Ce înseamnă Java – La ce se folosește?

Curs de java

FORMA DE ÎNVĂȚARE
Online cu profesor
DURATA
2 semestre
NUMĂRUL DE ORE
346
SPECIALIZARE
Programare Orientată pe obiecte
JAVA de bază și avansat
MySQL
JAVA Swing / JAVA FX
HTML și CSS
DIPLOME ȘI CERTIFICATE
Oracle Certified Associate
Oracle Certified Professional
PREȚ
1512 euro (în 12 rate)
ÎNSCRIE-TE AICI

Java este un limbaj de programare orientat-obiect de nivel înalt. Este un limbaj de programare cu scop general creat de Sun Microsystems.

În cea mai mare parte, Java este utilizat pentru dezvoltarea aplicațiilor web, dar se pot crea de la simple aplicații pentru mobil până la programe destinate unor centre de date imense.

De ce este atât de cunoscut și utilizat Java?

În topuri, indiferent că vorbim de număr de utilizatori, număr programatori, locuri de muncă sau altele, Java este pe locurile fruntașe. Această popularitate este datorată unor 3 mari factori:

 • Este disponibil pe cele mai multe dispozitive. Aici nu ne referim doar la computere, console, smartphone-uri, supercomputere, centre de data etc. Aproximativ 3 miliarde de aparate utilizează Java. [1

 • Este creat astfel încât să elimine cele mai multe erori de programare – bug-uri. De aceea programatorii îl preferă.

 • Este un limbaj foarte sigur, iar programele executate pe internet nu prezintă riscul de a fi infectate. [2]

Într-un grafic publicat de Github.com este prezentat clasamentul popularității limbajelor de programare de-a lungul anilor.


programator Java

Ce poți face cu Java?

Aproape orice fel de program la care te poți gândi. Java este un limbaj care poate fi compilat atât local, cât și la distanță prin intermediul unui server. O dată cu revoluția telefoanelor inteligente, Java a prins aripi și a devenit programul numărul unu în crearea de aplicații. Să enumerăm câteva domenii de aplicare:

 • Dezvoltarea aplicațiilor mobile: Câte aplicații aveți pe telefon? Singur ați jucat un CandyCrush în drum spre serviciu. Aceste aplicații au fost create într-o combinație de Java/C.

 • Dezvoltarea site-urilor: Dacă vreți să puneți la punct un site care așteaptă milioane de click-uri zilnice, Java este soluția. Însuși Twitter utilizează o mașină virtuală Java (JVM).

 • Conectarea la baze de date: Este util și pentru memorarea și extragerea datelor dintr-o bază de date. Java utilizează aici interfața JDBC special creată pentru lucrul cu baze de date.

 • Dezvoltarea interfețelor grafice: Java îți dă voie să creezi programe care au aceeași interfață indiferent de sistemul de operare. Acest lucru se realizează cu ajutorul claselor Java Swing.

Și lista poate continua. Java este programul pe care te poți baza în orice domeniu.


Cât de ușor se învață Java?

V-aș putea spune că se învață foarte ușor, dar ca orice limbaj de programare, Java necesită puțin efort. Dar în comparație cu alte limbaje (PHP, Ruby, Python) este mai ușor de înțeles. Să vă dau și câteva motive pentru care Java se învață ușor:

 

 • Fiind foarte popular Java beneficiază de cele mai multe resurse gratuite de învățare online.

 • Java are o sintaxă făcut să ”ocolească” erorile. Nu este atât de strict precum C++, de exemplu.

 • Chiar dacă se spune că limbajele orientate-obiect sunt mai grele, Java are o serie de îmbunătățiri, cum ar fi controlul automat al memoriei care înlesnește programarea.

Cu puțină răbdare și dedicare în doar câteva zile puteți deprinde bazele programării în Java. Pe urmă vă puneți serios pe practică și în maxim 1 an puteți deveni un programator mediu spre avansat.


Ce salariu are un programator Java?

Vă spuneam de la început că indiferent de limbajul de programare studiat veți găsi foarte ușor de lucru, iar salariul nu va fi deloc de neglijat. Este adevărat că a știi programare este un avantaj imens într-o piață care duce lipsă de profeniști în acest domeniu.

Pentru un programator junior, indiferent că știe Java sau PHP, salariul pleacă de la 500 euro net. Când ați mai auzit de un job așa de bine plătit pentru o persoană fără experiență. Pentru programator senior salariul începe de la 1500 euro și poate crește foarte mult.

Cei de la Brainspotting [3] ne-au oferit un tabel detaliat în privința salariilor practicate în domeniul IT. Ce v-ar place să deveniți?Unde te poți angaja ca programator Java? Câte job-uri sunt?

Întrebarea e, unde nu te poți angaja? Dacă în acest moment treci în CV că știi programare Java, ai loc de muncă asigurat. Este cea mai căutată abilitate în cadrul job-urilor din domeniul IT. Între 40% și 50% dintre toate joburile din IT care apar zilnic au trecute la cerințe cunoașterea limbajului de programare Java. Ca să vă încurajez și mai mult, zilnic se deschid 3000 de posturi în domeniul IT. Calculați câte dintre ele cer Java.

Așa cum vă spuneam, important e să știi programare, pe urmă te poți decide asupra limbajului pe care vrei să-l înveți. La ora actuală Java conduce detașat. Unul din trei posturi deschise pentru programatori are nevoie de specialiști Java. Un studiu realizat tot de Brainspotting relevă clasamentul limbajelor de programare pe piața muncii.Unde poți găsi cursuri de Java? Unde te poți înscrie?

Cea mai simplă opțiune este să urmezi un curs online sau să ți-l descarci de pe internet. Există cursuri gratuite online, dar trebuie să le cauți pe cele bune. Dar gratuitatea vine cu un cost. Să vedem care sunt dezavantajele unui curs gratuit de JAVA:

 1. Sunt în engleză (te provoc să cauți cursuri de Java în română).
 2. Sursa e necunoscută și nu știi calitatea cursurilor.
 3. Nu e nimeni care să te ajute când ai probleme. Desigur, poți căuta pe forum-urile de specialitate sau poți întreba. Nu e sigur că vei primi un răspuns.
 4. Despre diplomă, nici nu mai vorbim.

LINK Academy îți pune la dispoziție un curs de Java adresat în special începătorilor. Cursul durează 1 an, timp în care poți avansa la specialist. Cursul este online, dar poți oricând interacționa cu profesorii și pune întrebări. Avem cursuri video și scrise. Cel mai important, la final primești o certificare internațională de la ORACLE. Completează cu datele tale acest formular și consultanții pentru dezoltarea carierei te vor reveni cu mai multe detalii.