când transpunem în algoritm uimirea noilor utilizatori ai aplicației și primele reacții față de conținutul video TikTok difuzat precum: „Ce am văzut... Ia să văd din nou…”, devine mai clar cum se recunoaște algoritmul și cum se adresează conținurile față de utilizator.

Ceea ce îi poate părea foarte interesant noului utilizator este că după profilul creat, are în fața sa o provocare serioasă. Dintr-o dată, utilizatorul devine și cameraman, și regizor, și montator pentru scurtele sale materiale video TikTok, adică el este creator de conținut! El are libertatea de a-și exprima creativitatea care, veți fi de acord, este foarte importantă pentru tineri. În afara faptului că vor avea ocazia să vadă conținuturile video ale altcuiva, utilizatorul își poate încerca talentul de cântăreț, comediant, dansator, actor etc. Cine nu s-ar bucura de asta? Deși mulți vor spune: „Asta este distracție pentru copii”, luați în considerare că mulți influenceri și personalități cunoscute de vârste diferite deja sunt pe TikTok. Asta poate însemna un singur lucru – sosesc multe branduri și publicitate pe „Facebook-ul chinezesc”, așa cum numesc mulți platforma socială TikTok.

înregistra video pentru TikTok

Trei factori de popularitate a videoului TikTok

Popularitatea aplicației sociale crește de la o zi la alta, așadar recunoașterea ei pe plan global a devenit de necontestat. Tinerii sunt cu siguranță primul public țintă de la care această popularitate de extinde tot mai mult. Însă, popularitatea conținuturilor video scurte pe această platformă se reflectă în primul rând prin trei factori despre care vom discuta în continuarea textului.

  • Influencering

Ca și pe alte platforme sociale, și TikTok este un mediu foarte interesant de exprimare a influencerilor. Având în vedere că este o platformă mai nouă, utilizatorii care au recunoscut potențialul conținutului viral au folosit această putere a aplicației pentru promovarea personală și s-au evidențiat ca influenceri individuali pe TikTok.

Colaborarea brandurilor cu influencerii pe TikTok poate fi un pas important și prezintă o altfel de imagine despre brand și conținutul său promovat. Tonul neformal cu care se caracterizează publicările video pe TikTok foarte probabil nu va fi ceva la care este obișnuit publicul brandului, iar astfel de conținuturi și soluții creative cu siguranță pot reîmprospăta imaginea existentă. Influencerii sunt și unii dintre cei mai buni consultanți când este vorba despre crearea unui efect viral sau când vor să se ocupe de provocarea „branduită”.

Însă, influenceringul a fost arma secretă și în momentul popularizării platformei sociale în afara pieței chineze, respectiv pe piața din SUA și Europa. Cu această ocazie, echipa de marketing TikTok l-a angajat pe Jimmy Fallon, prezentator american, actor și comediant, care prin aparițiile sale în mass-media, a promovat TikTok-ul, stabilind provocări pentru filmări pe aplicația TikTok. Pe lângă Fallon, a existat și un parteneriat cu alte personalități din diferite regiuni, datorită cărora s-a promovat aplicația în fața publicului dintr-o anumită localitate.

  • Localizarea

Deși acum a fost vorba despre o extindere de succes și popularitate globală mare a aplicației TikTok, ar fi greșit să nu observăm caracteristica sa locală. De fapt, crearea conținutului care are dimensiune locală se reflectă în primul rând în diferite concursuri și provocări pentru care cel mai des se folosește hashtag-ul dintr-o anumită localitate. Pentru TikTok-eri este important să spună din ce zonă vine un anumit conținut video, iar în consecință, pun semnele localității lor.

  • Simplitate

Simplitatea creării și plasării conținuturilor video TikTok reprezintă unele dintre motivele popularității acestei aplicații sociale. Conținutul, deși uneori banal, dar creat cu un motiv bun, se publică și se partajează pur și simplu. Toți utilizatorii au opțiunea de a înregistra videouri în cadrul unei rutine zilnice și să le posteze rapid pe profilurile lor. Ulterior, pasarea lor trece în responsabilitatea algoritmului. Dacă conținutul video este de natură virală, acesta pur și simplu va „ataca” privitorul/consumatorul cu conținutul său și va cere o reacție.

Utilizatorii aplicației TikTok

Cum se creează un conținut pe aplicația TikTok și care este rolul brandurilor?

Utilizatorii aplicației TikTok pot crea simplu clipuri video scurte de 15 secunde, caracterizate de șarmul low-tech al unui MySpace și care se caracterizează cu o atmosferă de amator „șifonată” și cu autenticitatea scenografică a spațiului personal a unui autor de înregistrare video. Distracția este mai mare când la acest video se adaugă opțiunea de a alege melodiile, pe care utilizatorul le poate accesa și le poate simula ca o adevărată stea de muzică și distracție, care este pe cale de a face încă un videoclip unic. Utilizatorii au la dispoziție și numeroase filtre, stickere, sondaje și alte opțiuni pentru a se exprima creativ în conținutul video TikTok.

Un termen foarte popular momentan, pe care îl veți întâlni des la TikTok și care este legat de crearea conținutului, este așa-numitul „lip syncing”. Utilizatorul face „lip syncing”, respectiv mimează pe o melodie aleasă pe fundalul videoului. Deseori, „lip syncing” sau mimarea cântecului se face împreună cu o coregrafie, care aduce o doză de ironie în videoclipul respectiv.

Aici distracția nu se oprește dacă urmăriți și reacționați la alte conținuturi. Cea mai bună formă de reacție este salvarea răspunsului sau a replicii la un video original. Aici, în primul rând, este vorba despre o provocare care deseori are efect viral. Fiecare utilizator care răspunde la o anumită provocare tinde să facă la fel, folosind aceeași muzică. De aceea, el face „lip syncing” sau face chiar o coregrafie dată drept provocare. În fiecare săptămână este o temă, melodie, efect sau coregrafie în trend, iar TikTok-erii se întrec cine „va scoate” un video mai bun, ceea ce duce la crearea în masă a conținutului. Provocările în dans sau „cântat” nu sunt singurele forme de provocări pe TikTok, dar sunt câteva dintre cele mai frecvente.

Deși TikTok-ul nu este o platformă de advertising clasică și nu asigură postări sponsorizate clasice, brandurile se gândesc cum o pot folosi. Folosesc hashtag-urile branduite, stabilesc diferite provocări în care utilizatorii filmează conținuturi video tematice folosind produsul lor, unde brandul lor se partajează în masă, deoarece este vorba despre o provocare. Pe lângă acest lucru, folosesc influencerii menționați mai sus.

TikTok urmărește întâmplările și este conștient de popularitatea platformei, iar brandurile pot alege deja unele dintre modalitățile de publicitate disponibile.

Politica de confidențialitate TikTok

Însă, după cum se spune, cu un succes mare, vin și probleme mari. Ca și peste tot în lumea digitală, tot ce are loc online, aduce cu sine și o problemă serioasă, respectiv politica de confidențialitate.

TikTok se bucură de o mare popularitate, atât de mare încât și creatorii săi au fost nepregătiți pentru problemele aduse de acest succes imens.

De fapt, TikTok s-a confruntat cu pericolul de a face parte dintr-o platformă socială periculoasă. TikTok a primit acest tip de condamnare, chiar și pedepse financiare, în Peking, Bangladesh, dar și în SUA.

De exemplu, din Peking au ajuns plângeri că prin intermediul acestei aplicații sociale se răspândesc conținuturi video vulgare, motiv pentru care managementul TikTok a trebuit să angajeze 10 000 de cenzori, în loc de 1000 ca până acum, care vor analiza conținuturile inadecvate pe aplicația socială. În Bangladesh aplicația a fost considerată inadecvată deoarece se credea că se promova pornografia infantilă, iar managementul a fost obligat să plătească o amendă semnificativă din cauza colectării ilegale de date ale minorilor. Astfel, TikTok a fost recunoscut și ca un pericol pentru securitatea economică și națională SUA.

Însă, problema apărută dintre TikTok și SUA ar trebui privită „cu ochelari” din cauza atitudinii actuale a președintelui american față de China. În general, acest lucru nu este nimic nou, deoarece și giganții precum Facebook, Google etc. au fost dați în judecată de mai multe ori pentru nerespectarea regulamentului cu privire confidențialitatea datelor utilizatorilor săi.

De aceea, oricât v-ați distra (și vreți să faceți acest lucru pe TikTok), totuși, tineți cont despre conținutul plasat, să fie exemplar, deoarece este cert faptul că această platformă socială a arătat anumite nereguli când vine vorba de politica de confidențialitate.

Tocmai din aceste motive, o atenție deosebită este dedicată ei. Pe aplicație sunt setate opțiuni de privatizare a contului, dar și de selectare a cine poate comenta sau să descarce conținuturi video de pe TikTok. De asemenea, a fost îmbunătățită și opțiunea de selectare a cine poate să preia conținutul cu scopul de a crea un duet. Utilizatorilor le este oferită posibilitatea de a bloca alți utilizatori. Însă, schimbul de mesaje a fost întotdeauna privatizat, aceste mesaje nu au putut să se schimbe între persoanele care nu erau conectate prin aplicație.

Una dintre îmbunătățirile aplicației se referă la controlul comentariilor. De fapt, utilizatorilor le este oferită posibilitatea de a selecta 30 de cuvinte care se pot găsi în comentarii, cu care conținutul video este asigurat față de comentariile nedorite și neplăcute.

TikTok a oferit încă un beneficiu destinat restricționării aplicației la 40, 60, 90 sau 120 de minute pe zi, apoi apare cererea pentru parolă, pe care o are părintele copilului care a și activat această restricție. O altă opțiune cu care se poate restricționa conținutul nedorit este „restricted setting” sau „restricted viewing mode”, cu care părinții pot șterge conținutul pe care îl consideră nepotrivit pentru copii.

Aplicația TikTok

Concluzie: Aplicația TikTok va evita soarta lui Snapchat și Vine?

Părerile sunt diferite – sunt cei care spun că această platformă este pentru copii, că o așteaptă soarta pe care au avut-o Vine și Snapchat și că această popularitate curentă va dispărea rapid, și cei care sunt convinși că această platformă nouă va deveni în curând numărul unu.

Poate.

Mai sunt și cei care cred că va rezista. În special când vedem cât este hype-ul pentru această platformă din partea influencerilor, a personalităților cunoscute, precum și a brandurilor. Însă, este nevoie de multe lucruri pentru a se potrivi. În primul rând, tinerii sunt foarte exigenți, ceea ce înseamnă că în permanență trebuie căutat modul în care acest public să rămână interesat, dar în același timp și să se adapteze grupului țintă rămas, care este tot mai mare.

Apoi, publicitatea – dacă un număr relevant de branduri recunosc această platformă și posibilitățile ei pentru publicitate, TikTok are șanse serioase să fie cot la cot cu celelalte platforme de publicitate. De aceea, dacă aveți o afacere, iar grupul țintă se poate găsi pe TikTok, acesta este momentul potrivit să atrageți atenția și să vă lăsați amprenta, înainte de a face acest lucru brandurile mult mai mari decât voi. Pe internet apar tot mai mult conținuturi și cursuri care explică apariția acestei platforme și modalitatea de utilizare – din punct de vedere al utilizatorului, dar și al brandului.

Care este părerea voastră? Sunteți unul dintre TikTok-eri? Dacă nu, credem că după acest text veți deveni, măcar din curiozitate.

  • 29.05.2020 11:30

Comentariu