Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Pregătiți-vă: Ce tendințe digitale ne așteaptă în 2024

Când vă ocupați de marketing digital, începutul unui nou an nu este doar o oportunitate de a rezuma toate lucrurile interesante care s-au întâmplat în anul precedent, ci și de a privi curios spre viitor și de a afla despre inovațiile care ne așteaptă.

Iar experții în marketing digital știu că singura constantă sigură în munca lor este schimbarea. În cele din urmă, acesta și este unul dintre motivele pentru care nu se plictisesc niciodată.

În acest text, explorăm ce tendințe și inovații digitale ne așteaptă în 2024.

1) Rețelele sociale sunt aici pentru a rămâne

Diferite platforme sociale vor continua în acest an să lupte pentru utilizatori prin atragerea de conținut organic. Tulburările cauzate de achiziționarea Twitter-ului de către Musk a deschis în mod neașteptat oportunități pentru noi rețele sociale precum Threads și Bluesky. 

În 2023, Meta a lansat Threads, care ar trebui să fie un concurent direct al fostului Twitter, adică X. Pe această rețea, utilizatorii partajează conținut text și se angajează în dezbateri pe diverse probleme sociale și de altă natură. 

În prezent există aproximativ 160 de milioane de utilizatori pe Threads și este de așteptat ca în 2024 numărul acestora să continue să crească, așa că brandurile ar trebui să se grăbească cu prezența pe această platformă. În cele din urmă, jucători mari precum Marvel Entertainment, CNN, Google, Star Wars, TikTok și alții sunt deja acolo. 

Sfat: Având în vedere că aceasta este o platformă relativ tânără, este un loc extraordinar pentru branduri pentru a experimenta diferite strategii de marketing. O modalitate de a vă poziționa bine este să puneți întrebări și să inițiați discuții, pentru că tocmai acesta este scopul platformei Threads; cu alte cuvinte, să răspândiți brand awareness în loc să vă concentrați imediat pe atragerea utilizatorilor către site-ul vostru.

2) Nu este suficient a-i atrage, trebuie să-i și reținem

Fără a lua în considerare TikTok-ul, implicarea utilizatorilor cu conținutul rețelelor sociale a scăzut în ultimii ani. Cel puțin asta arată cercetările. Din acest motiv, brandurile sunt nevoite să creeze campanii distractive, educative și informative pentru a atrage atenția utilizatorilor. 

În 2024, unul dintre principalii factori de succes va fi tocmai gradul de retenție a utilizatorilor. Rețelele sociale au recunoscut acest lucru și fac deja schimbări care vor permite așa ceva. TikTok, care a fost cunoscut inițial pentru clipuri scurte, a început să testeze un format video de 15 minute la sfârșitul acestui an și permite, de asemenea, noi analize în care puteți urmări reținerea, audiența și revizionările.

3) Eroul din umbră – LinkedIn

Și în timp ce multe rețele au înregistrat o scădere a conținutului organic, LinkedIn se preconizează că va crește în 2024. Această rețea, care a început timid și oarecum plictisitor, ca un loc în care puteți să vă deschideți profilul de afaceri și să vă adăugați CV-ul, devine astăzi o adevărată comoară de conținut. 

Utilizatorii săi sunt mai activi ca niciodată: nu doar că publică conținut legat de munca lor, ci și subiecte generale de viață - de la îngrijirea sănătății fizice și mintale, la dezvoltarea personală, până la problemele de mediu. Prin urmare, companiile vor dori cu siguranță să-și consolideze prezența în această rețea în 2024 și să se poziționeze ca un loc dezirabil de muncă.

4) Inteligența artificială – deoarece oricine are nevoie de ajutor

Desigur, aceasta este ceva ca o mână virtuală, dar cu rezultate tangibile. 

Și anume, în 2024, inteligența artificială va deveni parte integrantă a planificării de marketing: de la idei pentru campanii și postări, la compunerea textelor și crearea de imagini, până la testarea A/B și analiza datelor. 

Mai simplu spus, AI are puterea de a accelera, îmbogăți și face strategiile de marketing mai precise și mai eficiente, așa că pentru a avea succes în această sferă este nevoie de familiarizarea cu diferitele sale capabilități și modele precum Chat Gpt și Midjourney

Cu alte cuvinte, specialiștii digitali creativi primesc în acest an un nou coleg cu care vor trebui să găsească un limbaj comun. 

De asemenea, și rețelele sociale integrează inteligența artificială:

  • TikTok permite utilizatorilor să-și personalizeze fleed-ul prin AI;
  • Instagram experimentează cu stickere create de inteligența artificială;
  • LinkedIn oferă utilizatorilor premium asistență AI în scrierea și găsirea locurilor de muncă;
  • YouTube folosește AI pentru Shorts și muzică.

Chiar dacă în 2023, AI a câștigat popularitate și a sugerat posibilități mari, a stârnit și controverse și îngrijorări considerabile. Prin urmare, chiar dacă în 2024 inteligența artificială va fi cu siguranță o tendință importantă, nimeni nu poate prezice cu certitudine evoluția implementării sale. Cert este că trebuie avută în vedere atunci când se creează prezența în spațiul digital.

5) Google Search va crește

Google Search generativ (SGE) aduce o experiență complet nouă de căutare datorită instrumentelor AI. Utilizatorii ar trebui să obțină rezultate mai semnificative și relevante pe baza interogărilor lor. Pe scurt, Google va fi mai aproape de voi decât oricând, deoarece va oferi nu doar linkuri utile, ci și va permite utilizatorilor să converseze cu el, punându-i întrebări suplimentare. 

Dacă, de exemplu, utilizatorul are îndoieli în legătură cu destinația de vacanță, Google va afișa o captură de ecran care îi va oferi diferite opțiuni, va oferi linkuri relevante și va permite continuarea conversației.

6) AI și PPC

Inteligența artificială are puterea de a produce o adevărată revoluție atunci când vine vorba de marketing PPC. 

Datorită asistentului AI, experții vor putea testa diferite variante de copii PPC și conținut video și vor putea analiza cantități mari de date relevante. Astfel, vor fi în măsură să optimizeze campaniile în timp real, să îmbunătățească precizia în targetare și să creeze anunțuri mai eficiente.

7) Meta și AI devin mai apropiate ca oricând

Schimbarea numelui Facebook în Meta a fost un semn că această companie se concentrează pe metaverse, care reprezintă următorul pas în conectarea prin rețelele sociale. Ca o combinație între digital și fizic, metaverse adună tehnologii precum realitatea virtuală și augmentată, gamingul și altele. 

Până în 2024, se preconizează că inteligența artificială va avea un rol special în cadrul metaverse-ului. Astfel, utilizatorii vor putea comunica cu Meta AI, un Chatbot îmbunătățit care știe să facă glume, să ofere recomandări și să decidă în dezbateri pe grupurile de chat. 

În plus, inteligența artificială a căpătat o față reală în metaverse. Adică mai multe dintre ele, și chiar destul de celebre.

Astfel, utilizatorii vor putea discuta cu personaje AI care împrumută fețe de la unele celebrități mondiale precum Snoop Dog, Mr. Beast și alții, și care au propria poveste, domeniu de expertiză și trăsături „umane” unice.

8) Experiența este importantă

O parte a regulilor Google Search Quality Evaluator se bazează pe următorul cadru: Experience - experiență, Expertise - expertiză, Authoritativeness - autoritate și Trustworthiness - încredere. 

Experiența este temelia special adăugată pentru a evidenția un punct de vedere unic și uman, în ciuda creșterii inteligenței artificiale. Într-adevăr, AI nu poate genera o experiență reală ca oamenii. Datorită acestui fapt, experții în marketing digital vor avea un loc asigurat în crearea de conținut de marketing credibil. 

Brandurile ar trebui să se asigure că performanța lor emană experiență, expertiză, autoritate și încredere, cu alte cuvinte, să creeze conținut autentic care să atragă utilizatorii.

9) Uneori, mai puțin este mai mult, în special atunci când căutați un influencer

În 2024, se așteaptă ca tot mai multe companii să recunoască importanța conturilor de pe rețelele sociale care au între 1.000 și 10.000 de urmăritori. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de nano-influenceri. 

De ce sunt importanți? 

Cercetările au arătat că astfel de conturi generează un angajament de peste două ori mai mare decât marii influenceri. Din acest motiv, companiile din industria frumuseții, modei și a wellnessului colaborează tot mai mult cu nano-influencerii. Nu doar că aceștia percep sume mai mici, dar adună și un public specific, care ar putea fi interesat de anumite produse.

10) Optimizarea conținutului pe rețelele sociale

Companiile au recunoscut de multă vreme importanța poziționării în Google Search. Acesta este motivul pentru care își editează cu atenție site-urile și își optimizează conținutul; cu toate acestea, timpurile se schimbă. 

Google a anunțat că aproximativ 40% din generația Z utilizează TikTok și Instagram ca motoare de căutare în loc de Google. Când luăm în considerare faptul că al doilea cel mai utilizat motor de căutare este Youtube, un lucru este clar: generațiile tinere folosesc din ce în ce mai mult rețelele sociale ca motoare de căutare principale

De aceea, dacă vor să ajungă la cel mai mare număr de utilizatori, în 2024, companiile vor dedica mai mult timp optimizării conținutului, cuvintelor-cheie și metadatelor de pe platformele sociale.

Nu așteptați schimbările, ieșiți-le în întâmpinare

Lucrurile mari sunt făcute de cei care nu se ascund de schimbări, ci le acceptă și le conduc. După cum ați văzut, 2024 ar trebui să fie un anul inovațiilor interesante care ne vor îmbunătăți experiența în lumea digitală. 

Pe lângă faptul că sunt interesante în sine, astfel de schimbări aduc și oportunități mari. Și anume, atunci când o nouă tehnologie sau tendință este implementată în lumea digitală, crește și nevoia de noi experți. 

De aceea, 2024 este anul ideal pentru toți cei care se gândesc să pășească în domeniul captivant al marketingului digital și al afacerilor, iar cunoștințele necesare le puteți dobândi la LINK Academy

Nu vă fie frică de schimbări, învățați cum să le folosiți.

  • 18.01.2024 10:18

Comentariu