Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Ce să faceți când vă este lene să învățați: motive pentru lene și modalități de a le depăși

EDGE RAČUNARSTVO: I kompjuteri vole „rad od kuće”

Deși învățarea este aproape la fel de vitală ca deplasarea, mulți consideră această activitate dificilă. Se pare că cu cât îmbătrânim, cu atât avem mai puțină răbdare să stăm jos și să fim atenți la asimilarea unor informații noi.

Acest lucru nu este chiar atât de ciudat, având în vedere că învățarea este un proces de muncă intensiv care necesită timp și efort. Atunci când, de exemplu, începeți perfecționarea care vă va aduce cunoștințe și abilități noi pentru avansarea în carieră, trebuie să vă potriviți învățarea cu restul activităților, cum ar fi munca, familia, responsabilitățile zilnice, hobby-urile etc. Din aceste motive, nu este de mirare că mulți oameni simt respingere atunci când trebuie să învețe ceva.

Obstacolele în procesul de învățare pot fi diverse: de la un scaun incomod, la o conexiune slabă la internet, până la prea multe responsabilități, frică de eșec sau burnout emoțional. Unele dintre acestea pot fi depășite cu ușurință, în timp ce altele necesită mai mult timp și efort intens.

În acest text, vom analiza de ce vă este (uneori) dificil să învățați și cum să învingeți lenea.

Lenea nu este la fel ca procrastinarea

Poate vă va surprinde că lenea și procrastinarea sunt două stări diferite, deși par similare.

Pe scurt, lenea este lipsa dorinței de a face ceva, adică o decizie conștientă de a amâna o sarcină dificilă pentru a face ceva plăcut. De exemplu, o persoană leneșă este capabilă să se relaxeze și să nu se gândească la sarcinile neterminate, în timp ce un procrastinator nu poate să facă acest lucru.

Deși procrastinarea înseamnă și amânarea sarcinilor dificile, acest proces nu presupune odihnă, ci ocuparea cu altceva, mai puțin important, în timp ce ne gândim mereu la sarcina pe care trebuie să o facem de fapt.

Atât lenea, cât și procrastinarea pot avea cauze diferite: lipsa dorinței de schimbare, teama de noi responsabilități, dar și oboseala reală; dacă o persoană lucrează, are grijă de copii și de casă, nu va mai avea multă energie să se așeze și să învețe ceva nou.

Când lenea durează săptămâni întregi, vă simțiți letargic și fără energie. În acel moment, chiar și ideea de a învăța poate părea iritantă sau vă poate arunca în apatie. În acest caz, încercarea de a învăța cu forța poate avea efecte adverse. Uneori, este pur și simplu mai bine să vă odihniți și să vă încărcați bateriile și, astfel, să reveniți fresh la sarcini, iar uneori este nevoie și de ajutorul unui specialist.

Care sunt motivele pentru lene?

Iată de ce uneori nu aveți suficientă voință pentru a vă dedica învățării.

1) Materia este prea ușoară sau prea grea

Materia prea simplă sau prea complexă poate descuraja persoana care învață. De exemplu, dacă ceea ce învățați este prea ușor, există șansa să nu vedeți valoarea sa. Și este complet natural. Dacă știți tot ce vă este predat, de ce să vă pierdeți timpul?

Pe de altă parte, dacă materia este prea dificilă, poate apărea foarte ușor dezamăgirea față de programul ales, dar și de propria persoană, ceea ce în cele din urmă duce la pierderea interesului.

Ideal ar fi ca materia să nu fie nici prea ușoară, nici prea grea. De fapt, adevărata măsură este să fie suficient de provocatoare încât cursantul să fie nevoit să depună efort, după care cu siguranță o va asimila.

Dacă cursantul alege un program prea ușor sau prea complex, cel mai bine este să vadă care este greșeala. De exemplu, dacă vă lipsesc cunoștințele de bază pentru a asimila materia dintr-un domeniu, este o idee bună să reveniți și să dobândiți cunoștințele necesare pentru a putea continua cu învățarea.

2) Lipsa motivației de a învăța

Când începeți o nouă școlarizare, sunteți plini de entuziasm. Vă imaginați ce lucruri noi veți învăța și cum abilitățile nou dobândite vă vor oferi un job mai bine plătit, avansare în carieră și oportunitatea de a vă îmbunătăți calitatea generală a vieții. În acel moment, ideea de a aloca învățării o oră sau două pe zi nu pare atât de înfricoșătoare.

Cu toate acestea, pe măsură ce învățarea continuă, entuziasmul începe să scadă. Din diverse motive, pur și simplu uitați de ce ați început să vă perfecționați și obiectivul pe care îl aveți se pierde. Acest lucru poate fi consecința unor circumstanțe obiective: ați obținut un loc de muncă în alt domeniu sau, din cauza responsabilităților zilnice, vă este dificil să credeți că obiectivul la care ați aspirat inițial este realizabil.

Acest lucru se întâmplă mai ales dacă, de exemplu, v-ați înscris fără să vă gândiți la un curs la sugestia unui prieten, din cauza unei reclame sau alt motiv similar. Învățarea fără un scop clar poate fi o activitate cu adevărat dificilă.

Pentru a reduce șansele ca acest lucru să vi se întâmple, înainte de a începe procesul de perfecționare, puneți-vă următoarele întrebări:

  • Voi putea depăși obstacolele care pot apărea pe drum?
  • Sunt pregătit să petrec o parte din timpul meu liber învățând?
  • Ce mă va motiva când lucrurile devin grele?
  • Sunt interesat de ceea ce învăț și îmi va plăcea să lucrez în acest domeniu?
  • Cum se va schimba viața mea după dobândirea cunoștințelor și aptitudinilor?

3) Prea multă distragere sau un mediu nepotrivit

Învățarea poate avea de suferit dacă nu vă este clar totul. De exemplu, lipsa unui loc în care să vă puteți dedica în liniște asimilării de noi cunoștințe poate face procesul mult mai dificil. Dacă trebuie să învățați în bucătărie, pe un scaun incomod, să ascultați zgomote sau să răspundeți membrilor familiei, veți avea dificultăți de concentrare.

În plus, foamea, mesajele și apelurile sunt unele dintre cele mai frecvente distrageri. Cu cât sunteți mai obosiți, cu atât vă veți preda lor mai repede.

De aceea, asigurați-vă că aveți propriul spațiu pentru învățare, echipament adecvat care funcționează, că sunteți fresh, odihniți, că nu vă este foame și, bineînțeles, închideți telefonul dacă nu îl folosiți ca instrument pentru învățare.

4) Aveți prea multe obligații

Adăugarea învățării la un program deja încărcat poate fi o provocare. Există posibilitatea să fiți forțați să faceți multitasking și, potrivit unei cercetări – nu toți suntem făcuți pentru așa ceva.

De fapt, atunci când avem prea multe obligații, adesea atenția noastră este împrăștiată, facem lucrurile pe jumătate, avem dificultăți să reținem informațiile noi, avem nevoie de mai mult timp și rezultatul dorit lipsește în mod obișnuit.

În situația în care suntem pur și simplu copleșiți de obligații, primul lucru de care ne eliberăm este acela care nu ne susține traiul, adică pentru ce nu suntem plătiți, și anume: învățarea.

5) Teama de eșec

Lenea este uneori doar o teamă ascunsă de eșec.

Perfecționiștii așteaptă tot ce este mai bun de la ei înșiși și le este greu să accepte potențialul eșec sau ceea ce percep ei ca eșec.

Cu toate acestea, în viață întâmpinăm adesea obstacole: trebuie să redăm examenul, să ne facem temele mai bine etc. Oamenii care se tem de astfel de eșecuri refuză uneori să ia orice fel de acțiune. Pur și simplu, în acest fel se asigură că nu vor simți niciodată dezamăgirea. În acest caz, lenea este rezistența la schimbare din cauza fricii de un posibil eșec.

Odată ce veți deveni conștienți de această teamă, veți fi mai pregătiți să faceți față noilor provocări.

Cum să învingeți lenea în timpul procesului de învățare?

1) Definiți un obiectiv și faceți un plan pentru a-l atinge

Când știți încotro vreți să mergeți, șansele să ajungeți acolo sunt mai mari.

Cu alte cuvinte, un obiectiv bine definit vă va motiva să finalizați cursul și să dobândiți noi abilități. Atunci când întâmpinați dificultăți, doar amintiți-vă de ce ați început și ce beneficii vă va aduce tot acest efort, și ar trebui să găsiți entuziasmul pentru a continua.

Scopul trebuie să fie realist, dar și suficient de atractiv pentru ca învățarea să merite. De exemplu, obiectivele atractive includ găsirea unui loc de muncă într-o industrie bine plătită, progresul în carieră, o creștere salarială în cadrul companiei.

Stabilirea unui obiectiv nu este suficientă. Trebuie să dezvoltați o strategie pentru a-l atinge. De exemplu, dacă doriți să deveniți designer, ar trebui să luați în considerare toate modalitățile prin care puteți dobândi cunoștințele și abilitățile necesare pentru această profesie. Învățarea prin tutoriale online gratuite necesită mult timp petrecut în căutarea informațiilor adecvate, ceea ce vă poate complica procesul de învățare și, în cele din urmă, vă poate descuraja. Înscrierea la o școală precum LINK Academy vă va oferi un plan structurat, cu obiective clar definite și modalități de a le atinge.

2) Găsiți o modalitate de a integra învățarea în programul vostru

Dacă încă nu lucrați, probabil veți putea integra mai ușor învățarea în programul voastră. Poate veți dori să asimilați cunoștințe într-o sală de clasă. Cu toate acestea, dacă aveți obligații profesionale, școlarizarea prin intermediul platformei pentru studiu la distanță poate fi alegerea potrivită.

Planificatoarele sau tabelele Excel pot fi un instrument bun pentru organizarea sarcinilor. Asigurați-vă că le enumerați pe toate:

  • jobul;
  • educaţia;
  • administrarea unei gospodării;
  • activitățile cu copiii;
  • hobby-urile, antrenamentul, relaxarea etc.

IDeși crearea unui program va dura ceva timp, ar trebui să vă ajute să vă sistematizați responsabilitățile și să vedeți clar dacă și cât timp puteți aloca învățării.

Un alt beneficiu al programului este că învățarea devine un obicei. Pur și simplu, știți că este o activitate pe care trebuie să o faceți în fiecare zi, la fel ca mersul la serviciu sau spălatul dinților. Activitățile pe care le facem din obișnuință nu ne provoacă stres și nu ne consumă atât de multă energie.

Iată cum puteți face din învățare un obicei.

KUtilizați formula: stimulent-acțiune-recompensă.

De exemplu, stimulentul ar putea fi o alarmă pentru a vă aminti că este timpul să studiați. În timpul învățării, este important să fiți concentrați și să nu fiți distrași de alte lucruri. După activitate, recompensați-vă cu ceva care contează pentru voi: o plimbare, un serial, o ieșire la o băutură. Odată ce învățarea devine o obișnuință, puteți să săriți peste recompensă, dacă doriți.

3) Faceți învățarea distractivă

Cu cât învățarea este mai plăcută, cu atât veți avea mai puțină repulsie față de aceasta. O modalitate de a realiza acest lucru este să adăugați elemente de joc în proces. De exemplu, luați asimilarea unei noi lecții ca pe o provocare care va debloca următorul nivel.

De asemenea, creați-vă propriul colț în care să învățați și personalizați-l în funcție de gustul vostru pentru a vă simți cât mai confortabili. Pentru mulți, muzica instrumentală liniștită sau anumite sunete îi ajută să se concentreze, în timp ce alții preferă liniștea completă. Descoperiți ce vă convine.

O modalitate de a face învățarea mai distractivă și mai eficientă este să folosiți tehnica pomodoro.

Aceasta presupune ca învățarea să se desfășoare în intervale de 25 de minute, urmate de o pauză scurtă. Iată cum ar putea arăta învățarea folosind tehnica pomodoro:

  • setați cronometrul pentru 25 de minute;
  • dedicați-vă studiului fără nicio distragere a atenției;
  • după 25 de minute, luați o pauză de 5 minute, care va fi recompensa pentru un interval încheiat cu succes;
  • după pauză, repetați procedura; dacă faceți trei intervale, luați o pauză de 20 de minute după al treilea.

Învățarea este, de asemenea, foarte influențată de materia pe care o parcurgeți. Dacă pregătirea la care participați este focusată pe cunoștințe practice, iar profesorii sunt buni vorbitori și motivatori, există șanse mai mari ca învățarea să fie mai plăcută pentru voi.

4) Reduceți-vă așteptările

Învățarea nu este întotdeauna ușoară și nici un proces direct. Adesea, facem greșeli și întâmpinăm obstacole pe parcursul ei. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu suntem buni sau că rezultatele nu vor apărea. Este important să vedem aceste lucruri ca parte naturală a procesului și să lucrăm pentru a le depăși.

O modalitate de a realiza acest lucru este să nu ne așteptăm la perfecțiune de la noi înșine. Trebuie să fim realiști și să înțelegem că, în practică, este suficient să finalizăm corect o sarcină. Atunci când învățăm ceva nou, putem să ne stabilim trei posibile obiective pentru noi: ideal, minim și cel mai probabil.

De exemplu, ideal ar fi ca, odată ce obțineți certificatul, să vi se ofere imediat un loc de muncă, minim ar fi să finalizați cursul și să obțineți certificatul, iar cel mai probabil ar fi că absolvirea cursului și deținerea certificatului vă vor oferi oportunitatea de a avansa în carieră și de a obține un loc de muncă bine plătit în viitorul apropiat.

Când priviți lucrurile în acest fel, veți realiza că sunteți câștigători în orice situație.

5) Aveți grijă de voi

Ca să aveți suficientă energie pentru a studia, trebuie să aveți grijă de nevoile voastre de bază: să mâncați sănătos, să dormiți suficient și să faceți mișcare. Pauza de la studiu este extrem de importantă: va ajuta ca materia să se așeze și să fie stocată în memoria voastră.

De asemenea, cercetările arată că orice activitate aerobică are un efect benefic asupra creierului și îi îmbunătățește abilitățile atunci când vine vorba de sarcini creative. De aceea, mersul pe jos și joggingul sunt o modalitate bună de a lua o pauză de la studiu.

Cum ajutăm cursanții să învețe mai bine la LINK Academy

Programul LINK Academy se bazează pe dobândirea și testarea cunoștințelor practice în circumstanțe reale. Cursanții au posibilitatea de a aplica noile lucruri pe care le-au învățat sub supravegherea unor profesori cu experiență. O astfel de învățare este mai interesantă, iar materia parcursă nu este uitată.

De asemenea, pentru a dobândi noi abilități, folosim procesul inovativ numit „Arhitectura cunoștințelor”, care permite participanților să se angajeze de trei până la patru ori mai mult în timpul prelegerilor și învățării și astfel în numai 12 luni să asimileze abilități care înainte necesitau doi până la patru ani.

Cursanții care întâmpină dificultăți de învățare în timpul școlarizării sau pur și simplu doresc să-și îmbunătățească strategiile de învățare au la dispoziție ajutorul oferit de un consilier în învățare. Prin conversație, sfaturi și evaluare, el îi ajută pe cursanți să-și dezvolte un stil unic de învățare, să stăpânească tehnici pentru o învățare mai ușoară și mai eficientă, să-și îmbunătățească concentrarea și atenția, să depășească frica evaluare a cunoștințelor, să rezolve problema procrastinării și să țină stresul sub control.

Și dacă adăugați la toate acestea faptul că școlarizarea la instituția noastră vă va pregăti pentru unele dintre cele mai bine plătite joburi din prezent, atunci învățarea va fi cu adevărat o activitate plăcută.

Pentru a vă asigura că este cu adevărat așa, înscrieți-vă.

  • 28.05.2024 10:02

Comentariu