Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Ce vrea de fapt Google prin achiziționarea Nest Labs?

Nest Labs

 

Google a achiziționat anul acesta firma Nest Labs cu 3 miliarde de dolari. Nest Labs se ocupă cu producerea de termostate, alarme de fum și alte dispozitive inteligente pentru casă. De ce acest preț exorbitant pentru un termostat și o alarmă de fum?

Într-un top al companiilor care vin inovații în domeniul tehnologie, Google se află pe locul 2. Celor de aici le place să riște și investesc foarte mult în tehnologii revoluționare. Acesta este și motivul pentru care mai mereu scot din mânecă un dispozitiv sau un serviciu total surprinzător, dar de care simțeam că avem nevoie. Bineînțeles că uneori o mai dau și în bară, exemplul recent fiind Motorola.

Pornind cu ideea de a face puțină ordine în rândul site-urilor, Google este într-o continuă expansiune pe piața tehnologie de tot felul. De curând au achiziționat o firmă specializată în fabricarea de roboți care merg și se suie pe pereți. Această firmă se pare că lucrează și cu armata americană.

Tot Google lucrează la o mașină care se conduce singură. Mai mult, în domeniul auto au făcut parteneriate cu Audi, Honda sa Hyunday pentru a aduce la bordul mașinilor sisteme bazate pe Android. Aceste sisteme pot colecta date despre mediu și despre șofer pentru a îmbunătăți singuranța și a face o expriență a șofatului cât mai plăcută.

Dar ce se întâmplă cu Nest? De ce atâția bani pentru un termostat.

Speculațiile sunt destule, iar majoritatea se leagă de intenția Google de a afla cât mai multe despre oameni. Exact ce face în cast moment cu motorul de căutare și cu miile de scripturi care vor să intuiască ce vrei să cauți.

Informația este puterea, iar cantitatea ei este foarte importantă. Google știe de mult acest lucru și atât timp cât suntem online și îi accesăm motorul de căutare sau îi folosim browserul Chrome totul este sub control și ne poate monitoriza ușor. Discuția pe această temă este lungă. Conectarea multor servicii de la Google par să sugereze acestă stare de control.

Ce se întâmplă atunci când nu suntem online? Ce acțiuni întreprindem? Google vrea să știe asta. Ajutorul va veni din parte unui dispozitiv necesar în orice casă modernă care vrea să fie ECO și să reducă la maxim cheltuielile cu energia. Este vorba de un termostat inteligent. Google este o companie care face demersuri în vederea tehnologiilor ECO. Termostatul Nest era exact ce avea nevoie pentru a colecta date atât timp cât suntem offline.

La fel pot faceși toatecelelalte dispozitive pe care le-a achiziționat o dată cu Nest Labs.

Prețul achiziționării este foarte bizar: 3 miliarde de dolari. Google și dorea foarte mult aceste aparat. Dar de banii aceștia puteau la fel de bine să își făcă singur o divizie de termostate și alte aparaturi de casă inteligente. Ceva tehnologie existentă în Nest, pe care Google nu o avea și nici nu o putea face, trebuie să fie la mijloc.

 

Să discutăm puțin despre termostat...

Termostatul stă pe perete și preia temperatură. Atributul său de ”inteligent” îi dă voie să se conecteze la internet, la smartphone și să trimită date pentru optimizarea consumului de energie. Dar optimizarea se face după introducerea parametrilor unei locuințe, cum ar fi suprafață, orientare, volum și chiar număr de locuitori.

Aici intervine Google care are și el nevoie de acele date. Justificarea va fi necesitatea lor în determinarea profilului de consum sau alte chestii. Dacă până acum, pe baza căutărilor de pe internet, Google construia un profil personal, acum pe baza unor noi date poate trece la profile de grup pentru locuitorii unei case.

Posibilitățile de colectare a datelor sunt foarte mari și Google știe că pentru a domina piața pe toate planurile are nevoie și de acest informații.

Ar fi interesant să instaleze și o cameră video în termostat pentru a putea supraveghe casa atunci când ești plecat.

Acestea pot fi doar speculații, însă nevoia de date a lui Google este reală. Mai mult, suma plătită nu se justifică.

 

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 04.02.2014 13:13

Comentariu