8 tendinţe noi în designul de logo

Noile tendinţe în designul de logo vă învaţă cum să creaţi logouri convingătoare din punct de vedere vizual.

În trecut era mult mai simplu. Existau mai puţine companii, mai puţină concurenţă şi mai puţine opţiuni, iar arta de a crea logouri nu era atât de dezvoltată.

Dar astăzi, un designer care ştie cum să creeze o identitate vizuală de impact pentru o companie, poate să-şi transforme îndemânarea într-o afacere foarte profitabilă. Acest tip de design este foarte bine remunerat dacă este realizat în mod corect.

Pur şi simplu, există din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri care caută un mod de a-și distinge foarte clar compania, produsul sau serviciul de concurenţă. Și sunt dispuşi să plătească pentru asta.

Un logo proaspăt, inspirat şi atractiv poate da avânt afacerilor şi poate influenţa creşterea profitului unei companii.

De aceea, este bine să fiţi la curent cu noile tendinţe în ceea ce priveşte designul de logo.
Întrebarea nu este să aplicaţi ceea ce este actual sau ce se foloseşte, ci să aveţi idei, să conştientizaţi ceea ce este posibil şi ce se poate realiza. În continuare, vă prezentăm 8 modalităţi prin care companiile aleg să se prezinte astăzi pe piaţă:

1. Valurile

Iată un tip de logo utilizat din ce în ce mai mult de către companiile cunoscute de grafică: logouri în formă de valuri. Acestea domină scena grafică a ultimilor ani.

Sunt caracterizate printr-o mare flexibilitate si mobilitate. Când le priviţi, aveţi impresia că se află în mişcare. Sunt clare şi uşor de ţinut minte.

Dacă le realizaţi în mod corect, pot fi extrem de utile pentru poziţionarea companiei în mintea clienţilor potenţiali. 


2. Flat design

Logoul creat în Flat design este, de fapt, proiectat pe baza principiului estetic minimalist. Flat design se bazează pe principiile simplităţii, claritătăţii şi a liniilor şi formelor curate în interfeţele de utilizator. El favorizează funcţionalitatea comparativ cu stilul şi eliberează graficul marginilor rotunjite, a gradienţilor, umbrelor şi reflexiilor.

Două dintre cele mai cunoscute aplicaţii ale lui Flat design sunt Windows şi iOS, în timp ce cel mai bun exemplu de Flat design se consideră a fi Google Now.

Care sunt caracteristicile logourilor de tip Flat design?

Cel mai des se foloseşte o anumită paletă de culori, numită UI (User Interface) Flat colors, formată din roşu, portocaliu, galben, verde, violet, turcoaz, albastru, bleu marin, gri, argintiu şi câte una din nuanţele lor. Dacă se folosesc fotografii, în Flat design acestea sunt estompate.

Momentan, acesta este cel mai popular şi cel mai des aplicat trend de design grafic, care deja a avut parte de diferite modificări, dintre care cea mai cunoscută este long shadow. Acest stil oferă un efect ceva mai dramatic decât Flat design curat datorită umbrelor sub unghiul de 45 de grade.


3. Logourile 3D

Una din posibilităţile ca logoul dumneavoastră să atragă atenţia este ca acesta să aibă efecte 3D.

Astfel de logouri creează senzaţia de transparenţă. Parcă ar vrea să iasă din imagine.Grafica este vioaie şi originală. În plus, vă transmite sentimentul de căldură atunci când priviţi imaginea.

Noua tehnologie de tipărire facilitează crearea acestora, deoarece, astăzi, pot să arate la fel de bine şi în tipar, nu numai pe calculator.

Nu e de mirare că se utilizează din ce în ce mai mult pentru crearea identităţii corporative a diverselor firme.


4. Minimalismul

Priviţi logourile din partea dreaptă. Le-aţi mai văzut înainte?

Sunt destul de simple. Le caracterizează fundalul colorat şi fontul mărunt, iar literele sunt în formă de arcuri.

Le folosesc designerii cărora le place designul minimalist.

Dificultatea principală care poate apărea la aceste tipuri de logouri se reflectă în vizibilitatea şilizibilitatea scăzută. Pe de altă parte, ne trezesc curiozitatea şi provoacă dorinţa de a descoperi mesajul.

În ultimul timp creşte numărul unor astfel de logouri pe albumele de muzică.


5. Culorile curcubeului

Culorile curcubeului sunt utilizate pe scară largă în designul de logo al ultimului deceniu.

Sunt transparente, iar efectele vizuale sunt clar vizibile. Sunt caracterizate prin mixtura de culori şi prin trecerea cu uşurinţă de la o culoare la alta. În imagine puteţi vedea cum nuanţele de roşu trec în cele de albastru.

Fundalul este închis la culoare, ceea ce scoate clar în evidenţă fiecare culoare, rezultatul fiind un logo atractiv din punct de vedere vizual.

Cu ajutorul lor, brandul dumneavoastră poate pătrunde adânc în conştiinţa consumatorilor.


6. Ştiinţifico-fantasticul

Când creaţi un logo, selectarea fontului este extrem de importantă. Fontul asigură transmiterea clară a mesajului.

Astăzi suntem martorii creării unei noi categorii de logouri: cele care utilizează fonturi Sci-Fi.

Fonturile Sci-fi sunt caracterizate prin margini drepte şi formă simplă. Aceste fonturi sunt în sine destul de puternice pentru a rămâne întipărite în memoria consumatorului.

Priviţi acest exemplu al companiei Compaq. Acest tip de font a fost ales atunci când a avut loc redesignul logoului. Scopul a fost transmiterea clară a noului slogan al companiei: "Iată de ce oamenii vorbesc despre Compaq".


7. Blazonul

În ultimii câţiva ani sunt tot mai prezente logourile în formă de blazon.

Sunt caracterizate prin fuziunea simbolurilor medievale cu elemente grafice urbane. În acelaşi timp, decoraţiunile antice se combină cu elementele moderne.

Printre altele, sunt create de case grafice a căror clienţi sunt MTV sau companiile din industria sporturilor extreme.

8. Nebunia anilor `80

Aruncaţi-vă privirea asupra acestor logouri.

Care este prima reacţie pe care o aveţi? Vă derutează puţin?

Aceste logouri nu au forme şi umbre frumoase, culori calde sau imagini cu sens. Sunt complet diferite faţă de cele obişnuite, deoarece au forme geometrice ciudate şi culori neon.

Există opinii diferite cu privire la acestea. Unii consideră că astfel de logouri sunt moderne şi futuriste, alţii că sunt inestetice. Ce companii şi instituţii le utilizează? De exemplu, Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Londra..

Deşi mulţi sunt de acord că aceste logouri nu dau dovadă de perfecţiune în designul grafic, avantajele lor merită menţionate: în primul rând, ele sunt uşor de distins şi de observat, în al doilea rând, sunt complet diferite de logourile anterioare, iar în al treilea rând, nu sunt plictisitoare. Chiar mai multe decât atât, fiecare culoare simbolizează o explozie de energie şi acţiune.


Dumneavoastră ştiţi cum să creaţi astfel de logouri?

Ce fonturi, efecte sau tehnici trebuie utilizate?

La departamentul Design & Multimedia al LINK Academy, cursanţii învaţă utilizarea avansată a tehnologiilor digitale în design. Printre altele, într-un an veţi dobândi abilităţi şi cunoştinţe pentru crearea logourilor de înaltă calitate şi complexitate.

Şi mai important, vă vom arăta tehnici şi strategii creative, astfel încât ideile dumneavoastră să fie proaspete şi originale.


Aflaţi mai multe.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te