Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Programe despre care nu o să credeţi că sunt gratuite

Achiziţionarea soluţiilor software licenţiate pentru programare, design, administrare şi alte domenii poate însemna o mare cheltuială, în special pentru cei care încă nu au început să se ocupe profesional de IT. De aceea, se întâmplă deseori ca cei care sunt la început de carieră să apeleze la versiunile lor piratate, care nu doar că sunt ilegale, ci au şi o influenţă negativă la funcţionarea calculatorului vostru.

Programe gratuite

Însă, mulţi pierd din vedere că există o modalitate de a-şi echipa calculatorul cu toate programele necesare, fără să cheltuiască măcar un leu.

Aproape fiecare program folosit des în prezent are un înlocuitor complet gratuit. Într-adevăr, uneori aceste alternative nu sunt chiar de calitate, dar există cazuri când diferenţa este infimă. De aceea, vă prezentăm nişte programe foarte utile despre care utilizatorii din întreaga lume au numai cuvinte de laudă.

Notepad++

Programe gratuite - notepad++Acesta este moştenitorul editorului old-school de text Notepad, scris în limbajul de programare C++, unul dintre cele mai frecvente şi de încredere instrumente pentru codificare. Deşi se poate folosi pentru scrierea multor limbaje de programare, Notepad++ este folosit cel mai des de către dezvoltatori web pentru scrierea codurilor HTML. Indiferent că este vorba de începători în lumea IT sau de cei cu experienţă, Notepad++ oferă soluţii simple şi intuitive care uşurează şi accelerează scrierea codului. Pe lângă asta, creatorii care stau în spatele acestui program laudă atât viteza lui, cât şi cantitatea mică de memorie pe care o consumă în timpul lucrului.

Visual Studio Code

Programe gratuite - visual studio codeMult timp, piaţa software pentru scrierea codurilor a fost împărţită în software-e care funcţionează în mediul Windows şi cele create pentru Linux. Compania Microsoft a iniţiat în 2015 Visual Studio Code (VSC), code editor care reconciliază două dintre cele mai cunoscute sisteme de operare, iar pe lângă asta VSC funcţionează şi pe macOS. Numărul limbajelor de programare în care se poate scrie codul în VSC îi va bucura şi pe cei mai promiţători dezvoltatori. Indiferent că preferaţi Java, C++, C#, PHP, Ruby, Python, SQL, Swift sau oricare alt limbaj de programare cu aplicare universală sau specifică, există o mare probabilitate ca Visual Studio Code să devină editorul vostru de cod preferat.

GIMP

Programe gratuite - gimpDacă căutaţi recenziile pe internet despre acest software, veţi vedea că aproape sunt în unanimitate în evaluarea lor – GIMP este aproape la fel de important ca şi Photoshop-ul. Totuşi, spre deosebire de programul Adobe, GIMP nu costă nimic. Deci, GIMP reprezintă o versiune complet gratuită a programului pentru crearea elementelor grafice raster sau, spus colocvial – editarea digitală a fotografiilor. El conţine aproape toate opţiunile importante pentru editarea fotografiilor, permite lucrul cu filtre şi layere, iar pentru interfaţă există un număr mare de plug-in-uri, de asemenea, gratuite.

Inkscape

Programe gratuite - inkscapeCeea ce este GIMP pentru Photoshop, la fel este Inkscape este pentru Illustrator. Inkscape este, deci, un program pentru crearea şi editarea elementelor vectoriale şi reprezintă un înlocuitor gratuit foarte bun pentru programele puternice din domeniul respectiv, precum Adobe illustrator sau CorelDRAW. Inkscape este compatibil cu cele mai importante formate vetoriale precum SVG şi EPS şi conţine cele mai importante opţiuni pentru lucrul cu obiectele pe care le oferă şi programele licenţiate plătite. Singura „observaţie” referitoare la acest program gratuit minunat este un timp de execuţie a comenzii puţin mai lung, fapt care cu siguranţă nu va deranja majoritatea utilizatorilor.

Blender

Programe gratuite - blenderO problemă frecventă cu care se întâlnesc cei entuziasmaţi în lumea modelării 3D este că programele specializate precum, de exemplu, Autodesk Maya necesită configuraţii de calculator foarte puternice. Însă, există speranţă pentru voi chiar dacă calculatorul vostru nu are un procesor super rapid, de 16 GB RAM şi o hartă grafică puternică. Blender este un program 3D fantastic despre care nu o să credeţi că ocupă puţin peste 100 MB din spaţiu. Şi în plus – este complet gratuit. Software conţine un sistem de randare, posibilitatea de umbrire a obiectelor, simularea dinamică a evenimentelor şi multe alte opţiuni care vă vor face să vă petreceţi timpul liber în lumea magică a modelării 3D.

DraftSight

Programe gratuite - draftsightDraftSight face parte din grupul de programe CAD ceea ce înseamnă că software-ul este conceput astfel încât să crească productivitatea, să ofere un design de calitate şi să permită o comunicare simplă cu o documentaţie numeroasă. Primul program de acest gen care vă vine în minte probabil este Autodesk AutoCAD, iar DraftSight este un înlocuitor gratuit pentru el şi alte programe similare. Software este destinat inginerilor, arhitecţilor, dar şi tuturor celor care au nevoie de proiectare bidimensională pentru cele mai diferite scopuri. Programul suportă formate precum DWG şi DXF.

Ubuntu

Programe gratuite - ubuntuCa cireaşa de pe tort, unul dintre cele mai cunoscute şi mai folosite sisteme de operare este complet gratuit, şi este vorba, desigur, despre Ubuntu, care face parte din grupul sistemelor de operare Linux. Probabil aţi auzit că tocmai programatorii preferă deseori astfel de sisteme de operare comparativ cu omologii Microsoft cei mai răspândiţi comercial, iar această alegere este apărată cel mai des cu atitudinile că Linux, comparativ cu Windows, este un mediu de lucru mult mai sigur şi mai fiabil, că este de natură open source, ceea ce înseamnă că codul său sursă este disponibil pentru înlocuire.

Nu trebuie neglijate nici alte caracteristici ale lui Ubuntu, precum sistemele de administrare a pachetelor de program (automatizarea, instalarea şi îmbunătăţirea programului), suport de calitate şi o posibilitate mai mare de customizare comparativ cu Windows.

După cum probabil aţi presupus, lista programelor gratuite de calitate nu se termină aici. Fiecare dintre programele menţionate are zeci, poate chiar sute, de alte alternative pe care le puteţi căuta pe internet, încerca şi alege care vă corespunde cel mai mult. Care este free software-ul vostru preferat?

  • 18.07.2018 16:02

Comentariu