Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Poziţia corectă la calculator + VIDEO

Poziţia corectă la calculator

În timp ce lucraţi la calculator, acasă sau la serviciu, probabil nu vă gândiţi prea mult (sau deloc) la poziţia corpului. Totuşi, aceasta este una dintre activităţile căreia îi dedicăm din ce în ce mai mult timp, mai ales dacă profesia noastră este legată de calculator. Din acest motiv, nu ar trebui să ignorăm importanţa poziţiei corpului şi a şederii corecte pe scaun.

Am pregătit pentru dumneavoastră 9 sfaturi eficiente despre cum să vă faceţi munca la calculator mai sănătoasă şi mai confortabilă:

1. Poziţia spatelui: Spătarul ar trebui să urmărească linia naturală a spatelui dumneavoastră, în special în zona lombară, unde nu ar trebui să existe spaţiu gol între spate şi spătarul scaunului. Acest lucru vă ajută să evitaţi presiunea suplimentară asupra coloanei vertebrale şi să vă păstraţi poziţia corectă în timpul şederii pe scaun. Cu un suport lombar bun, muşchii din jurul coloanei vertebrale vor fi mai relaxaţi, iar coloana îşi va menţine poziţia ei naturală.
2. Poziţia confortabilă a picioarelor: Pentru un confort mai bun, înlăturaţi toate obiectele care se află sub masă pentru a putea să vă mişcaţi picioarele liber. Tălpile ar trebui să fie pe podea, sub unghiul de 90 de grade sau, eventual, 45 de grade dacă aveţi suport pentru picioare. 
3. Asiguraţi-vă că aveţi totul la îndemână: Staţi suficient de aproape de tastatură pentru a evita întinderea, dar suficient de departe pentru a evita poziţia cocoşată. Păstraţi cât mai aproape de dumneavoastră obiectele pe care le folosiţi frecvent.
4. Umerii şi braţele relaxate: Aşezaţi tastatura şi mouse-ul la nivelul coatelor. Umerii ar trebui să fie relaxaţi, capul drept, iar partea superioară a braţelor să fie pe lângă corp. În timp ce tastaţi, aşezaţi tastatura la mijloc, în faţa dumneavoastră, cu mouse-ul la îndemână.  
5. Poziţia palmelor şi a degetelor: Încheietura mâinii trebuie să fie dreaptă în timp ce tastaţi sau folosiţi mouse-ul. Evitaţi îndoirea încheieturii în jos, în sus sau într-o parte. Reglaţi poziţia tastaturii pentru ca poziţia încheieturii să fie confortabilă şi dreaptă. Tastaţi ţinând mâinile şi încheieturile deasupra tastaturii, astfel încât să puteţi folosi întreaga mână şi să puteţi ajunge la tastele îndepărtate fără să trebuiască să întindenţi excesiv degetele. Degetele trebuie să fie relaxate în timp ce tastaţi sau folosiţi mouse-ul. Nu ţineţi nimic în mâini în timp ce tastaţi sau folosiţi mouse-ul. Faceţi mici pauze în timp ce scrieţi, în care să vă relaxaţi degetele şi palmele aşezându-le pe o suprafaţă plană. Ţineţi mouse-ul în mână fără încordare, iar când îl mişcaţi, folosiţi-vă de întreaga mână, nu numai de încheietură. Alegeţi un mouse care să corespundă cu dimensiunea şi forma palmei dumneavoastră pentru a evita suprasolicitarea încheieturilor. 
6. Reduceţi aplecarea şi rotirea gâtului: Poziţionaţi monitorul chiar în faţa dumneavoastră. Dacă în timpul serviciului folosiţi şi foi, aşezaţi-le în faţa dumneavoastră, iar monitorul aşezaţi-l puţin într-o parte. Pentru a poziţiona monitorul în mod corect, aşezaţi-vă confortabil pe scaun, închideţi ochii şi relaxaţi-vă. Apoi deschideţi-i încet. Stabiliţi mijlocul monitorului acolo unde vi se fixează privirea pentru prima dată.
7. Nu vă suprasolicitaţi ochii în mod inutil: Aşezaţi monitorul la o distanţă egală cu lungimea braţului dumneavoastră. Evitaţi lumina puternică prin distanţarea monitorului de sursa de lumină şi reglaţi lumina în încăpere cu ajutorul draperiilor, de exemplu. Nu uitaţi să adaptaţi lumina şi contrastul la monitor, astfel încât munca la calculator să fie cât mai plăcută. Pe parcursul zilei relaxaţi-vă ochii îndepărtându-i de monitor. Încercaţi exerciţiul următor: ţineţi un deget la câţiva centrimetrii în faţa ochilor şi concentraţi-vă asupra sa în timp ce îl mişcaţi încet. Fixaţi-vă privirea la ceva aflat la distanţă, apoi priviţi din nou degetul. Apropiaţi-l uşor de faţă. Apoi concentraţi-vă asupra unui obiect aflat la o distanţă de aproximativ 2,5 m şi menţineţi privirea asupra sa pentru câteva secunde.  
8. Îndreptaţi-vă din când în când privirea spre tavan pentru relaxarea muşchilor: O poziţie greşită, precum cocoşarea în timpul şederii în faţa calculatorului, în combinaţie cu lipsa de încordare a muşchilor abdominali, poate duce la deformarea coloanei vertebrale. Îmbunătăţiţi-vă poziţia şi ţineţi minte că un stil de viaţă sănătos vă poate ajuta.
La LINK Academy puteţi alege să parcurgeţi cursurile tradiţional sau online. Indiferent ce veţi alege şi la ce program vă veţi înscrie (Java development, Android development, Network Administrationcursuri web design online) este foarte important să respectaţi regulile menţionate ca să vă păstraţi verticalitatea şi să nu vă copleșească operarea la calculator.

  • 03.07.2013 16:31

Comentariu

Avatarul utilizatorului: Ionica ghinea

Ionica ghinea

Din pacate, prea putini sfatuitori tin cont de cei ce nu pot scrie fara sa priveadca tastatura, fapt ce ii obliga sa flexeze gitul. Daca putem aseza monitorul asa cum se recomanda in acest articol, unde pciozitionam tastatura?