Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Cum să devii un tester profesionist de software: Cunoștințe și abilități necesare

Poate că nu știați, dar există oameni care trăiesc... hm, din greșeli. De fapt, din descoperirea greșelilor, dar ale altora.

Cel mai interesant este că munca lor este doar să observe o greșeală și să o raporteze persoanei care se ocupă de corectarea acesteia. Și, ce e și mai nebunesc, acest job este bine plătit, așadar, în țara noastră salariile câștigate de acești experți sunt de până la 1.568 EUR pe lună, în timp ce în străinătate salariile sunt mult mai mari.

tester profesionist de software

Acum urmează ceva incredibil – cunoștințele și abilitățile necesare pentru a efectua această muncă nu sunt deloc greu de dobândit:

  • doamnelor și domnilor, faceți cunoștință cu testerul de software, o persoană de neînlocuit în fiecare echipă IT.

Cine sunt testerii de software, ce fac ei de fapt și cine le-a făcut posibil acest lucru

Persoanele a căror profesie poartă acest nume puțin plictisitor lucrează de fapt într-un mediu foarte dinamic și au un impact extrem de pozitiv asupra mediului lor, ceea ce se reflectă, de exemplu, în asigurarea faptului că dispozitivul de pe care citiți acest text funcționează fără probleme.

Cu alte cuvinte, testerii de software au o sarcină simplă: să găsească erori (bug-uri) în diferite sisteme și programe de calculator.

Doar gamerii știu câți nervi au avut din cauza unui bug în jocul lor preferat. Însă, erorile pot cauza probleme mult mai mari decât nervi întinși la maximum. Și anume, fiecare aplicație pe care o folosim zilnic, precum rețelele sociale, e-banking-ul și diferite dispozitive medicale, trebuie să funcționeze impecabil, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, este important să înlăturăm erorile. În caz contrar, consecințele pot fi foarte costisitoare și chiar periculoase.

De exemplu:

Bug-ul mileniului reprezintă una dintre cele mai mari erori de programare, pentru care s-au cheltuit până la 300.000.000.000 de dolari pentru remediere. Întreaga problemă a apărut din cauza faptului că software-ul nu a reușit să recunoască anul 2000 ca fiind '00 și nici să includă o zi în plus, întrucât era an bisect. Deci, acest mileniu pe planeta Pământ nu a început prea bine pentru noi, dar am avut probleme și în afara lui...

„Sonda spațială Mariner 1”, care era programată pentru o misiune în jurul planetei Venus, a deviat cursul în timpul lansării, motiv pentru care inginerii NASA au distrus-o pentru a preveni căderea la sol. Prejudiciul total a fost de 18.000.000 de dolari la acea vreme și a fost cauzat de – nu veți crede – o liniuță suplimentară în cod. Asta ar trebui să vă pună pe gânduri atunci când folosiți semne de punctuație în scriere...

Să ne întoarcem din nou pe planeta noastră dragă, unde termostatele inteligente Nest și-au mărit brusc consumul de baterie, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune. O eroare a codului în timpul actualizării este motivul pentru care aproape toți utilizatorii termostatelor Nest au înghețat și i-au invidiat pe cei care se încălzesc cu lemne.

Testerii de software au fost inventați tocmai pentru a preveni astfel de lucruri. Cu ochii lor ageri:

  • economisesc bani companiilor;
  • au grijă de securitatea programelor și dispozitivelor;
  • garantează calitatea produsului și satisfacția clientului.

Cum le fac pe toate

Există două tipuri de testare: testare manuală și testare automată.

La testarea manuală a software-ului, testerii studiază documentația echipei de programare pentru a se familiariza cu ceea ce ar trebui să facă software-ul și pentru a vedea unde se abate de la specificații. Folosind software-ul, testerul observă erorile, modul în care au apărut și trimite acest lucru echipei de programatori, care apoi le remediază. Dacă sunteți gamer, acesta este jobul ideal pentru voi, deoarece testerii manuali lucrează de obicei în industria de gaming, unde joacă jocuri și raportează erori echipei.

Testarea automată a software-ului presupune utilizarea unor instrumente speciale pentru găsirea erorilor. Pe baza codurilor executate, instrumentele generează rezultate de testare, astfel încât acest tip de testare a software-ului este util mai ales atunci când trebuie să se stabilească modul în care se comportă o aplicație când un număr mare de utilizatori o folosesc în același timp sau când este necesar să se verifice un număr mare de intrări de date în aceasta.

Care sunt cunoștințele și abilitățile necesare pentru acest job?
Un tester de software are o poziție specifică între programator și utilizatorul final. Este un fel de mesager care transmite mesaje importante. Prin urmare, pentru ocupația sa sunt necesare abilități hard și soft, precum și alte câteva „condimente” care vor fi discutate.

Cunoașterea instrumentelor de testare

În afară de testarea manuală a software-ului, trebuie să stăpâniți și testarea automată folosind instrumentul Selenium. În plus, trebuie să știți să lucrați cu celebrele programe de testare a performanței (ApacheBench și Apache JMeter) și cu popularul instrument de monitorizare și analiză a pachetelor de rețea (Wireshark). Vestea bună este că, odată ce stăpâniți unele dintre aceste instrumente, le puteți utiliza pentru a verifica diferite aplicații și software.

  • Concepte de securitate

Testerul de software ar trebui să cunoască diferite concepte de securitate, precum și tehnicile și algoritmii criptografici utilizați cel mai des, adică să lucreze în toate domeniile de testare a software-ului conform standardelor IEEE Software Engineering Body of Knowledge.

  • Puțină programare

Pentru a testa automat software-ul, este necesar să știți să lucrați în Python sau Java cel puțin la un nivel de bază. Nu doar că veți fi un tester mai bine plătit în acest fel, ci veți avea și o bază excelentă dacă vreți vreodată să deveniți programator.

  • Abilități de comunicare

Acum deja suntem pe teritoriul abilităților soft. Un tester de software trebuie să fie capabil să comunice clar rezultatele testării sale restului echipei. Știm cu toții că programatorii pot fi puțin ciudați, de aceea testerii de software ar trebui să le comunice erorile într-un mo clar și respectuos.

  • Problem solving

O greșeală este egală cu o problemă. Prin urmare, găsirea erorilor înseamnă de fapt rezolvarea problemelor. La fel ca problemele, unele erori pot fi ascunse sub preș, așa că este treaba unui bun tester de software să le găsească, astfel încât să poată fi remediate. Prin urmare, abilitățile de rezolvare a problemelor și un ochi bun pentru detalii sunt importante pentru această carieră profitabilă.

  • Cunoașterea unei limbi străine

Aceasta nu este o abilitate necesară, dar dacă doriți să lucrați pentru angajatori la nivel global și să faceți parte din echipe internaționale, cunoașterea de bază a unei limbi globale precum engleza sau germana vă va ușura semnificativ munca.

  • Certificare

Ei bine, acum ajungem la „condimente”. Deținerea certificării ISTQB recunoscută pe plan internațional pentru testeri de software nu este doar o confirmare independentă a cunoștințelor și abilităților voastre, ci și o modalitate excelentă de a vă remarca în marea de candidați.

Este vorba despre o asociație internațională nonprofit de testeri de software, a cărei certificare aduce beneficii semnificative precum:

  • un certificat de cunoștințe recunoscut la nivel internațional, care este deosebit de apreciat de către angajatori;
  • dovada transparentă de expertiză care vă va ajuta la angajare;
  • îmbunătățirea credibilității profesionale (în calitate de deținător al acestui certificat, aveți dreptul unic de a utiliza sigla ISTQB® Certified Tester).

După cum am menționat la început, cunoștințele pentru această carieră se dobândesc ușor și rapid și nu aveți nevoie de experiență anterioară sau de educație formală.

Atunci, cum se ajunge la cunoștințe?

Nu există o modalitate mai rapidă și mai eficientă de a dobândi cunoștințe pentru o carieră ca tester de software decât o școală IT de calitate.

La programul nostru Software Testing and QA, participanții dobândesc cunoștințe și abilități în doar 12 luni, care le permit să concureze pentru primul lor job în acest domeniu.

Dacă luăm în considerare mentoratul unor experți IT dovediți, posibilitatea de a frecventa cursuri în clasă sau de la distanță, oportunitățile de a obține certificare ISTQB și cursuri opționale în engleză și germană, dobândirea de cunoștințe pentru această profesie profitabilă ar trebui să fie ușoară și rapidă.

Pentru a trăi din greșelile altora, înscrieți-vă aici.

  • 11.09.2023 16:29

Comentariu