Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Cum să vă curățați echipamentul IT în perioada pandemiei de COVID-19?

Deoarece în această perioadă, dar și în general, dispozitivele IT și telefoanele mobile sunt indispensabile vieții de zi cu zi, aveți grijă ca echipamentul vostru și aspectul suprafeței de muncă să fie întotdeauna curate.

Însă, știați că tocmai pe dispozitivele și suprafețele de lucru bacteriile și virușii rezistă chiar și până la 28 de zile?

Pentru a vă dezinfecta cât mai ușor instrumentele și suprafațele de lucru, ne-am informat pentru voi care sunt cele mai eficiente măsuri de protecție a echipamentului IT în această perioadă de luptă împotriva virusurilor și bacteriilor.


Curățarea computerului

Cum să vă curățați eficient echipamentul IT?

Veți fi surprinși să aflați că pe biroul și pe echipamentul vostru IT se adună de 18 ori mai multe microorganisme nedorite. Atenție însă, soluțiile obișnuite de curățare a dispozitivelor IT nu elimină virusurile. Citiți aceste instrucțiuni:

Iată ce trebuie să faceți înainte de curățare:

  • scoateți dispozitivul din priză sau înlăturați-i bateria;
  • nu folosiți niciodată soluții chimice puternice, în special cele care conțin amoniac;
  • aveți nevoie de: o cârpă non-abrazivă sau din microfibră, un bețișor cu vată, apă, alcool, șervețele dezinfectante.

Tabletă, PC și laptop

Ce aveți nevoie? Cârpa din microfibră (de obicei o țesătură poate zgâria ecranul), alcool de cel puțin 70%, apă fiartă sau distilată.

Curățați mai întâi ecranul cu cârpa umedă, apoi cu cârpa înmuiată în alcool de cel puțin 70%. Astfel, veți înlătura potențialelele bacterii și virusuri, petele și mizeria de pe ecran.

Ar trebui să știți:: De obicei, apa poate dăuna ecranului, așadar înainte de curățate, întotdeauna fierbeți-o.

Tastatura

De ce aveți nevoie: aer comprimat, bețișor cu vată, alcool diluat de 70% (adăugați alcoolul în 0,5 l apă), o cârpă.

Mai întâi, suflați cu aer comprimat peste tastatură. Înmuiați cârpa în alcool și ștergeți cu ea tastatura, iar apoi cu bețișorul cu vată îmbibat în alcool curățați cu atenție spațiul dintre taste. Astfel, veți înlătura tot ce nu trebuie să se găsească pe tastatura voastră și cele de 400 de ori mai multe bacterii și viruși decât pe orice altă suprafață.

Atenție! Soluțiile cu peste 40% alcool pot decolora tastatura.

Mouse-ul

De ce aveți nevoie? Un bețișor cu vată, ac, alcool izopropilic, apă și șervețele antibacteriene.

Acul se folosește pentru a ajunge la cele mai înguste suprafețe de pe mouse, iar peste senzor treceți cu bețișorul îmbibat în alcool sau apă. Curățați restul mouse-ului cu o cârpă umedă sau cu șervețele antibacteriene. Nu doar că veți distruge virușii, veți observa și că mouse-ul se mișcă mai bine.

Atenție! Țineți cont că produsele chimice mai puternice pot dăuna mouse-ului laser.

dispozitivele IT

Căștile și difuzoarele

Ce vă trebuie? Șervețele dezinfectante și combinația: alcool de 70% + apă.

Ștergeți căștile cu șervețele dezinfectante, apoi îmbibați o cârpă sau vată în amestecul de apă și alcool și ștergeți-le încă o dată. La final, trebuie să le curățați cu o cârpă uscată. În același mod puteți curăța și difuzoarele. Țineți cont că pe aceste suprafețe sensibile nu trebuie să folosiți mijloace abrazive sau alcool mai puternic.

Atenție! Dacă aveți căști cu microfon, aveți grijă ca deschizăturile să nu se umezească prea mult. Nu scufundați căștile în nicio soluție de curățare sau lichid.

Telefonul mobil, tableta, iPod-ul și dispozitivele iPod

Ce aveți nevoie? O cârpă umedă, șervețele dezinfectante, alcool de 70%.

Ecranul și spatele telefonului se pot curăța cu o cârpă umedă sau cu șervețele dezinfectante. Apoi, puneți pe cârpă alcool și ștergeți ecranul încă o dată, pentru a fi sigur că virușii și bacteriile au fost înlăturate.

Dacă folosiți iPhone și iPad, știți că Apple a fost împotriva ideii de a aplica dezinfectant pe dispozitivele lor. Însă, acum acest lucru s-a schimbat – și această companie recomandă ca și iPhone-ul se poate curăța cu un șervețel dezinfectant care conține până la 70% de alcool izopropilic..

Table grafice

De ce aveți nevoie? O cârpă din microfibră, alcool de până la 70%, șervețele antibacteriene.

Instrumentul preferat al designerului se curăță cu o cârpă îmbibată în alcool cu concentrație sub 70%. În același mod curățați și spatele tablei, iar pentru spațiul dintre ecran și spate folosiți bețișorul îmbibat în alcool. Nu uitați că creionul se poate șterge cu un șervețel antibacterian.

Smart Watch

Ce aveți nevoie? O cârbă nonabrazivă, apă caldă.

Dezactivați smart watch-ul și scoateți-l de pe brățară. Țineți-l 10-15 secunde sub jetul de apă caldă și curată, apoi uscați-l și curățați-l cu o cârbă nonabrazivă. Astfel veți elimina microorganisme nedorite. În acest caz nu folosiți săpunuri sau alte mijloace de curățare, deoarece pot dăuna funcționării ceasului.

Încărcătoarele

Ce aveți nevoie? Cârpă și soluție: alcool de 70% sau 75% + apă.

Îmbibați cârpa în soluția de alcool și apă în proporție de 50% alcool (de 70 sau 75%) și 50% apă și curățați partea metalică. Ștergeți-o imediat cu o cârpă uscată. La fel, curățați și partea din plastic a dispozitivului. Înainte de a pune încărcătorul în priză, lăsați-l să se usuce.

Curățarea eficientă a suprafețelor de lucru

Cum dezinfectați suprafața de lucru?

Când vine vorba de suprafața de lucru, avem la dispoziție numeroase posibilități de dezinfectare: momentan cele mai populare sunt: asepsol, hidrogen, alcool, iar în unele cazuri și dezinfectantul.

În orice caz, iată rețeta pentru soluția cu care puteți curăța suprafețe din lemn, metal și plastic, astfel încât să fiți siguri că ați înlăturat toți virușii și bacteriile.

Faceți o soluție din apă și alcool (chiar 96%) în proporție de 60% apă și 40% alcool. În loc de apă și alcool, puteți folosi și altă combinație – apă distilată și oțet. În acest caz, folosiți o soluție care conține 50% apă și 50% oțet. Îmbibați cârpa în soluție și curățați suprafața de câteva ori. Această formulă începe să acționeze abia după 10 secunde și distruge 100% bacteriile și virușii.

Cum să vă folosiți timpul în perioada campaniei #staiacasă?

Acum când cunoașteți cele mai eficiente măsuri de protecție a echipamentelor IT – aveți grijă de sănătatea și de dispozitivele voastre. Iar pe durata campaniei #staiacasă, lista de lucruri pe care le-ați putea face este probabil imensă. Voi trebuie să vă stabiliți prioritățile.

Aici vă poate ajuta LINK Academy care s-a alăturat acestei campanii și a decis ca tuturor celor care doresc să progreseze sau să dobândească cunoștințe noi, să le ofere gratuit cele mai căutate cursuri online. În fiecare săptămână veți putea parcurge cursuri de programare, design și CAD, abilități de IT business și cursuri de limbă engleză.

Faceți chiar astăzi primul pas către noi cunoștințe – înscrieți-vă la cursul curent și profitați de timpul petrecut acasă.

  • 30.04.2020 17:28

Comentariu