Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

Cum să obţineţi mai multe satisfacţii în carieră

Pentru a câştiga foarte bine în domeniul IT sau design, trebuie să şi stăpâniţi foarte bine acest domeniu.

Dar acest lucru nu este suficient.

Ceea ce mai trebuie să faceţi este să gândiţi într-un mod corect. Altfel, nu veţi şti cum să valorificaţi la maxim abilităţile pe care le aveţi.

Din acest motiv, este bine, ca înainte de a începe să acumulaţi noi cunoştinţe şi aptitudini tehnice, să analizaţi puţin modul în care gândiţi despre dumneavoastră, despre capacităţile şi despre profesia dumneavoastră în general.

Merită!


Cum să vă încărcaţi cu entuziasm şi creativitate

În fiecare job pe care îl veți avea, veți întâmpina obstacole, fie ele mari sau mici, moderate sau agresive,  profesionale sau personale. Ele vă pot demoraliza, vă pot pune beţe-n roate sau vă pot face mai puternic/ă.

Modul în care veţi reacţiona la acestea depinde de modul în care gândiţi. Când veți învăța cum să va eliberați de stresul cotidian, veți emana o doză puternică de entuziasm și creativitate care sunt necesare pentru rezultate superioare în programare, design, administrare sau în conducerea unui sector IT.

Poate veți fi pus/ă în situația în care un coleg mai puțin calificat vă va cere să programaţi codul
într-un mod care ştiţi că nu este optim, însă colegul are o experienţă de muncă mai lungă sau are sprijinul companiei.

Sau directorul vă solicită să creaţi designul unui anunţ după gustul lui, deși dumneavoastră ştiţi că există soluţii de design mai convingătoare. Sau rețeaua pe care ați instalat-o săptămâna trecută brusc nu mai funcționează, iar dumneavoastră nu știți din ce cauză. Sau echipa pe care o conduceți nu acceptă instrucțiunile dumneavoastră și nu puteți executa lucrarea la timp.

Acestea sunt doar câteva dintre situaţiile care se pot ivi zilnic şi care vă pot încetini, supăra sau dezamăgi. Este păcat ca un specialist excelent să fie încetinit în activitatea sa, din pricina unor astfel de evenimente.

Iată ce să faceți de fiecare dată cănd apare o situație care se poate transforma în obstacol: găsiţi între 5 şi 10 explicații raționale pentru acea situație. Vă vom oferi trei tehnici, științific testate, pe care le puteți aplica și care vor ridica greutatea obstacolului de pe umerii dumneavoastră. Am văzut mulți specialişti IT de top care nu au învățat aceste tehnici simple și care petrec zile luptându-se inutil, în loc să se bucure de abilitățile pe care le au.

În primul rând, puteți cădea în capcana extragerii concluziilor absolute. De exemplu, dacă directorul v-a solicitat să creați un design într-un mod pe care dumneavoastră nu îl considerați practic, aceasta nu înseamnă că niciodată nu va accepta opinia altcuiva și că întotdeauna va solicita ceva ce nu este practic. Atunci când vă daţi seama că ajungeți la concluzii generalizate despre ceea ce se va întâmpla, nu ezitați să vă spuneți în felul următor: „
Dacă s-a întâmplat o dată nu înseamnă că aşa se va întâmpla tot timpul, şi nu înseamnă că lucrurile nu se vor schimba, indiferent de argumentele mele sau de comportamentul meu.

În al doilea rând, foarte mulți specialiști se motivează într-o manieră greșită, fără să fie conștienți de acest lucru. Dacă vă gândiți că ați fost nevoit/ă sau că a trebuit să faceți ceva, dacă credeți că cineva trebuia să se comporte într-un anume fel, nu veţi fi decât dezamăgit/ă. Acest lucru este dovedit științific în domeniul reconstruirii cognitive.

Dacă echipa dumneavoastră de programatori sau designeri pe care îi conduceți nu vă ascultă, în loc să spuneți „Ei trebuie să mă asculte, ce fel de comportament este acesta“, mai bine spuneți „Ar fi bine ca echipa mea să mă asculte. Această lucrare ar fi terminată mai rapid. Dacă deja nu se comportă astfel, hai să văd ce pot face altfel încât ei să accepte sfaturile mele.“

Aşadar, dacă în loc de „trebuie“ și „este necesar“ spuneți „ar fi bine“, veți lucra cu o doză mai mare de entuziasm. Este simplu.

A treia tehnică e să percepeți imediat laturile pozitive ale persoanei sau situației care amenință să vă blocheze.

Și anume, când se întâmplă ceva nedorit, putem foarte ușor să ne lăsăm preocupați de laturile negative ale situației și să le ignorăm pe cele pozitive.

De exemplu, dacă un coleg care are suportul directorului vă cere să lucrați într-un mod pe care nu îl considerați a fi cel mai practic, spuneți-vă: „Deși ceea ce cere nu este logic, nu există nici un motiv să mă enervez. El știe să facă cum trebuie multe alte lucruri și poate îmi fie de folos în viitor. Iar eu mă voi strădui să promovez ideea mea până la capăt, în maniere diferite.“

Reacția corectă la provocările cotidiene e una din abilitățile personale care are cea mai mare influență asupra salariului pe care îl câștigați și asupra nivelului de satisfacţie cu privire la munca pe care o faceți.


Cum să-i impresionaţi pe oamenii care vă plătesc pentru expertiza dumneavoastră


Indiferent dacă conduceți o echipă independentă de proiectanți sau designeri, dacă lucrați într-o firmă sau aveți o afacere proprie, cineva vă plătește pentru munca pe care o depuneți.

Modul cel mai sigur de a deveni o persoană de încredere pentru oamenii care vă plătesc, este să înțelegeți lucrurile din perspectiva lor. Respectiv, întrebați-vă care este scopul final pe care ei doresc să-l atingă cu ajutorul abilităților dumneavoastră.

Cu cât înțelegeți
mai bine ce anume doresc să obțină, cu atât vă veți îmbunătăți maniera în care lucrați. Micile schimbări vă pot aduce o poziţie mai bună şi un salariu mai mare. Datorită acestui fapt, vă puteți dedica muncii dumneavoastră cu mai multă liniște și plăcere.

Un programator care dezvoltă un site de vânzări online, nu face acest lucru fiindcă cineva doreşte să dețină un web site cu un mare număr de funcții exigente. Ceea ce directorul sau clientul dorește este un web site care este uşor de utilizat, care se încarcă rapid şi care lasă o impresie bună vizitatorului, deoarece fiecare funcţie operează în așa manieră încât îi facilitează posibilitatea de a se informa și de a comanda produsul dorit.

Când programatorul înțelege acest lucru, va crea un cod care nu numai că funcţionează corect, dar care va fi la fel de fiabil şi atunci când mai mulți vizitatori vor să efectueze comenzi.

Când lucrați astfel, nu vă veți întreba cum să scrieți codul, ci vă veți întreba dacă această funcționalitate este cea mai necesară sau dacă există una mai profitabilă pe care ar trebui să o programați inițial; ce trebuie să adăugaţi pentru a obţine rezultate mai bune, cum îl va afecta această funcționalitate pe utilizator, cum ar fi bine să fie formatată astfel cât să fie mai clară și mai vizibilă utilizatorului și să lase o impresie mai puternică.

Sau, dacă creaţi designul unui catalog, nu faceți acest lucru deoarece cineva dorește să aibă un catalog cu toate produsele sau serviciile sale, ci fiindcă această persoană dorește să-şi crească vânzările. Când veţi înțelege acest lucru, veți avea mai mare grijă la imaginile pe care le utilizaţi, la cum veţi formata textul, în ce ordine veţi organiza capitolele în catalog ş.a.m.d. Fiecare dintre aceste caracteristici ale catalogului va avea un impact asupra profitabilității.

Când începeți să gândiți prin înțelegerea „imaginii de ansamblu“, vă veți canaliza întreaga muncă astfel încât să aduceţi beneficii mai mari pentru client.

Rezultatul va consta în departajarea faţă de alți colegi sau concurenți care fac aceeași activitate ca dumneavoastră. Dacă utilizaţi un mod de lucru care va aduce rezultate mai bune, veţi putea să cereţi un preţ mai mare pentru munca dumneavoastră.

Şi pentru acest lucru nu trebuie decât să vă puneţi mereu următoarea întrebare: care este scopul final al celor care apelează la priceperea mea şi dacă pot să-i ajut
în acest moment să îşi atingă obiectivul propus?

Răspunsul la această întrebare vă va indica pasul pe care trebuie să-l faceţi (sau să-l învăţaţi) în continuare.


Secretul specialiştilor de succes în IT şi design: Viteza contează!

Dacă un administrator poate să creeze o reţea de 40 de calculatoare, să instaleze versiuni noi de antivirus şi să implementeze un server Intranet pentru firmă într-o perioadă de două săptămâni, iar un altul are nevoie doar de cinci zile, este clar ca al doilea administrator este de două ori mai util.

Nu numai că a executat lucrarea de două ori mai rapid, ci are de două ori mai mult timp să execute următoarea lucrare.

Un programator poate să lucreze la un proiect timp de două zile, în timp ce un altul poate să scrie un cod de aceeaşi calitate în doar patru ore. Un designer poate să pregătească un catalog pentru tipar în 30 de zile, pe când altul are nevoie de 20. Un manager IT poate să finalizeze
un proiect împreună cu echipa sa în trei luni, în timp ce un alt manager IT va şti cum să finalizeze acelaşi proiect în doar o lună şi jumătate.

Viteza lucrului nu depinde doar de calificare, ci şi de calitatea organizării personale, de înţelegerea priorităţilor şi de rapiditatea în luarea deciziilor.

A fi eficient e excelent. A fi rapid şi eficient e extraordinar.

Agenţia de top în domeniul analizei utilizării timpului în companii, Basex, a calculat că un angajat iroseşte
zilnic 28% din timpul de lucru pe activităţi inutile din cauza întreruperilor sau a neputinţei de a găsi o informaţie. S-a ajuns la concluzia că din cauza Internetului, a telefoanelor mobile şi a creşterii cantităţii de informaţii disponibile, capacitatea de organizare personală depinde de cinci abilităţi profesionale care au cel mai mare impact asupra productivităţii companiei.

Fără capacitatea corectă de organizare a echipelor şi departamentelor companiei, profitul poate scădea la jumătate. Literalmente.

Din această cauză, daca aveţi abilitate de a finaliza proiectele dumneavoastră rapid, veţi deveni
cu uşurinţă unul dintre cei mai valoroşi colaboratori ai oamenilor pentru care lucraţi.

Indiferent dacă doriţi să vă ocupaţi de design, programare, administrare sau management în IT, este foarte util să stăpâniţi tehnicile de calitate
în ceea ce priveşte organizare personală.

Pentru început, iată câteva sfaturi scurte care vă pot dubla productivitatea:

  • Cele mai importante şi exigente lucrări trebuie făcute dimineaţa, înainte de a citi mail-urile, de a vorbi cu colegii sau de a intra în şedinţe.
  • La finalul zilei lucrătoare, rămâneţi încă 12 minute pentru a face prima parte din sarcina care vă aşteaptă a doua zi.
  • Verificaţi-vă mail-urile de două, trei ori pe zi, nu mai mult.
  • Întotdeauna purtaţi cu dumneavoastră un caiet şi notaţi pe loc orice idee sau cerinţă pe care o primiţi, nu memoraţi nimic.
  • Creaţi pe calculator documente textuale goale, numiţi-le în funcţie de locurile de executare a acţiunilor (de exemplu, Birou, Internet, Calculator, Telefon, Sala de şedinţe, Proiect 1, Proiect 2...) şi de fiecare dată când apare o acţiune sau o sarcină pe care trebuie s-o executaţi într-unul din aceste locuri, deschideţi documentul corespunzător şi notaţi imediat, nu memoraţi (astfel, de exemplu, veţi avea la un loc tot ce trebuie să faceţi când sunteţi pe Internet ş.a.m.d.)
  • Stăpâniţi tehnicile de organizare GTD (Get things done) şi tehnicile de creare a "hărţilor minţii" (Mind maps)


Un specialist foarte productiv întotdeauna lasă o impresie puternică asupra oamenilor cu care şi pentru care lucrează.


Un mecanism de succes neaşteptat în programare, design, administrare şi management în IT

Al patrulea sfat este scurt: faceţi greşeli.

Eliberaţi-vă de impresia că nu aveţi voie să greşiţi, că întotdeauna trebuie să aveţi dreptate, că întotdeauna trebuie să lucraţi corect, că întotdeauna trebuie să ştiţi totul. Această povară vă va încetini şi va fura plăcerea din munca dumneavoastră.

Adevărul este că toată lumea greşeşte. Majoritatea greşelilor nu au consecinţe grave. Fără greşeli nu se poate învăţa. Fără greşeli nu există progres, nu există noţiunea de mai bine. Dacă toţi am lucra ireproşabil, ne-am afla mereu în aceeaşi situaţie, fără să înaintăm.

Specialiştii de succes în domeniul IT şi design sunt oameni care, de regulă, au la activ mai multe greşeli decât colegii lor mediocrii. Ţineţi minte, întotdeauna este mai bine să încercaţi şi să eşuaţi, decât să nu încercaţi şi să regretaţi.


Cum puteţi obţine titluri profesionale oficiale şi un job bine plătit în IT sau design

Sunteţi pregătit/ă pentru o şcolarizare care vă poate schimba viaţa?

LINK Academy este autorizată de Departamentul de Examinări Internaţionale Cambridge University și programele de certificare IT de top la nivel global pentru instruirea cursanţilor conform unei programe avansate de tehnologie informatică şi pentru acordarea unor certificări oficiale. Obiectivul nostru este simplu: vrem să vă asigurăm o carieră profitabilă.

LINK Academy are 6 departamente principale: Programming, Design & Multimedia, Administration, IT Business, 3D Design & CAD şi Mobile Development.

Studiul se desfăşoară în două moduri: în mod tradiţional, prin prezenţa în sălile de clasă, sau online, învăţând de la distanţă. Deoarece LINK Academy activează conform autorizaţiei Departamentului de Examinări Internaţionale Cambridge, ambele moduri de frecventare a cursurilor îndeplinesc standardele de calitate ale primelor 5 universităţi de top la nivel mondial.

Aflaţi mai multe despre programele LINK Academy aici.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te