Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

4 obstacole de depășit pentru a fi creativi

 creativi
 

Suntem ființe creative. Suntem ființe care permanent explorează în căutare de teritorii noi ale cunoașterii. Atunci când simțim că am dat de un zid în calea dezvoltării noastre începem să ne imaginăm, să dezvoltăm soluții care deși momentan nu există, ne vor ajuta la depășiea impasului. Asta înseamnă creativitate. Să treci peste barierele personale, să creezi o lume diferită în care orice este posibil. 

Fiecare are o doză de creativitate, dar puțini sunt aceia care exploatează în interes personal sau colectiv acestă abilitate. Cele mai multe obstacole în calea creativității ni le punem singuri. Creativitatea înseamnă pătrunderea într-o zonă necunoscută și plină de potențial care va duce la schimbări. Suntem reticenți la schimbare și la depășirea zonei de confort ceea ce ne distruge creativitatea.

Creativitatea înseamnă muncă. O avem, dar ea trebuie antrenată pentru că altfel prezența ei se diminuează, este uitată, i se pierde utilitatea. Creativitatea diferă de la o persoană la alta pentru că nu toți putem gândi creativ în același domeniu. Poate unul pictează, altul scrie, altul este inginer care inventează obiecte, dar toți se vor lovi de acealeași bariere atunci când va fi vorba să dea frâu liber spiritului creator.

Cum realizăm o sesiune de Brainstorming.

Conștientizare obstacolelor este primul pas spre a deveni creativ. Iată de ce trebuie să ne ferim.

 

1. Încetează cu autocritica.

Idei noi ne călătoresc permanent în minte, unele chiar bune. Vrem să le punem în practică, dar de fiecare dată ne descurajăm imediat. ”Nu este o idee bună. Dacă nu o să le placă? Dacă o să râdă de ideea mea?”. Pe loc elanul creativ va fi tăiat. Trebuie să depășim faza de autocritică pentru că astfel niciodată nu vom dovedi cât de inventivi suntem și ce lucruri bune putem concepe. Dați la o partea vocea interioară care nu face decât să critice și vă minimizeze munca. Procesul creativ trebuie dus până la capăt pentru a putea fi apreciat. Dar dacă vocea interioară taie din start orice inițiativă, veți rămâne doar cu regretul de a nu fi încercat.

Scrie, desenează, vorbește dezinvolt. Pune pe hârtie ideile și sparge barierele.

 

2. Ți-e frică de ce ai putea descoperi?

Și acesta poate fi un motiv destul de bun pentru a ne înfrâna creativitatea. Necunoscutul ne sperie, dar în același timp ne și atrage. Să pătrunzi într-o zonă necunoscută a propriei gândiri este ceva cu totul deosebit, dar care nu ar trebui să ne descurajeze. Creativitatea este o călătorie spre interiorul ființei, unde resurse noi și neexploatate există din plin. Creativitatea te ajuta să te descoperi pe tine așa cum nu te-ai știut niciodată.

Poate că în spatele unui împătimit de calculatoare se ascunde un pictor sau un scriitor. Sau poate un leader. Începe să creezi cu pași mici și în curând vei afla că poți da naștere unei alte lumi.

 

3. Totul concurează pentru atenția ta.

Suntem în faza în care tehnologia reușește să ne fure toată atenția. Și nu e vorba doar de tehnologie, ci de toate lucrurile mici și de multe ori neimportante care ne umplu ziua. Pentru a începe un proces creativ avem nevoie de liniște și de relaxare, pentru că trebuie să pătrundem în adâncimile gândirii. Trebuie să lăsăm la o parte orice gând sau factor extern care vrea să perturbe creația. Este bine ca spațiul creativ să fie cât mai simplu. Nu vă atingeți de calculatoare, tablete sau internet, pentru că va exista ceva care să ne deconcentreze. Un creion, o foaie, ceva pixuri colorate vor fi de ajuns.

De câte ori ați amânat acel lucru foarte important pentru voi, pentru că alte nimicuri au trebuit rezolvate? Ține doar de puterea de a ingnora chestii care par importante doar în mintea ta.

 

4. Nu știi de unde să începi?

Este foarte ușor să creezi pornind de la ceva concret. De fapt ce rost mai are procesul de creație dacă știi care va fi forma sa finală. Baza de la care se pornește în procesul creativ trebuie să fie minimă. Nu trebuie să gândești mare, pentru că punând cap la cap bucăți mici, vei ajunge la ceva impresionant. Pornește de la o idee sau de la un schelet și adaugă pe rând alte idei. Ia fiecare parte a acelei structuri goale și înfrumusețeaz-o, umple-o cu gânduri. La final fă legătură între elementele scheletului și vei realiza ceva de amploare.

Prima și cea importantă condiție a creativității este depășirea zonei de confort care nu necesită niciun fel de efort intelectual din partea noastră și care nu va lăsa niciodată să ne descoperim altfel decât ne știm.

Dacă sunteţi un creator care doreşte să înveţe cum să dea viaţă propriilor idei, în cadrul programului Print & Graphic Design veţi şti cum să le realizaţi cu succes urmând diferite cursuri (curs de photoshop, curs de adobe illustrator, curs de fotografie digitală, InDesign).

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 18.02.2014 13:02

Comentariu