Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Cum să fii la curent în lumea IT aflată în schimbare rapidă

Se spune că schimbarea este singura constantă. 

Într-adevăr, schimbarea este prezentă în toate epocile istoriei noastre. Cu toate acestea, se pare că transformările nu au fost niciodată la fel de rapide și dinamice ca în vremea noastră. Unul dintre motivele pentru aceasta constă în dezvoltarea fără precedent a tehnologiei. Viteza cu care apar noile dispozitive, tehnologii și concepte nu pot fi comparate cu niciun moment anterior al istoriei. 

Și în timp ce unele domenii se confruntă cu schimbări mai devreme, iar altele mai târziu, niciun domeniu nu pare să fie la fel de afectat ca IT. 

Dezvoltarea de noi tehnologii, lucrul la supercalculatoare, învechirea unora și nașterea altor limbaje de programare sunt doar câteva dintre schimbările la care sunt expuși IT-iștii. Acest val continuu de inovare face din sectorul IT un loc extrem de interesant pentru muncă, dar vine și cu provocarea de a ține pasul cu cele mai noi progrese tehnologice. Și anume, cunoștințele pe care le deține astăzi un IT-ist pot fi complet depășite în câțiva ani. Prin urmare, oricine lucrează în acest sector ar trebui să lucreze constant la „actualizarea” abilităților. Doar așa va fi mereu solicitat și va avea un job sigur și, în același timp, va evita rutina și repetitivitatea profesiei sale. 

Acest text este destinat tuturor profesioniștilor IT care doresc să rămână competenți într-un mediu IT dinamic: programatori, designeri, administratori de sistem, manageri de proiect și lideri de tehnologie. Prin strategii, instrumente și sfaturi concrete, vom descoperi cum să monitorizăm și să implementăm în mod eficient cele mai recente tendințe tehnologice.

10 moduri de a ține pasul cu lumea IT aflată în schimbare rapidă 

1. Învățarea continuă 

Deși mulți abia așteptau să scape de școală și să-și termine studiile, programatorii nu încetează să se perfecționeze de-a lungul carierei. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să vă sperie. După ce ați dobândit cunoștințele de bază într-o școală de calitate și ceva experiență, studiul în continuare pentru a ține pasul cu tendințele nu este atât de dificil – de fapt, face munca mai distractivă și vă menține activi. 

Una dintre cele mai bune modalități de a vă continua educația pentru a ține pasul cu schimbările din industria IT este participarea la cursuri și seminare online, precum și pregătirea pentru certificări profesionale. 

2. Citirea literaturii de specialitate 

Blogurile profesionale, revistele de specialitate, podcasturile și cărțile dedicate anumitor aspecte ale tehnologiei IT sunt o sursă excelentă de cunoștințe și informații noi. 

În plus, există forumuri online și grupuri de social media unde puteți discuta despre cele mai recente tendințe și practici cu pasionații de tehnologie și colegii voștri. 

3. Networking 

Conectarea cu alți profesioniști este extrem de importantă pentru succes în majoritatea afacerilor de astăzi. În IT, este, de asemenea, o modalitate excelentă de a obține o perspectivă directă asupra tendințelor, practicilor și perspectivelor de dezvoltare în acest domeniu. Înregistrați-vă pentru conferințe, evenimente și workshopuri. 

SFAT: Nu fiți timizi, încercați să abordați persoanele despre care credeți că au cunoștințe în pauzele prezentării și începeți o conversație cu aceștia. 

4. Experiența practică 

Când lucrați, cu siguranță nu veți duce lipsă de experiență practică. De asemenea, în școli precum LINK Academy, practica este de fapt fundamentul cursului. Cu toate acestea, este întotdeauna bine să depuneți eforturi pentru a obține experiență practică cât mai mult posibil: găsiți o pasiune sau un proiect open-source căruia să vă dedicați în timpul liber. 

Astfel, veți avea oportunitatea să colaborați cu colegi din toată lumea, dar și să faceți față unor probleme provocatoare și interesante care pot îmbunătăți industria IT. 

5. Specializarea 

Cum ar spune Muhammad Ali: „Zboară ca un fluture și înțeapă ca o albină”. 

Cu alte cuvinte, cunoașteți totul, dar fiți și experți în unul sau două domenii specifice. Prin urmare, pe lângă faptul că veți fi la curent cu noutățile din industria IT, trebuie să aveți și cunoștințe fundamentale despre o anumită problemă, motiv pentru care veți fi remarcați și recunoscuți ca experți. 

Urmăriți liderul 

Mulți lideri IT și influenceri din sectorul IT își împărtășesc adesea cu abnegație cunoștințele, opiniile și previziunile pe rețelele sociale și platformele profesionale, cum ar fi LinkedIn. Dacă îi urmăriți, puteți afla care sunt tendințele viitoare și vă puteți pregăti din timp. 

Antreprenorul de renume mondial Tim Ferriss recomandă să se acorde atenție la ceea ce fac oamenii dedicați în timpul liber. Și anume, proiectele la care lucrează așa-zișii tocilari din pasiune devin foarte des tendințe actuale și căutate în câțiva ani. 

6. Adaptabilitatea 

Viitorul este adesea imprevizibil, ceea ce este valabil mai ales în domeniul IT. Prin urmare, nu fiți prea înrobiți doar așteptărilor voastre și nici nu faceți planuri imuabile. Fiți pregătiți pentru diferite perspective și schimbări, care pot fi nu numai o sursă de incertitudine, ci și oportunități mari. 

Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt cheia succesului în sectorul IT. 

7. Gândirea spre înainte 

Deși nu puteți prezice viitorul, dacă ați făcut anumiți pași, puteți estima ce tehnologii ar putea deveni atractive în viitor. De exemplu, în prezent se pare că inteligența artificială, cloud computing, IoT, VR, blockchain și alte tehnologii ar putea fi la mare căutare în următorii câțiva ani. 

Aceeași regulă se aplică oricărei tehnologii noi: cine începe să o adopte primul va avea un mare avantaj. Așa că începeți să învățați lucruri noi înainte ca acestea să devină mainstream. 

8. Abilitățile soft 

Aceste abilități ar trebui să fie extrem de importante în toate domeniile de afaceri, inclusiv în IT, în următorii câțiva ani. Datorită lor, veți coopera mai bine cu echipa și clienții voștri, veți fi creativi și gata pentru rezolvarea problemelor. De aceea, pe lângă așa-numitele cunoștințe tehnice, devotați-vă îmbunătățirii acestor abilități fine, care afectează semnificativ eficiența în desfășurarea activității. Majoritatea companiilor știu că angajații lor pot stăpâni abilitățile tehnice care le lipsesc, dar că nu toată lumea este la fel de pregătită să lucreze la dezvoltarea abilităților soft. Prin urmare, este de așteptat ca în viitor companiile să acorde prioritate candidaților care dețin aceste competențe. 

9. Curiozitatea 

Pentru IT-iști, tehnologia este distractivă în sine. Are într-adevăr un potențial extraordinar de a ne schimba viețile în bine. Așa că munca în sectorul IT, pe lângă faptul că este bine plătită și aduce numeroase beneficii, este foarte satisfăcătoare. 

Așadar, păstrați-vă curiozitatea inițială, fiți pregătiți pentru noutate, nu vă fie teamă să fiți începători în unele lucruri, chiar dacă aveți ani de experiență, pentru că este o modalitate sigură de a fi mereu la curent. 

Cum vă putem ajuta să fiți mereu la curent în lumea IT 

Ca instituție care a ajutat cu succes experți în IT să înceapă și să-și avanseze cariera timp de un sfert de secol și al cărei curriculum este întotdeauna aliniat cu tendințele globale și cu cele mai recente practici, știm cât de important este să oferim cursanților noștri oportunitatea pentru studiu și îmbunătățire constantă. 

Având în vedere acest lucru, am creat un program educațional neobișnuit, care vă permite să continuați cu perfecționarea complet gratuită de un an de zile oricând este nevoie. Aceasta înseamnă că, de îndată ce apare o nouă versiune a software-ului sau tehnologiei în programa LINK Academy pentru care ați frecventat cursuri, deveniți eligibili să vă înscrieți la școlarizare gratuită prin intermediul celei mai moderne platformei de studiu la distanță. 

Așadar, din moment ce v-ați înscris o dată la LINK Academy, veți avea oportunitatea să dobândiți noi cunoștințe în domeniul pentru care v-ați școlarizat de câte ori doriți, pe o perioadă nelimitată. Este cel mai sigur și rapid mod de a fi mereu în tendințe. 

Împărtășiți-vă sfaturile și strategiile pe acest subiect în comentariile de mai jos. Împreună putem construi o comunitate IT mai puternică, mai bine informată și conectată.

  • 26.03.2024 12:44

Comentariu