Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Instrumentele pe care trebuie să le folosească fiecare designer web

glavna web dizajn

Fiecare designer web are instrumentele și programele preferate pe care le folosește în munca de zi cu zi. Sigur le aveți și voi. Totuși, dacă doriți să aveți succes în acest domeniu IT creativ, trebuie să urmăriți în permanență trendurile și să încercați noul software și noile instrumente aflate pe piață.

Vă prezentăm o listă de instrumente și programe care sunt cele mai importante în această muncă și pe care designerii web le folosesc zilnic.

1. ADOBE DREAMWEAVER (19,99 dolari lunar, opțiune free trial)

Acest program este oferit de compania Adobe și este primul software care a permis utilizatorilor să editeze vizual paginile web, nu scriind coduri. Este user friendly și se bucură de mare popularitate.
Cel mai mare avantaj este că prin Dreamweaver vă puteți dezvolta ideea de la schiță la site funcțional. Cu instrumentele deținute de acest program, puteți schimba site-ul pe loc și toate modificările sunt imediat vizibile.
Deși la început acest program a fost controversat, mulți designeri web și dezvoltatori susținând că nimic nu poate schimba codul scris manual, totuși, Dreamweaver a reușit să convingă toți criticii că este exact invers. Desigur, pentru a-l utiliza trebuie să cunoașteți bazele HTML, CSS și JavaScript, care sunt esențiale în ce privește crearea site-urilor.
(Acest program se plătește 19,99 dolari lunar, dar îl puteți încerca și gratuit) 

2. PHOTOSHOP ( de la 9.99 dolari lunar, free trial)

Photoshop este oferit tot de marea companie Adobe și este un program pentru editarea digitală a imaginilor, respectiv pentru crearea elementelor grafice raster, cu facilitatea desenului vectorial. Acest program este folosit de mulți experți, începând cu designeri grafici care creează imagini artistice digitale, reclame, precum și o imagine corporativă completă și fotografii de modă. Desigur, este folosit și de către designeri web, iar până astăzi a fost adaptat pentru lucru în 27 de limbi, fapt care spune multe despre popularitatea sa.
Cu acest instrument puteți să adaptați și editați orice imagine, să uniți mai multe imagini și să creați un aspect cu totul nou. Acesta este mai mult un instrument manual, deci trebuie să fiți bine orientați în design și să știți ce vreți să fie produsul vostru final ca să și obțineți asta. 

În zilele noastre puteţi asimila uşor utilizarea acestui program dacă alegeţi cursuri corespunzătoare de Photoshop.

photoshop

3. GITHUB (gratuit)

GitHub este hosting service de stocare online bazat pe Git software. El oferă designerilor interfața grafică bazată pe web, suprafață de lucru și integrare mobilă. GitHub permite utilizatorilor săi accesul la depozite, precum și conturi gratuite, folosite de obicei ca hosturi pentru proiecte software cu cod deschis. După rapoartele GitHub din aprilie 2016, aceștia dețin peste 14 milioane de utilizatori și 35 de milioane de depozite, ceea ce îi face cel mai mare host pentru cod sursă din lume.
Cel mai mare avantaj al acestui instrument, care în general este de programare, este că în cadrul său, într-un proiect poate lucra o întreagă echipă de programatori, dezvoltatori, designeri web, care urmăresc simultan dezvoltarea și corectează greșelile din mers. Ca să puteți crea sau schimba depozitele private deja existente, trebuie să aveți un cont înregistrat. 

4. BOOTSTRAP (gratuit)

Bootstrap este o platformă online gratuită (framework) pentru crearea site-urilor și aplicațiilor. Conține șabloane – bazate pe HTML, CSS și JavaScript – pentru tipografie, formulare, butoane, navigare și celelalte componente interface. Acest proiect este al doilea cel mai popular pe GitHub.
Spre deosebire de celelalte programe framework, acesta este concentrat exclusiv pe programul front-end development.
De la versiunea 2.0, Bootstrap susține designul web dinamic. Practic, aceasta înseamnă că ordinea pe pagina web se adaptează dinamic, în funcție de dispozitivul pentru care se creează (desktop, tabletă, smartphone).

bootstrap

5. CHERRY FRAMEWORK 4.0 (gratuit)

Acesta este un alt instrument folosit pentru a crea cadre, dar este destinat în special designerilor ce utilizează wordpress. Ultima versiune este construită pe baza feedbackurilor de la utilizatori și este destul de avansată ca să fie user friendly.
Cherry este foarte simplu de utilizat și practic se instalează în trei pași. Nu trebuie să vă gândiți la transferul de date. Este compatibil cu extensiile populare, așadar, în modul său de lucru se pot introduce diferite extensii, ca de exemplu: BuddyPress, Yoast, bbPress…
Instrumentele conțin multe date de utilizator și pluginuri, dar puteți dezactiva tot ce nu vă trebuie ca să nu vă deranjeze nimic în proiectarea site-urilor. 

6. ANTETYPE (169 euro, versiune free trial)

Acest instrument se folosește pentru crearea interfețelor utilizator (UI) pentru aplicații și site-uri. Este creat astfel încât utilizarea să fie simplă – crearea prototipurilor cât mai performante. Conține multe suplimente (widgets) care vă ajută să realizați un prototip și să începeți să creați. Ceea ce îl deosebește de alte aplicații este că există posibilitatea de a crea interfețe utilizator active, un lucru excelent pentru prezentarea lucrării la clienți. Instrumentul vine cu peste 400 de suplimente proiectate (widgets) și lasă posibilitatea de a le adăuga și pe cele proprii. Designul făcut în acest program este compatibil și cu monitoarele de mare rezoluție, dar se poate și micșora ca să corespundă cu display-ul telefonului sau al tabletei. Chiar dacă se plătește, există și o versiune de probă, care este gratuită. 

antetype

7. MOBIRISE (gratuit)

Creat în 2016, Mobirise intră în rândul noilor instrumente folosite la crearea site-urilor. Este complet gratuit, indiferent că se folosește în scopuri comerciale sau nonprofit. După cum îi spune și numele, vă permite să creați site-uri mobile friendly, pagini landing sau portofolii online.
Mobirise are deja multe blocuri făcute, așadar, puteți alege singuri blocul care vă convine cel mai mult și să lucrați în el. De exemplu: sticky header, full-screen intro area, video background, Bootstrap, content slider etc. Pur și simplu se adaugă blocurile dorite trăgându-le pe pagină și le puteți schimba cum doriți.
Site-urile create în Mobirise pot fi găzduite practic oriunde, pe Amazon sau pe un drive local. 

mobirise

8. WAMPMAMP, LAMP, XAMPP (gratuit)

Dacă ați finalizat munca de proiectare web pe un site și vreți să vedeți cum arată de fapt când se pune site-ul pe server, atunci folosiți acest instrument. Acesta reprezintă serverul web local care vine împreună cu baza de date și cu editarea PHP; cu alte cuvinte, cu tot ce trebuie ca un site să devină activ, inclusiv WordPress.
Pe scurt, tot ce proiectați puteți trece prin acest instrument și să vedeți cum ar funcționa pe un server web adecvat extern. WAMP este o versiune de instrumente pentru cei care lucrează în sistemul de operare Windows, iar MAMP este rezervat pentru Mac. LAMP îl folosesc cei care lucrează în Linux, în timp ce XAMPP este un instrument universal folosit pentru toate sistemele de operare.


Instrumentele sunt aici ca să vă ajute, dar succesul în muncă depinde în primul rând de inspirația voastră, dar și de hotărârea de a investi în educația personală și dezvoltare. În zilele noastre, designul web este una dintre cele mai căutate profesii de pe planetă și având cunoștințe din acest domeniu veți putea să alegeți unde să vă angajați, precum și salariul.
Granițele dintre munca designerului web și a programatorului se micșorează odată cu avansarea tehnologiei, iar dacă aveți idei și multă energie, vă puteți completa și îmbunătăți cariera la departamentul web programming, care vă deschide noi posibilități.


  • 25.05.2017 12:12

Comentariu