Curs Administrare server. Planificarea activităților necesare.

Curs de Administrare server

Prin frecventarea acestui curs veţi dobândi cunoştinţe utile şi competenţe practice de care aveţi nevoie pentru a pune în aplicare infrastructura de reţea de bază pe Windows Server 2012. Acest curs este conceput pentru cursanţii care doresc să-şi construiască o carieră de succes în administrarea IT şi să se pregătească pentru configurarea serviciilor necesare pentru constituirea, administrarea şi întreţinerea infrastructurii Windows Server 2012.

Windows Server 2012 a devenit oficial disponibil tuturor utilizatorilor în luna septembrie 2012, aceasta fiind a şasea versiune a software-ului de administrare. Spre deosebire de versiunile anterioare, Windows 2008, acest server este mult mai avansat, iar utilizatorii obţin numeroase inovaţii.

Una dintre cele mai semnificative noutăţi este Hyper-V, care oferă multe opţiuni noi, cea mai importantă fiind virtualizarea reţelei. Acesta este motivul pentru care în acest curs vom acorda o atenţie deosebită serverului Hyper-V sus-menţionat, dar şi directoarelor active (ADDS), serviciilor de reţea şi altor domenii importante pentru viitori administratori de servere.

Este important să subliniem faptul că cursul acoperă şi pregătirea pentru susţinerea examenelor MCSA şi MCSE 70-410. Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă că, pe lângă tehnicile noi pe care le puteţi pune imediat în practică, veţi avea posibilitatea să obţineţi certificări valoroase cum sunt: Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) şi Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE). Combinaţia cunoştinţelor dobândite, care reprezintă confirmarea acestor certificate,  vă va oferi tot ceea ce este necesar pentru a face faţă administrării serverelor.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy:Microsoft Administration şi Network Administration.

Descrierea şi scopul cursului Administrare server

În cadrul acestui curs vă veţi familiariza cu sistemul de operare Windows Server 2012. Cursul se referă la planificarea şi construirea infrastructurii pe Windows Server 2012. În timpul cursului, veţi avea posibilitatea să vă familiarizaţi cu procesul de instalare şi configurare iniţială a serverului în reţea.

În plus, cursul de Sdministrare server se ocupă cu instalarea, precum şi cu configurarea celor mai importante servicii de reţea, cum sunt DNS, DHCP şi AD. În cadrul cursului, cursanţii se ocupă şi cu administrarea şi partajarea resurselor într-o reţea, precum şi cu setarea parametrilor de securitate asupra resurselor partajate.

Pentru frecventarea şi participarea activă la cursuri, dar şi pentru dezvoltarea eficientă a competenţelor noi, nu aveţi nevoie de cunoştințe anterioare cu privire la administrarea serverelor. Întregul curs este împărţit în 11 module tematice, prin care coordonatorii cu experienţă vă vor ghida pas cu pas, până ce dobândiţi cele mai complexe cunoştinţe în domeniul IT.

La început veţi învăţa cum să instalaţi Windows Server 2012 şi care sunt competenţele de care aveţi nevoie pentru configurarea serverelor, rolurilor şi suplimentelor. După aceea, vă veţi ocupa cu setarea discurilor şi bazelor de date, cursul fiind apoi dedicat partajării resurselor în reţea şi configurării drepturilor de acces.

Apoi veţi învăţa cum să gestionaţi imprimantele şi driverele, precum şi modul în care puteţi efectua administrarea de la distanță a serverelor. A doua parte a cursului va fi dedicată familiarizării cu conceptele, cum ar fi  IPv4 şi IPv6, precum şi prezentării DHCP-ului şi DNS-ului. La sfârşitul cursului veţi asimila abilităţi utile legate de conturile de utilizator şi de computer, apoi şi abilităţi legate de formarea grupurilor şi a unităţilor organizaţionale. 

Scopul acestui curs este să prezinte cursanţilor importanţa serverului într-o reţea şi să-i familiarizeze mai bine cu funcţionarea sistemului de operare Windows Server 2012 şi cu serviciile de reţea din el. Dar asta nu e totul. Cursul vă va introduce în lumea administrării centralizate a reţelei şi a resurselor de reţea. După finalizarea cursului, veţi avea o imagine de ansamblu cu privire la directoarele active, traducerea numelor de calculatoare în adrese IP, atribuirea automată a adreselor IP în reţea, implementarea politicilor de securitate în urma partajării resurselor într-o reţea şi altele.

Cursul Administrare server vă oferă răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Ce este serverul?

Serverul este un tip specific de computer, al cărui rol este să servească computerele care sunt situate într-o singură reţea. Ce funcţii are un server? Avem o reţea în care sunt conectate nişte PC-uri clasice de către utilizator, de exemplu, de angajaţii unei companii. Această reţea este administrată de un server – de obicei, acesta este un calculator cu o configurație mai puternică (un procesor mai bun, o cantitate mai mare de memorie RAM, o cantitate mai mare de spaţiu de stocare), care, cu ajutorul sistemului său de operare organizează toţi ceilalţi utilizatori (numele de utilizator, parolele), stabileşte anumite permisiuni, limite şi restricţii.

Se pot administra şi dispozitive, cum ar fi imprimantele de reţea, astfel încât unii utilizatori pot avea dreptul de imprimare, în timp ce altor utilizatori li se poate interzice acest drept sau se poate limita temporar. Toate aceste funcţii sunt efectuate prin intermediul unui sistem de operare numit Windows Server.

2. Ce este Windows Server?

Windows Server este un sistem de operare produs de compania Microsoft, care este special conceput pentru a fi instalat şi utilizat într-un mediu de server, respectiv pentru calculatoarele server. Deci, acest sistem de operare nu este, în esenţă, destinat folosirii într-o reţea de domiciliu, ci doar pentru mediul de afaceri în cadrul unei reţele corporative mai mici sau mai mari.

Acest lucru nu exclude posibilitatea ca acesta să se utilizeze şi într-o reţea de domiciliu. Pentru o utilizare optimă, versiunea de Windows Server 2012, pe care o vom folosi în acest curs, necesită un calculator, în general, unul mai puternic decât un PC mediu care poate fi instalat în două moduri: modul Core - în care toate acţiunile sunt efectuate folosind interfaţa liniei de comandă, astfel încât folosim numai tastatura şi inserarea comenzilor şi modul care reprezintă sistemul grafic complet.

3. Care este configuraţia necesară a calculatorului pentru Windows Server 2012?

Componentele de calculator folosite pentru un computer care este prevăzut pentru rolul de server, de obicei, sunt diferite de celelalte computere din cadrul companiei. Sunt diferite în ceea ce priveşte funcţiile pe care fiecare server trebuie să le îndeplinească în cadrul rolului său zilnic.

Prin sistemul de operare, serverul efectuează un număr de servicii, aşadar, trebuie să aibă o configuraţie adecvată, în formă de procesor Xeon, care este proiectat special pentru servere, o cantitate mare de memorie RAM pe care o are  ECC – Error-correcting Code (un tip de memorie care poate detecta erori în transmisia datelor) şi, desigur, storage-uri de date mari (mai multe hard-diskuri conectate la una dintre tehnologiile de storage RAID - Redundant Array of Independent Disks). De asemenea, serverul pentru companiile mai mici şi pentru un număr mai mic de utilizatori, se poate crea şi dintr-un procesor clasic (pentru PC-urile folosite acasă) şi din memoria RAM simplă, precum DDR 3 sau DDR 4.

Curs de Administrare server

4. Care sunt rolurile şi caracteristicile acestora?

Rolurile reprezintă o varietate de funcţii suplimentare care sunt adăugate la sistemul Windows Server pentru extinderea capacităţilor sistemului. Acestea sunt setate folosind Server Manager, care este utilizat pentru întreaga administrare a serverului, însă numai atunci când sistemul este instalat ca un mediu grafic.

În modul Core, rolurile se instalează prin comenzi. Caracteristicile (features) sunt nişte subfuncţii care se instalează foarte des cu rolul. Aceste  caracteristici cresc funcţionalitatea rolului propriu-zis şi îmbunătăţesc posibilităţile acesteia. De asemenea, se instalează folosind Server Manager sau prin comenzi.

5. Cum funcţionează partajarea resurselor într-o reţea?

În cadrul companiei, un server îndeplineşte funcţia de administrare a tuturor calculatoarelor de utilizator conectate în reţea, funcţia de acordare a privilegiilor, de introducere a anumitor restricţii şi limite. Una dintre resursele care se pot partaja sunt folderele în cadrul cărora se găsesc date. Astfel, prin sistemul de operare Windows Server se poate configura un folder în reţea căruia îi putem atribui anumite caracteristici, care pot fi în formă de permisiuni sau interziceri pentru accesul din partea anumitor utilizatori, apoi se pot vedea posibilităţile detaliate de modificare a datelor în cadrul folderului respectiv, în funcţie de utilizator.

De exemplu, unii utilizatori vor putea să acceseze folderul şi conţinutul acestuia, dar nu vor putea să modifice şi nici să adauge un conţinut nou. Resursa partajată poate fi o imprimantă pentru care pot fi determinate, de asemenea, permisiuni, restricţii şi termene pentru fiecare utilizator sau pentru fiecare grup de utilizatori separat.

6. Ce este DHCP şi DNS?

Serverul are un număr mare de funcţii, servicii, roluri care sunt deja instalate şi active, imediat după instalarea sistemului de operare. Totuşi, există un număr de funcţii şi servicii care trebuie adăugate prin intermediul Server Managerului. Printre cele mai importante servicii cu ajutorul cărora funcţionează o reţea se numără şi DHCP - Dynamic Host Configuration Protocol şi DNS - Domain Name System.

DHCP este un serviciu care permite serverului să atribuie în mod automat adrese IP pentru calculatoarele de utilizator - clienţilor. Adresele IP sunt definite într-un interval stabilit, numit Scope. DNS, pe de altă parte, defineşte adresele IP propriu-zise cu numele lor. Prin urmare, DNS se ocupă cu traducerea adreselor IP în numele corespunzătoare şi invers.

7. Ce este Active Directory?

Active Directory este directorul principal al Windows Server-ului, care conţine toate informaţiile despre utilizatori, calculatoare, domenii, precum şi informaţiile despre toate celelalte resurse care sunt utilizate în timpul proiectării şi funcţionării unei reţele. Toate acţiunile care sunt efectuate într-un singur server sunt efectuate prin acest director.

Pentru a seta serverul în controlerul de domeniu (serverul principal care administrează toate domeniile şi subdomeniile), trebuie să instalăm mai întâi rolul de Active Directory prin intermediul Server Manager-ului. Procedura detaliată se poate vedea în cadrul acestui curs.

Planul şi programa cursului

1. Instalarea Windows Server-ului 2012

 • Condiţii de instalare
 • Instalarea Windows Server-ului 2012
 • Upgrade-ul şi migrarea

2. Configurarea serverului, a rolurilor şi a caracteristicilor

 • Configurarea serverului
 • Setări avansate şi Server Manager
 • Rolurile şi caracteristicile (features)

3. Configurarea discurilor şi a unităţilor de stocare

 • Unităţile de stocare locale a datelor (storage)
 • Configurarea discurilor 
 • Administrarea discurilor
 • Crearea discurilor şi a volumelor virtuale 

4. Partajarea resurselor într-o reţea şi setarea drepturilor de acces 

 • File Share
 • NTFS şi permisiunile şi restricţiile de partajare
 • Permisiunile eficiente, backup-ul şi cotele

5. Imprimantele

 • Imprimantele
 • Partajarea imprimantelor şi administrarea driverelor
 • Configurarea securităţii la imprimante

6. Administrarea la distanţă şi Server Manager

 • Accesul la distanţă
 • Administrarea serverelor

7. Spaţiul de adrese IPv4 şi IPv6 

 • Serviciile de reţea
 • Clasificarea şi atribuirea de adrese IP
 • Prezentarea IPv6
 • Coexistenţa cu IPv6
 • Tehnologiile de tunelare IPv6
 • Migrarea de la IPv4 la IPv6 şi depanarea problemelor (troubleshooting-ul)

8. DHCP

 • Prezentarea DHCP-ului
 • Configurarea unui server DHCP în reţea

9. DNS

 • Prezentarea DNS-ului
 • Cache-ul DNS şi redirecţionarea interogărilor
 • Rezoluţia inversă a numelor
 • Zonele DNS
 • Înregistrările DNS şi replicarea

10. Active Directory

 • Prezentarea pentru Active Directory
 • Adăugarea controlerului de domeniu şi a subdomeniilor
 • Actualizarea şi ştergerea domeniului

11. Conturile de utilizator şi de computer, grupurile şi unităţile organizaţionale

 • Crearea şi administrarea conturilor de utilizator în domeniu
 • Obiectele informatice şi apartenenţa la domeniu 
 • Crearea şi administrarea unităţilor organizaţionale
 • Grupurile

Curs de Administrare server

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici.

Înregistrarea pentru generaţia 2017/18. se face aici

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.