Doar 38,5% din traficul de pe internet e generat de oameni. Restul?

 

Un raport generat în luna decembrie a anului trecut arată că oamenii nu sunt singurii care străbat internetul. De fapt, traficul generat de utilizatorii umani este destul de mic în comparație cu traficul generat de alte surse, în special de roboți. 


Ce caută roboții pe internet?

 

La fel ca noi, roboții (numiți în engleză ”bots”) caută informații. Există două surse mari de informații: utilizatorii care accesează un site și site-ul în sine care oferă conținut. Când un bot accesează un site preia bucăți din text sau descrieri de imagini pentru a crea un profil și pentru a vedea exact cui se adresează acel site. Mai simplu spus roboții caută să descopere conținut pentru a-l clasifica, a-i extrage esența și a-l distribui oamenilor interesanți să îl citească.

 

Aceștia erau doar roboții buni. Sunt și alții răi care bântuie spațiul virtual în căutarea de breșe în structura site-urilor unde pot introduce viruși sau diferite programe pentru citirea parolelor.

 

Din totalul traficului de 61,5% generat de alte surse decât oamenii, doar 31% este generat de roboții buni care vin în principal de la motoarele de căutare, cum este Google sau Bing.

 

Restul traficului de 30.5% este pus pe seama roboților cu intenții ascunse sau ale altor programe cu scopul de face rău. De aici fac parte:

  • 5% Scrapers - programele care copiază conținut și fură adrese de mail.
  • 4.5% Unelte pentru hacking – furt de date de card, spargerea de site-ruri.
  • 0.5 % Spammeri
  • 20.5% Alte programe.

 

Datele nu arată prea bine, dar față de anii trecuți se înregistrează progrese. De exemplu spam-urile au scăzut cu 75%, iar uneltele de hacking cu 10% față de 2012. În total traficul generat de roboți a crescut de la 51% la 61,5%.

 

Din câte se pare internetul a devenit ceva mai sigur. Poate nu ne mai confruntăm cu atât de multe spam-uri sau programe care accesează site-ul în ideea de a-i găsi vulnerabilități, dar acel procent foarte mare de 20,5% din care parte atacuri de timp DDoS cu impact asupra vitezei internetului sau programe care adună date despre utilizatori în scopuri de marketing, ne arată sunt încă foarte multe lucrui invizibile și greu de controlat pe internet.

 

Studiul asupra traficului generat de oameni și de alte surse a fost făcut de site-ul Incapsula, iar articolul complet îl puteți găsi aici. Mai jos se află un grafic sugestiv despre concluziile trase.

 

 

 

 

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 13.02.2014 13:03

Comentariu