Cum puteţi determina valoarea câştigurilor dumneavoastră

Competenţele dumneavoastră în domeniul IT sunt cu atât mai bine plătite, cu cât reuşiţi să vă faceţi treaba mai repede. 

De aceea, indiferent dacă lucraţi într-o companie, vă conduceți propria afacere sau participaţi la proiecte part-time, este important să posedaţi anumite abilităţi de afaceri. În caz contrar, se poate întâmpla foarte ușor să câştigaţi mai puţin decât meritaţi.

Iată cinci strategii utile pe care merită să le aplicaţi și greşelile care trebuie evitate pentru a avea un salariu mai mare şi sigur în domeniul IT, fie că sunteţi programator, designer, administrator sau manager IT: 

 

1. Nu vă subestimaţi munca

Negocierea salariului este un subiect dificil pentru majoritatea specialiştilor în IT.

Discuţiile despre bani sunt întotdeauna neplăcute. Foarte mulţi programatori, designeri sau administratori vor spune că nu sunt motivaţi exclusiv de bani. Totuşi, banii sunt un factor critic atunci când e vorba de a accepta sau nu un loc de muncă.  

Dumneavoastră aveţi dreptul să câştigaţi un salariu corect pentru munca pe care o faceţi. Acesta poate fi chiar şi de două ori mai mare faţă de colegii din firma, dacă oferiţi rezultate mai bune oamenilor pentru care lucraţi.

Valoarea muncii depinde de complexitatea cunoştinţelor pe care le deţineţi. 

De exemplu, dacă clientul doreşte o pagină Web, nu veţi cere aceeaşi sumă de bani dacă lucraţi doar în HTML, şi nu în PHP. HTML are posibilităţi mai modeste şi probabil nu veţi ajuta clientul sau compania pentru care lucraţi în aceeaşi măsură în care aţi face-o dacă aţi şti să lucraţi in PHP.

Rezultatele muncii dumneavoastră vor fi mai puţin profitabile pentru client şi, în acelaşi timp, veţi câştiga mai puţini bani.

Însă atunci când sunteţi productiv/ă şi aveţi toate cunoştinţele necesare, nu vă subestimaţi. Calculaţi profitul pe care munca dumneavoastră o aduce clientului, apoi gândiţi-vă ce trebuie să ştiţi sau să schimbaţi pentru a-i aduce un profit mai mare.

Trebuie să fiţi şi mai productiv/ă şi mai organizat/ă? Trebuie să înţelegeţi mai bine procesele de afaceri corelate cu munca dumneavoastră, în aşa fel încât să veniţi cu idei mai bune, care se pot transforma cu uşurinţă în profit, într-un mod sau altul?

De exemplu, un administrator de reţea îşi poate mări semnificativ salariul şi reputaţia în firmă dacă, pe lângă munca propriu-zisă de administrare, îşi asumă şi sarcina de a susţine training-uri de administrare a reţelei. Un designer care ştie cum să pregătească un catalog de produse pentru tipar, în aşa fel încât să fie atractiv din punct de vedere vizual, uşor de recunoscut şi convingător, îşi va găsi mult mai uşor de lucru decât cineva care deţine numai cunoştinţele tehnice de pregătire pentru tipar, însă nu şi modurile de punere în valoare a produselor prezentate.

Când deveniţi conştient/ă de valoarea pe care o oferiţi oamenilor care vă plătesc, veţi fi mult mai liber/ă să cereţi şi salariul pe care îl meritaţi.

 

2. Nu permiteţi nimănui să controleze timpul de care dispuneţi

Toţi lucrăm pentru clienţi. Din banii lor trăim, ei ne plătesc.

Cu toate acestea, niciun client nu are dreptul să pună monopol pe timpul dumneavoastră, chiar şi dacă vă plăteşte foarte bine.

Nu există niciun motiv ca alţii să vă deranjeze şi să vă grăbească. Dacă permiteţi acest lucru constant, veţi fi din ce în ce mai stresat/ă şi mai îngrijorat/ă şi veţi avea nevoie de mai multă energie pentru a vă concentra asupra sarcinilor dumneavoastră.

Iar concentrarea, împreună cu aptitudinile sunt esenţiale pentru orice profesionist. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit că după un minut de deranj, aveţi nevoie de aproximativ 15 minute pentru a reveni la nivelul de concentrare pe care îl aveaţi înainte de întrerupere.

Dacă sunteţi deranjat/ă de opt ori în cursul unei zile, aţi pierdut 2 ore de muncă concentrată.

Într-unul din newsletter-ele următoarele, vă vom oferi şi câteva sfaturi utile despre cum să vă organizaţi astfel încât ceilalţi să vă deranjeze cât mai puţin.

 

3. Întotdeauna cereţi referinţe

Astăzi, perioada de lucru într-o companie este mult mai scurtă decât înainte. Deoarece se lucrează mai mult pe bază de proiecte, veţi schimba mult mai des echipele de oameni cu care veţi lucra.

Din cauza aceasta, vă veţi afla mult mai des în situaţia în care să vă redovediţi aptitudinile din nou.

Referinţele sunt un mod foarte bun de atestare a competenţelor dumneavoastră.

Niciodată nu ezitaţi să cereţi recomandări de la clienţi, în care să spună tot ce aţi reuşit să faceţi pentru ei, ce rezultate au obţinut cu ajutorul muncii dumneavoastră, să descrie nivelul dumneavoastră de profesionalism, de organizare, de productivitate, să enumere motivele pentru care merită să ai un profesionist ca dumneavoastră în echipă.

De exemplu, o referinţă poate să conţină următoarele:

  • aţi depus peste 1000 de ore de lucru pentru realizarea proiectului
  • aţi scris peste 20 de mii de linii de cod
  • prin aplicarea soluţiilor dumneavoastră, compania a reuşit să obţină un profit de...; să atragă aceşti clienţi...
  • aţi lucrat cu o echipă alcătuită din 5 oameni care are peste 150 de soluţii software de succes
  • aţi oferit o soluţie de programare, design sau administrare care într-un an de zile a permis ca lucrul şi comunicarea cu clienţii (sau cu piaţa) să fie mai bună, mai rapidă, mai extensivă şi mai uşoră
  • şi multe altele…

Pe lângă salariu şi experienţă, meritaţi şi referinţe pentru munca de calitate depusă, prin urmare, nu ezitaţi să le cereţi de fiecare dată. Vă vor ajuta să avansaţi mult mai uşor.

 

Cum să investiţi în viitor

Una din întrebările care este motorul principal al LINK Academy este: "Ce trebuie să facem pentru ca şcolarizarea la LINK Academy să aducă beneficii profesionale maxime cursanţilor noştri?" La această întrebare căutăm răspunsul zilnic şi astfel reuşim să ne atingem obiectivele stabilite: să avansaţi după absolvire şi să aveţi un job foarte bine plătit.

Aflaţi mai multe

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te