Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

De ce joburile din domeniul digital pot merge foarte bine, chiar și în situații de urgență?

Momentan, lumea se confruntă cu o pandemie periculoasă, mai exact cea de COVID-19. Nu există niciun dubiu că starea curentă va influența activitatea fiecărui domeniu de activitate luni, chiar ani de acum înainte.

domeniul digital

Multe state au introdus starea de urgență totală, prin care se interzice orice fel de deplasare, iar oamenii trebuie să stea în carantină în casele lor, ceea ce înseamnă că, acolo unde a fost posibil, oamenii au muncit de acasă.

Cei care își aduc aminte de celebrul discurs al lui Bill Gates de la conferințele TED, din martie 2015, și care au ascultat cu atenție și au luat în considerare posibilitatea ca un astfel de lucru să se întâmple, cu siguranță nu au fost surprinși de situația de izolare, care presupune limitarea deplasării și lucrul de acasă. Au avut timp să se pregătească.

Multe companii mari și influente, precum Google, Microsoft, Twitter, Hitachi, Apple, Amazon, Chevron, Salesforce, Spotify, au fost nevoite să le asigure angajaților posibilitatea de a lucra de acasă. Însă, nici cele mici nu au avut altă opțiune după instalarea pandemiei. Mulți angajați vor lucra pentru prima dată astfel și asta nu trebuie să îi sperie. Dimpotrivă, vor descoperi avantajele noilor tehnologii, instrumente și platforme, chiar și un nou mod de lucru, care ulterior pot fi implementate în rutina zilnică.

Acest text vă prezintă pe scurt cum să profitați de avantajele poziției voastre și de instrumentele aflate la dispoziția voastră, pentru a vă ușura îndeplinirea sarcinilor, indiferent de domeniul în care activați.

Provocările dictate de situația de urgență

Situația este stresantă și totul pare limitat, dar nu trebuie să fie chiar așa. Numeroasele titluri negative, grija față de cei mai apropiați, frica de boală, știrile șocante ne pot induce o stare de panică, care se tratează printr-un fenomen global: acumularea de alimente. Însă, atâta timp cât aveți internet, puteți considera că lumea nu s-a oprit, așadar nu este nevoie să faceți stocuri sau să intrați în panică.

Cu siguranță, în acest tip de muncă există provocări, ele sunt incontestabile. Să ne gândim numai la sentimentul de izolare sau la senzația că totul trece pe lângă noi. Să menționăm și că izolarea este considerată una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă angajații care lucrează de acasă, ceea ce le reduce motivație și productivitatea. Totuși, toți acești factori pot fi depășiți sau neutralizați folosind instrumente digitale, și asta este reconfortant.

Avantajele și dezavantajele lucrului de la distanță

Situația nouă care i-a forțat pe majoritatea să lucreze de acasă nu ar trebui privită din unghiul „neproductivității”, al fotoliului confortabil și al lenii. Haideți să ne uităm și la părțile pozitive. De exemplu, dacă lucrați într-o companie în care practica readaptării joburilor nu este populară, schimbarea atitudinii în politica de afaceri devine foarte ușoară.

În această situație se vor evidenția angajații care sunt buni la această formă de colaborare, ceea ce este doar în avantajul companiilor. La situația nou creată cel mai ușor se vor adapta experți precum asistenții virtuali, copywriterii, online PR-ii sau experții SEO. Pentru aceste joburi sunt suficiente un laptop și internetul, așadar tranziția de la birou acasă nu este un șoc mare.

lucru la calculator

Una dintre caracteristicile lucrului de acasă este productivitatea crescută a angajaților. Factorii de distragere sunt reduși, iar angajații petrec mult mai multe ore muncind. În plus, conflictele interumane devin mult mai puțin frecvente, angajații sunt mai odihniți și cer mai puține zile de concediu medical.

În concluzie, compania are doar de câștigat. Trebuie să mai adăugăm și că acele companii care oferă posibilitatea de a lucra de acasă sunt mult mai atractive pe piața muncii, deci pot atrage angajați mai de calitate, și pe lângă asta, fac și economii, deoarece nu vor mai trebui să plătească chiria pe sute de metri pătrați de birouri.

Dacă sunteți obligați să lucrați de la distanță, adică de acasă, avem câteva sfaturi pentru voi dacă vreți ca munca voastră să nu aibă de suferit și totul să fie făcut la timp.

Puneți-vă alarma ca de obicei. Da, oricât de comic ar suna, pentru că, nu-i așa, sunteți acasă, continuarea rutinei zilnice vă permite să vă începeți ziua mai bine și să vă bucurați de diminețile voastre - să vă beți cafeaua în liniște și să vă organizați ziua.

Organizați-vă spațiul de lucru, luați-vă un scaun confortabil (sau puneți o pernă confortabilă pe un scaun vechi) pe care îl veți adora în timpul orelor de lucru. N-ar fi rău să vă gândiți și la materiale pentru birou. Deci, în primul rând, pregătiți-vă spațiul de lucru, organizați-l la fel ca pe cel de la birou.

Asigurați-vă echipamentul necesar care poate fi alcătuit din calculator, căști, camere funcționale pe calculator și programe software adecvate pentru lucru, și, nu uitați cel mai important ingredient, conexiune bună la internet.

Stabiliți cu precizie instrumentele de comunicare, în special între angajat și superior, și definiți clar atât sarcinile pe termen scurt, cât și cele pe termen lung care trebuie îndeplinite.

Puneți-vă de acord asupra unui instrument de colaborare, care va fi folosit la lucru. Trebuie să fiți atenți dacă toți colaboratorii și colegii știu să folosească instrumentele în mod adecvat. Dacă nu știu, trebuie să învețe. De aceea, oferiți indicații sau suport celor care au nevoie.

Definiți modul în care este livrată performanța, respectiv definiți aspectul rapoartelor zilnice și periodice.

Chiar dacă nu puteți separa în totalitate spațiul de lucru de cel privat, cu siguranță puteți separa timpul de lucru de cel privat. Acesta este un obiectiv important și de aceea gestionați-vă și timpul și productivitatea în concordanță. Gândiți-vă și la niște semnale care pentru voi vor însemna că sunteți la lucru, iar pentru cei de acasă „nu deranjați”. De exemplu, când aveți căștile pe urechi sau când închideți ușa de la cameră.

Dezavantajele lucrului obligatoriu de acasă:

  • canapeaua poate fi inamicul nr.1, la fel și patul;
  • copiii vă întrerup în timpul lucrului;
  • țineți la distanță jobul de obligațiile de acasă;
  • veți munci mai mult timp decât ați planificat.

Oricum ar fi, datorită acestei situații, mulți vor descoperi beneficiile efectuării digitale a sarcinilor, poate chiar vor introduce aceste inovații în propria afacere. Până la urmă, trendurile digitale din 2020 ne oferă strategii de afaceri foarte eficiente în situația curentă. Toți cei care adoptă la timp metodele moderne de lucru vor avea un avantaj în comparație cu ceilalți când totul va reveni la normal.

lucru la calculator

Joburi de la distanță pe care măsurile de urgență nu le schimbă

În tot acest haos există însă anumite poziții pentru care locul de unde se muncește nu reprezintă o problemă. În general, acestea țin de domeniul digital și IT, ne referim la PPC manager, social media manager, SEO manager, content creator, web project managerdigital marketing planner etc. Aceste poziții au un avantaj - necesită doar un calculator și o conexiune bună la internet și puteți să vă îndepliniți în continuare sarcinile fără nicio întrerupere: să creați campanii, să urmăriți analitica, să planificați și să faceți postări, să pregătiți imagini, texte, să fiți activi pe rețelele sociale și să comunicați cu utilizatorii voștri, să faceți mentenanța site-ului etc.

Importanța digitalului în criza cauzată de pandemie se reflectă în primul rând în posibilitatea de a continua efectuarea activităților. Să presupunem că sunteți community manager pentru un brand. Aveți în continuare posibilitatea, doar cu calculatorul și conexiunea la internet, să vă îndepliniți sarcinile zilnice fără nicio restricție și să administrați rețelele sociale, în special în aceste situații când este foarte posibil să primiți și mai multe întrebări din partea utilizatorilor. Deci, aveți nevoie de bunăvoință și de creativitate.

Dacă sunteți project manager al unui proiect, din nou aveți la dispoziție diferite tipuri de instrumente de colaborare cu care puteți continua comunicarea online cu echipa voastră și cu care monitorizați progresul proiectului, introduceți eventuale schimbări etc.

Și iat-o. Ocazia ideală să cunoaștem mai bine noile programe software și aplicații care ușurează comunicarea la distanță. Ne stă bine să fim la curent. Am ajuns într-un moment în care nu mai putem să ne scuzăm că nu am avut timp să ne ocupăm de noile tehnologii minune. În sfârșit vom face cunoștință cu farmecele întâlnirilor pe Zoom, cu organizarea sarcinilor în Google Apps, cu Wrike, chaturile Hangouts și alte platforme care în prezent pot salva multe capete. Puteți intervieva potențialii angajați prin apel video pe Zoom, Hangouts, Skype, puteți face transcriptul înregistrărilor video cu Otter.ai etc.

Profitați la maximum de avantajele comunicării online și transformați-vă limitele în noi căi de afaceri, pe care vă veți deplasa fără probleme.

Și în cele din urmă, mulți vor descoperi avantajele oferite de educația online, iar generațiile mai tinere se vor bucura de noile metodele de dobândire a cunoștințelor. Cu alte cuvinte, practica va demonstra că o clasă online este la fel de importantă, poate chiar mai importantă decât una tradițională.

Relaxarea la distanță după o zi grea

Și am ajuns și la finalul zilei de lucru. Dar nu vom părăsi universul digital. Virusul și starea de urgență ne-au arătat că se poate și fără instituții, dar nu și fără cultură. Sau poate e mai bine să spunem că cultura și-a arătat în sfârșit valoarea digitală. Acum, mai mult ca oricând, devenim conștienți de transformarea digitală a vieții culturale și ne familiarizăm cu o modalitate nouă de a consuma cultură.

Dacă angajații în cultură au investit în digitalizare, cu siguranță criza nu i-a afectat. Coronavirus ne-a făcut contemporani cu concertele, expozițiile, cinemaul, cursurile, piesele de teatru virtuale și avem totul la dispoziție, cu un singur clic. În lupta împotriva singurătății și izolării ajută foarte mult și cele mai noi trenduri de happy hours, petreceri, petreceri în pijamale etc. virtuale.

Nu vă temeți de schimbare, acceptați instrumentele moderne ca o parte din viața de zi cu zi, deoarece niciodată nu se știe când vor salva situația.

Aveți grijă de voi și de ceilalți, fiți responsabili!

  • 26.05.2020 14:57

Comentariu