Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Prelucrarea fotografiilor nu mai este ceva de speriat

Cine mai vrea să-și imagineze când poate să vadă? De aceea, astăzi folosim din ce în ce mai puțin cuvintele ca să descriem ceva, e mai simplu să arătăm: fotografii cu copiii, prietenii, locații, poze din concedii.

Putem spune că astăzi există atâția fotografi câți oameni care folosesc dispozitive mobile. Însă, nu fiecare fotografie merită atenție, dar poate ajunge acolo dacă știți ce și cum să corectați.

Editarea fotografiei nu este o muncă grea

Care sunt componentele unei fotografii proaste

Probabil că ați arătat de multe ori prietenilor voștri o fotografie blurată, întunecată și neclară, făcută cu camera telefonului mobil și ați prezentat-o ca unul din momentele de neuitat din viața voastră. Și prietenii v-au crezut pe cuvânt. Adică, au mai multă încredere în cuvântul vostru decât în contururile nedefinite ale imaginii digitale pe care tocmai le-ați prezentat-o. Cu alte cuvinte, ați trăit un moment fantastic, dar „amintirea digitală” înregistrată nu transmite privitorului atmosfera acelei experiențe.

Dacă știți să recunoașteți o fotografie de calitate, atunci sunteți prea critic față de propriile înregistrări. În acest caz, soluția stă în diferite filtre. Este suficient un singur clic pentru a modifica complet momentul captat în fotografie. Fotografia filtrată devine artificială, nenaturală și mai puțin valoroasă. Poate că este mai frumoasă fără filtru, sau poate nu? Totuși, trebuie să aveți în vedere că fotografii profesioniști evită în general să folosească filtrele.

Indiferent dacă știți să recunoașteți o fotografie bună sau nu, vă prezentăm în continuare câteva dintre cele mai frecvente erori făcute de oameni în timpul fotografierii.

Greșeli frecvente la fotografiile realizate cu camera telefonului mobil

1. Compoziție slabă

Una dintre erorile frecvent întâlnite în fotografii este compoziția slabă. Ea ne indică clar dacă prin obiectiv s-a uitat un fotograf profesionist sau nu. O compoziție slabă presupune că în imagine punctul focal nu este complet vizibil, așadar nu atrage atenția privitorului. De aceea, atunci când poziționăm subiectul sau obiectul în fotografie ar trebui să respectăm câteva reguli care pot ajuta mult la crearea unei compoziții mai clare și mai bune. Aici, în primul rând, ne gândim la: regula treimilor, compoziția centrală și simetria; planul din față și din spate: imaginea în imagine și liniile conducătoare în fotografie. O compoziție slabă poate fi neutralizată sau „corectată” cu ajutorul opțiunii „Crop”. Totuși, vă recomandăm să fiți atenți la compoziția fotografiei din start. 

2. Corecția perspectivei

Corecția perspectivei este necesară atunci când obiectivul aparatului foto și obiectul fotografiat nu sunt paralele. Atunci obiectul din fotografie pare curbat, ceea ce necesită editare. Perspectiva se corectează cu opțiunea „Lens correction”, cu care se corectează potențiala distorsiune. Cu opțiunea menționată se pot seta alinieri orizontale, verticale, sferice etc.

Fotografia digitală ca amintire

3. Lipsa focusului pe fotografie

În fotografie pot să existe prea multe obiecte/subiecte, motiv pentru care mesajul transmis de fotografie nu este clar, respectiv obiectul principal nu se distinge. Dacă vrem să evidențiem un segment special în fotografie, pe elementele care vrem să fie în afara focusului, aplicăm opțiunea „Blur”. Elementele care nu au fost supuse acestei intervenții vor domina fotografia, iar restul vor fi ușor blurate.

4. Prea mult zgomot

Zgomotul apare sub forma unei distorsiuni vizuale punctate și a decolorărilor de pe fotografie. Cauzele zgomotului pot fi numeroase. Câteva dintre ele sunt mișcarea subiectului, mișcarea aparatului foto în timpul fotografierii, lumina neadecvată etc.

Totuși, unele fotografii cu prea mult zgomot nu trebuie șterse. Cu ajutorul numeroaselor instrumente din editoarele foto (despre care vom discuta în continuare) putem să neutralizăm zgomotul excesiv din fotografie. Câteva dintre opțiunile pe care le putem folosi pentru a crește calitatea fotografiei sunt „Sharpness”, „Clarity” și „Contrast”. Cu opțiunea pentru setarea acuității („Sharpness”) se obține un contrast mai mic sau mai mare al marginilor. Spre deosebire de această opțiune, opțiunea „Clarity” oferă claritate fotografiei, respectiv crește contrastul dintre tonurile medii ale imaginii. Opțiunea următoare care poate reduce zgomotul în fotografie este „Contrast”. Și această opțiune influențează claritatea compoziției fotografiei. Cadrul blurat se poate corecta până la un anumit punct și se poate ascunde cu un contrast mai mare.

5. Fotografie prea luminoasă sau prea întunecată

O mare importanță au perioada din zi când este făcută fotografia și condițiile meteo. În acest sens, trebuie să menționăm că cea mai bună lumină pentru fotografiere este răsăritul sau apusul soarelui. Probabil că majoritatea știu că soarele nu trebuie să fie în fața sau într-o parte a obiectivului, ci în spate. Se știe că o vreme înnorată poate crea umbre pe fotografie. Dacă fotografia a fost făcută cu o lumină neadecvată, putem să folosim opțiunea „Exposure tool”, cu care corectăm lumina redusă din fotografie.

Editarea contrastului în fotografia digitală

6. Echilibru slab de culori în fotografie

Această intervenție asupra fotografiei este considerată una dintre cele mai complicate. Un echilibru slab al culorilor presupune o fotografie cu prea multe tonuri de galben sau chiar de albastru. Corectarea echilibrului se poate face prin adăugarea culorii albe în fotografie, în cazul în care există prea mult tonuri calde (respectiv de galben) sau prin eliminarea culorii albe dacă există prea multe tonuri reci (prea multe tonuri de albastru). În cazul acestui tip de manipulare a fotografiei digitale trebuie să ținem cont de faptul că aspectul ei trebuie să fie cât mai natural. 

Instrumente gratuite care vă pot deschide ușa fotografiei profesionale

Camerele telefoanelor mobile au performanțe tot mai bune și mai puternice și aproape că se pot compara cu orice aparat foto profesional. Totuși, se întâmplă des ca proprietarul unui telefon mobil cu o cameră bună să nu fie familiarizat cu toate performanțele aparatului său. Prin urmare, înainte de a se aventura în fotografiere, trebuie să cunoască toate opțiunile pe care le oferă camera dispozitivului mobil.

După ce vă familiarizați cu toate opțiunile camerei puteți face o fotografie destul de bună. Chiar dacă fotografia digitală nu corespunde anumitor criterii, respectiv dacă are una dintre greșelile menționate mai sus, se poate corecta. Nu trebuie să fiți fotograf profesionist, nici să pierdeți prea mult timp ca să înțelegeți cum să faceți anumite modificări pe fotografiile digitale. Astăzi, puteți să faceți foarte simplu și fără prea mult efort intervenții mai mici (sau mai mari) pe propriile fotografii.

Vă reamintim că Photoshop nu este singurul instrument care vă poate ajuta să corectați neregulile din portrete. Deci, pe lângă Photoshop, pentru a cărui licență trebuie să dați o sumă de bani, vă oferim niște opțiuni alternative de editare a fotografiei digitale, pentru care nu se percepe taxă. 

1.Servicii online gratuite de editare a fotografiilor

Dacă nu vreți să ocupați memorie pe calculator, atunci serviciile online gratuite pentru editarea fotografiilor sunt alegerea potrivită. Recomandarea noastră este să analizați servicii precum: Photopea, Fotor, iPiccy, BeFunky, Ribbet, LunaPic, PicMonkey, Canva, Online Image Resizer.

Pentru începători, aceste instrumente au o interfață destul de simplă și de clară, precum și suficiente opțiuni care pot îmbunătăți calitatea unei fotografii. Cu ajutorul opțiunilor de editare standard, aceste programe online oferă și opțiunea de a crea colaje (în această sferă, cele mai importante cu Fotor, Ribbet și iPiccy), precum și opțiunile de proiectare a unor diferite tipuri de vizual (în primul rând, aici ne referim la editoarele Canva, BeFunky și PicMonkey). Dacă este nevoie de modificări pe care le poate oferi doar Photoshop, vă propunem să accesați serviciul online Photoshop. Acest program este considerat o clonă a Photoshopului. Când vine vorba de experimentarea cu animații și efecte speciale, chiar și pentru eliminarea textului din imagine, se recomandă serviciul LunaPic. În cadrul anumitor servicii din cele menționate există și opțiunea de abonament pentru opțiunile suplimentare și avansate.

2. Programe gratuite pentru editarea fotografiilor, care trebuie instalate

De asemenea, pe internet găsiți instalări gratuite ale programelor pentru editarea fotografiilor. Este vorba despre variante desktop ale acestor programe. Ele pot fi utile dacă este nevoie de intervenții frecvente pe fotografii. Instrumentele instalate pentru editarea fotografiilor pot fi accesate și în afara rețelei. Ca la serviciile menționate mai sus, și la aceste programe există posibilitatea de a face abonament pentru anumite opțiuni suplimentare.

În acest sens, enumerăm instrumentele: RIOT (Radical Image Optimization Tool), ImBatch, Reshade Image Resizer, PC Image Editor, DigiKam, Polarr Photo Editor, Photo Pos Pro, Image TunerGIMP i IrfanView. Programele menționate oferă o paletă largă de opțiuni, printre care menționăm: schimbarea dimensiunilor fotografiei din mai mici în mai mari, fără să se piardă calitatea imaginii (Reshade Image Resizer); organizarea imaginilor și a formatelor video în albume (DigiKam); introducerea unei mărci comerciale în fotografie (Image Tuner); oferta de peste 100de filtre grafice diferite (Polarr Photo Editor); citirea și conversia diferitelor formate de fotografii vizuale (PC Image Editor, IrfanView, Image Tuner); înlocuire alternativă pentru Photoshop (GIMP).

3.Aplicații pentru editarea fotografiei digitale pe dispozitivele Android și iOS

În cadrul funcției de publicare pe rețele sociale și mass-media, în continuare prezentăm anumite aplicații care se pot descărca gratuit, și anume: Pixlr, VSCO, Snapseed, Camera 360, Font Candy, FlickrmPrisma i MuseCam.

Unele dintre ele se folosesc pentru editarea manuală a imaginilor pe telefon (Pixlr, Snapseed, Flickr), pe când altele, putem spune, au funcția de a îmbunătăți camera existentă (Camera 360). Deseori, aceste aplicații conțin și filtre mai noi și mai avansate, pentru iubitorii lor (VSCO, Snapseed). În aplicația Prisma nu este vorba de aplicarea filtrului, datele de pe fotografie se scanează și se transformă astfel încât să simuleze diferite tehnici de fotografiere din diferite curente artistice.

Dacă ați avut parte de o experiență plăcută cu un instrument pe care nu l-am menționat, împărtășiți-ne experiența într-un comment mai jos.

Deși se spune că frumusețea stă în ochiul privitorului, nu se justifică ca astăzi să nu se cunoască bazele creării unei fotografii bune care vorbește mai mult decât 1000 de cuvinte. Cu acest text doar am deschis ușa care duce către lumea interesantă a fotografiei.

Dacă vă interesează să învățați mai multe despre vizualizarea digitală și să o aplicați, parcurgeți unul din cursurile contemporane care vă oferă cunoștințe mai detaliate și mai diversificate despre mass-media contemporană și instrumentele ei. Dacă nu aveți timp să vă dedicați în totalitate fotografiei, acesta poate fi un job suplimentar.

  • 22.01.2019 10:27

Comentariu